základní část, 19. kolo
17.12.2023 15:00 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Jan Bořil (© AFP)

Slavia se zvládla oklepat ze slepených gólů Baníku. Naděje Slezanů rozmetali Bořil s Tankem

Baník Ostrava prohrál v krásném utkání 19. kola Fortuna ligy se Slavií 2:3 a na výhru nad úřadujícím vicemistrem čeká od září 2018. Domácí se zvládli bleskurychle vyrovnat s inkasovanou trefou od Václava Jurečky a po dvou gólech najednou vedli. Pražský celek se však nevzdal a zejména zásluhou Jana Bořila se mohl nakonec radovat z vydřeného triumfu. Sešívaní zároveň v neúplné tabulce stáhli náskok Sparty na rozdíl dvou bodů. Cestu za remízou zkomplikoval Slezanům mimo jiné i Abdullahi Tanko, jenž neudržel nervy na uzdě a zbytečně tvrdým zákrokem svůj tým na více než 20 minut oslabil.

Pražané se od památného vítězství nad AS Řím vezli na vlně sedmi výher v řadě umocněné postupem z prvního místa skupiny Evropské ligy. Ve Slezsku je však nečekal jednoduchý úkol, jelikož z posledních tří výletů do Ostravy si odvezli vítězství pouze jednou. Zajímavý měl být rovněž střet dvou sedmigólových střelců - Tanka a Jurečky.

Právě Nigerijec zahrozil hned v první minutě, jeho centr na Eldara Šehiče ale na poslední chvíli vyškrábl Aleš Mandous. Také Jiří Letáček musel být vzápětí v pozoru, většina zákroků však byla snadným soustem, strachovat se musel jen při břevnu Conrada Wallema ze 14. minuty. Střelecký nápor Slavie se vyplatil ve 26. minutě. Jurečka se trefil již poosmé v sezoně a tentokrát nedal dopustit na razantní levačku hned poté, co se zbavil několika spoluhráčů. Baník ovšem po necelých dvou minutách velmi rychle odpověděl. David Buchta využil rychlého zpracování centru od Patricka Kpoza, a tím Mandouse překvapil. Stav 1:1 dlouho nevydržel, Tomáš Rigo ještě před uplynutím 30 minut zajistil Slezanům vedení ranou prakticky do stejného místa jako Buchta a připravil vicemistrovi rychlé vystřízlivění. Ještě před přestávkou ale z blízkosti srovnal Mick van Buren a zápas mohl v druhé půli začít nanovo.

Po přestávce se projevila lepší aktuální forma hostů a Bořil v 59. minutě vrátil Pražanům vedení. Sám střelec si nebyl hned jistý, zda se míč dostal za brankovou čáru v hustě pokrytém prostoru před Letáčkem. Rigo se navíc pokoušel balon ze vzduchu na poslední chvíli vykopnout, nestihl ale zasáhnout včas. Naděje na body pokazil Baníku paradoxně jejich nejlepší kanonýr Tanko, který neunesl střet s Davidem Douděrou a faul mu oplatil naprosto nepřiměřeně tvrdým úderem hlavou, čímž si za svůj totální zkrat vykoledoval zaslouženou červenou kartu. Hosté sice přesilovku nevyužili, jednobrankový náskok ale uhájili.

Baník tak rozjetou Slavii nepřibrzdil a z atraktivního duelu odešel s prázdnou. Další zápas čeká oba celky až druhý únorový víkend. Slezané zavítají do Českých Budějovic, Slavia bude hostit Jablonec.

Autor: Livesport.cz / Josef Gotvald

Komentáře (2)

Přidat komentář
waynemarkrooney

2:1

Reagovat
Elmas

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele