Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina E, 6. kolo
09.09.2019 20:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Róbert Boženík svým premiérovým reprezentačním gólem uchoval Slovensku reálnou šanci na evropský šampionát

Slovensko po jasné páteční porážce s Chorvatskem (0:3) zvládlo důležitou bitvu na půdě Maďarska a zvítězilo nejtěsnějším poměrem 2:1, výrazně tak oživilo své naděje na postup na evropský šampionát. Po pěti odehraných zápasech má na kontě devět bodů a za vedoucím Chorvatskem zaostává o bod. Před čtvrtým Walesem drží náskok tří bodů, ale ten oproti ostatním účastníkům skupiny E disponuje jedním duelem k dobru.

Maďaři si naopak lehce zkomplikovali situaci. Ve třech zbývajících utkáních je čeká těžká šichta, momentálně jim patří třetí místo a za svým pondělním rivalem zaostávají o skóre. První větší příležitost se urodila přesně po odehrané čtvrthodině, kdy z voleje z dvanácti metrů vypálil Dominik Szoboszlai a mířil k přední konstrukci, nicméně brankář Dúbravka byl na zemi včas a zkrotil balón ve svém náručí. Domácí výběr byl mírně aktivnější i nadále.

Přesně v polovině úvodního dějství předvedl nešikovné zpracování Lobotka, Kleinheisler vzápětí vybojoval balón pro kanonýra Szalaie a jeho dělovku z osmnácti metrů famózně odvrátil ke svým spoluhráčům připravený Dúbravka. Náš východní soused skvěle prorazil ve 40. minutě. Hamšík hledal prudkým centrem Róbert Boženíka, kterého uhlídal Baráth. Balón se však následně odrazil k volnému Róbertu Makovi a ten chladnokrevně rozvlnil síť - 0:1.

Domácí výběr se ale rozhodně nevzdal a do druhé půle vlétl s enormním nasazením. Odměnou mu byla vyrovnávací trefa Szoboszlaie z 50. minuty. Teprve osmnáctiletý záložník rakouského Salzburgu se postavil k přímému volnému kopu z osmnácti metrů a míč parádně zakroutil do bližší šibenice, Dúbravka se tentokráte jen naprázdno proletěl vzduchem. Svěřenci českého trenéra Pavla Hapala si o šest minut později vzali zpět ztracené vedení.

Hrdinou slovenského výběru se stal Boženík. Toho přesně načasovanou kolmicí uvolnil spoluhráč Lobotka, teprve devatenáctiletý útočník Žiliny na nic nečekal a z hranice šestnáctky zamířil přímo do pravého dolního rohu. Po necelých dvaceti minutách ve druhé půli zazmatkovala maďarská defenzíva a do slibných možností pustila Hamšíka s Rusnákem. První jmenovaný zblízka nevyzrál na gólmana Gulácsiho a Hamšík poté pálil příliš vysoko.

V 66. minutě byl blízko ke druhému srovnání skóre Dzsudzsák, kterého vybídl ke skórování skvěle hrající Szoboszlai, jenomže jeho projektil směřující pod břevno zastavil fantastickým způsobem Dúbravka. Asi deset minut před závěrečným hvizdem se v poslední větší příležitosti zjevil zkušený Hamšík a pozorný Gulácsi vytěsnil jeho ránu na rohový kop. Slovensko si již těsný náskok pohlídalo a domů si proto veze nesmírně cenné tři body.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1 - Maďari doma síce zdolali Chorvátsko aj Wales, naše repre však pre nich bude pritvrdý oriešok...

Reagovat
smazaný uživatel

naši musia hrať na 3 body, ináč je pravdepodobne koniec... historická bilancia hovorí jasne, 4 zápasy a s Maďarskom sme nikdy neprehrali a kto raz nevie na niekoho zahrať, tak to už bude platiť navždy..... môj tip neprehra Slovenska, výsledok ? remíza nič nerieši, tak skúsim 0:1

Reagovat
Benfica

no zakladať históriu na 4 zápasoch vrátane jedného prípravného a iba jedného súťažného v Maďarsku je trocha smiešne

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

A ty čo lajkuješ, pepo tragéd?

Reagovat
oli9

co ti utekl baran a nezasunuls ?

Reagovat
smazaný uživatel

A čo hovoriš teraz chytrák?

Reagovat
Benfica

stále to isté.. historická bilancia je ti k ničomu.. viac v DM..

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci musia streliť prvý gól, aby nabrali trochu sebavedomia. Potom môže byť všetko otvorené. Taktika by mala byť jasná. Hrať najprv zo zabezpečenou obranou a vo vhodnú chvíľu vyrážať do protiútokov. Maďari sú predsa doma.

Reagovat
Coniglio

To znie akoby si bol z inej galaxie a nikdy nevidel Slovakov hrat futbal alebo hokej, ze si si este nevsimol ze musia najprv prehravat, aby sa zacali snazit. Ked daju prvy gol, zarucene na to zacnu srat. Rovnako ako Poliaci

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 (Kiprich, Détári)

Reagovat
AjaxFans

Ria ria

Reagovat
smazaný uživatel

psychiatria

Reagovat
smazaný uživatel

urcite tam bude aj viktor...uz len to je motivacia jak svina aby sme vyhrali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele