play off - osmifinále
01.07.2014 22:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Také Belgie rozhodla v prodloužení, Američani jen snížili

I druhé pondělní osmifinále MS rozhodovalo prodloužení. Belgie ani Spojené státy během devadesáti minut neskórovaly, v nastaveném čase ale ukazatelem skóre pohnuli Belgičané De Bruyne a Lukaku. Soupeř se nevzdal a díky Greenovi rychle snížil. Další šance už zůstaly nevyužity.

Ani jeden z celků nehrál v prvním poločase vyloženě útočný fotbal, přesto se do některých šancí dostat uměly. Oproti tomu druhému se ale nezaujatý fanoušek musel vlastně nudit. Asi málokdo očekával, že by Američané po pětačtyřiceti minutách drželi míč na svých kopačkách více než jejich soupeř, i tak ale Belgie byla přes tuto nepříznivou statistiku nebezpečnější.

Kouč Marc Wilmots nasadil poprvé do základní jedenáctky Origiho. Ten ve skupině vždy jenom střídal, ale ofenzívu po svém příchodu na hřiště pomohl poměrně notně rozhýbat. I proto Belgičanům závěry utkání tak skvěle vycházely. Origi se chtěl odvděčit svému trenérovi už v 1. minutě, ovšem jeho střelu z pravé strany vyrazil brankář Howard.

Arena Fonte Nova v Salvadoru následně ožila díky divákovi, kterému se podařilo vběhnout na hrací plochu. A ačkoli utkání s dost velkou pravděpodobností celé nedokoukal, měl alespoň možnost pozdravit své známé do kamery, než byl zpacifikován pořadateli. Ve 21. minutě zahrozilo poprvé také USA, nicméně gólman Courtois jeho střelu polapil.

Do přestávky se Wilmotsovi svěřenci mohli dostat do vedení ještě ze dvou příležitostí. Především Vertonghen měl ve 26. minutě velmi dobrou pozici pro skórování, vběhnul s míčem do vápna z levé strany, ale nakonec ztroskotal na Howardovi. Těsně předtím pálil de Bruyne trestuhodně pouze vedle. Do přestávky se pak na hřišti již nic zajímavého neudálo.

Druhé dějství už tak opatrné nebylo. Ba naopak. Hlavně Belgii se evidentně nechtělo hrát prodloužení, a proto začala být směrem dopředu o dost aktivnější. Hned zkraje zahrozil hlavičkou Mertens po centru de Bruyneho a Howard musel vytěsnit balón nad břevno. Téměř z totožné pozice střílel hlavou také Origi, avšak orazítkoval jen břevno.

Čím více se blížil konec utkání, tím více se Američané dostávali pod tlak. Howard naopak s přibývajícím časem předváděl stále lepší a lepší zákroky. A frustrovaná Belgie ho překonat prostě nedokázala. Americký brankář se stal pro Jürgena Klinsmanna a jeho družinu klíčovým mužem, bez něj by borci hvězd a pruhů jinak dávno padli.

Vertonghen se ještě v 57. minutě mezi tři tyče netrefil a pak už začal čarovat skvělý Howard. Witsel to na něj zkoušel dělovkou z dálky, ale neuspěl. Origi mu stál tváří v tvář, ani on na něj však nevyzrál. Za chvilku byl ve stoprocentní příležitosti také Mirallas, jenže jeho ránu z vápna dokázal Howard špičkou kopačky vyrazit do zámezí.

Nespočet dalších šancí se Evropanům nepodařilo proměnit v závěrečné desetiminutovce, až mohli opravdu tvrdě litovat. Náhradník Wondolowski byl na hranici malého vápna naprosto nehlídaný, jenže z bezprostřední blízkosti pouze přestřelil. Posledního účastníka čtvrtfinále nám tak i v tento den muselo rozluštit prodloužení.

Rozhodl samotný začátek. Wilmots poslal do hry Lukakua, který se projevil jen pár desítek sekund po svém střídání. Dokázal se svým důrazem prosadit podél pravé strany, poté přihrál do vápna, kde se soupeři nepodařilo odkopnout míč do bezpečí. A tak de Bruyne udělal pár kroků doprava, odkud zamířil přesně ke vzdálenější tyčce.

Postup nakonec pojistil sám Lukaku. Ve 105. minutě tentokráte de Bruyne vyslal svého spoluhráče hezkou přihrávkou, po níž belgický náhradník prostřelil Howarda z voleje na bližší tyči. Zápas přesto ještě nekončil, drama po shakespearovsku totiž pokračovalo. A Klinsmannův výběr se najednou z ničeho nic chytil.

Green byl na hřišti obdobně jako na druhé straně Lukaku jen krátkou dobu a už byl u všeho důležitého. Bradley mu poslal parádní centr za obranu, odkud z první poslal míč přesně pod břevno. Belgičanům začalo být úzko. A měli obrovské štěstí, že Jones netrefil bránu těsně po snížení a že Dempsey po parádním signálu ze standardky nepřekonal Courtoise.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1079)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele