základní skupiny - skupina G, 1. kolo
24.11.2022 20:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Richarlison (© AFP)

Brazílie přehrála Srby, velkou převahu gólově vyjadřoval Richarlison

Jako poslední si na svou premiéru na světovém šampionátu museli počkat Brazilci a Srbové a jejich vzájemný souboj vyzněl jasně pro Jihoameričany (2:0). Kanárci měli více ze hry a soupeři nepovolili ani jednu střelu mezi tyče, obě branky si na své konto připsal Richarlison.

Začátek zápasu byl orámován nepřesnostmi favoritů z Brazílie, kteří se při rozehrávce dostávali do problémů zejména kvůli vysokému presinku Srbů. Jejich fanouškům však rozhodně pořádně zatrnulo ve třinácté minutě, Neymar to totiž z rohového kopu vyzkoušel razantně přímo na branku, Milinković-Savić si ale dokázal poradit.

Kombinačně to Kanárkům příliš nelepilo, mnohem nebezpečnější bylo dalekonosné zakončení Casemira z dvacáté minuty, se kterým si ale srbský brankář nadvakrát poradil. O pár minut později vyslal Thiago Silva z ničeho nic nádhernou kolmicí do úniku Viníciuse, ještě o něco lepším zákrokem se však prezentoval brankář ve službách turínského FC.

Další pěknou akci pak předvedli Raphinha s Paquetou, jenže následné zakončení opět mířilo doprostřed branky. V další obrovské příležitosti se po chybě srbské obrany ocitl Vinícius, jeho střelu ale mimo bránu pravděpodobně tečoval Milenković, a tak se skóre neměnilo. Outsider šel tedy do šaten v podstatně lepším rozpoložení, remízový stav mu, i přesto, že se k žádné větší šanci nedostal, jednoznačně vyhovoval více.

Hned po pauze se do jasné gólovky dostal Raphinha, po další hrubce Srbů postupoval sám na Milinkoviće-Saviće, ten ale nadále předváděl úchvatný výkon a jeho střelu opět dokázal vyrazit. Po rohovém kopu se pak ze skrumáže odrazil míč k Richarlisonovi, útočník Tottenhamu však branku trefit z úhlu nedokázal.

Brazilci si moc dobře uvědomovali, pod jak obrovským tlakem by byli, kdyby ani těsně před koncem nevedli, proto se snažili vyvinout stále větší aktivitu, defenziva Evropanů však odolávala. Další velkou šanci měl Neymar, který z téměř z malého vápna vysoko přestřelil.

Když se nedařilo hvězdným brazilským forvardům, vzal za to nádhernou střelou na sebe Alex Sandro a k uklidnění fanoušků ve žlutém byl velmi blízko. Orazítkoval totiž pravou tyč. O chvíli později se ale konečně mohli začít radovat. Svěřenci trenéra Tita tlačili na srbský obranný val, až jej konečně v dvaašedesáté minutě překonal Richarlison. Ten se dostal k míči po střele Viníciuse, kterou srbský gólman sice vyrazil, jenže přesně do míst, kde se nacházel právě pětadvacetiletý Brazilec, který neměl nejmenší problém, dopravit balón do prázdné branky.

Srbové byli nuceni zvýšit aktivitu, což vedlo k jejich první zajímavé příležitosti v utkání. K nebezpečné hlavičce se dostal Lazović, mířidla si ale neseřídil. Naprostá paráda se pak v 74. minutě odehrála na druhé straně. Opět to byl Júnior, který centroval z levé strany na Richarlisona, ten si míč zpracoval a z voleje a navíc téměř nůžkami dopravil míč spektakulárním způsobem k pravé tyči a srdce nezaujatého fanouška, po několika nepříliš záživných zápasech z předchozích dnů, plesalo.

Další krásnou trefu mohl přidat Casemiro, nastřelil ale pouze břevno. A když ani zakončení Rodryga ke gólu nevedlo, bylo jasné, že Brazilci v jejich prvním vystoupení na letošním mundialu zvítězí 2:0 a připíšou si důležité první tři body do tabulky skupiny G.

Autor: Filip Vítek

Komentáře (658)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele