základní skupiny - skupina G, 2. kolo
28.11.2022 17:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Casemiro (© AFP)

Brazílie nakonec udolala Švýcarsko. Rozhodl netradiční střelec Casemiro

Pouze jeden gól padl ve třetím pondělním zápase mezi Brazílií a Švýcarskem. Jihoamerického favorita až v závěrečné desetiminutovce spasil povedeným halfvolejem Casemiro. Svěřenci trenéra Titeho si druhou výhrou zajistili postup do osmifinále, soupeř ještě musí zabojovat se Srbskem...

Švýcaři mají zkušenost s brazilským národním týmem z minulého šampionátu a úvodní desetiminutovka ukázala, že byli na svého soupeře připravení. Dokázali se popasovat s napadáním a sami v určitých fázích úvodního dějství diktovali tempo hry.

Nevzhlednou a takticky svázanou hru v úvodu zkrášloval v prvním utkání nevýrazný Paquetá, ale dobře vyvíjejícím se akcím z jeho dílny chyběla lepší finální fáze ze strany spoluhráčů v útoku. Rovnocenný souboj rozpumpovala první velká šance až v 27. minutě. Vinícius Júnior se na levém křídle poprvé utrhl svým strážcům a Raphinha ho přesným centrem našel na zadní tyči. Talentovaný křídelník Realu Madrid ale v pádu netrefil míč zcela ideálně a Sommer se zvládl přesunout a míč vyrazit na roh.

První velká šance "Kanárkům" uvolnila do té doby spoutaná křídla a ti převzali nad hrou iniciativu. Švýcarská obrana však potvrdila, že má nedávné zkušenosti ze zápasů s těmi nejlepšími reprezentacemi, a tak naděje na vstřelenou branku v první půli zhasla stejně jako na krátký moment světla na stadionu 974.

Jakoby nebyla na stadionu jen nespolehlivá světla, ale také sklon hřiště se divákům musel zdát nakloněný na jednu stranu. Stejně jako útočili Brazilci v první půli, tak na stejnou branku vytvořili nebezpečný tlak v úvodní čtvrthodině druhého poločasu Švýcaři. Z převahy ale gólovou šanci vytvořit nedokázali a před pocitem uchlácholení je zachránilo velké varování.

V 61. minutě totiž obraně uprchl Vinícius Júnior a pozdě vyběhnuvšího Sommera zkušeně překonal. Situaci však prozkoumali videorozhodčí a gól zrušili kvůli ofsajdovému postavení Richarlisona, který se zapojil do gólové akce.

Švýcarsko hrálo od tohoto momentu velmi opatrně a hlavně zodpovědně dozadu. Jeho obranu sice stále více větral aktivní Vinícius Júnior, ale Akanji s Widmerem mu dokázali rychlostně konkurovat a ve hře ofenzivních hvězd Brazílie byla viditelná nervozita. Jejich nejnebezpečnějším střeleckým pokusem na bránu tak byla Guimarãesova neobvyklá hlavička zpoza pokutového území.

A když to nešlo mladíkům, tak se toho ujala zkušenost. V 82. minutě se už na marné snažení nemohl dívat Casemiro, který si naběhl do pokutového území, kde ho našel Rodrygo a nechytatelnou střelou z halfvolejem prolomil brazilské ofenzivní trápení. Jedinečnost momentu utvrzuje fakt, že se jedná teprve o šestou reprezentační trefu zkušeného záložníka.

O pět minut později provětral Sommerovy rukavice jedovatou střelou střídající Jesus a v brazilském táboru fanoušků bylo i přes pozdní katarskou hodinu vše zalito sluncem. V nastavení ještě mohl přidat pojistku Rodrygo, ale brankáře tentokrát nahradil vynikající Akanji. Brazílie tak porazila Švýcarsko po dlouhém trápení 1:0 a zajistila si postup do osmifinále šampionátu.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (317)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele