základní skupiny - skupina H, 2. kolo
28.11.2022 14:00 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Mohammed Kudus (© AFP)

Ghana v přestřelce s Korejskou republikou zvýšila šance na postup

Blíže k postupu mají po dvou odehraných kolech Ghaňané. Africký zástupce na šampionátu napravil nezdar s Portugalskem a Korejskou republiku přestřílel 3:2. Získal tak první tři body do tabulky a bude s napětím sledovat podvečerní bitvu Portugalců s Uruguayí. Ve hře o postup zůstává i Korea, i když situaci už nemá ve svých rukou. Ghanským hrdinou se stal dvougólový Mohammed Kudus.

Korejská republika v prvním zápase remizovala s Uruguayí 0:0, kdežto Ghana podlehla favorizovaným Portugalcům 2:3. Pro oba celky byl tak vzájemný střet velmi důležitý a mohl zvýšit postupové šance. Konečnou podobu dá tabulce až druhý duel mezi Portugalskem a Uruguayí.

Šlo každopádně o hodně a úvodní minuty vyzněly spíše pro opatrnou partii. Ze strany Ghany tomu však bylo jinak. Ve 24. minutě Korejci neubránili centr z levé strany a odražený balón napálil do sítě Mohammed Salisu. Branka i přes kontrolu VARu a údajnou hru rukou platila, takže Ghana na Education City Stadium v Dauhá vedla. Afričané převzali iniciativu a po půlhodině hry už vedli o dva góly. Jordan Ayew krásně nacentroval do šestnáctky a na malém vápně Mohammed Kudus překonal brankáře Kima.

Pro asijský celek to byl jednoznačně budíček, ale v prvním poločase se Ati-Zigiho prověřit nepovedlo. Korejci ani jednou nevystřelili na branku a to si v poločase žádalo řešení. Kouč Paulo Bento sáhl ke změně a ofenzívu okysličil příchodem Sang-Ho Na.

Ve druhé půli už byli Korejci o poznání živější, i když ani Ghana na ofenzívu nerezignovala. Z kraje poločasu se otočil s balónem Lamptey a nepřesně vystřelil. Na druhé straně zase pálil z přímáku Cho Gue-Song a Ati-Zigi balón vyrazil.

Zvýšení aktivity ze strany Bentových svěřenců přineslo ovoce a v 58. minutě byla Korejská republika zpátky ve hře. Lee Kang-In poslal po ztrátě Lampteyho do vápna ideální centr a Gue-Song Cho hlavou snížil na rozdíl jediné branky. A netrvalo to dlouho a Korea srovnala stav na 2:2. Byl to znovu Gue-Song Cho, kdo si na malém vápně počkal na načechraný centr a hlavou smazal ghanský náskok.

Asiaté cítili šanci na kompletní otočku, jenomže v 68. minutě jim udělal čáru přes rozpočet svojí druhou brankou Mohammed Kudus. K němu doputoval balón z levé strany hřiště přes Iňakiho Williamse a Kudus levačkou po zemi zavěsil. Korejci mohli opětovně vyrovnat z volného přímého kopu a Lee Kang-In protáhl Ati-Zigiho. Tlak v šestnáctce Afričanů se závěrečnou čtvrthodinu zvyšoval a v ještě větší šanci byl Heung-Min Son. Jeho zakončení na zadní tyči směřovalo do branky a obrana Ghany dokázala na poslední chvíli zasáhnout.

Ghana dál čelila nebezpečným výpadům a Jin-Su Kim uvnitř pokutového území trestuhodně přestřelil. Svěřence Otta Adda čekalo ještě dlouhé, desetiminutové nastavení a samozřejmě Korejci do toho dali všechno. Pokutové území Ghaňanů bylo zasypáváno korejskými centry a defenzíva si ne a ne oddechnout.

Už v desáté minutě nastavení se rozhodl vzít vše na sebe Lee Kang-In, ale ze střední vzdálenosti branku minul. Paulo Bento se ještě zlobil na sudího za necitlivé ukončení zápasu, avšak je pravdou, že nastavený čas uplynul. Ghana svůj náskok s vypětím všech sil ubránila a získala první vítězství na šampionátu. Naopak Korejská republika má po dvou zápasech jen bod a její šance povážlivě klesly.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (405)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele