základní skupiny - skupina B, 2. kolo
25.11.2022 11:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Íránci slaví vítězný gól (© AFP)

Írán po právu skolil oslabený Wales, skóroval v osmé a jedenácté minutě nastavení

Wales v úvodním klání světového šampionátu proti USA nepůsobil v rámci prvního poločasu nejlépe, v tom druhém každopádně zabral a získal alespoň bod. Nyní ovšem strádal prakticky po celou dobu, přičemž po obrátce měl Írán k výhře blíže. A nakonec ji opravdu urval na svou stranu, v deváté a jedenácté minutě nastavení úřadovali Rouzbeh Cheshmi a Ramin Rezaeian.

Írán byl možná směrem dopředu opravdu o nepatrný rozdíl nebezpečnější, nicméně tu největší šanci prvního poločasu si vytvořil jeho sok, konkrétně ve 12. minutě. Roberts načechral svůj centr zprava na hranici brankového území, kam si seběhl urostlý Moore, ten ze vzduchu trkl do míče, mířil nicméně pouze do těch míst, kde se nacházel připravený gólman H. Hosseini.

Přece však Velšané v zadních řadách otevírali svůj prostor o něco častěji a jejich konkurent jednu takovou mezírku uměl využít. Konkrétně v 16. minutě, to když Roberts hodně pokazil dlouhou přihrávku, kterou nasměroval od pravé lajny do středu pole, tam si merunu vyměnili Azmoun společně s Gholizadehem, druhý jmenovaný si ovšem nepohlídal ofsajdovou hranu, a tak jeho trefa nemohla být uznána. Celou situaci koumal VAR, ten stvrdil porušení pravidel.

Ještě během prvního dějství třikrát zahrozil hladový Azmoun, poprvé v 7. minutě, avšak jeho slabý pokus pravačkou mohl těžko překvapit brankáře Hennesseyho. Ve 23. minutě se snažil prosadit hlavičkou po standardce, které se ujal Rezaeian, jenomže tentokráte neseřídil mířidla správně. A po pasu od Ezatolahiho krátce před přestávkou o malý kousek nedosáhl na balón.

Ani po přestávce nepůsobil Wales v obranných řadách vůbec zkonsolidovaně. V 51. minutě vyhledal další ze skulinek neustále aktivní Azmoun, nicméně z blízkosti napálil bližší tyčku. Akce každopádně pokračovala, Gholizadeh se dostal zleva blíže za šestnáctku a odtud levou nohou kroutil míč na zadní tyčku. I jemu ale zvonilo v uších, trefil jen brankovou konstrukci. A k bezprostřední dorážce se ještě propracoval Azmoun, cílil ovšem pouze do Hennesseyho.

Ačkoli následně musel kvůli neutuchajícím zdravotním potížím opustit hřiště prvotní hnací motor íránské ofenzívy Azmoun, pořád byl proti mdlému Walesu v útočení lepší. Konečky prstů likvidoval Hennessey přízemní zakončení Ezatolahiho v 73. minutě, v 89. minutě se do prostoru třech tyček o píď netrefil Torabi. V tu chvíli byl už celek z Ostrovů o deseti mužích v poli, Hennessey totiž hodně nešetrně sestřelil Taremiho a po inciativě VAR byl vyloučený.

Oba týmy v závěrečných pasážích střetnutí doslova tahaly nohy za sebou, přesto Íránci našli ještě poslední zbytky sil a prosadili se střelecky dvakrát. Allenovi v osmé minutě nastavení odkop z vápna úplně nevyšel, balón zachytil Cheshmi, který ho dopravil přesně ke spodnímu rohu brány. A tři minuty na to skóroval po brejku Rezaeian, jenž využil pobídku Taremiho.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (501)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele