12. kolo
11.11.2023 18:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Dominic Solanke (© AFP)

Straky po prohře v Evropě nečekala selanka ani v lize. Tlak Bournemouthu korunoval Solanke

Bournemouth vyzrál ve 12. kole Premier League na Newcastle, který na svém stadionu přehrál 2:0. Na Třešních byla od začátku vidět obrovská snaha urvat proti favoritovi bodový zisk, avšak dlouho se jim nedařilo ve finální fázi. Herní převaha domácích se na výsledkovou tabuli promítla až po hodině hry, kdy duel dvěma zásahy rozhodl Dominic Solanke. Straky tak po selhání v Dortmundu v Lize mistrů utrpěly další tvrdý úder a prozatím odmítly posun na pohárové příčky.

Newcastle v minulém kole díky kontroverzní brance Anthonyho Gordona zdolal Arsenal, velké vítězství však Eddiemu Howeovi hatil pohled na marodku. S každým dalším zápasem totiž mohl spoléhat na stále menší počet hráčů, když se proti Kanonýrům zranil Dan Burn a v neúspěšném duelu v Dortmundu nedohrál Callum Wilson. Šance Bournemouthu na druhou domácí výhru sezony tak vzrostly, nicméně se hodilo připomenout, že Straky v nejvyšší anglické soutěži ještě nikdy neporazil.

Domácí fotbalisté vstoupili do utkání proti favoritovi nebojácně. Nejprve to zkusil střelou doprostřed ze střední vzdálenosti Ryan Christie, narazil však na připraveného Nicka Popea. Krátce po něm předvedl povedenou individuální akci Antoine Semenyo, jenže ani on svým zakončením na anglického gólmana nevyzrál. Do další šance se dral po 20 minutách Solanke, obránci Newcastlu ale pokus z otočky zablokovali. Nadějným projektilem se prezentoval také Justin Kluivert, avšak i jeho střelu dokázal vytáhnout mimo tři tyče výborný Pope. Neujala se ani další rána Semenya, který mířil jen těsně kolem levé tyče.

Krátce po změně stran zachytil Solanke přihrávku Kierana Trippiera na brankáře a dostal se do úniku. Svůj blafák proti Popeovi však anglický útočník nedotáhl a míč skončil v zámezí. V 60. minutě už šel domácí celek zaslouženě do vedení. Bournemouth dobře napadal rozehrávku Newcastlu a po zisku míče se hned hnal směrem k pokutovému území hostů. Balon se nakonec šťastně odrazil přímo do běhu Solankemu, jenž prudkou ranou na přední tyč překonal Popea. Tentýž hráč po necelé čtvrthodině přidal i druhý gól, když se nejlépe zorientoval při závaru v malém vápně po rohovém kopu. V závěru zápasu mohl Solanke zkompletovat hattrick, svoji ránu však poslal pouze do boční sítě.

Outsider z Bournemouthu tak beze zbytku využil absencí soupeře a získal všechny body. V příštím kole se 25. listopadu představí v Sheffieldu, Newcastle tentýž den přivítá Chelsea.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele