31. kolo
03.04.2024 20:30 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Martin Ødegaard (© AFP)

Očekávanou výhru Arsenalu nad Lutonem proměnil ve skutečnost kapitán Ödegaard

Arsenal si ve 31. kole Premier League splnil povinnost a porazil Luton 2:0. Kloboučníci přijeli na stadion jednoho z aspirantů na konečné prvenství bez řady opor, což ještě zvýšilo už tak vysoké šance domácích na vítězství. Nic na tom nezměnila ani rotace v sestavě, kterou si připravil lodivod Londýňanů Mikel Arteta. V základní jedenáctce však ponechal kapitána Martina Ödegaarda, jenž ve 24. minutě rozhodl a posunul Kanonýry do čela tabulky.

Zatímco pro šlágr na půdě Manchesteru City vsadil Arteta na ryze defenzivní taktiku, za jejíž poctivé dodržení byli hráči Arsenalu odměněni bodem, proti Lutonu se očekával opak. Kloboučníci inkasovali v průměru přes dva góly na zápas a na Emirates Stadium přijížděli v roli absolutního outsidera. Favority však nejednou dokázali pozlobit, o čemž svědčil i první vzájemný duel, v němž Londýňané dokonali obrat na 4:3 v 97. minutě.

Tentokrát ale bylo utkání již od úvodních minut v jasné režii domácích a jejich tlak nakonec vedl ve 24. minutě k první trefě. Povedenou spolupráci Kaie Havertze s Ödegaardem zakončil norský šikula zevnitř pokutového území tvrdou ranou k levé tyči. Arsenal se i nadále dostával do dobrých příležitostí. Po půlhodině hry mohl Ödegaard zaznamenat kromě gólu také asistenci, střelu Emila Smithe Rowa ale skvěle zlikvidoval Thomas Kaminski, jenž se o několik minut později vytáhl i proti Havertzovi. V závěru první půle jej ovšem překonal vlastní spoluhráč Daiki Hašioka, který si po přihrávce od Smithe Rowa nešťastně srazil míč do sítě.

Po změně stran tempo hry podle předpokladů opadlo a Kanonýři v poklidu kontrolovali dvoubrankové vedení. Kloboučníci sice měli ve druhé půli na kopačkách míč mnohem častěji než v té první, do šancí je ovšem domácí obrana, jež v roce 2024 obdržela jen čtyři ligové góly, nepouštěla. Diváci na Emirates Stadium se nakonec ve druhém dějství dočkali pouze jedné střely na branku, kterou vyslal až v 88. minutě Eddie Nketiah, Kaminski však vyškrábl míč na roh. Gunners to ale mrzet nemuselo, neboť si i přesto dokráčeli pro pohodové tři body.

Arsenal se tak výhrou nad nováčkem minimálně dočasně posunul do čela tabulky. V příštím kole se představí 6. dubna v Brightonu, Luton přivítá tentýž den Bournemouth.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele