16. kolo
09.12.2023 18:30 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

John McGinn (© AFP)

Aston Villa dosáhla na rekordní šňůru domácích výher. Arsenal zdeptal jeho bývalý gólman

Fotbalisté Aston Villy vyzráli v 16. kole Premier League na dalšího adepta na titul, když na svém hřišti porazili Arsenal 1:0. Gunners sice byli po celý duel lepším týmem, šance ale zahazovali, k čemuž několika dobrými zákroky přispěl i jejich bývalý gólman Emiliano Martínez. Autorem jediného přesného zásahu se stal John McGinn, na jehož trefu přihrával Leon Bailey, který se v posledních sedmi domácích zápasech v soutěži podílel gólem či asistencí hned na osmi brankách. Ve Villa Parku se navíc náramně daří celému týmu z Birminghamu, jelikož Lvi zde poprvé ve 149leté historii klubu vyhráli 15 ligových utkání v řadě.

Svěřenci Unaie Emeryho ve vloženém kole zcela jednoznačně přehráli Manchester City a po trefě fantasticky hrajícího Baileyho vyhráli. Jejich série domácích ligových vítězství tím narostla na famózních 14 po sobě jdoucích zápasů, přičemž posledním týmem, který ve Villa Parku bodoval, byl právě Arsenal. Ten se i díky klopýtání Citizens před víkendem vyhříval na první příčce, na níž klub udržel pozdní gól Declana Rice ze stadionu Lutonu.

Za dalším velkým úspěchem nasměroval tým Unaie Emeryho již v sedmé minutě McGinn. Kapitán Lvů zakončil perfektní útočnou akci, kterou přetavil ve vedoucí gól nechytatelnou střelou z otočky. Londýňané po inkasování dlouho marně dobývali skvěle fungující defenzivu soupeře, a poprvé tak trefil bránu Martíneze až po půlhodině hry Bukayo Saka. S nikterak razantní ranou hvězdného křídelníka si ale Argentinec poradil. Krátce nato už Martíneze překonal vysokým lobem Gabriel Martinelli, jenže nebezpečí na poslední chvíli zažehnal Diego Carlos. Do největší šance Kanonýrů v první půli se ve 39. minutě dostal Martin Ödegaard, Norův pokus zevnitř vápna však domácí gólman vychytal.

Martínez se připomněl rovněž chvíli před uplynutím hodiny zápasu, kdy Sakův centr od rohového praporku vyrazil jen do před ním stojícího Ollieho Watkinse. Naštěstí pro domácí ale aktuálně nejlepší střelec Aston Villy srazil míč jen do tyče. Když následně z prostoru penalty trestuhodně minul Ödegaard, mohl zahazování šancí Arsenalu potrestat Lucas Digne. Jeho pokus z úhlu však lapil připravený David Raya. Kmenový hráč Brentfordu se v 68. minutě zaskvěl také proti Watkinsově přízemní ráně a udržel naděje na bodový zisk. Na ten ovšem hosté nedosáhli i kvůli tomu, že v závěru sudí vinou ruky neuznal zásah Kaie Havertze.

Fantastickou domácí jízdu Aston Villy tak neukončil ani londýnský velkoklub. V příštím kole se představí 17. prosince na půdě Brentfordu, Arsenal tentýž den přivítá Brighton.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele