10. kolo
29.10.2023 15:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Evan Ferguson (© AFP)

Ferguson napodobil počin Rooneyho, Fulham se i přes jeho gól z Brightonu vracel s bodem

Hráči Brightonu remizovali v 10. kole Premier League na svém hřišti s Fulhamem 1:1. Domácí šli za bodovým ziskem již od úvodní hvizdu, avšak zkraje zápasu v brance Chalupářů předváděl skvělý výkon Bernd Leno. Ani skvělé zákroky německého brankáře ale hostům k udržení čistého konta nestačily, neboť ve 26. minutě ho překonal přesnou ranou k levé tyči Evan Ferguson, jenž se stal prvním teenagerem od dob Wayna Rooneyho s alespoň 10 přesnými zásahy v anglické nejvyšší soutěži v rámci jednoho kalendářního roku. Ani povedené počínání irského útočníka ke třem bodům nevedlo, jelikož v 65. minutě sroval nádhernou ranou Joao Palhinha.

Brighton využil krize Ajaxu a ukončil pětizápasové čekání na soutěžní výhru. Evropské povzbuzení si toužil přenést do ligové soutěže, kde doplatil na těžký los a propadl na sedmou příčku tabulky. Fulham byl papírově hratelnějším soupeřem než Manchester City či Liverpool, od postupu do Premier League ho však Racci nikdy neporazili. Chalupáři se ve snaze protáhnout tuto sérii museli vyhnout individuálním zkratům podobným těm ze stadionu Tottenhamu, kde se vůbec nedařilo Calvinu Basseymu.

Brighton vstoupil do utkání aktivněji, už v osmé minutě musel Leno vykopávat z brankové čáry pokus Simona Adingry, který po zaváhání hostující obrany zůstal osamocený na zadní tyči. Favorit působil svěžím dojmem i nadále, několikrát během první půle zkusil své štěstí Carlos Baleba, ani jeho střely ze střední vzdálenosti však gólovou radost nepřinesly. Ta tak přišla až ve 26. minutě, kdy si na hranici vápna převzal míč Ferguson a přesnou ranou po zemi poslal domácí do vedení.

Po změně stran mohl Brighton své vedení navýšit, nicméně nadějný pokus Lewise Dunka z přímého kopu zastavilo břevno. Fulham se osmělil až krátce před hodinou hry, kdy do šestnáctky vlétl Alex Iwobi. Nigerijský útočník však ve vápně působil, jako by měl za sebou bujarý sobotní večírek, neboť neposedný míč, který se mu stihl zamotat mezi nohama, poslal nešikovně do zázemí a celý moment trapnosti dovršil bývalý hráč Arsenalu nekoordinovaným pádem na zem. V 65. minutě už ale jeho kolega Palhinha prokázal kvalitu hodnou Premier League, když po chybě v rozehrávce domácích nádhernou střelou do šibenice srovnal.

Fotbalisté Brightonu se tak premiérové výhry ve vzájemném prvoligovém střetnutí opět nedočkali a získali jen bod. V příštím kole se 4. listopadu představí na půdě Evertonu, Fulham tentýž den přivítá Manchester United.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele