2. kolo
21.08.2023 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Martin Ødegaard (© AFP)

Gunners v Selhurst Parku udeřili až díky penaltě, v úspěšném derby nastoupil železný Saka

Arsenal zvítězil ve druhém kole Premier League na hřišti Crystal Palace 1:0. Ovládl tak první londýnské derby letošní sezony, čímž navázal na předchozí ročník, kdy s žádným ze svých sousedů neprohrál. O těsném vítězství hostů rozhodl v 54. minutě Martin Ödegaard z pokutového kopu. K tomu se překvapivě nepostavil Bukayo Saka, který nastoupil již do 82. ligového utkání v dresu Kanonýrů v řadě, čímž vyrovnal klubový rekord Paula Mersona. Úřadující vicemistr se ale o výhru strachoval až do konce, neboť závěrečnou půlhodinu odehrál po vyloučení Takehira Tomijasua v oslabení.

Ani jeden z londýnských rivalů v úvodním kole nezaváhal a po těsných výhrách braly oba celky tři body. Crystal Palace tak navázalo na povedený závěr minulé sezony, když od březnového nástupu Roye Hodgsona prohrálo pouze dvakrát. O favoritovi duelu však nemohlo být sporu, neboť Gunners podlehli Orlům jen jednou z posledních osmi konfrontací. Naposledy navíc domácím uštědřili vysokou porážku 4:1, na níž se dvěma góly a asistencí podílel šikovný Saka.

"Kanonýři" v úvodu utkání podle předpokladů dominovali ve statistice držení míče, na větší příležitost si ovšem museli dlouho počkat. Až ve 29. minutě se na Sama Johnstona řítil ze strany Eddie Nketiah, který v pádu pouze orazítkoval levou tyč. Stejný hráč se dostal do samostatného úniku i o sedm minut později, jenže elegantním zakončením přehodil jak Johnstona, tak i branku domácích. Chvíli před pauzou ještě nebezpečně vypálil Ödegaard, avšak 30letý gólman Eagles změně skóre zamezil skvělým zákrokem, a do kabin se tak šlo bez branek.

Nešťastný moment v první půli bezchybného Johnstona přišel krátce po přestávce, kdy fauloval ve vlastním vápně Nketiaha a dopřál Arsenalu možnost pokutového kopu. Míč si na penaltový puntík postavil Ödegaard a ranou k levé tyči poslal Gunners v 54. minutě do vedení. Zanedlouho ovšem přišla velká komplikace. Tomijasu vyfasoval od hlavního rozhodčího dvě žluté karty během sedmi minut, a utkání tak pro něj skončilo předčasně.

Hosté následně téměř rezignovali na útočení a věnovali se především defenzivě. V té si našel skulinku v 86. minutě Odsonne Édouard, který však hlavou netrefil míč ideálně a minul bránu. Velký tlak v závěru tak přišel Orlům vniveč a Aaron Ramsdale se mohl těšit z čistého konta.

Arsenal po očekávané výhře zůstává nadále stoprocentní. V následujícím kole vyzve 26. srpna Fulham, Crystal Palace změří ve stejný den síly s Brentfordem.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele