20. kolo
01.01.2024 21:00 CET
4 : 2
(0:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Wataru Endo v souboji s Anthonym Gordonem (© AFP)

Liverpool vkročil do nového roku vítězně. Loupežné plány Strak zhatil vykoupený Salah

Hráči Liverpoolu zvítězili ve 20. kole Premier League na vlastním hřišti nad Newcastlem 4:2. Ústřední postavou jediného novoročního duelu nejvyšší anglické soutěže se stal ve svém posledním utkání před odletem na Pohár afrických národů Mohamed Salah.

V první půli sice neproměnil pokutový kop, krátce po změně stran se však již prosadil a gólový druhý poločas zároveň i uzavřel v 86. minutě, tentokrát již přesnou trefou z penaltového puntíku. V bráně hostů sice čaroval Martin Dúbravka, výsledkový propad Strak se mu však přibrzdit nepodařilo. Newcastle tak z posledních osmi soutěžních duelů odešel vítězně jen jednou.

Svěřenci Jürgena Kloppa propluli podzimní částí soutěže s jedinou porážkou a vládli anglické fotbalové elitě. V dosavadním průběhu sezony se Reds mohli spolehnout na Salaha, druhého nejlepšího střelce soutěže. Magpies, kteří z posledních osmi zápasů poznali chuť vítězství jenom jednou, zjevně tížily absence důležitých hráčů, Eddie Howe se musel vypořádat s devítičlennou marodkou.

Výrazně lepší vstup do zápasu měl nepřekvapivě lídr ligy. Již před odehráním první čtvrthodinky si po nahrávce Salaha mohl úvodní trefu připsat Darwin Núňez. Dúbravka si však s jeho doprostřed branky mířeným pokusem dokázal poradit. O pět minut později slovenský brankář poprvé kapituloval, branka Luise Díaze byla ale zneplatněna pro těsné postavení mimo hru. Radost Strak z odvolané branky netrvala dlouho, po dalším parádním průniku Díaze Sven Botman nedobře načasoval skluz a byla nařízena penalta. Tahoun týmu Salah však bídnou ranou do středu branky pouze nechal vyniknout Dúbravku. S přibývajícími minutami se osměloval také Newcastle, ve 36. minutě dokonce po brejku rozvlnil síť Dan Burn, ani tato branka ovšem kvůli ofsajdu neplatila.

Fanoušci Reds se zasloužených gólových oslav dočkali nedlouho po změně stran, perfektní kombinace Díaze a Núňeze rezultovala v pohodlnou pozici pro Salaha, který doklepl míč do odkryté branky, a podepsal se tak pod 20. ligovou trefu v ročníku. V 53. minutě precizně načasoval náběh za obranu Núňez a jen díky brilantnímu zákroku slovenského gólmana nešli červení do dvoubrankového vedení. Hodnota akcií Toons krátce nato rapidně stoupla, zásluhou výborné rány Alexandera Isaka na vzdálenější tyč se jim podařilo vyrovnat. V 70. minutě opět čaroval Dúbravka, reflexivním zákrokem na brankové čáře vyrazil výborný pokus Codyho Gakpa.

Čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby nicméně Liverpoolští podruhé předvedli nádhernou ofenzivní kombinaci zakončenou tentokráte klidným doklepnutím Curtise Jonese. Ani Gakpo nezůstal nakonec gólově na suchu, v 78. minutě zvýšil se štěstím náskok Reds poté, co se zcela nebráněn dostal k centru Salaha. O tři minuty později korigoval výsledek hlavičkou po rohovém kopu Botman, poslední slovo měli ovšem Reds, Salah po faulu Dúbravky dokázal z pokutového kopu odčinit minelu z první půle.

Liverpool tak po dvou ligových domácích remízách konečně zvítězil a připsal si důležité tři body. Po pohárových povinnostech Reds v dalším kole zavítají 21. ledna na hřiště Bournemouthu, Newcastle o osm dní dříve přivítá Manchester City.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele