2. kolo
03.10.2023 20:30 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Jacob Bruun Larsen (© AFP)

Střet nováčků rozesmutnil fanoušky v Lutonu. Burnley poprvé v sezoně bodovalo naplno

Burnley uspělo v dohrávce druhého kola Premier League na půdě Lutonu 2:1. K premiérové výhře po návratu mezi anglickou smetánku svěřence Vincenta Kompanyho nasměroval v nastavení první půle Lyle Foster, jenž se do základní sestavy vrátil po odpykání trestu za nevybíravý úder loktem. Domácím se sice povedlo srovnat, avšak bleskurychlá odpověď Jacoba Bruuna Larsena z 85. minuty přece jen zajistila hostům první tři body v sezoně.

Fotbalisté Lutonu prožili o víkendu zápas plný radosti, jelikož si proti Evertonu připsali své vůbec první vítězství v éře Premier League. Naopak jejich soupeř z Burnley na první tři body v letošním ročníku stále čekal a s pouhým jedním bodem se nacházel na předposlední příčce tabulky. Problém mu dělala především ofenziva, jež byla nejhorší z celé soutěže s pouhými čtyřmi vstřelenými brankami.

S první šancí zápasu přišli hostující Clarets, přesněji korunní klenot Burnley Zeki Amdouni. Ve 21. minutě se mladičký Švýcar dostal k hlavičce po rohovém kopu, jeho pokus však domácí brankář dokázal zneškodnit. Obraz hry dokonale odpovídal předpokladům klasického ostrovního fotbalu. Dlouhé nakopávané balony a tvrdé střety zdobily hru obou nováčků v nejvyšší anglické fotbalové soutěži. Ve 45. minutě mohl mlhu neatraktivnosti protrhnout opět štírek Amdouni, ovšem loženku vyslanou jedním z jeho spoluhráčů nedokázal proměnit. Kdo však šancí nepohrdl, byl Foster. Již v nastaveném čase ho dokonalým pasem vyslal kupředu Sander Berge a reprezentant Jihoafrické republiky poslal hosty do vedení.

Po změně stran se kormidla ujali Kompanyho svěřenci. Ve snaze přidat pojišťující trefu ofenzivní esa Burnley výrazně zaměstnávala brankáře Thomase Kaminskiho. Avšak i domácí čas od času předváděli své útočné choutky. Nejblíže vyrovnání byl Jacob Brown, který svou hlavičkou sice překonal hostujícího gólmana, na čáře ale stihl zasáhnout jeden z bránících hráčů Clarets. V poslední čtvrthodině šlápl Luton do pedálů a svou aktivitou zatápěl hostující defenzivě. Za svou píli byl odměněn v 84. minutě zásluhou Elijaha Adebaya, jenž z otočky vstřelil svůj první ligový gól. Ovšem radost domácích netrvala dlouho. O pouhou minutu později se Bruun Larsen prezentoval pohlednou individuální akcí a ještě hezčí střelou na zadní tyč, díky které zajistil Burnley tři body.

Burnley tak na půdě Lutonu dokázalo urvat první vítězství v letošním ročníku Premier League. Oba celky mají další zápas naplánovaný na 7. října. Kloboučníci vyzvou na souboj Tottenham, The Clarets změří síly s Chelsea.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele