18. kolo
23.12.2023 16:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Andros Townsend (© AFP)

Luton potěšil kapitána v rekonvalescenci výhrou. Newcastlu se rozšířil seznam zraněných

Utkání 18. kola Premier League zvládl překvapivě lépe nováček ligy z Lutonu, který si v prvním vzájemném duelu v nejvyšší anglické soutěži poradil s Newcastlem 1:0. Jedinou branku zápasu vsítil ve 25. minutě Andros Townsend, jenž si po říjnovém příchodu z Evertonu připsal premiérový gól. Rozhodující trefu věnoval kapitánovi Tomovi Lockyerovi, jenž se zotavoval ze srdečního kolapsu z minulého utkání. Hostům, jejichž početnou marodku doplnil nově zraněný Jamaal Lascelles, se tak vzdálily příčky zaručující Ligu mistrů již na sedm bodů.

Luton v nedávné době prožil těžké chvíle při těsných porážkách od Arsenalu a Manchesteru City, ani náznakem se to však nerovnalo tomu, co se stalo v utkání v Bournemouthu. Krátce po favoritově vyrovnání z 58. minuty se na trávník zhroutil Lockyer, jehož srdeční problémy bohužel nepostihly poprvé, a zápas byl předčasně ukončen. Již stabilizovaného kapitána toužili spoluhráči na dálku potěšit výkonem proti Newcastlu, který vyhrál venkovní ligový duel naposledy v druhé polovině září.

Radovat se celek z Lutonu mohl již ve čtvrté minutě, kdy se k ráně z první dostal Jacob Brown. Svým pohotovým pokusem však pouze orazítkoval tyč. Po sympatickém vstupu nováčka ligy převzali otěže zápasu pruhovaní. Krátce před uplynutím úvodní čtvrthodiny se Callum Wilson dostal v perspektivní pozici ve vápně k hlavičce, jeho zakončení jen o malý kousek minulo levou stranu branky.

Skóre zápasu nicméně otevřel jeho outsider. Po rohovém kopu Alfieho Doughtyho prodloužil Ross Barkley balon k nedostatečně bráněnému Townsendovi, který snadno doťukl míč do sítě. Publiku se dech znovu zatajil ve 33. minutě, parádní dalekonosná rána Barkleyho skončila na břevně. Vzápětí přišla další tutovka, Elijah Adebayo nadějně zakončeným únikem přinutil k perfektnímu zákroku Martina Dúbravku.

V úvodu druhého poločasu se opět rozezvučelo břevno, tentokrát měl zásah na svědomí skotský forvard Brown. Také Straky krátce po změně stran dokázaly zahrozit, Anthony Gordon ranou z první minul pravou tyč jen o několik centimetrů. Po hodině hry se hostujícímu týmu zvýšené úsilí zdánlivě vyplatilo, když pas za obranu dokázal k rozvlnění sítě využít Alexander Isak, po zásahu videorozhodčího byla nicméně trefa švédského útočníka odvolána pro ofsajd.

Těsný náskok si ligový zelenáč hlídal překvapivě zkušeně, ani urputná snaha Magpies o vyrovnání nepřinesla zásluhou výtečného výkonu domácí defenzivy prakticky žádné další nebezpečí pro první čisté konto The Hatters v soutěži.

Premiérové prvoligové střetnutí těchto soupeřů tak ovládl Luton. Ten se v příštím kole představí 26. prosince v Sheffieldu, Newcastle tentýž den přivítá Nottingham.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele