19. kolo
26.12.2023 13:30 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Chris Wood (© AFP)

Boxing Day načala výhra Nottinghamu v Newcastlu. Wood se na místo činu vrátil ve velkém stylu

Fotbalisté Nottinghamu zvítězili v 19. kole Premier League na hřišti Newcastlu 3:1. Tradiční sérii zápasů hraných na druhý svátek vánoční odstartovaly lépe Straky, když je Alexander Isak poslal proměněnou penaltou do vedení. Ještě do poločasu se ale hostům podařilo zásluhou Chrise Wooda srovnat, a stejný hráč po změně stran vývoj duelu zvrátil. Někdejší útočník Magpies pak skvělý výkon korunoval dokonce zkompletováním hattricku, a především díky němu tak The Tricky Trees vůbec poprvé v rámci novodobé historie anglické nejvyšší soutěže dokázali svého soupeře porazit.

Newcastle se ze všech sil snažil popasovat s nevlídným osudem v podobě obrovské marodky, dařilo se mu to však pouze v domácím prostředí. Tam vyhrál sedm ligových duelů v řadě, tragická forma ze hřišť soupeřů stvrzená víkendovou porážkou z Lutonu ho ovšem srazila až na průběžnou sedmou příčku. Ještě o 10 pozic níže se nacházel Nottingham, jehož funkcionáři zareagovali na tristní výsledky změnou trenéra. Premiéra Nuna Espírita Santa ale dopadla špatně, byť k prohře s Bournemouthem přispělo i kontroverzní vyloučení Willyho Bolyho.

První pozdvižení přinesla 23. minuta, kdy se po zákroku na Isaka uvnitř šestnáctky kopala penalta. Té se ujal sám faulovaný Švéd a přízemní ranou po levé ruce Matta Turnera otevřel skóre. Přesně po půlhodině hry mohl zničehonic srovnat Anthony Elanga, propadlý aut z těžké pozice v malém vápně ale nedokázal usměrnit do branky. Stejný hráč šel o pár chvil později nikým nehlídaný na Martina Dúbravku, místo přihrávky spoluhráči do ideální pozice však volil střelu, které slovenský gólman zlikvidoval. Do přestávky se hrál výborný fotbal s mnoha šancemi a vrchol přišel v nastavení. Nejprve ve vápně hostů prováhal ideální moment pro přihrávku Miguel Almirón, z čehož vyplynul rychlý brejk Nottinghamu, Elanga jej vyšperkoval pasem na Wooda a bývalý útočník Strak zakončením do prázdné brány srovnal.

Totožná spolupráce byla úspěšná i krátce po návratu na trávník. Švédský reprezentant poslal Wooda do úniku, ten si ještě pohrál s obráncem a povedeným lobem překonal Dúbravku. Famózní odpoledne novozélandského kanonýra ale nebralo konce. Po hodině hry si Wood skvěle naběhl na dlouhý pas z hloubi pole, suverénně obešel Dúbravku a střelou do odkryté brány završil hattrick. O několik minut později se po dlouhé době dostal ke slovu také Newcastle, pokus Lewise Mileyho ovšem skončil pouze těsně za vzdálenější tyčí. Zhruba čtvrthodinu před koncem mohl snížit Isak, ani jeho rána po centru z pravé strany, ani dorážka Bruna Guimaraese ale v síti neskončily. Jenže to bylo z dílny domácích pohříchu vše a Forest po zásluze dotáhli duel do zdárného konce.

Nottingham se tak domácí jízdy soupeře nezalekl a poprvé od roku 1988 v rámci ligové soutěže v St. James' Parku zvítězil. V příštím kole přivítá 30. prosince Manchester United, Newcastle se na Nový rok představí na hřišti Liverpoolu.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele