2. kolo
18.08.2023 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Taiwo Awoniyi a Neco Williams (© AFP)

Prvoligové střetnutí po 30 letech ovládl Nottingham. Awoniyi prahne po africkém rekordu ligy

Nottingham v páteční předehrávce druhého kola Premier League porazil Sheffield United 2:1. Gólový účet prvního střetnutí těchto dvou týmů v rámci nejvyšší anglické soutěže od roku 1993 otevřel domácí útočník Taiwo Awoniyi, jenž se prosadil už ve třetí minutě. Pro reprezentanta Nigérie se jednalo o šesté ligové klání v řadě se vstřeleným gólem, přičemž delší série se v historii soutěže povedla z řad afrických hráčů zaznamenat jen Mohamedu Salahovi a Emmanuelu Adebayorovi. "Žiletky" pak po změně stran povedeným způsobem vyrovnaly, jejich naděje na první bodový zisk od návratu mezi anglickou elitu však v závěru rozehnal Chris Wood.

Nováček ze Sheffieldu v úvodním klání sezony potvrdil obavy fanoušků a prognózy expertů. Jeho útočné akce v domácím utkání s Crystal Palace postrádaly kvalitu, naopak Londýňané hned osmkrát trefili prostor mezi třemi tyčemi, z čehož vyplynula i rozhodující trefa Odsonna Édouarda. Nottingham sice také prohrál, jeho výkon ovšem snesl přísnější měřítka. Dvougólové manko na půdě Arsenalu v závěru snížil Awoniyi, čímž donutil favorita strachovat se do posledních vteřin o výsledek.

Raketový nástup domácích do zápasu nováček soutěže nezachytil a Wes Foderingham musel lovit míč ze své sítě už po třech minutách. Serge Aurier poslal nadýchaný centr z pravé strany do pokutového území, kde si ho mezi stopery našel Awoniyi a hlavou poslal Forest do brzkého vedení. Sheffield se do zakončení dostal až po půlhodině hry, kdy zpoza vápna napřáhla letní posila z Espanyolu Vini Souza. Technickým pokusem ale brazilský středopolař pouze protáhl Matta Turnera.

Druhá půle začala úplně opačně než ta první. Pouhé tři minuty po pauze se k odraženému míči na hranici pokutového území dostal v Premier League debutující Gustavo Hamer a famózně zakroutil míč do pravé šibenice Turnerovy branky. Na druhé straně mohl misky vah na stranu domácích v 65. minutě převážit Willy Boly po zmatku ve vápně The Blades, jenže Foderingham zareagoval včas a nepřipustil změnu skóre.

V 79. minutě se naopak sám na Turnera řítil Bénie Traoré, ale americký brankář šanci 20letého útočníka z Pobřeží slonoviny zlikvidoval. Rozhodující moment duelu nakonec přišel v 89. minutě. Aurier poslal další vytříbený centr na hlavu střídajícího Wooda a urostlý hrotový útočník vystřelil The Tricky Trees veledůležité tři body.

Nottingham tak navázal na domácí formu ze závěru minulé sezony a zvítězil. V příštím kole se 26. srpna představí na půdě Manchesteru United, Sheffield o den později přivítá Manchester City.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele