2. kolo
19.08.2023 18:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Erik ten Hag (© AFP)

Tottenham zahnal strašáka z Manchesteru. Mlčící ofenzivu spasil premiérovou trefou Sarr

Tottenham v jednom ze šlágrů druhého kola Premier League porazil Manchester United 2:0 a vzájemný duel hraný na jejich stadionu ovládl poprvé od roku 2018. Rozhodující moment utkání nastal zkraje druhé půle, kdy se z první soutěžní trefy v dresu londýnského celku radoval Pape Matar Sarr. Rudí ďáblové, na jejichž lavičce náhradníků se objevil český brankář Radek Vítek, tak po šťastné výhře nad Wolves opět herně nepřesvědčili a ve dvou odehraných kláních vstřelili jediný gól.

V prvním zápase bez Harryho Kanea se o góly Tottenhamu starali obránci, Spurs by však nutně potřebovali příspěvek Richarlisona, nové útočné jedničky. Ten se v dresu Londýňanů dosud radoval z jediné ligové trefy, do hlavního města se přitom stěhoval už v červenci 2022. "Rudí ďáblové" se v úvodním klání startujícího ročníku překvapivě natrápili na těsnou výhru nad Wolves. Kůži jim navíc v samém závěru zachránil rozhodčí, jenž za neodpískanou penaltu po faulu Andrého Onany dostal jednozápasový trest.

Navzdory převládající bílé barvě v ochozech stadionu se na hřišti jevili jako doma Red Devils. Ve 13. minutě vymyslel průnikovou přihrávku do vápna Antony, Guglielmo Vicario však stihl vyběhnutím zmenšit úhel Marcusu Rashfordovi. Další zakončení anglického forvarda přišlo po povedeném centru Bruna Fernandese, osamocený Rashford ale hlavičkoval v mírném ofsajdu těsně nad.

K radosti vášnivého publika zahrozili po půlhodině hry i domácí. Přímočarý protiútok vyústil v zakončení Sarra, ze souboje Afričanů ale vzešel vítězně hbitý Onana. Fernandes se poté ocitl v ještě lepší pozici, než do které dříve vyslal Rashforda, Portugalcova hlava ale byla o několik úrovní horší. Při Rudém Ďáblovi v bráně stáli ve 40. minutě všichni svatí. Nejdříve Pedro Porro napálil zpoza vápna břevno nad šibenicí, vzápětí si Luke Shaw srazil centr na tyčku.

Po výměně stran štěstěna Onanu hned opustila. I tentokrát šlo o obráncem tečovaný balon, ten se na zadní tyči zjevil před Sarrem, jež si s lehkým úkonem hlavu nelámal. Antony chtěl okamžitě vyrovnat, z jeho oblíbené disciplíny v podobě obstřelů za vápnem ale vzešel pouze zvuk nastřelené tyče. Další tutovku United již musel vytěsnit Vicario, rázná hlavička Casemira totiž mířila pod břevno.

Po hodině hry předvedli Spurs pohlednou akci s čitelným rukopisem nového kouče Angeho Postecogloua. Vyvrcholením bylo sólo Heung-Min Sona napříč vápnem se zblokovanou střelou na konci. Další trpělivou týmovou souhru Kohouti zesvižnili před vápnem a ačkoliv Ben Davies nevyužil průnikové přihrávky, jeho promáchnutí stačilo k obalamucení obrany a míč se dokutátel s lehkou tečí Lisandra Martíneze za brankovou čáru.

Manchester United se tak ve vzájemném utkání musel smířit poprvé od října 2020 s porážkou. V příštím kole 26. srpna přivítá Nottingham, Tottenham bude hrát tentýž den v Bournemouthu.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (3)

Přidat komentář
Amon

Vicario-Emerson, Romero, vdV, Udogie-Sarr, Bissouma, Maddison-Kulusevski, Son, Salomon

Reagovat
Hollo

1 polcas - 1

Reagovat
Devil

Vrátíme se silnější

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele