15. kolo
07.12.2023 21:15 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Jarrod Bowen (© AFP)

Výsledkový propad Tottenhamu podtrhla obrovská minela, tu okamžitě trestal Ward-Prowse

Fotbalisté Tottenhamu zapsali v 15. kole Premier League už třetí domácí porážku v řadě, když prohráli s West Hamem 1:2. Zápas však pro Kohouty začal náramně, neboť v 11. minutě je poslal do vedení nejgólovější obránce této ligové sezony Cristian Romero. Po změně stran ale Kladiváři přidali a dvěma zásahy stav utkání otočili. Rozhodující branku si připsal James Ward-Prowse, jenž využil velké chyby v rozehrávce soupeře. K výhře The Irons přispěli i Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem, kteří odehráli celé střetnutí.

Před minulým kolem valná většina fotbalové veřejnosti očekávala čtvrtou porážku Tottenhamu v řadě, Spurs se však vzchopili a na Etihad Stadium senzačně vydřeli bod. Jejich ztráta na čelo tabulky přesto povážlivě narůstala, další test jim navíc připravil nevyzpytatelný rival z východu Londýna. V dresu West Hamu prožívali výborné období čeští reprezentanti. Coufal patřil k nejlepším nahrávačům soutěže a Souček sice o uplynulém víkendu přerušil gólovou sérii, při absenci Kurta Zoumy ale navlékl kapitánskou pásku.

Domácí se mohli radovat z gólu už v 11. minutě poté, co si Romero výborně naskočil na centr od rohového praporku a precizní hlavičkou nedal Lukaszovi Fabiaňskému šanci. Mimo to se ovšem domácí do velkých šancí příliš nedostávali, a to i přes to, že Kladiváře opticky přehrávali. Ve 36. minutě mohl náskok Spurs navýšit Giovanni Lo Celso, s jeho prudkou střelou doprostřed branky si však Fabiaňski poradil. V dresu hostů poté zahrozil Lucas Paquetá, nezamířil ale hlavou přesně. Naopak Kohouti mohli navýšit svůj náskok, když si Kurt Zouma málem srazil centr Lo Celsa do vlastní brány.

V 52. minutě dokázali velmi překvapivě The Hammers vyrovnat, když se po střele Mohammeda Kuduse odrazil míč přesně k Jarrodu Bowenovi a ten ukázal, že se v podobných situacích nemýlí. Anglický kanonýr tak skóroval v sedmém ligovém zápase v řadě na hřišti soupeře, což se v historii soutěže povedlo pouze Robinu van Persiemu a Sergiu Agüerovi. Vedení mohl Tottenhamu navrátit Richarlison, ve skvělé pozici ale hlavou zakončil jen těsně vedle levé tyče. Další šanci domácích nevyužil Pedro Porro, jehož střelu mířící pod břevno skvěle vytáhl Fabiaňski. Výbornou efektivitu ovšem předvedli Kladiváři. V 74. minutě totiž provedl obrovskou chybu v rozehrávce Destiny Udogie, jenž poslal slabou přihrávku na svého brankáře. Toho využil pozorný Ward-Prowse a po první střele od tyče dorazil míč do prázdné branky, čímž zařídil Kladivářům vítězství.

West Ham tak prohloubil výsledkovou krizi rivala a získal všechny body. V příštím kole se představí 10. prosince na půdě Fulhamu, Tottenham tentýž den přivítá Newcastle.

Autor: Livesport.cz / Šimon Suchý

Komentáře (6)

Přidat komentář
OnlyWHU

Neuvěřitelnej zápas, neuvěřitelná výhra! Nad našim úhlavním kamarádem! :-) To potěší vždycky! Mega skvělý body do tabulky před dalšími těžkými zápasy a více než měsíc trvající neporazitelnost!

Ale... Po prvních 10 min. a vedoucím gólu jsme si mohli položit jedinou otázku: KOLIK? Domácí drsně dominovali a my se nezmohli ani na souvislejší kombinaci. S těsným deficitem i štěstím jsme ale kupodivu přežili první půli.

V ty druhý ale bylo kupodivu veseleji. Stereotypně hrající kohouti vyrobili dvě větší chybky a na rozdíl od nich jsme nepohrdli. To byla pro nás živá voda. Vcelku jistá (a hodně přetížená) obrana jakž takž přece jen držela. To, co předváděli Emerson (náš suverénně nejlepší hráč), Paquetá, Ward-Prowse i Fabi s Bowenem, i Kudus (pokud mu nedošli síly) byl základ naší výhry.

Ale... Tenhle způsob naší hry (byť proti silnýmu týmu), je z mýho pohledu otřesná věc. Heroický výkon 11 až 12 hráčů, s nimiž jsme zalezli ve vlastním vápnu, a vše pak necháváme na brejky v 1 až 3 hráčích, není cesta jak dál. Na to se bez infarktu opravdu nedá koukat. Spoléháme na nevzhledný beton a přetěžujeme fyzicky i mentálně úzký okruh hráčů. Opět (jako mnoho let zpátky) téměř nemáme kým střídat. Obávám se, že Moyes už nemá tomuhle manšaftu co dát.

I tak hoši i trenére díky. Tři bodu jsou fakt luxus!

A teď si jdu za to sednout a spláchnout to. Noc bude ještě dlouhá! COYI!!!!

Reagovat
kolouch

Tohle je bohužel jediný způsob, jakým dokáže Moyes hrát proti silnějším soupeřům. Že by nebylo kým střídat si nemyslím. Osvěžení křídel Cornetem nebo Benrahmou by v závěru přišlo vhod, stejně tak vyztužení defenzivy třeba Kehrerem. To, že tyhle hráče Moyes absolutně odříznul, je věc druhá. Ano, nejsou to hráči do základu, ale z lavičky můžou být hodně platní. Takhle je Moyes staví do role nepotřebných, odchází jim zápasová kondice, sebevědomí atd atd. Když pak hrajou jednou za dva měsíce někde proti Lincolnu, tak se nemůžeme divit, že nepodají výkon.

Reagovat
OnlyWHU

Cornet možná. Ale Benrahma je v současný době těžko použitelný. Svojí lehkomyslnou hrou se v posledních zápasech vyautoval sám. Ve hře dozadu je nulový a v takovým zápase, kdy už ostatní pletou nohama, bych ho na hřiště neposlal taky. Není na něj spoleh. To už snad spíš opět zkusit Mubamu.

Kdyby se Bennymu vrátila někdejší fazona, byla by to jiná píseň . Moc ho v tyhle sezoně nechápu.

Je taky škoda, že Bowena nutí hrát na hrotu. Ze strany by byl ještě platnější.

Reagovat
JimBob

mne prijde, ze silnejsi kadr vcetne lavky jsme nikdy nemeli, ale on se ty zmeny proste boji delat. kazdopadne tri body paradni

Reagovat
OnlyWHU

Můj názor:

Silná lavka? Koho do tak rozjetýho a námi vydřenýho zápasu (jako včera) poslat?

Když základní sestavu zředíme náhradníky, trápíme se i Bačkou Topolou a třetiligisty. Nakonec se to stejně musí ve druhý půli hasit oporami. Tak je to v pohárech skoro pravidelně. Nemám z toho radost, ale můžeme se fakticky opřít jen o cca 15 hráčů včetně beků i výbornýho náhradního gólmana. A beci se v zápase bez vážný příčiny moc nestřídaj.

Reagovat
OnlyWHU

Jen tak mimochodem: tolik bodů, jako letos, jsme po 15. kole ještě neměli.

Tak alespoň něco veselýho nakonec! COYI!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele