28. kolo
09.03.2024 15:00 CET
4 : 2
(2:0)

Reportáž

Gianluca Gaetano (© AFP)

Cagliari se po trefách jmenovců a uzbeckého supernáhradníka vyšvihlo nad zónu sestupu

Hráči Cagliari porazili ve 28. kole Serie A Salernitanu 4:2 a vyšvihli se nad sestupové pásmo. Celek ze Sardinie nasměroval k tříbodovému zisku ve 12. minutě paraguayský útočník Gianluca Lapadula, jehož ještě v první půli na střelecké listině doplnil jmenovec Gianluca Gaetano. Rossoblu s Jakubem Janktem v základní sestavě přidali po změně stran díky střídajícímu Eldoru Shomurodovi ještě dva góly a po čtvrtém duelu bez porážky v řadě se posunuli ve vyrovnaném boji o záchranu na 13. příčku, zatímco naděje beznadějně poslední Granaty na setrvání v italské nejvyšší soutěži se i přes dvě branky ve druhé půli smrskly na minimum.

Působení Salernitany v nejvyšší italské soutěži se začalo rychlými kroky blížit ke konci. Granata totiž nevyhrála už devět ligových zápasů v řadě a s pouhými 14 body se topila na úplném dně tabulky. V reálnějším boji o záchranu se nacházel její soupeř ze Sardinie. Cagliari si díky Janktově trefě připsalo klíčové vítězství v minulém kole proti Empoli a případným ziskem dalších tří bodů se mohlo vyhoupnout ze zóny ohrožení.

K tomu Rossoblu nakročili ve 12. minutě, kdy unikající Lapadula obešel jak vyběhnutého gólmana, tak skluzujícího obránce a zblízka jednoduše zasunul míč do odkryté sítě. Hosté si první možnost ke skórování vypracovali až po půlhodině hry. Z úctyhodné vzdálenosti napřáhl Loum Tchaouna, jehož razantní pokus ale zlikvidoval Simone Scuffet. Místo vyrovnání Granaty přidalo Cagliari zásluhou Gaetana ve 37. minutě druhý gól, který však kvůli ofsajdu odvolal videorozhodčí. Ofenzivního záložníka domácích to nicméně mrzet nemuselo, jelikož se ještě před pauzou hezky uvolnil ve vápně a tvrdou ranou prostřelil Guillerma Ochou.

Kouč Claudio Ranieri střelce druhé branky o poločasové přestávce vystřídal a na hrací plochu poslal Shomurodova. Ten se zkušenostmi ověnčenému manažerovi odvděčil po šesti minutách ve hře, když do sítě dorazil vlastní ránu a zvýšil už na rozdíl tří zásahů. Salernitanu to ale nepoložilo a v 56. minutě se dočkala zaslouženého snížení, když přízemní centr zužitkoval Grigoris Kastanos.

Pouhé dvě minuty nato už Granata prohrávala jen o gól. Rohový kop totiž Antonio Candreva posadil na hlavu Giulia Maggioreho, jenž na bližší tyči procedil přes veškerou snahu Scuffeta míč za brankovou čáru. Naděje hostů na vyrovnání trvaly do 76. minuty, kdy Shomurodov opět nadvakrát překonal Ochou a definitivně zlomil jejich odpor.

Cagliari tak další důležitý souboj o záchranu zvládlo a připsalo si tři body. Oba celky odehrají další ligový zápas 16. března. Rossoblu změří síly s Monzou, Salernitana doma vyzve Lecce.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele