19. kolo
07.01.2024 12:30 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Radost hráčů AC Milán (© AFP)

AC Milán rozhodl rychlostí blesku Leaa. První venkovní výhru po třech měsících jistil Giroud

AC Milán zvítězil v 19. kole Serie A na hřišti Empoli 3:0 a upevnil si třetí místo v tabulce. Obranu nejhoršího domácího celku soutěže překonal už v 11. minutě Ruben Loftus-Cheek, jemuž po sprintu přes obránce nabídl míč Rafael Leao. První venkovní vítězství od začátku října v lize pak stvrdil z pokutového kopu Olivier Giroud, který vsítil svůj 10. gól v ročníku napříč všemi soutěžemi. To se mu povedlo v každé z posledních 14 sezon strávených v jedné z pěti nejlepších lig Evropy, čímž se nemohl chlubit žádný jiný hráč.

Vzájemné duely hrané na stadionu Empoli poskytovaly poměrně unikátní úkaz. Azzurri skórovali v sedmi předchozích takových kláních, ani jedno z nich však nedotáhli do vítězného konce, což se v konečném důsledku dalo říct o všech domácích zápasech proti Rossoneri kromě pohárového souboje z ledna 1986. AC Milán už za sebou měl v novém kalendářním roce jedno soutěžní střetnutí, v němž i za přispění talentovaného Chaky Traorého snadno proklouzl do čtvrtfinále Coppa Italia.

V deštivém počasí se od úvodního výkopu dařilo lépe hostům. Po neproměněných šancích Tijjaniho Reijnderse a Davideho Calabrii se v 11. minutě prosadil přízemní střelou k tyči Loftus-Cheek, jenž těžil z rychlosti a milimetrového pasu Leaa. Zajímavou možnost ke zvýraznění náskoku Rossoneri měl Theo Hernández, který individuální akci z levého kraje zakončil pouze slabou ranou doprostřed brány. AC se ovšem druhého gólu dočkalo záhy po odehrané půlhodině. Youssef Maleh trefil míč ve vápně rukou a Giroud dostal možnost zahrávat penaltu. Tu zkušený Francouz proměnil nechytatelným projektilem do horního rohu.

Empoli si svou první velkou příležitost vypracovalo v 51. minutě, kdy se ke střele přes obránce odhodlal Tommaso Baldanzi. Proti jeho pokusu ale bezpečně zasáhl Mike Maignan. Po hodině hry mohl přidat třetí gól Miláňanů Christian Pulišič, centr aktivního Leaa ale nasměroval pouze k připravenému brankáři domácích. V 71. minutě zahrozili opět Azzurri. Ránu Mattea Cancellieriho vyrazil Maignan a následnou dorážku zablokoval dobře postavený Hernández. Cancellieri usiloval o kontaktní gól i o chvíli později, brána AC mu ovšem zůstala až do závěrečného hvizdu zavřená. Naopak v 88. minutě ještě potěšil hostující kotel 19letý Traoré, který rozvlnil síť střelou na zadní tyč.

Také druhé soutěžní utkání AC Milán v roce 2024 tak skončilo vítězstvím. V příštím kole přivítá 14. ledna AS Řím, Empoli se o den dříve představí ve Veroně.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele