18. kolo
30.12.2023 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Adrien Rabiot a Dušan Vlahović (© AFP)

AS Řím přivítá nový rok mimo pohárové pozice. Taktické šachy ovládla Stará dáma

Juventus se rozloučil s kalendářním rokem 2023 výhrou 1:0 nad AS Řím. Šlágr 18. kola Serie A nabídl souboj takticky skvěle připravených týmů, takže útočná esa obou celků se dostávala do šancí jen sporadicky. Rozhodující branka přišla krátce po změně stran, kdy stál na konci krásné kombinace Adrien Rabiot. Bianconeri tak neinkasovali před vlastním publikem již popáté v ročníku a díky zaváhání vedoucího Interu mají na dosah první příčku. Naopak AS vstoupí do nového roku až ze sedmé pozice.

"Stará dáma" nepoznala přemožitele již 12 utkání v řadě a na první Nerazzurri ztrácela jen pět bodů. Velkou měrou k tomu přispíval i fakt, že se Bianconeri neúčastnili žádné evropské soutěže. Tentokrát je však na domácí půdě čekal těžký souboj s AS Řím, jenž v minulém kole zabral a ve vyhecované bitvě vyzrál na Neapol. Skvělou zprávou pro Vlky byl návrat uzdraveného Paula Dybaly, který začal v základní sestavě.

A právě posílení Římané zahrozili jako první, když se po rohovém kopu dostal ke střele z otočky Bryan Cristante a orazítkoval tyč. Na druhé straně hýřil aktivitou zejména navrátilec do startující jedenáctky Dušan Vlahović, veškeré jeho útočné snahy si však defenziva hostů hlídala. Srb hrál ve velké pohodě a ve 28. minutě se pokusil o efektní nůžky, těm ovšem scházela přesnost i razance.

Následně o sobě dal vědět také Dybala, netradičním kopem šajtlí ale těsně minul. Domácí si nechali největší příležitost až na samotný závěr poločasu, v němž překonal Ruie Patrícia skákavou ranou Filip Kostić a AS uchránil od inkasovaného gólu až za brankáře zaskakující obránce Evan Ndicka.

Zatímco v první půli se Juventus rozjížděl pomalu, do té druhé vletěl jako uragán. Na konci svižné kombinační akce se ocitl neomylný Rabiot a domácí se stejně jako v nedávném šlágru proti Neapoli ujali krátce po změně stran vedení. Tím dostala "Stará dáma" impuls k tomu, aby se ještě pečlivěji soustředila na činnost, která ji zdobí nejen v aktuální sezoně, tedy bránění.

Svěřenci Josého Mourinha tudíž měli výraznou územní převahu, žádné šance na vyrovnání si ale nevytvořili. Skórovat naopak mohli ještě jednou Bianconeri, kdyby ovšem Weston McKennie netrefil z ideální pozice jen střed branky, kde stál Patrício.

Bitvu italských velkoklubů tak ovládl Juventus. Oba celky sehrají další ligový zápas 7. ledna. Vlci změří síly s Atalantou, Bianconeri vyzvou Salernitanu.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (4)

Přidat komentář
tadko97

1:2

Reagovat
Melchior

Řeší / řešila se někde Coppa?

Reagovat
Truffaldino

To samé jsem si říkal při zápase AS, nehledě na to, že 10. klub UEFA rankingu oficicálně opustí sportovní ředitel a tady se objeví sotva expreska.

Reagovat
pastal

Coppa se neřešila nebyl důvod První půlka katastrofa:na fotbal na se nedá dívat pod Mourkem neprehrali ani druholigový tým jako vždy u Říma se začne něco dít až se prohrává a teče do bot, proto je i Řím nejlepší v Evropě v gólech po 75 minutě Postup je Derby bude a to je tak vše k poháru

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele