finále
27.01.2024 20:45 CET
1 : 1
5:4 pen.
(1:1, bez prodloužení)

Reportáž

Oslavující hráči Bragy (© S.C. Braga)

Braga po penaltách udolala Estoril a je vítězem Ligového poháru

Sporting Braga po čtyřech letech znovu ovládl finále Ligového poháru a přidal do své síně slávy již třetí tuto trofej. Pro ni si v bouřlivé atmosféře na stadiónu v Leirii došel až po penaltovém rozstřelu. Zklamaný Estoril tak v druhé finálové účasti po 80 letech opět zůstal bez trofeje.

Pryč jsou teze, že v Portugalsku funguje jen několik aktivních fanouškovských táborů. Leirii v neděli odpoledne zaplavila žlutá lavina z Estorilu a červená z Bragy. Hlasitejší však byli fanoušci Estorilu, neboť nejvěrnější jádro fanoušků z Bragy zůstalo doma. Semifinálové a finálový zápas se má příští rok přesunout na Blízký východ a to byl důvod k bojkotu ze strany ultras Bragy.

Ti, co do Leirie dorazili, byli svědky divokého úvodu a poté velké bojovnosti a urputnosti, která se táhla až do penaltového rozstřelu. Hned v úvodu utkání ale šel k zemi v pokutovém území po faulu Cassiano. Sudí Veríssimo po konzultaci s VARem nařídil penaltu a sám faulovaný Cassiano ji s přehledem proměnil.

Sen hráčů Estorilu začínal nabírat reálných obrysů a jeho hráči se soustředili zejména na obranu tenkého náskoku. Ten vydržel jenom do 20. minuty, kdy Braga perfektně provedla nacvičený signál po rohovém kopu. Zalazar svým centrem totiž nehledal vysoké hráče před bránou, nýbrž volného Hortu před pokutovým územím. Ten se nijak nerozmýšlel a překrásnou střelou z voleje srovnal stav utkání.

Oba týmy si uvědomovaly důležitost utkání, střely z dálky se přitom pro Bragu zdály být jediným způsobem, jak ohrozit Figueiru v bráně zodpovědně bránícího Estorilu. Ten se na druhé straně spoléhal zejména na všudypřítomnost mladé dvojice ve středu pole Fernandes - Koindredi, kteří drželi zkušenou zálohu Bragy v neustále permanenci.

Jedinou opravdu velkou šanci druhé půle viděli diváci až v 84. minutě. To se Ruiz v honbě za nakopnutým míčem prosadil přes obranu a zpětnou přihrávkou vytvořil dobrou střeleckou pozici pro Pizziho, nicméně Figueira jako správný kapitán podržel svůj tým a poslal ho do penaltového rozstřelu.

V tom už ale Estoril neměl tolik štěstí jako v semifinále proti Benfice. Střelci Bragy proti Figueirovi v prvních pěti pokusech nezaváhali a veškerá tíha okamžiku se stejně jako v semifinále snesla na Tiaga Araúja. Ten náročný moment nezvládl a míč poslal mimo bránu.

Braga potřetí v historii a poprvé po penaltách vyhrála Ligový pohár. Potvrdila, že prožívá nejúspěšnější období ve své historii. Speciální moment je to zejména pro trenéra Artura Jorgeho, který je odchovancem klubu, v prvním týmu odehrál přes 200 zápasů a po párkrát přerušených 38 letech v klubu získal s prvním týmem vůbec první cenný pohár.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele