20. kolo
03.02.2013 17:30 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Borussia přece jen vyplenila BayArenu a vrací se na druhou příčku

Stejně jako v předchozích vzájemných duelech to dlouho z pohledu Dortmundu vypadalo na poměrně snadnou práci, avšak po změně stran se chopil dirigentské taktovky Bayer a nakonec může po těsné porážce odcházet s otevřeným hledím.

Zatímco domácí ekipa se i potřetí ve druhé polovině sezóny představila v totožném složení, tak hostující kormidelník Jürgen Klopp udělal dvě změny: Romana Weidenfellera skolila chřipka a jeho místo mezi třemi tyčemi premiérově v letošní sezóně zaujal Mitchell Langerak. Kapitána Sebastiana Kehla potom ve středu pole nahradil Sven Bender, jenž se tak opět tváří v tvář postavil dvojčeti Larsovi.

Od prvního okamžiku se hrál podle očekávání rychlý kombinační fotbal a natěšení diváci tak ani v nepříznivém počasí nemuseli své cesty na stadion rozhodně litovat. Podstatně lepší start však měli Borussen. Gündogan již ve třetí minutě vyhrál před pokutovým územím souboj nad Reinartzem, Lewandowski vyslal parádním pasem za obranu Reuse, jenž geniálním obloučkem nedal Lenovi šanci zasáhnout - 0:1.

Hned nato si na opačné straně zkoušel Schürrle v souboji s Piszczekem vymodlit penaltu, sudí Aytekin však na něco podobného nereflektoval. Nadějnou střeleckou možnost měl před sebou Castro, ovšem v rozhodujícím okamžiku špatně zkoordinoval svůj pohyb a kulatý nesmysl vůbec netrefil. To samé se dalo prohlásit o střetu Lena s Lewandowskim, po kterém mladý brankář uviděl žluté napomenutí a ještě navrch, protože se inkriminovaná situace odehrála ve vápně, byl nařízen pokutový kop! Míč si vzal do parády Blaszczykowski a zkušeně do protipohybu domácího brankáře zvýšil na 0:2.

Werkself se však ani po druhém úderu nevzdávala a nadále se snažila hrát svoji hru. Zejména ve středu pole však mělo BVB znatelně navrch a sázka na rychlé protiútoky (ty Leverkusen obvykle s velkou chutí praktikuje) už taktéž logicky neplatila - tato rola naopak vyloženě "seděla" žlutočerné družině, přesněji hlavně ofenzivní trojici ve složení Kuba - Götze - Reus, jejíž nahánění dělalo Bayeru velké potíže...

Přesto přese všechno aktivní Boenisch ve čtrnácté minutě oslovil parádním centrem nabíhajícího Kießlinga, ten však v pádu nedokázal hlavičku usměrnit do prostoru branky! Na druhé straně se po rohu připomněl Santana, ale hlavou vymezený prostor nenašel. Další hřebíček do leverkusenské rakve mohl po Reinartzově chybě zatlouci Götze, ale místo přihrávky na nabíhajícího Lewandowskiho se rozhodl sám zakončit a křižnou střelou nemířil přesně! Těsně před odchodem do kabin měl nadějnou střeleckou možnost Schürrle a po něm i Carvajal, ani jeden z nich ovšem prostor tří tyčí nenašel.

Ofenzivní snažení Bayeru měl ve druhém dějství rozhýbat Sidney Sam, jenž na trávníku nahradil spíše defenzivněji zaměřeného Simona Rolfese. Tato změna okamžitě začala přinášet kýžený efekt a agilní křídelník Langeraka po chvíli řádně zaměstnal - to mělo jen symbolizovat následující dění...

Boenisch dalším povedeným centrem oslovil na zadní tyči Kießlinga, tomu ale pokazil radost skvělým reflexivním zákrokem strážce hostující branky, zatímco dorážka Schürrleho našla jen na brankové čáře stojícího kapitána Hummelse! Schürrleho dalekonosný byl nepřesný. Nakonec se ovšem Leverkusen v 58. minutě dočkal: Kießling si udělal dobrý den z Piszczeka i Langeraka a ještě vrátil mičudu pod sebe, načež ho Reinartz ve skluzu dopravil na určené místo - 1:2.

Domácí po obrátce výrazně zvýšili obrátky a sotva se Schwarzgelb stačili vzpamatovat, začínalo se znovu od nuly. Castro rozehrál volný přímý kop, Boenisch hlavou prodloužil na Reinartze, jenž tak během pár minut dokázal vymazat dvoubrankové manko - 2:2. Porýnský celek si však vyrovnaný stav dlouho neužíval. Götze sice ještě Wollscheidovy chyby nevyužil, ale nabíhající Lewandwoski už měl před sebou odkrytou branku - 2:3.

Odpověď si nachystal Lars Bender, jenž se podařenou individuální akcí propracoval až do zakončení, Lengeraka však nepřekonal. Dvacet minut před koncem mohlo být zase jasněji: Boenisch ve vápně trochu neohrabaně nakopl Lewandowskiho a Borussia před sebou rázem měla výhodu druhé penalty v utkání - Blaszczykowski ovšem tentokráte nezvolil ideální řešení a domácí brankář si s chutí smlsnul!

Dortmundská obranná linie musela odvracet jeden nebezpečný centr za druhým, avšak s vypětím všech sil vytrvalému náporu odolávala. Velkou možnost měl po Samově centru střídající Hegeler, ale hlavičkoval nad břevno! Mezi tři tyče nezacílil ani netradiční hlavičkář Schürrle!

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na ten zápas. Snad bude gólovej a Bayer vyhraje 3:2

Reagovat
smazaný uživatel

to tezko

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
hradec

Bayer Leverkusen 2:3 Dortmund

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.bayer04.cekuj.net/ Nějaký fanoušek Leverkusenu?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele