27. kolo
30.03.2024 18:30 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Karim Adeyemi (© AFP)

Dortmund po 10 letech loupil v Mnichově. Překvapení v Der Klassiker odstartoval Adeyemi

Hráči Dortmundu si poprvé od dubna roku 2014 odvezli tři body z Mnichova, když ve 27. kole Bundesligy porazili Bayern 2:1. Prestižní Der Klassiker rozhodla již 10. minuta, kdy rychlý protiútok BVB perfektně zužitkoval Karim Adeyemi. Sympaticky hrající hosté sice pustili bavorský celek do několika velkých šancí, Die Roten však žádnou z nich proměnit nedokázali a naopak v závěru podruhé inkasovali. Sedm kol před koncem sezony tedy ztrácí na vedoucí Leverkusen propastných 13 bodů.

Duel nejúspěšnějších bundesligových týmů posledních let byl často vnímán jako ten nejdůležitější v boji o titul, k tomu měl však letos zdaleka nejblíže Leverkusen. Bayern se ovšem nevzdával a na tristní formu zareagoval dvěma demolicemi, při nichž nasázel celkem 13 branek. Druhý německý čtvrtfinalista Ligy mistrů z Dortmundu sice vyhrál čtyři soutěžní zápasy v řadě, ve vzájemném klání ale neuspěl téměř pět let.

Na rozdíl od podzimního vzájemného utkání, které Bavoři rozhodli dvěma brzkými góly, otevřela skóre střetnutí hraném v Allianz Areně v 10. minutě Borussia. Julian Brandt vyřešil rychlý protiútok průnikovým pasem na Adeyemiho, jenž z úhlu propálil nejistého Svena Ulreicha. Přesným zásahem povzbuzení černožlutí pustili mnichovského favorita do první stoprocentní šance až ve 23. minutě. Joshua Kimmich posadil centrovaný míč na hlavu nehlídaného Harryho Kanea, anglický kanonýr však z ideální pozice netrefil bránu. Ještě blíže vyrovnání byl po půlhodině hry Eric Dier. Zkušený stoper hlavičkoval takřka z brankové čáry, balon ale na cestě do sítě fantasticky zastavil Mats Hummels.

Také začátek druhého dějství vyšel lépe Die Schwarzgelben. V 52. minutě měl totiž po pohledné kombinaci hostů na kopačce druhý gól Felix Nmecha, v rozhodující okamžik ale zaváhal a špatně umístěnou střelou nechal vyniknout Ulreicha. Mdlého výkonu Bayernu se po hodině hry pokusil využít také Ian Maatsen, jenže kmenový hráč Chelsea po sprintu přes téměř celé hřiště nemířil přesně. Alexander Meyer musel po změně stran do akce až v 75. minutě, kdy ho nebezpečným projektilem pod břevno prověřil Kingsley Coman. K závěrečnému náporu domácích ovšem nedošlo, neboť o chvíli později pojistil výhru vestfálského klubu ranou k zadní tyči Julian Ryerson.

Bayern tak 10. výhru ze vzájemných ligových střetnutí hraných v Allianz Areně nepřidal, a nezískal dokonce ani bod. V příštím kole se představí 6. dubna v Heidenheimu, Dortmund tentýž den přivítá průběžně třetí Stuttgart.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele