Cunha, Foden a euforie na Emirates: 23. kolo Premier League v kostce

07.02., 18:38
Názory a komentáře
Matheus Cunha (© AFP)

Premier League má za sebou nejgólovější prodloužený víkend v novodobé historii soutěže. Během 10 utkání padlo 45 branek, z čehož vyplynula i řada fenomenálních individuálních výkonů. Nade všemi čněli Matheus Cunha z Wolverhamptonu a Phil Foden z Manchesteru City, kteří zazářili hattrickem. V očekávaném šlágru skolil Arsenal 3:1 Liverpool a trojice hlavních aspirantů na titul je proto vměstnána do dvou bodů.

Cunha třemi trefami zmrazil Stamford Bridge a zařadil se mezi trio Nwankwo Kanu - Robin van Persie - Sergio Agüero, jež dosáhlo hattricku v chrámu Chelsea také. Poprvé se radoval s notnou dávkou štěstí po teči Thiaga Silvy, při druhém zásahu těžil z nezištného pasu Pedra Neta a zápas, na který jen stěží zapomene, dokonal chladnokrevně proměněnou penaltou.

Blues i proto prohráli podruhé v řadě a opět čtyřikrát inkasovali, což se jim naposledy stalo v prosinci 1989. Zároveň přenechali Wolves desáté místo v tabulce.

"Tenhle stadion jsem vždy sledoval jen v televizi, takže je splněným snem sem poprvé přijet a třikrát skórovat," prohlásil Cunha. "Jsem velmi šťastný, ale v prvé řadě musím poděkovat spoluhráčům," dodal.

Spoluhráčům děkoval i Foden, který se cítí v nejlepší formě svého života. Po pondělní dohrávce v Brentfordu s ním souhlasil také manažer obhájců titulu Pep Guardiola. "Ano, pode mnou hraje bezesporu svou nejlepší sezonu. Jeho čísla jsou opravdu velmi dobrá a zlepšil se i směrem dozadu," chválil španělský stratég.

Manchester City na Community Stadium prodloužil svou vítěznou sérii na devět soutěžních duelů a z druhého místa ztrácí na vedoucí Liverpool, jenž padl na Emirates Stadium, dva body. Oproti rivalům z města Beatles ale odehrál o utkání méně.

Stejné manko má také Arsenal, kterému cenný skalp Reds zajistili brankami Bukayo Saka, Gabriel Martinelli a Leandro Trossard. Svěřenci Jürgena Kloppa tak našli přemožitele teprve podruhé v ligové sezoně a bez bodu opustili trávník po patnácti kolech.

"Jsme v boji o titul a chceme se rvát i nadále. Půjdeme zápas od zápasu a pokusíme se to (zisk titulu, pozn. autora) zrealizovat," burcoval domácí kouč Mikel Arteta.

Dechberoucí thriller v Newcastlu

Na tom, že se 23. kolo zapsalo do dějin Premier League, měli velkou zásluhu také fotbalisté Newcastlu a Lutonu. V St. James‘ Parku totiž sehráli jedno z nejatraktivnějších klání dosavadního ročníku. Magpies vedli 1:0 i 2:1, v 62. minutě nicméně prohrávali už 2:4. Ve frenetické atmosféře se ovšem nevzdali a trefami Kierana Trippiera a uzdraveného Harveyho Barnese srovnali na konečných 4:4.

Nováčkovi soutěže nepomohl k loupeži v aréně účastníka Champions League ani další skvělý výkon Rosse Barkleyho, o kterém legendární Alan Shearer prohlásil, že se v Lutonu po fotbalové stránce znovu narodil. Hatters mohl těšit alespoň fakt, že se udrželi nad pásmem sestupu. Na osmnáctý Everton, jenž remizoval s pátým Tottenhamem 2:2, mají k dobru bod a jeden zápas.

Ve zmíněném souboji v Goodison Parku se opět blýskl Richarlison. Brazilský reprezentant zatížil konto svého bývalého zaměstnavatele dvakrát a svou letošní bilanci vylepšil na 10+3. V Liverpoolu ale musel chtě nechtě kousat zklamání, protože Toffies vyrovnali zásluhou Jarrada Branthwaitea ve čtvrté minutě nastaveného času.

Hráče Spurs mrzela inkasovaná branka v samotném závěru i proto, že Aston Villa nezaváhala v Sheffieldu, kde vyhrála 5:0, a posunula se před ně na čtvrté místo. Hrdinou utkání se stal Ollie Watkins, který ke vstřelenému gólu přidal hned tři asistence.

Na šestou pozici poskočil Manchester United, jenž i díky dvěma přesným zásahům Alejandra Garnacha zametl s West Hamem. Síť Hammers navíc rozvlnil také Rasmus Højlund - dánský reprezentant skóroval v Premier League ve čtvrtém duelu po sobě, což se mu povedlo jako nejmladšímu fotbalistovi v klubové historii.

Předposlední Burnley díky dvěma trefám lednové akvizice Davida Datro Fofany remizovalo s třináctým Fulhamem 2:2 a osmý Brighton v prestižním derby přejel čtrnáctý Crystal Palace 4:1, čímž utnul sérii tří zápasů bez vítězství.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Matheus Cunha (Wolverhampton) - 10.00 / 3 góly, zisk pokutového kopu, 8 vítězných osobních soubojů.

2. Phil Foden (Manchester City) - 9.80 / 3 góly, 3 klíčové přihrávky, 95procentní úspěšnost přihrávek.

3. Mark Flekken (Brentford) - 9.60 / 12 zákroků (4 z nich po střelách uvnitř pokutového území), asistence.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Phil Foden (Manchester City) - 20 bodů.

2. Ollie Watkins (Aston Villa) - 18 bodů.

3. Matheus Cunha (Wolverhampton) - 17 bodů.

Sestava 23. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Mark Flekken (Brentford) - Navzdory faktu, že třikrát inkasoval, si nominaci v sestavě kola zasloužil. Mezi tyčemi se totiž nizozemský strážce svatyně Bees překonával. Zneškodnil dvanáct střel obhájců titulu z Manchesteru (devět z nich během prvního poločasu, pozn. autora) a dokonce si připsal asistenci na trefu Maupaye. Více zákroků v novodobé historii soutěže zapsal jen De Gea z Manchesteru United (14) ve šlágru s Arsenalem v roce 2017.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Gól, asistence a překonání magické hranice 100 bodů ve Fantasy Premier League. Odchovanec Bury toho stihl během strhujícího utkání s Lutonem opravdu hodně. Na pravé straně kmital od úvodního hvizdu, do pokutového území sypal jeden centr za druhým a srdnatě bojoval o každý míč. Ke kýženému vítězství Magpies to sice nevedlo, ale k nominaci v sestavě kola ano.

Stoper: Lisandro Martínez (Manchester United) - Vynikající výkon, kterým podtrhl svou důležitost pro Red Devils, podal v duelu s West Hamem argentinský mistr světa. Se zarputilostí sobě vlastní vyhrával souboje, držel na uzdě hrozbu v podobě Bowena a za cenu sebeobětování skákal do střel jako hokejový obránce. To, že odkulhal se zdravotním problémem, jenž dle manažera Ten Haga není banálním, vzbuzuje na Old Trafford obavy.

Levý obránce: Tariq Lamptey (Brighton) - Jeho zařazení do základu na úkor Estupiñána bylo nečekané, ale stratég De Zerbi evidentně věděl, co dělá. Rychlonohý bek neúnavně "piloval" levou stranu, odkud mimo jiné připravil gól pro Hinshelwooda. Jeho energie přispěla k permanentní převaze Seagulls i zastavení třízápasové ligové série bez skórování, což příznivce na vyprodaném Amex Stadium dostalo v derby s Crystalem Palace do varu.

Pravý záložník: Alejandro Garnacho (Manchester United) - Na levém křídle produktivní víceméně nebyl, na pravém je naopak k nezastavení. Proti West Hamu se talentovaný teenager prosadil dvakrát a opět potvrdil, že je právoplatnou součástí kádru Red Devils. Ve 49. minutě rozvlnil síť s notnou dávkou štěstí díky teči hostujícího stopera Aguerda a pátou trefu v sezoně přidal v 84. minutě, kdy chladnokrevně zakončil rychlý protiútok.

Střední defenzivní záložník: Jorginho (Arsenal) - Podobně jako v případě Lampteyho se jeho zařazení do základu nečekalo. A také v jeho případě z toho byl trenérský majstrštyk. Dvaatřicetiletý středopolař nastoupil od začátku poprvé od listopadu, ale v ostře sledovaném šlágru s Liverpoolem "tahal za nitky". S lehkostí sobě vlastní nacházel spoluhráče v nebezpečných meziprostorech a v kooperaci s taktéž skvělým Ricem ovládl střed pole.

Střední ofenzivní záložník: Ross Barkley (Luton) - Nejlepší střelec v historii Premier League Shearer se po utkání v Newcastlu nechal slyšet, že se odchovanec Evertonu v Lutonu znovu fotbalově narodil. A s jeho tvrzením nelze nesouhlasit. V St. James‘ Parku dominoval ve statistikách doteků s míčem, přesných přihrávek, přihrávek v závěrečné třetině hřiště i vytvořených šancí. Když k tomu přičteme bilanci 1+1, nebylo v souvislosti s nominací v sestavě kola co řešit.

Levý záložník: Phil Foden (Manchester City) - Cítí se v nejlepší formě v životě a perfekcionista Guardiola mu skládá komplimenty. Rodák ze Stockportu byl v pondělní dohrávce v Brentfordu ústřední postavou obhájců titulu a svůj famózní výkon ozdobil hattrickem. Nejprve se krátce před přestávkou postaral pohotovou ranou o vyrovnání a po přestávce těžil z nezištných asistencí hvězdné dvojice De Bruyne - Haaland. Udrží si fazónu i v dalších měsících?

Pravý útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - Ani Salah, ani Saka. Prvním fotbalistou v Premier League, jemuž v "kanadském bodování" svítí v obou ukazatelích dvouciferné číslo, je osmadvacetiletý snajpr Villans. Skvělou bilanci rozšířil v Sheffieldu, kde zazářil gólem a třemi asistencemi. Aktuálně má na kontě 11 branek + 12 finálních přihrávek a táhne klub z Birminghamu k historické účasti v Lize mistrů. Zahraje si na Euru v dresu Albionu?

Střední útočník: Richarlison (Tottenham) - Navzdory pozvolnému startu zažívá nadprůměrnou sezonu i brazilský reprezentant. Devět přesných zásahů v posledních deseti zápasech hovoří jasnou řečí. Při návratu do Goodison Parku otevřel skóre už ve 4. minutě, kdy pohotově využil přihrávku Udogieho, a ještě před pauzou se utlumeně radoval podruhé. Pickforda tentokrát překonal střelou z hranice pokutového území, které můžete zatleskat v naší videorubrice.

Levý útočník: Matheus Cunha (Wolverhampton) - Poprvé v kariéře dorazil na Stamford Bridge a odcházel s míčem v ruce. Nezapomenutelné galapředstavení odstartoval bývalý hráč Lipska či Atlética Madrid brankou, k níž mu nešťastnou tečí pomohl krajan Silva, a ve druhé půli zkompletoval hattrick. V posledních 18 soutěžních utkáních se podílel na 14 trefách. Na jeho spolupráci s taktéž ve formě hrajícím Netem je radost pohledět.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
23
15
6
2
52 : 22
51
2
Manchester City
22
15
4
3
54 : 25
49
3
Arsenal FC
23
15
4
4
47 : 22
49
4
Aston Villa
23
14
4
5
49 : 30
46
5
Tottenham Hotspur
23
13
5
5
49 : 35
44
6
Manchester United
23
12
2
9
31 : 32
38
7
West Ham United
23
10
6
7
36 : 36
36
8
Brighton & Hove Albion
23
9
8
6
42 : 38
35
9
Newcastle United
23
10
3
10
48 : 37
33
10
Wolverhampton Wanderers
23
9
5
9
37 : 37
32
11
Chelsea FC
23
9
4
10
38 : 39
31
12
AFC Bournemouth
22
7
6
9
30 : 41
27
13
Fulham FC
23
7
5
11
30 : 38
26
14
Crystal Palace
23
6
6
11
26 : 40
24
15
Brentford FC
22
6
4
12
32 : 39
22
16
Nottingham Forest
23
5
6
12
28 : 41
21
17
Luton Town
22
5
5
12
32 : 42
20
18
Everton FC
23
8
5
10
26 : 30
19
19
Burnley FC
23
3
4
16
24 : 47
13
20
Sheffield United
23
2
4
17
19 : 59
10

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (69)

Přidat komentář
VTID94

Ollie

Reagovat
Miguel19

Nesli zprávy o tom, ze zkusíme přejít na 5 beku??

Reagovat
LaVolpe

Ale je fajn, že Poche poslouchá rady od ženy Thiaga Silvy. Chtěla změnu, tak má změnu.

Reagovat
John Obi Mikel

Šli zprávy, že to zvažujeme. Po zvážení jsme do toho nešli

Reagovat
John Obi Mikel

To vypadá jak kdyby nechal na hrotu Palmera a Jacksona nechal hrát na křídle

Reagovat
Miguel19

A je z toho fíkus.

Reagovat
John Obi Mikel

Hezky to udělal Džeksn

Reagovat
Manchestersky Krocan

Cunha vo fante na lavičke,ale aspoň Foden s C

Reagovat
vitasrp

oni jsou zase dva sami před brankářem a úplně to zeserou, no nemám slov.

Reagovat
Miguel19

Conor

Reagovat
John Obi Mikel

GALLAGHEEEEEEER

Reagovat
vitasrp

Perfektní zakončení, nechce se mi tomu vůbec věřit.

Reagovat
John Obi Mikel

Ty vole co tam teď vyváděli v té obraně?

Reagovat
Trapper

My dali gól

Reagovat
John Obi Mikel

Škoda, že to měl Gusto na slabší nohu. Trochu to možná uspěchal.

Reagovat
Miguel19

Jackson five!!!

Reagovat
Neutron

A vy sa stale stazujete

Reagovat
Mimalu

dejte nám soupeře

Reagovat
John Obi Mikel

Jacksooooon

Reagovat
vitasrp

My hrajeme dobře, Enzo nelítá na poslední linii soupeře, ale řídí si to ze středu hřiště a akci doplňuje až v poslední fázi. To už jsme změnili trenéra?

Reagovat
Spikous

Dnes to máte strašne jednoduché v obrane hrajú neschopaci ako Lenglet , Carlos . Kamara vám navyše prihráva každú loptu . Dnes to vidím na debakel vo váš prospech

Reagovat
Greaber

My to nemáme jednoduchý proti nikomu

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Miguel19

IG blondýny?

Reagovat
iamek

Pojďme na remízu a prodloužení AV

Reagovat
LaVolpe

Vystřídej Kamaru nebo ti prohraje celej zápas.

Reagovat
Spikous

Kamara je dnes mimo . Každá prihrávka pre hráča Chelsea. Prvý gól ide na neho a ten druhý mal brať jednoznačne Carlos . Carlos a lenglet v obrane o sebe nevedia

Reagovat
Miguel19

To je jasná karta pro Watkinse. Absolutně bez šance a zájmu hrát balon, zezadu skopne Caiceda...

Reagovat
Miguel19

Skvěle Madueke.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
vitasrp

Watkins neudělá nic a přetlačí dva stopery. Prvního, protože je Badiashile měkkej, druhého, protože je Disasi totálně posranej jít do jakéhokoliv souboje a raději všechno odcouvá.

Paradoxně tu slabší kvalitu na míči bych mu i odpustil, ale tahle pasivita při bránění, to je hrozný.

Reagovat
John Obi Mikel

V naší obraně jsou okénka, hlavně nepolevit ve druhé půli. Slušná ofenzíva z naší strany, skvěle hraje Gallagher, povedený zápas hraje i Jackson.

Reagovat
Miguel19

Nějakým zázrakem potřebujeme, aby se Fofana zázračně uzdravil a od příští sezony byl ready. Protože Disasi ani Badiashile nemůžou hrát základ v PL.

Jinak slušný výkon. Ale spíš to bude výkřik do tmy jak pro City. Takže se ani neraduji.

Reagovat
FC Porto FC

Fofana může být ready už v květnu bych řek

Reagovat
Miguel19

Enzo

Reagovat
John Obi Mikel

Enzoooo

Reagovat
vitasrp

Joooooooooooooooo

Reagovat
Mimalu

další zbytečná žlutá , parádní přímák

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Busby babes

presne to potrebujeme, nahecovanou Villu.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Spikous

S tou našou obranou nás rozbijete

Reagovat
JohnnyBravo

Pau ještě nebude k dispozici?

Reagovat
iamek

Kdyz je porazi zoufalá Chelsea s netrenerem, tak musíme taky

Reagovat
off-olda

Ty píčo

Reagovat
Trapper

Enzoooooooooo

Reagovat
Miguel19

Ale oslava

Reagovat
Rothbard

Chelsea válec. Dejte jí soupeře.

Reagovat
smazaný uživatel

Příští kolo

Reagovat
Spikous

To čo dnes hraje Carlos s Lengletom by dokázal odohrať ktokoľvek na tomto fóre ...obaja na facku. Tímu sa snáď ani nechce dnes a Chelsea jednoznačne zaslúžene vedie

Reagovat
Whitemedia

Silva nehraje a najednou to jde. Náhoda? Nemyslím si.

Reagovat
off-olda

Disasi takový sáně v pokuťáku?

Reagovat
John Obi Mikel

Z toho skluzu ve vlastním vápně jsem málem dostal infarkt Ale vyšlo mu to.

Reagovat
Salfovic

Aspoň nebude AV zbyrečně plýtvat silami

Jen už tedy mohla prohrát v prvním zápase.

Reagovat
Spikous

Skôr si myslím že sa to bez Konsu vzadu rozpadne

Reagovat
Salfovic

Na jak dlouho to s ním vypadá ?

Reagovat
Spikous

3 až 4 tyždne a keď si predstavím že tam bude hrať Carlos s Lengletom je mi zle . Torres budem hádam čím skôr fit na 100 percent. Dnes som nechápal kamaru koľko lôpt prihral hráčom Chelsea .

Reagovat
Trapper

Co to s těma střídáníma bylo

Reagovat
Whitemedia

Silva na hřišti a soupeř se rozjíždí.

Reagovat
John Obi Mikel

Ta naše obrana je celej zápas děravá jak cedník. Aspoň, že dopředu to dnes šlape.

Reagovat
Hachim Mastour

Jorginho je podľa najnovších správ finished. Pôjde na operáciu a dohral

Reagovat
Hachim Mastour

ale vraj ešte vydrží 16 mesiacov. uvidím či som tu nezdielal pitominu

Reagovat
Mastný Chobot

zaujimavy timeline na zranenie

Reagovat
Hachim Mastour

Hra pod injekciami vraj

Reagovat
Mike Litoris

Začal fetovat, jo?

Reagovat
FUnk

Reagovat
Jardin

Hodně drsná diagnóza. Docela by mě zajímalo, zda ten konec kariéry je jen v případě nového kloubu nebo i v případě operace bez výměny.

Reagovat
Nikikrew

Zdroj?

Reagovat
VTID94

Veľká škoda no. Ale Chelsea zaslúžene. S tou obranou to bude ťažké keď sa nevráti aspoň Torres. Záloha dnes dosť mimo hlavne Kamara. Teraz sa už sústrediť hlavne na ligu a nejako ukopat EKL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele