Zostuzení West Hamu a Haaland zpět v ráži: 24. kolo Premier League v kostce

14.02., 18:40
Názory a komentáře
Declan Rice (© AFP)

Nejvyšší ligovou porážku od roku 1959, navíc na vlastním trávníku před zaplněnými tribunami olympijského stadionu, museli o víkendu skousnout fotbalisté West Hamu. Arsenal si totiž v chrámu Hammers otevřel střelnici a po galapředstavení, které režírovala bývalá opora domácích Declan Rice, zvítězil 6:0. Nezaváhali ani další aspiranti na titul - Liverpool a Manchester City, v jehož dresu už opět pálí ostrými uzdravený Erling Haaland.

Rice se pod řízenou demolici West Hamu podepsal fenomenálním gólem a dvěma asistencemi. Krok s ním navíc v individuálních statistikách drželi i dvoubrankový Bukayo Saka a kapitán Martin Ødegaard, který se stal prvním hráčem v novodobé historii Premier League, jenž v jednom utkání zapsal více než 100 přihrávek, vytvořil 5+ šancí a přihrál na více než jednu trefu.

Do hlavní role se přesto obsadil Rice, na kterého většina příznivců Hammers konstantně bučela, kdykoli se dotkl míče. "Jsem za něj velmi šťastný, protože vím, jak emocionálně náročný zápas to pro něj byl. Declan miluje West Ham," řekl na tiskové konferenci manažer Arsenalu Mikel Arteta. Svého svěřence mimo jiné pochválil i za precizní zahrávání standardních situací, z nichž Gunners dvakrát udeřili.

Zcela opačné emoce vstřebávali po závěrečném hvizdu domácí fotbalisté včetně českých reprezentantů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. "Nikdy jsem tak vysokou porážku nezažil a doufám, že už nezažiju. Bylo trapné pro mě i celý tým, když si hráči Arsenalu přihrávali a jejich fanoušci jim aplaudovali," prohlásil Coufal.

"Můžeme se fanouškům jen omluvit a poděkovat těm, kteří zůstali do konce. Chápu ty, kteří odešli v průběhu, protože bych upřímně udělal to samé," dodal jednatřicetiletý obránce.

Hammers nevyhráli popáté v řadě, v posledních dvou kolech inkasovali devětkrát a klesli na osmé místo v tabulce. Třetí Gunners se naopak udrželi ve hře o titul a jejich manko na vedoucí Liverpool, který doma nezaváhal s předposledním Burnley, je i nadále dvoubodové.

Stejnou ztrátu na Reds má také Manchester City, jenž ale odehrál o střetnutí méně. Obhájci titulu se v sobotu proti Evertonu více než hodinu nedokázali prosadit, nejlepší kanonýr soutěže Erling Haaland ovšem zase jednou ukázal, jak důležitou postavou pro mužstvo z Etihad Stadium je.

Poprvé rozjásal vyprodanou arénu v 71. minutě poté, co se po rohovém kopu nejlépe zorientoval v pokutovém území a svou "slabší" pravou nohou nekompromisně propálil brankáře Jordana Pickforda. Podruhé o čtrnáct minut později, kdy převzal přihrávku Kevina De Bruyneho, v osobním souboji přetlačil posledního obránce hostů Jarrada Branthwaitea a samostatný nájezd chladnokrevně zakončil.

Norský "goleador" tak jednoznačně ukázal, že je po téměř dvouměsíční zdravotní absenci zpět ve formě. A nutno podotknout, že se v ní nachází celý tým. Citizens totiž prodloužili vítěznou šňůru už na deset soutěžních duelů.

Højlund prodloužil střeleckou sérii

Daří se i druhému celku z Manchesteru. United loupili ve Villa Parku, v lize se radovali potřetí za sebou a živí naději na účast v pohárové Evropě v příští sezoně. Z šesté pozice ztrácejí na svého nedělního soupeře pět bodů.

Vyrovnané měření sil rozhodl v 86. minutě střídající Scott McTominay, který navázal na trefu dánského snajpra Rasmuse Højlunda. Letní akvizice z Bergama našla po nemastném neslaném začátku svého angažmá střeleckou mušku a v novém roce je k nezastavení. Sektor fanoušků Red Devils dostala gólem do varu v každém z posledních pěti zápasů.

Šestibodové manko na čtvrtý Tottenham, jenž drží poslední vstupenku do Ligy mistrů, nicméně pro svěřence Erika ten Haga zůstalo neměnné. Spurs totiž brankou Brennana Johnsona udolali v dalším souboji anglických pohárových zástupců devátý Brighton 2:1.

Na opačném pólu v tabulce si polepšil Sheffield United, který je sice stále poslední, ale po vítězství 3:1 v Lutonu už pouze zásluhou horšího skóre oproti Burnley, a také Brentford. Bees vyplenili v letošním ročníku těžce dobyvatelnou tvrz Wolves a vzdálili se sestupovému pásmu. Na osmnáctý - disciplinárně potrestaný Everton - mají k dobru už šest bodů.

A po dvou porážkách zabrala i desátá Chelsea, jež v pondělní dohrávce v hektickém závěru urvala skalp Crystalu Palace. Hrdinou utkání v Selhurst Parku se stal dvougólový Conor Gallagher, bývalý hráč Eagles.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Bukayo Saka (Arsenal) - 9.70 / 2 góly, zisk pokutového kopu, 92procentní úspěšnost přihrávek.

2. Declan Rice (Arsenal) - 9.40 / gól, 2 asistence, 93procentní úspěšnost přihrávek.

3. Martin Ødegaard (Arsenal) - 9.30 / 2 asistence, 7 klíčových přihrávek, 95procentní úspěšnost přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Declan Rice (Arsenal) - 17 bodů.

2. Bukayo Saka (Arsenal), Bruno Guimarães (Newcastle), Conor Gallagher (Chelsea) - všichni 15 bodů.

3. Erling Haaland (Manchester City), Rodrigo Muniz (Fulham), Vinícius Souza (Sheffield United) - všichni 13 bodů.

Sestava 24. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: André Onana (Manchester United) - Bez zákroků kamerunského reprezentanta by Red Devils jen stěží mohli ve Villa Parku oslavovat veledůležité vítězství. Onana byl v permanenci od úvodního hvizdu a v prvním poločase rozesmutnil McGinna i Watkinse. Nejlepšího střelce birminghamského celku vychytal ve stoprocentní šanci také po změně stran a nestačil jen na Luizovu teč z bezprostřední blízkosti. Vynikající výkon!

Pravý obránce: Nathan Collins (Brentford) - Před sezonou zamířil z Wolverhamptonu do Brentfordu a na první ligovou návštěvu Molineux v roli soupeře bude dvaadvacetiletý obránce vzpomínat v dobrém. Precizní defenzivní činností pomohl k čistému kontu Bees, k cennému vítězství 2:0 a přidal i ofenzivní nadstavbu v podobě osmi přihrávek v závěrečné třetině hřiště. Za tento přínos by se nemusel stydět ani kreativní záložník.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - V loňské sezoně se mistrovské ambice Gunners zraněním odchovance Saint-Étienne částečně rozplynuly. V letošní je londýnský tým ve hře o titul také a na svého klíčového obránce se opět může spolehnout. Na stadionu West Hamu si Saliba svědomitě plnil defenzivní povinnosti, s lehkostí sobě vlastní rozdával přihrávky s 97procentní úspěšností a důraznou hlavičkou nastartoval brankostroj favoritů.

Levý obránce: Antonee Robinson (Fulham) - Skvělými statistikami se o víkendu pyšnil i šestadvacetiletý bek Cottagers, který exceloval v utkání s Bournemouthem. Na své konto si mimo jiné připsal stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích na zemi, sedm zastavení nebezpečné akce soupeře a vytvoření tutové šance pro spoluhráče. Opomenout nelze ani fakt, že v dosavadním průběhu PL získal míč v obranné třetině hřiště vícekrát než kdokoli jiný.

Pravý záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Když je norský "kouzelník s míčem" v ideálním rozpoložení, je radost ho na trávníku sledovat. Pod řízenou demolici West Hamu se podepsal dvěma asistencemi a nutno podotknout, že pokud by spoluhráči stříleli přesněji, mohlo jich být mnohem víc. O zápisu do historie soutěže už byla řeč výše. Zároveň se stal prvním fotbalistou napříč pěti elitními ligami, který vytvořil více než 50 šancí ve hře.

Střední defenzivní záložník: Declan Rice (Arsenal) - Investici v podobě 105 milionů liber může management Gunners už nyní označit za zdařilou. Nejdražší posila v dějinách klubu totiž týden co týden dokazuje svou výjimečnost. Na stadionu svého bývalého zaměstnavatele byl Rice ve středu pole jako zeď a navíc přidal vysoce nadprůměrnou ofenzivní nadstavbu v podobě famózního gólu, k němuž přidal dvě asistence ze standardních situací. Klobouk dolů!

Střední defenzivní záložník: Bruno Guimarães (Newcastle) - V podobném duchu lze hovořit také o defenzivním záložníkovi Magpies, který dvěma trefami rozhodl vyrovnané měření sil v Nottinghamu. Zejména jeho první zásah po desáté finální přihrávce Trippiera v sezoně snesl to nejpřísnější měřítko. Při druhém přečetl rozehrávku domácích a tvrdou ranou zpoza pokutového území dostal zaplněný hostující sektor do varu.

Levý záložník: Conor Gallagher (Chelsea) - Poprvé v kariéře skóroval v zápase anglické nejvyšší soutěže dvakrát. Navíc na stadionu, kde v minulosti úspěšně působil během hostování. Odchovanec Blues byl v Selhurst Parku odměněn za enormní nasazení a neúnavné box-to-box pendlování, během kterého naběhal více než 13 kilometrů. Při prvním gólu zužitkoval přesný centr Gusta, v nastaveném čase poslal chladnokrevně do sítě přistrčení Palmera.

Pravý útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Tragickou defenzivu Hammers "terorizoval" od úvodního hvizdu, dvakrát rozvlnil síť a ocenit je nutné i fakt, že ustál tíhu okamžiku při pokutovém kopu. Nejenže byl sám faulován, ale právě na londýnském olympijském stadionu loni v jednom z klíčových duelů penaltu zahodil. Tentokrát ji s přehledem proměnil a ve dvaadvaceti letech dosáhl na milník 50 soutěžních branek v červenobílém dresu.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Je zpět! Příspěvek oficiálního účtu Citizens na sociální síti X hovořil jasnou řečí. Fenomenální norský útočník se totiž v bitvě s Evertonem dvakrát prosadil, rozhodl o vítězství 2:0 a vrátil se zpět na střeleckou listinu, na které vinou zranění dva měsíce scházel. V tabulce kanonýrů se proto osamostatnil od liverpoolského Salaha, jehož pro změnu limituje zdravotní problém nyní.

Levý útočník: Rodrigo Muniz (Fulham) - Po lednovém angažování Broji z Chelsea se v Anglii všeobecně očekávalo, že pozice hlavního středního forvarda Cottagers zůstane pro talentovaného Brazilce na nějakou dobu zapovězená. Opak je ovšem pravdou. Muniz proti Bournemouthu navázal na předchozí trefu v Burnley hned dvakrát a měl lví podíl na první ligové výhře londýnského celku od začátku kalendářního roku.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
24
16
6
2
55 : 23
54
2
Manchester City
23
16
4
3
56 : 25
52
3
Arsenal FC
24
16
4
4
53 : 22
52
4
Tottenham Hotspur
24
14
5
5
51 : 36
47
5
Aston Villa
24
14
4
6
50 : 32
46
6
Manchester United
24
13
2
9
33 : 33
41
7
Newcastle United
24
11
3
10
51 : 39
36
8
West Ham United
24
10
6
8
36 : 42
36
9
Brighton & Hove Albion
24
9
8
7
43 : 40
35
10
Chelsea FC
24
10
4
10
41 : 40
34
11
Wolverhampton Wanderers
24
9
5
10
37 : 39
32
12
Fulham FC
24
8
5
11
33 : 39
29
13
AFC Bournemouth
23
7
6
10
31 : 44
27
14
Brentford FC
23
7
4
12
34 : 39
25
15
Crystal Palace
24
6
6
12
27 : 43
24
16
Nottingham Forest
24
5
6
13
30 : 44
21
17
Luton Town
23
5
5
13
33 : 45
20
18
Everton FC
24
8
5
11
26 : 32
19
19
Burnley FC
24
3
4
17
25 : 50
13
20
Sheffield United
24
3
4
17
22 : 60
13

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (1)

Přidat komentář
Front hell

Arsenal všude kam se podíváš

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele