Eredivisie - souhrn 12. kola: PSV tlačí na Ajax

29.10.2022, 18:25, aktualizováno 30.10.2022, 18:46
Komentáře a souhrny
Luuk de Jong (© AFP)
PSV Eindhoven si doma poradil s Nijmegenem a dostal se na minimální dostřel k Ajaxu, který má tento víkend volno. Alkmaar navzdory dlouhému početnímu oslabení zdolal Volandam. Heerenveen nedokázal navázat na triumf z Volendamu a doma nestačil na Utrecht, hosté se díky tomu dostali před svého sobotního hostitele...

AZ Alkmaar - FC Volendam 2:1

30.10.2022 16:45

Góly: 20. Jens Odgaard, 40. Tijjani Reijnders - 48. Henk Veerman

Alkmaar ve čtvrtek sehrál pohárový duel v lichtenštejnském Vaduzu a po výhře 2:1 se přiblížil k postupu do osmifinále KL. Po třech dnech přivítal na ligové scéně nováčka z Volendamu a ani ne po odehrané čtvrthodině přišel o vyloučeného Daniho De Wita, nicméně i přesto porazil poslední tým Eredivisie nejtěsnějším poměrem 2:1. V tabulce se prozatím vyhoupl na třetí příčku se šestadvaceti body, FC zůstává osmnácté se šesti body.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena se postupně vracejí na vítěznou vlnu, neboť po třech porážkách v řadě uspěli dvakrát za sebou. Přitom nedělní dohrávka 12. kola pro ně začala naprosto katastrofálně, protože De Wit v blízkosti středové čáry naprosto nevybíravě přišlápl kotník Roberta Mührena a rozhodčí Kooij mu bez váhání ukázal přímou červenou kartu. O pár minut později hosté překvapivě rozvlnili síť.

Prosadit se dokázal Mbuyamba, ovšem jeho trefa nakonec neplatila kvůli viditelnému ofsajdu. AZ i v deseti otevřelo gólový účet přesně po dvaceti odehraných minutách. Třiadvacetiletý dánský útočník Jens Odgaard po přistrčení Sugawary vypálil z první ze čtrnácti metrů a levačkou zakroutil balón přímo k protější konstrukci. Domácí i nadále pokračovali v útočení a druhou rozhodující trefu přidali pět minut před přestávkou.

Po brejku tři na tři vymyslel pas za obranu Karlsson, na který si seběhl Tijani Reijnders a z hranice šestnáctky překonal brankáře Stankoviče přízemní střelou do pravého dolního růžku. Hosté se vrátili do hry o bodový zisk ihned po výměně stran, když po centru Kadiriho z levého křídla zavěsil zblízka pod břevno zapomenutý Henk Veerman. Hosté mohli vyrovnat zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, ale Daryl van Mieghem orazítkoval svou ranou z hranice pokutového území jen pravou tyč a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Twente - RKC Waalwijk 3:0

30.10.2022 14:30

Góly: 34. Sem Steijn, 45. Sem Steijn, 89. Ricky van Wolfswinkel

Twente definitivně překonalo krizi trvající zhruba tři týdny a nyní dokázalo vyhrát v Eredivisii již potřetí za sebou, když bez větších potíží přehrálo Waalwijk po výsledku 3:0. V tabulce se prozatím posunulo na skvělé čtvrté místo s pětadvaceti body a za vedoucím Ajaxem už zaostává o pouhé tři body. RKC naopak nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži třikrát v řadě a stále se nachází na devátém místě se čtrnácti body.

Po dvouzápasovém trestu za vyloučení proti Feyenoordu se vrátil do základní jedenáctky český krajánek Václav Černý a hned se uvedl asistencí u prvního gólu, na trávníku nakonec strávil 76 minut. Svěřenci trenéra Ron Janse byli aktivnější od samého začátku a poprvé rozvlnili síť krátce po dvaceti odehraných minutách, avšak trefa Rickyho van Wolfswinkela přeci jen nebyla uznána kvůli předchozímu hraní rukou.

Domácí však přeci jen vsítili vedoucí gól ve 34. minutě. Po odvráceném rohovém kopu se na pravé straně skvěle uvolnil Černý a svou křižnou přihrávkou našel v brankovém území Sema Steijna, který i v pádu bez potíží překonal brankáře Vaessena. Twente dokázalo pojistit svůj náskok v poslední minutě základní hrací doby, do černého podruhé v zápase zamířil aktivní Stein.

Teprve dvacetiletý záložník obdržel zpětnou přihrávku do volného prostoru od Smala a ze středu šestnáctky nekompromisně zavěsil přímo pod břevno. Domácí si po změně stran s přehledem hlídali dvoubrankové vedení a třetí zásah přidali v 89. minutě. Počtvrté v tomto ligovém ročníku skóroval Van Wolfswinkel, jenž se dostal k dorážce z bezprostřední blízkosti a ze tří metrů nemohl minout zcela odkrytou branku.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NEC Nijmegen 3:0

30.10.2022 14:30

Góly: 18. Anwar El Ghazi, 50. Luuk de Jong (pen.), 84. Noni Madueke

PSV po dvou porážkách za sebou zabralo v Evropské lize proti lídrovi Premier League Arsenalu (2:0) a nyní si přeneslo dobrou formu i na ligovou scénu, neboť díky výhře 3:0 nad Nijmegenem odčinilo nedávný senzační neúspěch s Groningenem (2:4). V tabulce Eredivisie se udrželo na druhé pozici se sedmadvaceti body a za mistrovským Ajaxem prozatím zaostává o jediný bod. NEC má na kontě stále jen jednu výhru a je až čtrnácté s jedenácti body.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye v úvodu vyčkávali, avšak hned svou první větší možnost zápasu krátce po odehrané čtvrthodině přetavili ve vedoucí gól. Přesnou mušku měl útočník Anwar El Ghazi, jenž se po vynikajícím pasu Gakpa z levé strany opřel do míče z první a usměrnil ho přímo do bližšího spodního růžku. Domácí podruhé rozvlnili síť zhruba deset minut před přestávkou.

Skórovat totiž dokázal navrátilec v základní jedenáctce Luuk de Jong, který byl ústřední postavou čtvrtečního střetnutí s londýnským vyzyvatelem (1 gól a 1 asistence). Tentokráte po centru z pravého křídla téměř od brankové čáry přesně hlavičkoval do poloprázdné branky, ale jeho zásah nakonec nebyl uznán kvůli předchozímu ofsajdu. Eindhovenský gigant se přeci jen dostal do dvoubrankového vedení krátce po změně stran.

Philippe Sandler totiž ve vlastním pokutovém území podrazil unikajícího Simonse a rozhodčí Van den Kerkhof po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop. K němu se postavil právě De Jong a i s notnou dávkou štěstí se trefil po zemi k pravé tyči. Domácí pak hráli zodpovědně a nikam se netlačili, i přesto uzavřeli gólový účet v 84. minutě. Prosadit se dokázal střídající anglický záložník Noni Madueke, jenž po perfektní kolmici Gakpa obstřelil gólmana Cillessena skákavým pokusem k vzdálenější konstrukci.

Více informací k zápasu

FC Emmen - FC Groningen 0:0

30.10.2022 12:15

Góly: -

Groningen nedokázal navázat na týden staré senzační vítězství proti PSV (4:2) a tentokráte se na půdě předposledního Emmenu neprosadil, když vybojoval bezbrankovou remízu. Domácí výběr byl v tomto nedělním utkání mírně aktivnějším týmem, jenomže po nepříliš zajímavém průběhu nepřetavil svou mírnou převahu ve vítězný gól. V tabulce proto zůstává na sedmnácté pozici se sedmi body, FC je v tuto chvíli třinácté s dvanácti body.

Svěřenci trenéra Dicka Lukkiena celkově nezvítězili v Eredivisii již podeváté za sebou, i když do tohoto utkání vstoupili mnohem aktivněji. Poprvé zahrozili ani ne po šedesáti odehraných sekundách, jenomže hlavička Ruie Mendese letěla příliš vysoko nad hostující branku. Další možnost domácího výběru se urodila po necelých dvaceti minutách hry, avšak Mark Diemers po zpětné přihrávce téměř od brankové čáry nepřekonal pozorného brankáře Leeuwenburgha.

O pár minut později mohli na druhé straně z ničeho nic udeřit hosté, jelikož křižnou přízemní nahrávku Krügera z pravé strany trestuhodně netrefil před zcela prázdnou brankou rozběhnutý Ngonge. Emmen si ještě do přestávky vytvořil dvě solidní příležitosti, ovšem proti dorážce Romenyho parádně zasáhl Leeuwenburgh a zhruba pět minut před závěrečným hvizdem vykopl i střelu z mírného úhlu v podání Živkoviče.

Domácí po změně stran už nebyli tolik nebezpeční a vytvořili si jen dvě nadějné šance, ale v polovině druhé půle pálil o metr nad břevno Bouchouari a v nastaveném čase pak Leeuwenburgh fantasticky zneškodnil prudkou hlavičku Arauja.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - SBV Excelsior 3:1

29.10.2022 21:00

Góly: 39. Willum Þór Willumsson, 41. Bobby Adekanye, 60. Isac Lidberg - 72. Lazaros Lamprou

Go Ahead pokračovalo ve zlepšených výkonech i proti rotterdamskému nováčkovi a díky cenné výhře 3:1 přerušilo svou sérii čtyř remíz na ligové scéně. Celkově neprohrálo v Eredivisii posedmé za sebou a tabulkou se vyhouplo na desáté místo se třinácti body o skóre právě před svého sobotního rivala, který je jedenáctý. Celek z Deventeru sahal na tři body už minule, ale s NEC se kvůli obdržené brance v nastaveném čase jen rozešel smírně (3:3).

Domácí byli na trávníku lepší od samého začátku a první velkou možnost si vypracovali po necelých sedmi odehraných minutách, ale osamocený Rommens nevyzrál svou přízemní dělovkou z dvanácti metrů na fantastického brankáře Van Gassela. Zhruba po dvaceti minutách hry se hostující strážce opět musel vytáhnout, tentokráte totiž parádně zlikvidoval ránu Bobbyho Adekanyeho z deseti metrů.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho přeci jen zužitkovali svůj mírný tlak ve 39. minutě. Čtyřiadvacetiletý islandský záložník Willum Willumsson si po vynikající kolmici Adekanyeho seběhl před levý rok brankového území a nekompromisní bombou překonal naprosto bezmocného Van Gassela. Neuběhly ani další dvě minuty a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, protože aktivní Adekanye si efektivně narazil míč s Willumssonem a z mírného úhlu uklidil míč po zemi přímo k bližší tyči.

Hosté se po změně stran snažili něco udělat s výsledkem, jenomže přesně po hodině hry je definitivně poslal na kolena švédský kanonýr Isac Lidberg. K němu propadl dlouhý pas z vlastní poloviny od Amofy a své sólo zakončil s grácií, neboť křižnou střelu poslal do vzdálenějšího spodního růžku. SBV v 72. minutě sice snížilo po rohovém kopu Baase a přesné hlavičce Lazarose Lamproua do levé šibenice, avšak na nic jiného se už nezmohlo.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard 3:1

29.10.2022 18:45

Góly: 26. Arno Verschueren, 54. Vito van Crooij (pen.), 83. Arno Verschueren - 19. Tijjani Noslin

Sparta dokázala odčinit nedávný neúspěch v Utrechtu (1:3) a nyní stejným poměrem porazila Fortunu, i když krátce po čtvrthodině hry prohrávala. Díky dalšímu tříbodovému zisku si pojistila famózní šesté místo s dvaceti body a stále tak překvapuje nizozemskou scénu. Naopak celek ze Sittardu prohrál v lize vůbec poprvé pod vedením španělského trenéra Julia Velázqueze a přišel tak o svou šestizápasovou ligovou šňůru bez porážky.

Hosté naopak nenavázali na cenný bod z Rotterdamu proti Feyenoordu (1:1) a v tabulce prozatím zůstávají na dvanáctém místě s dvanácti body. Do tohoto sobotního utkání vstoupili s velkým odhodláním a do vedení se dostali po necelých dvaceti odehraných minutách, kdy Tijjani Noslin převzal přihrávku od Iva Pinta, kličkou se zbavil bránícího protihráče a pak nechytatelně zavěsil k protější konstrukci mimo dosah naprosto bezmocného brankáře Olija.

Nicméně domácí se od této chvíle stále častěji dostávali na útočnou polovinu a srovnat se jim povedlo již ve 26. minutě. Hrdina tohoto duelu Arno Verschueren vsítil svou první branku po parádním pasu Mijnanse z levého křídla a pohotovou hlavičku ze středu šestnáctky usměrnil k vzdálenější tyči. Rozhodující okamžik se zrodil krátce po změně stran, kdy Ximo Navarro evidentně podrazil ve vlastním pokutovém území unikajícího Saita.

Rozhodčí Gözübüyük bez váhání nařídil pokutový kop, který se štěstím proměnil Vito van Crooij. Gólman Pandur sice vystihl směr jeho přízemní střely, ale míči v cestě do sítě zabránit nedokázal - 2:1. Rotterdamský klub definitivně pojistil svůj náskok deset minut před závěrečným hvizdem. Podruhé v tomto střetnutí skóroval Verschueren, jenž po vynikajícím přímém volném kopu Van Crooije chladnokrevně zavěsil hlavou k levé tyči.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Utrecht 1:2

29.10.2022 16:30

Góly: 33. Sydney van Hooijdonk - 44. Anastasios Douvikas, 66. Modibo Sagnan

12. kolo nizozemské nejvyšší soutěže otevřel vyrovnaný souboj dvou týmů, které by se po letech chtěly vrátit do evropských pohárů. Z tříbodového zisku se nakonec radovali hosté z Utrechtu, kteří nepříznivý stav srovnali ještě do přestávky a o svém úspěchu rozhodli po dvaceti minutách druhého poločasu. Díky druhému vítězství v řadě se vyhoupli na sedmé místo s osmnácti body, SC má na kontě o bod méně a kleslo na osmou příčku.

Domácí tedy nenavázali na minulý skalp posledního Volendamu (3:1) a nejlepší pětka se jim opět vzdaluje. Do tohoto sobotního duelu přitom vstoupili velmi aktivně a během úvodní desetiminutovky si vytvořili dvě nadějné příležitosti. Nejprve zahrozil Rami Al Hajj, který mířil k pravé tyči, jenže pozorného brankáře Barkase nepřekvapil. Svěřenci trenéra Keese van Wonderena se mohli dostat do vedení v 9. minutě.

Po hezké přízemní kombinaci na jeden dotek propadla přihrávka z pravé strany ke zcela osamocenému Sydneymu van Hooijdonkovi, jenž na nic nečekal a vypálil z dvanácti metrů, ovšem Barkas famózním zákrokem vyrazil balón do strany. Domácí se dočkali zaslouženého vedení krátce po odehrané půlhodině. Gólový účet otevřel právě Van Hooijdonk, jenž si po měkoučkém pasu Köhlerta seběhl do brankového území a prudkou hlavičkou nekompromisně rozvlnil síť.

Hosté se od této chvíle přeci jen osmělili a minutu před vypršením základní hrací doby první půle srovnali. Přesnou mušku měl Anastasios Douvikas, neboť ten po centru Toornstry poslal svůj nechytatelný volej přímo pod břevno a gólman Noppert se nestačil ani ohlédnout. Heerenveen si chtěl vzít zpět svůj ztracený náskok zhruba pět minut po výměně stran, ale kroucenou technickou střelu Sarra brilantně odvrátil do zámezí Barkas.

Utrecht převrhl misky vah na svou stranu v 66. minutě. O vítěznou trefu se postaral třiadvacetiletý francouzský obránce Modibo Sagnan hostující v klubu ze španělského Realu Sociedad, když se dostatečným důrazem zbavil hned tří bránících protihráčů a z deseti metrů chladnokrevně zavěsil do bližší šibenice.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1191138:1028
2.PSV Eindhoven1290340:1827
3.AZ Alkmaar1282223:1326
4.FC Twente1281322:725
5.Feyenoord Rotterdam1173127:1224
6.Sparta Rotterdam1262420:1520
7.FC Utrecht1253417:2018
8.SC Heerenveen1245313:1217
9.RKC Waalwijk1235421:2114
10.Go Ahead Eagles1234518:2113
11.SBV Excelsior1241715:3113
12.Fortuna Sittard1233615:2212
13.FC Groningen1233614:2412
14.NEC Nijmegen1218312:1511
15.SBV Vitesse1132613:2211
16.Cambuur Leeuwarden112278:188
17.FC Emmen121479:247
18.FC Volendam1213813:336
Zbývající zápasy
09.11. 00:00AFC Ajax - SBV Vitesse
10.11. 00:00Feyenoord Rotterdam - Cambuur Leeuwarden

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele