Eredivisie - souhrn 25. kola: PSV drží náskok

08.03., 21:57, aktualizováno 10.03., 22:00
Komentáře a souhrny
Sergiño Dest (© AFP)

PSV Eindhoven odklidil další překážku na cestě za titulem. Lídr tabulky těsně porazil Go Ahead Eagles a drží desetibodový náskok na Feyenoord. Další ztrátu zaznamenal Ajax, suverénní naopak byl Alkmaar.

Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo 3:0

10.03.2024 20:00

Góly: 28. Yankuba Minteh, 41. Santiago Giménez, 73. Igor Paixão

Obhájce mistrovského titulu z Rotterdamu nezaváhal v dohrávce 25. kola proti nováčkovi z Almela a díky konstantnímu výkonu od začátku až do konce zvítězil hladce po výsledku 3:0. V tabulce nejvyšší nizozemské soutěže tedy zůstává na druhé pozici s desetibodovým mankem na suverénní PSV, naopak před třetím Twente stále drží šestibodový odstup a kvalifikaci Ligy mistrů tak určitě má ve svých rukách.

Heracles naopak v boji o záchranu nepřekvapilo a zůstalo na čtrnáctém místě s třiadvaceti body, nicméně před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku je o pouhé dva body. Svěřenci trenéra Arneho Slota kontrolovali utkání od samého začátku a bylo jen otázkou času, kdy půjdou do vedení. Už po necelých dvou odehraných minutách se o to mohl postarat mexický snajpr Santiago Giménez, ale jeho dorážka letěla o několik decimetrů vedle pravé tyče.

Feyenoord se však přeci jen dočkal úvodního zásahu po necelé půlhodině hry. Gambijský záložník Yankuba Minteh se totiž po propadlé přihrávce Ivanušece z levé strany ocitl sám před brankářem Brouwerem a z bezprostřední blízkosti ho bez potíží obstřelil. Domácí po první vstřelené brance ještě zvýšili své obrátky a druhou trefu přidali necelých pět minut před přestávkou zásluhou aktivního Giméneze.

Ten přidal již svou jednadvacátou branku v tomto ligovém ročníku po samostatném úniku přes dvacet metrů po geniálním lobu Wieffera a naprosto nekompromisně pokořil bezmocného Brouwera. Jasný favorit se po změně stran nikam příliš netlačil a hlavně si hlídal dvoubrankový náskok, který i navzdory výraznému poklesu útočné aktivity přeci jen zvýšil v 73. minutě.

Gólový účet uzavřel střídající brazilský krajánek Igor Paixão, jenž se postavil k přímému volnému kopu z hranice šestnáctky a jeho skákavý pokus zapadl přímo do levého spodního růžku. V dresu Feyenoordu se po měsíční přestávce vrátil na ligové trávníky český reprezentant Ondřej Lingr - ten přišel jako střídající hráč těsně před závěrečnou brankou v 71. minutě.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SC Heerenveen 2:0

10.03.2024 16:45

Góly: 67. Koki Ogawa, 68. Rober González

Nijmegen se úderem nového roku prezentuje naprosto skvělými výkony a kromě suverénního PSV se zřejmě může pyšnit nejlepší formou ze všech osmnácti účastníků. NEC v nedělním utkání 25. kola přehrálo konkurenční Heerenveen po výsledku 2:0 a tabulkou se vyhouplo na vynikající šesté místo s devětatřiceti body o bod za pátý Ajax a dva body před šesté Go Ahead. SC naopak nenavázalo na předchozí dvě výhry a je deváté s jednatřiceti body.

Domácí celek aktuálně zvítězil již potřetí v řadě a k tomu vsítil hned devět gólů, vidina přímého postupu do evropských pohárů tak není v jeho případě vůbec nereálná, protože ho navíc koncem dubna čeká finále KNVB Bekeru. Svěřenci trenéra Keese van Wonderena naopak nenavázali na úspěchy s Volendamem (4:0) i Zwolle (2:0) a tentokráte narazili - osudnými se jim staly 67. a 68. minuta, ve kterých inkasovaly právě dvě rozhodující branky.

NEC bylo v prvním poločase mírně aktivnějším týmem a na rozdíl od soupeře se mu dařilo vytvářet nadějné možnosti. Do té první se dostalo již po necelých pěti odehraných minutách, ale střelu Cheryho skvěle vyrazil brankář Van der Hart. Stejný hráč znovu zahrozil na konci úvodního dějství, nicméně hostující strážce se proti jeho ráně znovu vyznamenal stejně jako o pár minut později proti přízemní střele pozdějšího hrdiny Róbera.

Výběr vedený koučem Rogierem Meijerem rozhodně nepolevoval ani po změně stran a do důležitého vedení se mohl dostat ve 48. minutě, jenže Koki Ogawa pouze hlavičkoval do břevna. NEC však poté vytěžilo ze svého tlaku hned dvě trefy přesně v polovině závěrečného dějství - nejprve otevřel gólový účet Ogawa prudkou hlavičkou po rohovém kopu Schöneho a o pár desítek sekund později skóroval i Róber krouceným obstřelem z osmi metrů po finální zpětné nahrávce Hoedemakerse.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Fortuna Sittard 2:2

10.03.2024 14:30

Góly: 8. Kenneth Taylor, 88. Brian Brobbey - 49. Deroy Duarte, 66. Kaj Sierhuis

Ajax před důležitou odvetou osmifinále Konferenční ligy s anglickou Aston Villou nepotvrdil úlohu jasného favorita v domácím prostředí proti Fortuně - ba naopak nebyl daleko od senzační porážky, kterou odvrátil až dvě minuty před vypršením normální hrací doby kanonýr Brian Brobbey. AFC tak po remíze 2:2 zůstává v tabulce na páté pozici se čtyřiceti body o bod před šestým Nijmegenem a šest bodů za čtvrtým Alkmaarem.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa se sice v samém úvodu dostali do vedení, ale houževnatý klub ze Sittardu po změně stran vývoj otočil a amsterdamský gigant se i přes enormní tlak na více než vyrovnání nezmohl. Hosté si naopak vezou z Amsterdamu nečekaný bod a udělali tedy další dílčí krok k vytoužené záchraně, v tuto chvíli mají na kontě solidních jednatřicet bodů a jsou desátí, navíc ještě mohou usilovat i o dodatečné play-off o evropské poháry.

Domácí favorit přitom zahájil tento nedělní duel výborně a již po necelých osmi odehraných minutách vedl. Poslední dobou ve skvělé formě hrající Kenneth Taylor si po špatné rozehrávce soupeře ve středu hrací plochy a vynikající kombinaci spoluhráčů na jeden dotek navedl míč až do pokutového území a z patnácti metrů ukázkově zamířil levačkou pod bližší šibenici. Následně se nic zásadního nedělo, po změně stran však nastal razantní obrat.

Výběr vedený koučem Dannym Buijsem z ničeho nic vyrovnal ve 49. minutě, když se Deroy Duarte po skvostné pobídce Lonwijka uvolnil na pravém křídle a nechytatelnou ranou z mírného úhlu zavěsil ke vzdálenější konstrukci. Ajax po této inkasované trefě znejistěl a zhruba v polovině závěrečné půle senzačně kapituloval podruhé. Vývoj ve prospěch Fortuny totiž otočil nejlepší střelec týmu Kaj Sierhuis.

Ten si po tečované střele Iñiga Córdoby chytře seběhl do předbrankového prostoru, dokázal zareagovat na změnu letu míče a pak z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť zcela odkryté branky. AFC se v dalších minutách nemohlo k ničemu nebezpečnému dostat a vypadalo to, že z trávníku bude odcházet poraženo, avšak v závěrečné čtvrthodině přeci jen přepnulo na vyšší rychlostní stupeň.

Nejprve mohl vyrovnat pozdější hrdina Brobbey, jeho nebezpečnou hlavičku však brilantně zneškodnil gólman Verrips, jenž si o pět minut později poradil i s projektilem Van den Boomena. Nicméně domácí přeci jen vytěžili ze svého tlaku alespoň vyrovnání v 88. minutě, neboť právě Brobbey po rohovém kopu nadvakrát dotlačil balón do branky z bezprostřední blízkosti.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - FC Volendam 1:1

10.03.2024 14:30

Góly: 55. Davy van den Berg - 70. Damon Mirani

Zwolle se v polovině února dostalo do výsledkové krize a tu nedokázalo překonat ani v duelu s posledním Volendamem, se kterým neudrželo jednobrankový náskok a muselo se smířit s remízou 1:1. PEC sice přerušilo svou nelichotivou šňůru tří prohraných zápasů v řadě, ale vzhledem k situaci rozhodně chtělo vyhrát. V tuto chvíli má na kontě osmadvacet bodů a patří mu třinácté místo, zatímco Volendam je stále poslední osmnáctý s pouhými čtrnácti body.

FC sice dokázalo bodovat po dvou vysokých porážkách s Heerenveenem (0:4) i Nijmegenem (2:5), jenomže za sedmnáctým Vitesse zaostává o body dva a na šestnáctý Waalwijk má dokonce již sedmibodové manko. Domácí favorit byl od začátku lepším týmem a hned po dvou odehraných minutách si vytvořil první větší příležitost, avšak osamocený Silvester van der Water selhal ve stoprocentní pozici a pouze napálil levou konstrukci.

Zwolle znovu zahrozilo necelých deset minut před přestávkou, nicméně trefa německého kanonýra Thye neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Svěřenci trenéra Johnnyho Jansena se dostali do zaslouženého vedení v 55. minutě. Prosadit se dokázal čtyřiadvacetiletý záložník Davy van den Berg, jenž se postavil k přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů a nádherným krouceným projektilem poslal míč přímo do vzdálenější šibenice.

Hosté se ale nevzdali a po nepoměněné možnosti Thye zhruba v polovině závěrečného dějství nečekaně vyrovnali. Konečný nerozhodný výsledek zařídil kapitán Damon Mirani, který se po rohovém kopu a nejistém zákroku gólmana Schendelaara nejlépe zorientoval před brankou a ze tří metrů pohotově hlavou uklidil balón do sítě. PEC ještě chtělo převrhnut misky vah na svou stranu ve třetí nastavené minutě, ovšem gól střídajícího Velliose neplatil vinou zřetelného ofsajdu.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SBV Excelsior 4:0

10.03.2024 12:15

Góly: 13. Dani De Wit, 15. Vangelis Pavlidis, 25. Sven Mijnans, 72. Sven Mijnans

Alkmaaru se na začátku tohoto roku rozhodně nedařilo podle představ, ovšem zhruba od poloviny února přeci jen stabilizoval svou výkonnost a nyní naopak neprohrál popáté za sebou - teď v domácím prostředí přivítal trápící se Excelsior a díky třem trefám během úvodních pětadvaceti minut zvítězil vysoko po výsledku 4:0. V tabulce si tak upevnil čtvrté místo se šestačtyřiceti body a za třetím Twente opět zaostává o bodů sedm.

AZ naopak zvýšilo svůj odstup před pátým Ajaxem, který momentálně činí šest bodů. Domácí výběr zvítězil již potřetí z předchozích čtyř utkání, naopak SBV utrpělo svou šestou ligovou prohru za sebou a stále více se přibližuje k sestupu do druhé ligy. I přes tuto drtivou porážku sice udrželo "bezpečné" patnácté místo s jednadvaceti body, jenže před šestnáctým Waalwijkem je jen díky lepšímu skóre a před sedmnáctým Vitesse drží pětibodový náskok.

Svěřenci trenéra Maartena Martense zahájili tento nedělní duel 25. kola s velkým nasazením a hned svou první větší možnost z 13. minuty přetavili ve vedoucí gól. Prosadit se dokázal Dani De Wit, jenž si po rohovém kopu Bazoera udělal místo k hlavičce ve středu šestnáctky soupeře a míč chytře nasměroval do pravé šibenice kolem dívajícího se brankáře Van Gassela. Neuběhly ani další dvě minuty a po dvouzápasovém půstu skóroval řecký snajpr Vangelis Pavlidis.

Ten vsítil již svou dvaadvacátou trefu této ligové sezóny a tím se tak dotáhl na doposud vedoucího střelce Eredivisie Luuka de Jonga (PSV Eindhoven) díky pasu Sugawary z pravého křídla a akrobatickému zakončení k protější konstrukci. Za dalších deset minut měl přesnou mušku i Sven Mijnans, jehož dalekonosná skákavá střela z více jak pětadvaceti metrů zapadla s pomocí levé tyče do sítě - 3:0.

Domácí pokračovali v aktivitě i v dalším průběhu první půle - Dantas svou dělovkou krátce po půl hodině hry orazítkoval břevno a zásahy De Wita s Mijnansem přeci jen neplatily kvůli porušení pravidel. AZ si po změně stran hlídalo dostatečný náskok a gólový účet definitivně uzavřelo zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, kdy svou druhou trefu zaznamenal Mijnans, jenž ležící na zemi usměrnil balón levačkou doprostřed odkryté branky.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SBV Vitesse 3:1

09.03.2024 21:00

Góly: 28. David Min, 71. Reuven Niemeijer, 90+3. Michiel Kramer - 56. Paxten Aaronson

RKC v sobotním utkání 25. kola potřebovalo uspět nad úhlavním rivalem z Arnhemu a to se mu nakonec povedlo, když i přes vyrovnání soupeře zhruba deset minut po přestávce nakonec převrhlo misky vah na svou stranu dvěma zásahy v závěrečné dvacetiminutovce. Díky cennému vítězství 3:1 zůstává v tabulce na šestnácté barážové pozici s jednadvaceti body a za patnáctým Excelsiorem už je jen vinou horšího skóre.

Hosté naopak toto klíčové střetnutí nezvládli a vzhledem k velmi obtížnému losu ve zbývajícím průběhu sezóny se s nimi v boji o udržení prvoligové licence již tolik nepočítá, i když z jejich pohledu stále není nic úplně ztraceno - v tuto chvíli jsou sedmnáctí se šestnácti body a na dvojici Waalwijk - Excelsior tedy ztrácejí "přijatelných" pět bodů. První poločas nebyl z diváckého pohledu nikterak atraktivní, i přesto však přinesl jeden gól.

Domácí se dostali do vedení ve 28. minutě zásluhou čtyřiadvacetiletého forvarda Davida Mina, jenž po rychlé akci na pravém křídle obdržel nezištný pas od Lelievelda a z hranice brankového území i v záklonu nasměroval balón do protější šibenice. Poté tempo hry upadlo a teprve po změně stran se ledy opět rozhýbaly, svěřenci trenéra Edwarda Sturinga se dočkali vyrovnání v 56. minutě.

Prosadit se dokázal dvacetiletý americký záložník Paxten Aaronson, který si po pasu Kozłowskiho udělal místo mezi dvěma protihráči a jeho skákavý pokus z mírného úhlu skončil ve vzdálenějším spodním růžku. Nicméně rozhodující krok k výhře přeci jen udělalo RKC a to zhruba pětadvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť Reuven Niemeijer si zpracoval obtížný centr Van den Buijse a zblízka pokořil bezmocného brankáře Rooma.

Vitesse se poté snažilo odpovědět, jenže až do závěrečného hvizdu se k ničemu nebezpečnému nedostalo a naopak v nastaveném čase inkasovalo potřetí - výhru Waalwijku pečetil zkušený pětatřicetiletý kanonýr Michiel Kramer přízemní střelou z dvaceti metrů do zcela prázdné branky po předchozím vyběhnutí Rooma až do šestnáctky protivníka.

Více informací k zápasu

Almere City - FC Utrecht 1:1

09.03.2024 20:00

Góly: 3. Yoann Cathline - 14. Sam Lammers

Nováček z Almere se poslední dobou neprezentuje nijak oslnivou formou, když z minulých čtyř utkání zvítězil jen jednou, na druhou stranu pravidelně boduje a to je v boji o záchranu to nejdůležitější. Nyní si vyšlápl na ambiciózní Utrecht, se kterým díky dvěma gólům v úvodní čtvrthodině remizoval v poměru 1:1 a devět kol před koncem mu patří solidní dvanáctá příčka s devětadvaceti body, přičemž před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku je o bodů osm.

FC naopak po čtyřech výhrách v řadě neodčinilo minulou porážku v Amsterdamu s Ajaxem (0:2) a s bodem nebude spokojeno, v Eredivisii mu momentálně patří osmá pozice s třiatřiceti body. Trenér Almere Alex Pastoor se v tomto střetnutí musel obejít bez svého nejlepšího francouzského kanonýra Thomase Robineta, jenž byl vyloučen v posledním duelu s Heraclesem (2:2), avšak jeho svěřenci se i tak prosadili již po necelých třech odehraných minutách.

Do nečekaného vedení je poslal jiný Francouz Yoann Cathline, jenž si z pozice krajního záložníka vyšlápl na levém křídle hned na několik protihráčů, po krátkém sólu přelstil bránícího Ter Avesta a pak z hodně ostrého úhlu překvapivé obstřelil dívajícího se brankáře Barkase. Favorizovaní hosté však na sebe nenechali čekat s odpovědí příliš dlouho a po necelé čtvrthodině hry bleskově srovnali krok.

Šestadvacetiletý forvard Sam Lammers se po obrovské skrumáži před brankou soupeře nejlépe zorientoval a finální přihrávku od Fraula okamžitě nasměroval k přední tyči. Domácí si mohli vzít zpět ztracený náskok zhruba deset minut před přestávkou, ale zásah Peñi přeci jen neplatil kvůli ofsajdu. V samém závěru první půle naopak chtěl otočit vývoj Bozdogan, jenže jeho přímý volný kop proletěl o několik centimetrů nad horní tyčkou.

Ve druhém dějství se oba celky spíše soustředily na defenzivní úkoly a mnoho zajímavých šancí se neurodilo - za zmínku stojí jen rána Resinka v 84. minutě taktéž z přímého volného kopu, kterou zastavilo až břevno.

Více informací k zápasu

FC Twente - Sparta Rotterdam 2:1

09.03.2024 18:45

Góly: 21. Daan Rots, 77. Myron Boadu - 87. Pelle Clement

Celek z Enschede zvládl i svůj další zápas mezi nizozemskou elitou a stále více se přibližuje ke svému cíli, kterým je konečné třetí místo zaručující přímou vstupenku do evropských pohárů pro nadcházející sezónu. Twente nyní přehrálo konkurenční Spartu po výsledku 2:1 a upevnilo si třetí pozici s třiapadesátí body, přičemž před čtvrtým Alkmaarem je stále o bodů sedm a před pátým Ajaxem dokonce o bodů třináct.

Domácí tradičně v sestavě s českým krajánkem Michalem Sadílkem (znovu odehrál celé utkání) zvítězili mezi nizozemskou elitou již popáté z předchozích šesti případů, a pokud jim stávající forma vydrží až do závěrečného kola, tak ještě mohou ohrožovat druhou příčku Feyenoordu, za kterou zaostávají o šest bodů. Rotterdamský vyzyvatel naopak nezvítězil potřetí v řadě a klesl až na jedenáctou pozici s třiceti body.

Úvodní dvacetiminutovka se nesla v opatrném duchu a míč se jen málokdy dostal do některého z pokutových území obou soupeřů, ovšem ihned na to poslal FC do vedení Daan Rots. Ten se po tečovaném pasu Vlapa z levého křídla z ničeho nic ocitl u vzdálenější tyče a hlavičkou z hodně ostrého úhlu nasměroval balón k levé konstrukci kolem překvapeného brankáře Olije.

Domácí se mohli uklidnit druhou vstřelenou brankou zhruba pět minut před přestávkou, ale Sadílkovu pumelici z hranice pokutového území parádně zneškodnil hostující strážce a ten si pak výtečně poradil i s hlavičkou dorážejícího Breneta. Twente kontrolovalo průběh i po změně stran a krátce po odehrané hodině chtěl skórovat aktivní Vlap, ale proti byl opět výtečný Olij.

Domácí se přeci jen dočkali druhého gólu zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, jelikož střídající Myron Boadu převzal přesně načasovanou kolmici do volného prostoru od jiného nově příchozího hráče Salaha-Eddineho a ukázkově obstřelil bezmocného Olije. Sparta se sice vrátila do hry o bodový zisk v 87. minutě, kdy snížil Pelle Clement přesnou skákavou střelou z pětadvaceti metrů do vzdálenějšího spodního růžku, jenže ve zbývajícím průběhu si další vyloženou možnost už nevypracovala.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - PSV Eindhoven 0:1

08.03.2024 20:00

Góly: 10. Sergiño Dest

PSV před důležitou odvetou Ligy mistrů v německém Dortmundu nakonec zvládlo duel v Deventeru s ambiciózním Go Ahead a po trefě amerického obránce Sergiña Desta z úvodu zápasu zvítězilo nejtěsnějším poměrem 1:0. Z pětadvaceti ligových zápasů si tedy připsalo na konto již dvaadvacátou výhru a se ziskem devětašedesáti bodů stále kraluje celé soutěži s dostatečným desetibodovým odstupem před druhým Feyenoordem.

Eindhovenský gigant sice dohrával samotný závěr páteční předehrávky bez vyloučeného Armanda Obispa, nicméně poté udržel hubený náskok až do závěrečního hvizdu. Go Ahead naopak nenavázalo na nedávný skalp Waalwijku (1:0) a tabulkou kleslo na sedmou příčku se sedmatřiceti body. Hosté byli v tomto utkání lepší po herní i střelecké stránce, ale na rozdíl od jiných utkání nebyli tolik produktivní.

Nicméně jediný gól zápasu vsítili přesně po deseti odehraných minutách, kdy právě Sergiño Dest předvedl vynikající individuální akci na levém křídle, přes tři bránící protihráče si navedl balón téměř až do středu pokutového území protivníka a pak okamžitou střelou nártem zavěsil pod protější šibenici kolem pozdě reagujícího gólmana De Langeho. Hosté v následujícím průběhu prvního dějství obstřelovali branku protivníka, ale na domácího strážce si už nepřišli.

Obrázek hry se příliš neměnil ani ve druhém poločase, teprve s přibývajícím časem se začali domácí stále častěji tlačit na útočnou polovinu. V 89. minutě uviděl druhou žlutou a tedy i následně červenou kartu Obispo za držení střídajícího Belgičana Baetena, avšak eindhovenský klub i v deseti mohl přidat druhý uklidňující zásah - ve čtvrté minutě nastavení měl k němu blízko jiný střídající belgický hráč Bakayoko, jenže ten po rychlém brejku orazítkoval svým obstřelem jen levou konstrukci.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
25
22
3
0
80 : 13
69
2
Feyenoord Rotterdam
25
18
5
2
63 : 19
59
3
FC Twente
25
16
5
4
49 : 24
53
4
AZ Alkmaar
25
13
7
5
49 : 23
46
5
AFC Ajax
25
11
7
7
55 : 45
40
6
NEC Nijmegen
25
10
9
6
50 : 39
39
7
Go Ahead Eagles
25
10
7
8
38 : 33
37
8
FC Utrecht
25
8
9
8
30 : 33
33
9
SC Heerenveen
25
9
4
12
40 : 46
31
10
Fortuna Sittard
25
8
7
10
30 : 43
31
11
Sparta Rotterdam
25
8
6
11
31 : 36
30
12
Almere City
25
7
8
10
25 : 42
29
13
PEC Zwolle
25
7
7
11
33 : 44
28
14
Heracles Almelo
25
6
5
14
31 : 58
23
15
SBV Excelsior
25
4
9
12
38 : 56
21
16
RKC Waalwijk
25
6
3
16
23 : 42
21
17
SBV Vitesse
25
4
4
17
20 : 52
16
18
FC Volendam
25
3
5
17
26 : 63
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele