FORTUNA:LIGA - preview 13. kola: Slavia ve šlágru vyzve Plzeň

30.10.2021, 09:07, aktualizováno 31.10.2021, 09:14
Previews
Slavia v týdnu udolala Olomouc a na tento úspěch potřebuje navázat, ve šlágru kola se střetne s Plzní a manko na lídra může snížit na jeden bod. Sparta má formu a nic snadného na ní nečeká proti Baníku, rozjetý Hradec se představí v Mladé Boleslavi, ze spodního soudku bude zápas Jablonec - Pardubice...
Baník Ostrava - Sparta Praha  (neděle 15:00)
Baník se v nejvyšší soutěži vyhřívá na čelních příčkách, přesto má co napravovat. V prestižním duelu se Spartou se Slezané pokusí fanouškům revanšovat za středeční vyřazení z MOL Cupu. Hosté zase doufají v posun tabulkou vzhůru.

Při pohledu na zahajovací sestavu bylo zřejmé, že Ostravané berou osmifinále národního poháru proti Hradci Králové vážně. Avšak přestože si odpočinek dopřálo jen několik málo opor, Baník na soupeře nestačil. Na úvodní zásah hostů z východu Čech ještě Slezané odpověděli, druhá trefa do sítě domácích již ale rozhodla o postupu "Votroků".

Kouč Slezanů Ondřej Smetana neskrýval po vypadnutí zklamání. "Zápas jsme chtěli zvládnout. Chtěli jsme postoupit, ale špatným bráněním a laxností jsme si to celé zkomplikovali. Soupeři jsme nechali dostatek prostoru, aby se dostal do vedení, to si nesmíme dovolit. Je zbytečné se bavit o tom, že jsme měli spoustu šancí, které jsme neproměnili. Špatně jsme ty situace bránili a soupeř nás z toho maximálně potrestal," zhodnotil střetnutí.

Opakoval se tedy scénář předešlého soutěžního utkání, v němž Baník po stejném průběhu nestačil na uherskohradišťské Slovácko. A vzhledem k tomu, že zápas minulého kola proti Karviné se kvůli nákaze koronavirem v kádru protivníka neodehrál, čekají Ostravané na vítězství již téměř měsíc.

Dočkají se Slezané v neděli? No, těžko říct. Od památné výhry z dubna roku 2018 to Baník na Spartu moc neumí. Ve všech následujících deseti zápasech zůstali Pražané neporaženi, až na dvě bezgólové remízy v Ostravě navíc všechny mače ovládly.

Letenským navíc do karet hraje i aktuální forma, když v lize neztratili ani bod v posledních čtyřech kolech. Zároveň sparťané na rozdíl od nedělního soka dál zvládají boje v MOL Cupu. Ve středu se Pražané postavili Teplicím bez několika klíčových hráčů, přesto neměli s postupem do čtvrtfinále větší problém.

Trenér Pražanů Pavel Vrba byl po výhře 2:0 na severu Čech převážně spokojen. Udělali jsme si měřítko, na co máme i s hráči, kteří tolik prostoru nedostávali. Máme nabitý program, nám ani nic jiného nezbývalo. Věřili jsme, že i ve složení, které hrálo, jsme schopni postoupit. A všechno nám vyšlo," shrnul lodivod, jenž se o víkendu vrátí do známého prostředí. Právě v Ostravě totiž sbíral první trenérské zkušenosti.

O trochu méně starostí dělá Vrbovi poslední dobou marodka, několik hráčů však stále zůstává v indispozici. Jmenovitě se jedná o brankáře Dominika Holce, levého beka Caspera Höjera, záložníky Filipa Součka s Ladislavem Krejčím "starším" a útočníka Lukáše Juliše. Otazníky panují nad starty stopera Ondřeje Čelůstky a středopolaře Ladislava Krejčího "mladšího".

Baník si bude muset poradit bez obránce Davida Lischky, jenž ve Slezsku hostuje právě ze Sparty. Zdravotní stav pak do hry nepustí další zadáky Denise Granečného s Ondřejem Kukučkou.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Pokorný, Fleišman - Buchta, Tetour, Jánoš, Kuzmanović, Potočný - Almási
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Štetina, Hancko - Pešek, Pavelka, Dočkal, Hložek, Haraslín - Minčev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.78 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové  (neděle 15:00)
Boleslav sice vyšla před týdnem na Letné naprázdno, ukázala se však v dobrém světle a potvrdila, že se začíná rozjíždět. Ještě lépe se daří Hradci, který v tabulce poskočil do elitní šestky. V neděli se obě mužstva postaví proti sobě na známém hřišti.

Východočeši kvůli rekonstrukci hradeckého stadionu využívají pro domácí zápasy právě boleslavský trávník, v zápase tedy budou hosty jen formálně. "Změní se pro nás jen to, že půjdeme na druhou střídačku. Hrajeme tam rádi, zvykli jsme si, kontakt s diváky je tam jiný než na Malšovickém stadionu. A je tam výborné hřiště," pochvaluje si zázemí v automobilovém městě asistent hlavního kouče "Votroků" Stanislav Hejkal.

Boleslav i Hradec potvrdily dobrou formu též ve středečních zápasech národního pohárů. Zatímco Východočeši uspěli na půdě ostravského Baníku, svěřenci trenéra Karla Jarolíma poněkud překvapivě vyzráli na plzeňskou Viktorii. "Jsem rád, že jsme potvrdili zlepšený výkon ve druhém poločase i vstřelenými brankami a postupujeme dál. Zdolali jsme soupeře, který si v lize vede dobře," těšilo Jarolíma.

Votroci se budou muset vypořádat s absencí obránce Jana Mejdra, který podobně jako boleslavský záložník Marek Matějovský viděl v sezoně již čtyři žluté karty. Oba zmínění fotbalisté si tedy musí odpykat disciplinární trest. Domácí pak vedle stopky pro Matějovského trápí ještě zranění stopera Davida Šimka a útočníka Dominika Maška.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek - Dancák, Smrž - Ladra, Hlavatý, Ewerton - Škoda
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Čech, Klíma, Král - Harazim, Rada, Kodeš, Novotný - Dvořák, Vašulín, Vlkanova
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.27 - 5.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - FK Pardubice  (neděle 15:00)
Dva celky řadící se mezi ty s nejhorší formou se střetnou v neděli odpoledne v Jablonci. Domácí mužstvo během posledního měsíce a půl zvítězilo jen v poháru, Pardubice na soutěžní úspěch čekají už od srpna.

Severočeši se nyní musí vypořádat s tvrdým direktem, který utrpěli před týdnem v Plzni. Tam po dvou gólech Kopice a trefách Beauguela, Mosquery a Šulce prohráli jednoznačně 5:0, což byla jejich pátá ligová ztráta v řadě. Do toho ještě jen jeden bod ze dvou zápasů Konferenční ligy, kvůli čemuž rozhodně nemohou v Jablonci být s aktuální formou spokojeni.

Jenže Východočeši jsou na tom po loňské jízdě ještě podstatně hůře. Za celou sezonu vyhráli jen jednou, nyní už osm soutěžních duelů v řadě nedokázali vyhrát. Naposledy alespoň utnuli šňůru pěti po sobě jdoucích porážek, na svém hřišti totiž remizovali s tabulkovým konkurentem ze Zlína.

Oba vzájemné zápasy v minulé sezoně skončily jednogólovou výhru Jablonce. Na severu Čech rozhodl po hodině hry Hrubý, v odvetě pak v podobném časovém úseku Doležal. Petr Rada aktuálně nemůže počítat s gólmanem Hrubým a obránci Martincem a Štěpánkem, v ohrožení je i start Housky. Hostům nepomohou Matějka, Sláma, Solil, Sychra a Vít, otazník visí nad Čihákem, Proskem a Tischlerem.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil, Považanec, Kratochvíl, Pilař - Čvančara, Doležal
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Kostka, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Chytil, Červ, Beran, Cadu - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.56 - 7.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 18:00)
Obhájce titulu proti lídrovi tabulky. Takové lákadlo nám chystá nedělní program nejvyšší české soutěže, v němž se pražská Slavia pokusí přiblížit čelu tabulky. To aktuálně s náskokem čtyř bodů patří Plzni.

Sešívaní po sérii pěti zápasů jen s jedním vítězstvím v týdnu zabrali a dohrávku třetího kola zvládli naplno. Olomouc zdolali 1:0 rychlou brankou Olayinky, který se tak prosadil ve třetím po sobě jdoucím ligovém zápase. Ani tento úspěch však Slavii vinou předchozích ztrát nedokázal přiblížit na dostřel prvnímu místu a Plzni se tak ve vzájemném duelu mohou jen přiblížit na nejtěsnější možný rozdíl. Zároveň je ale případná ztráta může srazit klidně až na čtvrté místo tabulky.

"Je to dlouhodobá soutěž, i s nadstavbou je ve hře ještě spousta bodů. Hrajeme ale s týmem, který až na jeden zápas všechno vyhrál, je to lídr tabulky. Bude to zápas o šest bodů, plus ke konci možná budou hrát roli i vzájemné duely," upozorňuje na důležitost zápasu trenér Jindřich Trpišovský.

Viktoriáni také v průběhu týdne sehráli soutěžní utkání, na rozdíl od Vršovických však šlo o pohárový duel, který skončil neúspěchem. V Mladé Boleslavi po gólech Ewertona a Juráska prohráli 2:0, čímž skončila série sedmi po sobě jdoucích vítězných soutěžních zápasů. Prvních šest skončilo těsným jednogólovým výsledkem, před týdnem proti Jablonci si ale Západočeši otevřeli střelnici, přestože se hrálo ve Štruncových sadech. Dvakrát se prosadil Kopic, další trefy přidali Beauguel, Mosquera a Šulc, konečných výsledek tak zněl 5:0.

Bilance vzájemných zápasů v poslední době hovoří jednoznačně ve prospěch červenobílých. Ti už neprohráli v sedmi soutěžních zápasech, ze kterých navíc šest zvládli s výhrou a během tohoto období inkasovali jen jeden gól. V minulé sezoně v Plzni uspěli 0:1 díky Stanciově trefě, doma soupeře rozstříleli 5:1 brankami Holeše, van Burena, Baha a Stanciua spolu s jedním vlastencem. Za hosty snižoval Káčer. Pohárové finále pak znovu skončilo výsledkem 0:1, tentokráte rozhodl Sima.

Na vítězství v Edenu Plzeň čeká dokonce už od roku 2014, což si uvědomuje i Pavel Horváth. "Tak jako se třeba Spartě nedaří vyhrát dlouhodobě u nás, tak nám se nedaří na Slavii. Samozřejmě žádná série netrvá věčně, a tak doufám, že budeme u toho, kdy to zvrátíme. Ale Slavia má vynikající mužstvo, velmi dobrý realizační tým, spoustu hráčů, kteří jsou individuálně velmi silní. Pokusíme se je eliminovat a sehrát takový zápas, abychom byli bodově úspěšní," nabádá asistent trenéra Bílka.

Jindřich Trpišovský se v utkání musí obejít bez zdravotně indisponovaných Hovorky, Provoda, Bořila, Holeše, Kúdely a Tecla, otazník visí i nad Olayinkou a Takácsem. Viktorka nastoupí bez zraněných Míky, Pachlopníka a Ndiayeho.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Ševčík, Traoré - Schranz, Stanciu, Lingr - Kuchta
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.13 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (sobota 15:00)
Stále jen jedno mužstvo si v lize vede hůř než Teplice, které dál marně hledají formu. V sobotu "Skláři" přivítají Liberec, jemuž se naopak po výměně trenéra daří vyhrabat se z bahna.

Vyhráno ještě Slovan samozřejmě nemá. Do konce ročníku zbývá fůra času a nadále tým z úpatí Ještědu zůstává v dolní polovině tabulky. V září a říjnu už Liberec každopádně dokázal pravidelně sbírat body, díky nimž opustil dno soutěžní tabulky. "Jsme v situaci, kdy je pro nás důležitý každý zápas. Musíme brát body," lační po dalším zisku středopolař Slovanu Christ Tiéhi.

Liberec na rozdíl od mnoha dalších prvoligových celků neabsolvoval během týdne 2. kolo národního poháru, neboť z něj vypadl již v předchozí fázi. To Teplice se s MOL Cupem rozloučily až nyní po domácí porážce 0:2 od pražské Sparty "Chtěli jsme trošku pošetřit síly na Slovan, ale vinou vyloučení se nám to vůbec nepovedlo" uvedl teplický kouč Jiří Jarošík, jehož svěřenci odehráli ve středu po vyloučení obránce Josefa Švandy 70 minut v oslabení. 

Švanda navíc kvůli červené kartě vynechá také utkání proti Slovanu. Ze zdravotních důvodů pak domácím nepomohou ani stoper Jan Shejbal, středopolaři Tomáš Kučera s Patrikem Žitným a útočník David Ledecký, nejisté jsou starty zadáka Ondřeje Mazucha, záložníků Jana Fortelného s Matějem Radostou a Danielem Trubačem a forvarda Amadoua Dialla.

Liberec by se měl v Teplicích představit v kompletním složení. První start v základní sestavě po svém příchodu na sever Čech dost možná vyhlíží šikovný slovenský záložník Miroslav Stoch, jenž do předchozích tří utkání vždy naskočil až jako střídající hráč.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hyčka, Chlumecký, Knapík, Vondrášek - Jukl, Mareček - Kodad, Krunert, Moulis - Rezek
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Fukala, Chaluš, Plechatý, Mikula - Gebre Selassie, Havelka - Koscelník, Frýdek, Matoušek - Hilál
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.39 - 3.13 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Dynamo České Budějovice  (sobota 15:00)
U jednoho po solidním začátku přišel úpadek, u druhého na nepřesvědčivý start navázalo zlepšení formy. Řeč je o aktérech sobotního utkání ve Zlíně, kde domácí přivítají České Budějovice.

Ševci na ligové vítězství čekají už šest zápasů, během kterých obdrželi čtrnáct gólů. Po pěti porážkách dokázali před týdnem alespoň remizovat, a to na hřišti dalšího trápícího se celku Pardubic. V tabulce jim tak aktuálně patří až třinácté místo, které musí bránit právě před Východočechy.

Naopak Dynamo už na svého přemožitele čeká čtyři ligové zápasy. Po dvou domácích vítězství přišly na řadu remízy shodným výsledkem 2:2, a to nejprve na hřišti Jablonce a naposledy doma se Slavií. Proti té Jihočeši brzy vedli díky Brandnerovi s Havlem o dvě branky, nicméně nedlouho po přestávce srovnali na konečných stav Olayinka s Oscarem.

Žluto-modří se v zápase musí obejít bez zdravotně indisponovaných Koláře s Dostálem, na straně hostí absentuje vykartovaný Skovajsa. Jeho spoluhráči se budou pokoušet Zlínu oplatit loňskou sezonu, v níž ve vzájemných duelech nevytěžili ani jeden bod.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fantiš, Procházka, Vraštil, Matejov - Conde - Fillo, Hlinka, Hrubý, Čanturišvili - Poznar
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Talověrov, Havel, Novák - Čavoš, Hellebrand - Van Buren, Hora, Mršič - Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.63 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (sobota 18:00)
Po obdobně povedeném vstupu do sezony teď je jeden ze sobotních soupeřů v útlumu, zatímco druhý se pyšní možná nejlepší formou v lize. Sigma vyhrála jediné z posledních sedmi utkání, Slovácko naopak pětkrát v řadě neklopýtlo.

Hanáci tímto utkáním uzavřou anglický týden, během něhož zatím dvakrát zamířili na hřiště soupeře a dvakrát odjeli s nepořízenou. V Liberci ani na Slavii navíc nedokázali skórovat, utkání v Edenu rozhodl jediným gólem hned v úvodu Olayinka. Olomoučtí mají celkově problémy s ofenzivou, z posledních pěti zápasů se prosadili jen při výhře s Karvinou, jinak pokaždé vyšli gólově naprázdno.

Muži z Uherského Hradiště naposledy prohráli rovněž na Slavii, to bylo ale už v první polovině září. Následné úspěšné derby je nakoplo a aktuálně mají na kontě pět po sobě jdoucích vítězství, během nichž nastříleli čtrnáct branek. Naposledy jim ke třem bodům přitom stačila jen jedna, proti Bohemians zajistil konečný výsledek 1:0 Cicilia.

Vzájemné střety v nedávné době vskutku nebyly pastvou pro oči diváka. Všechny tři poslední skončily shodně bezbrankovou remízou. Bez povšimnutí nesmí zůstat ani fakt, že hostující mužstvo naposledy uspělo v únoru 2012, od té doby ve čtrnácti zápasech sedmkrát vyhráli domácí a sedmkrát se celky rozešly smírně.

Trenér Václav Jílek se musí v nadcházejícím utkání obejít bez Václava Jemelky, který je potrestán za čtyři žluté karty. Zdravotní obtíže zase do hry nepustí Vaněčka s Yunisem, v ohrožení je i start Chvátala. Hosté by mohli přijet v kompletním složení.

Zápas na Andrově stadionu začíná v sobotu s úderem osmnácté hodiny, dozorovat na něj bude sudí Jan Petřík.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Poulolo, Hubník, Beneš, Zmrzlý - Breite, González - Zahradníček, Daněk, Hála - Zifčák
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Kadlec, Šimko, Kalabiška - Havlík, Sadílek - Petržela, Kohút, Navrátil - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.44 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň12110123:833
2.Sparta Praha1292130:1129
 Slavia Praha1292130:1129
4.1. FC Slovácko1291222:1228
5.Baník Ostrava1171322:1322
6.FC Hradec Králové1254316:1619
7.Sigma Olomouc1244422:1816
8.Dynamo České Budějovice1243517:1715
9.FK Mladá Boleslav1242620:1914
10.Bohemians Praha 19051233617:2612
11.Slovan Liberec123279:1811
12.FK Jablonec1225510:2211
13.Fastav Zlín1231815:2810
14.FK Pardubice1214715:237
15.FK Teplice121299:245
16.MFK Karviná1104710:214
Zbývající zápasy
30.10. 15:00Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (925)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele