GAMBRINUS LIGA: BOJE NA TŘECH FRONTÁCH

25.03.2003, 15:47
Aktuality
Do konce naší nejvyšší soutěže - Gambrinus Ligy - chybí ještě 9 kol. Liga se nám rozdělila na tři části - na boj o titul, boj o Pohár UEFA a boj o udržení v lize. Ke spadnutí do druhé ligy má nejblíže Hradec, na opačném konci tabulky zase kraluje Sparta...

V prvním zápase 21. kola, který se hrál v sobotu ve Zlíně, hostil tamní tým favorita, pražskou Slavii. Očekávalo se vítězství Slavie, která je ve hře o titul. Nováček ze Zlína však již dokázal překvapit například i vítězstvím na Letné. Neméně překvapil domácí tým i v tomto zápase, už ve 28. minutě se ujal vedení po gólu Dobeše. Pro Slavii by byla prohra naprostou katastrofou, na rozbahněném terénu se ale její hráči hůře prosazovali. Slávii se podařilo vyrovnat ve 38. minutě, když po střele Vachouška dorazil míč do branky Adauto. Zlom zápasu mohl nastat v 61. minutě, když šel již zmiňovaný Brazilec sám na zlínského gólmana. Při střetu s gólmanem Rzeszotem ale Adauto nafilmoval pád a dostal žlutou kartu.

Další z kandidátů na titul, Sparta, hrála doma na Letné proti Brnu, které se na jaře velice trápí. Brno nemělo na Letné co ztratit, zatímco Sparta brala jedině výhru. Jelikož už znala výsledek zápasu Zlín - Slavia, věděla, že by případnou výhrou zvýšila svůj náskok na Slavii na 4 body. Zápas měl náboj už od začátku. Ve 2. minutě vymyslel Poborský skvělou přihrávku na Zelenku, kterého zastavil až nedovoleným zákrokem brankář Brna Belic. Koputový kop, který kopal Zdeněk Grygera, ale skvělým zákrokem chytil. Spartu však nevydařená šance spíše ještě povzbudila, Brno bylo pod stálým tlakem. Ve 12. minutě vyrazil Belic střelu Jůna, který pálil po Zelenkově přihrávce ze skvělé pozice. Belic vytáhl další famózní zákrok ze své zbírky ve 21. minutě, když vyrazil Poborského střelu z přímého kopu, která mířila přímo do šibenice. Obrana Brna ovšem byla pevná a když už Sparťané ohrozili brněnskou svatyni, její strážce byl připraven. Brno se téměř do žádných šancí nedostávalo, naopak Sparta svůj tlak ještě více vystupňovala ve druhém poločase, v 58. minutě dokonce Drga odkopával míč z brankové čáry. Totéž dělal Krško v minutě 64. po dorážce Poborského. Závěr zápasu však byl pro Brno velice hořký - v 89. minutě záhrával Michalík rohový kop, na něj si naskočil Pergl a hlavou dál gól. Bylo rozhodnuto, Sparta - Brno 1:0.

Další klíčový zápas, tentokrát ovšem ze druhého konce tabulky, se hrál také v Praze, předposlední "klokani" z Bohemians hostili poslední "votroky" z Hrace Králové. Před zápasem bylo jasné jedno - pokud by vyhráli Bohemians, Hradec by si tak nejspíš podepsal ortel nad sestupem do druhé ligy. Výhrou Hradce by si oba týmy prohodily pozice. Případná remíza by se nelíbila ani jednomu z týmů. Pro Hradec začal zápas velice dobře, již v 18. minutě otevřel skóre Breda a Hradec se dostal do vedení. To si ale Bohemians nenechaly líbit a v 39. minutě vyrovnal prudkou ranou k tyči Zoubek. Konečný obrat přišel na začátku druhého poločasu. Zoubek nacentroval na nabíhajíciho Rajnocha a ten poslal domácí do vedení. Tečku za zápasem udělal v 81. minutě "klokan" Polodna. Bohemians - Hradec Králové 3:1.

Další zápas se hrál na Hané, kde Olomouc hostila Žižkov. Pražané si brousili zuby na výhru, která by je výrazně přiblížila předkolu Poháru UEFA, ale bojovná Olomouc hraje o záchranu a na jaře se jí zatím daří, před tímto zápasem neprohrála už čtyřikrát v řadě. Tento zápas přinesl hodně šancí na obouch stranách, za zmínku stojí např. Buryanova střela z 11. minuty, která letěla jen kousek od pravého rohu Vaniakovi branky, nebo Kučerův krásný volej ze 17-ti metrů z 85. minuty, který letěl jen těsně nad. Zápas nakonec skončil 0:0. Bod není výhodný ani pro jednu stranu, ale Olomouc si připsala pátý zápas bez prohry.

V zápase Jablonec - Blšany šlo o to, kdo se víc oddálí sestupovým vodám. Případná výhra hostujících Blšan by přinesla do jejich řad pohodu. Jablonec také věděl, že by vyhrát měl, už jen proto, aby si udžel přiměřenou bodovou bariéru od sestupových míst. Jablonec začal tuto prognózu naplňovat v 18. minutě, kdy se po dorážce prosadil Vodehnal. Bezpečný dvougólový naskok pak zařídil severočechům o 11 minut později opět Vodehnal. Blšany už jen stihly korigovat Žemlíkem v 86. minutě na konečných 2:1 pro domácí.

Další dva zápasy byli velice podobné. V zápasech České Budějovice - Synot a Příbram - Ostrava by se hosté příblížili pohárovým příčkám, naopak domácí by se výhrou vzdálili od sestupvých míst. Přecejen Příbram by případná ztráta bodů neohrozila tolik jako Budějovice. Ty by se vítězstvím přiměřeně vzdálily od sestupu. Papírovým favoritům se nakonec bodovat nepodařilo a tak v obou dvou zápasech zůstaly po shodných výsledcích 2:1 body doma.

Velice atraktivní byla pondělní dohrávka Teplice - Liberec. Vítěz tohoto zápasu by se totiž usadil na třetím, tedy pohárovém místě. Případnou remízou by se na třetí místo posunul Liberec. Domácí fandové mohli slavit už ve 12. minutě. To Verbíř rozehrál přímý kop nahrávkou po zemi na Voříška, který dělovkou z voleje nedal gólmanu Hauzrovi šanci. Do šaten se tak odcházelo za stavu 1:0 pro domácí. Studená sprcha pro Teplice však přišla hned v úvodu druhého poločasu. Po Kolouškově centru ve 47. minutě se hlavou prosadil liberecký střelec Nezmar. Konečné rozhodnutí tak přišlo v 65. minutě - Teplice zahrávaly rohový kop, Polák na čáře odkopl do zámezí a zabránil tak jistému gólu. Po následném rohu pálil Horváth z voleje, už překonal brankáře Hauzra, ale gólu zabránil Langer, když vyrazil míč rukou. Dostal červenou kartu a následnou penaltu Horváth proměnil. Teplice si tak zajistily dočasné třetí místo.

Autor: Jan Werner

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Říkám to nerad, ale druhým sestupujícím bude Brno. Paci odehraje víc na automatech než na hřišti a Doša také nemá formu. O záloze raději psát nebudu, to asi vidí každý sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl bych to tak tragicky! Pokud se utok probudi z toho zimniho spanku tak to zas pojede, o zaloze raci taky nebudu mluvit :) ale obrana je kvalitni, nemluve o golmanech! Pokud Brno vyhraje pristi zapas doma se Starym Mestem a Bohemka prohraje v Ostrave tak to hned bude vypadat veseleji

Reagovat
smazaný uživatel

Buď ten špíl Karel K. koupí (ale neměl by celý duben na chlast) nebo to bude další domácí plichta!

Reagovat
smazaný uživatel

Archimedes, Pascal a Newton hrají na schovávanou. Archimedes piká. Pascal se rozhlédne a hbitě se schová do křoví. Newton vezme klacek, do hlíny vyškrábne čtverec metr na metr a postaví se do něj. Nijak se neschovává. Archimedes dopiká, rozhlíží se kolem sebe. Samozřejmě, že ihned vidí Newtona a volá: "Deset dvacet Newton!"

Newton v klidu řekne: "Tak to teda ne! Jeden Newton na metr čtvereční je přece Pascal!"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele