Konferenční liga - souhrn 1. kola skupinové fáze

21.09.2023, 21:07, aktualizováno 21.09.2023, 23:17
Komentáře a souhrny

Plzeň se proti Ballkani dlouho nemohla prosadit, nakonec ji vysvobodil gól Lukáše Kavlacha. Dinamo Záhřeb, soupeř českého týmu ve skupině, nadělil pět branek Astaně. Třemi body vykročil také bratislavský Slovan, jenž zdolal Klaksvík z Faerských ostrovů. Fiorentina remizovala 2:2 v Genku, zatímco Alkmaar překvapivě prohrál na půdě bosenského Zrinjski. Frankfurt si poradil s Aberdeenem...

Skupina A

Slovan Bratislava - KÍ Klaksvík 2:1

21.09.2023 21:00

Góly: 54. Vladimír Weiss, 74. Aleksandar Čavrić - 49. Denis Pavlovič

Klaksvík letos dokázal zaskočit několik soupeřů a jeho další obětí se málem stal Slovan Bratislava. Ten byl v domácím prostředí lepším týmem a nakonec dokázal zúročit převahu, patnáct minut před koncem rozhodl Čavrič.

Čavrič byl nejnebezpečnějším hráčem duelu a pohnout se stavem mohl opakovaně již v prvním poločase. Hned v úvodu mu zpětnou přihrávku poslal uzdravený kapitán Weiss a zakončení srbského střelce zablokovala obrana. Ve 22. minutě si počkal na zadní tyči a svou hlavičku z dobré pozice poslal nad, těsně před odchodem do kabin mu pak podruhé pokazil radost jeden z vracejících se obránců, který nepustil míč až k brankáři.

Slovan začal aktivně i druhou část hry a byl to opět Čavrič, kdo pálil nad po přisunutí od Blackmana. O to větší šok přišel o několik desítek vteřin později. Klaksvík s útočnými akcemi šetřil, ve 48. minutě ale Frederikseberg rozehrál rohový kop, na míč si na zadní tyči počkal Pavlovič a outsider rázem vedl - 0:1.

Slovan se z inkasované branky nevzpamatovával dlouho a stačilo mu pouhých pár minut. Čavrič se po svých nezdarech převtělil do role nahrávače, oslovil Weisse a ten uklidil míč pod břevno - 1:1.

Remíza domácím nestačila a dvakrát se vedení na jejich stranu neúspěšně snažil strhnout Tolič. Vysvobození nakonec přinesla 74. minuta, centr Barseghjana a přesná hlavička Čavriče - 2:1.

Stav 2:1 vydržel až do závěrečného hvizdu, přestože Slovan poslední minuty herně nezvládl. Jeden parádní zákrok musel ze svého arsenálu vytasit Borjan, v nastavení se neujala ani poslední šance celku z Faerských ostrovů.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Olimpija Lublaň 2:0

20.09.2023 16:30

Góly: 43. Jonathan David (pen.), 90+4. Yusuf Yazici

Skupinová fáze letošního ročníku Konferenční ligy netradičně vypukla už ve středu a úvodní duel měl jasného favorita, který nakonec získal důležité tři body. Lille je ve skupině A, v konkurenci Slovanu, Klaksvíku a právě Olimpie, pasováno do role jasného adepta na jediné přímé postupové místo do osmifinále, nicméně úvodní duel mu po herní stránce úplně nevyšel a nakonec mohlo být rádo, že ve 43. minutě proměnilo pokutový kop.

Olimpija neměla na francouzské půdě co ztratit a dlouho držela s Lille krok, jenomže po inkasované brance se k ničemu nebezpečnému nedostala a v nastaveném čase kapitulovala ještě jednou. OSC vyvíjelo tlak od úvodního hvizdu a poprvé zahrozilo po necelé čtvrthodině hry, ovšem pozdější hrdina David minul pravou konstrukci o několik decimetrů. Zhruba v polovině první půle zahrozil Heraldsson, ale vyběhnuvší brankář Vidovšek jeho velkou šanci brilantně zneškodnil.

Ve zbývajícím průběhu úvodní části byl nejvíce vidět David, avšak ten nejprve hlavičkoval těsně vedle a vzápětí opět minul prostor tří tyčí jen o malý kousek. Klíčový okamžik se zrodil necelých pět minut před výměnou stran. Bránící Doffo totiž ve vlastní šestnáctce nedovoleně atakoval unikajícího islandského špílmachra Heraldssona a nizozemský rozhodčí Kooij bez váhání nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil právě David přízemní střelou do protipohybu Vidovšeka.

Domácí si po přestávce hlídali těsný náskok a i tentokráte byl nejvíce vidět David, avšak svůj náskok pojistit nedokázali. Klub z Lublaně však postupně hrál na stále větší riziko a OSC toho přeci jen využilo ve čtvrté minutě nastavení, kdy střídající turecký záložník Yusuf Yazici předvedl parádní samostatnou akci téměř z poloviny hřiště a balón nechytatelně uklidil do levého dolního růžku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Slovan Bratislava (SVK)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
KÍ Klaksvík (FRO)
1
0
0
1
1 : 2
0
4
Olimpija Lublaň (SLO)
1
0
0
1
0 : 2
0

Skupina B

Maccabi Tel-Aviv - Breidablik UBK 3:2

21.09.2023 21:00

Góly: 12. Yvann Maçon, 25. Eran Zahavi, 32. Dan Biton - 44. Klaemint Olsen, 55. Klaemint Olsen

Izraelský Maccabi Tel-Aviv splnil povinnost a získal doma první tři body. Jeho obětí se stal islandský soupeř jménem Breidablik Kópavogur a pomohl mu k tomu zejména první poločas. V něm se domácímu mužstvu povedlo vstřelit tři branky. A to se nakonec ukázalo jako rozhodující.

Zkušený útočník z Faerských ostrovů Klaemint Olsen sice prožil velkou noc, když se prosadil hned dvakrát, ale ani jeho skvělý výkon islandskému mužstvu nakonec nestačil. Domácí prokázali větší údernost i kvalitu a těsný náskok si už do konce utkání udrželi. Na první trefu zápasu jsme nečekali dlouho, skóre se měnilo už ve 12. minutě. A postaral se o to netradiční střelec, mladý obránce Yvann Maçon. Ten číhal za vápnem na odražený míč, a když proti němu nikdo nevystoupil, napálil jej nádhernou ranou do sítě, až ji málem protrhl!

Po téhle pumelici se domácí trochu uklidnili a mohli hrát s větší rozvahou. Alespoň tak vypadala akce při jejich druhé vstřelené brance ve 24. minutě. Ve vápně hostí nastala kuriózní situace, kdy se dva obránci navzájem srazili. Míče se pak chopil Joris van Overeem a našel na středu vápna kanonýra Erana Zahavího. S jeho ránou z otočky by si asi zkušenější brankář poradil, ale Einarsson kapituloval - 2:0.

A čisté svědomí neměl určitě ani o devět minut později, kdy Dor Peretz pronikl k vápnu a nahrál na volného Dana Bittona. S jeho střelou do protipohybu si Einarsson také neporadil.

Nicméně Breidablik se nehodlal vzdát a ještě do poločasu snížil. Svanthórsson krásným pasem před bránu oslovil Klaeminta Olsena a hrotový hráč přehodil gólmana Mishpatiho. Ten navíc v 55. minutě hrubě podcenil centr od rohu, a tím umožnil Olsenovi vstřelit druhou branku. Ve zbytku klání už si ale hosté nevytvořili žádnou šanci, a odjížděli tak nespokojení.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - KAA Gent 1:1

21.09.2023 21:00

Góly: 70. Eduardo Guerrero - 67. Hugo Cuypers

Arena Lublin ve stejnojmenném městě se stala dočasným útočištěm pro hráče Zarjy Luhansk a ti si v tomto azylu připsali první bod. Úvodní poločas toho moc nenabídl, góly jsme viděli až po přestávce. Na každé straně padl jeden, a Gent se proto do Belgie vrací s remízou.

První půli zahájil belgický tým v trochu aktivnějším módu než "domácí". Po devíti minutách se jako první dostal ke střele Tissoudali, jenže nemířil přesně. Prapor ukrajinského mužstva nesl hlavně Guerrero, jehož akce z pětadvacáté minuty sice dobře a hezky začala narážečkou do běhu, ale skončila ofsajdovým postavením, které se tak s pokračováním neshodovalo. O zajímavý střelecký pokus se následně postaral ještě Archie Brown, jenž ve 35. minutě narazil na perfektní reflexy brankáře Mykyty Turbejvského.

I po změně stran to chvíli vypadalo na nepříliš záživnou podívanou. Naštěstí však v 67. minutě padla první branka. Hjulsager se díky rychlé kličce dostal do výhody a tu využil k přesnému pozemnímu centru na Huga Cuyperse. Tomu pak stačilo nastavit nohu, a hosté vedli o gól.

Zarja se s tím ale nehodlala smířit a po pouhých třech minutách bylo vyrovnáno. Brankář Roef ještě nejprve dokázal hosty podržet, avšak na další ránu Eduarda Guerrera už nedosáhl. Přesto nechybělo moc a Gent mohl odjíždět coby vítěz. Jenže osm minut před koncem napálil Hugo Cuypers jen brankovou konstrukci!

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
1
1
0
0
3 : 2
3
2
KAA Gent (BEL)
1
0
1
0
1 : 1
1
Zarja Luhansk (UKR)
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Breidablik UBK (ISL)
1
0
0
1
2 : 3
0

Skupina C

Dinamo Záhřeb - FC Astana 5:1

21.09.2023 21:00

Góly: 43. Bruno Petković (pen.), 53. Bruno Petković (pen.), 58. Marko Bulat, 85. Antonio Marin, 90+3. Tibor Halilović - 78. Kamo Hovhannisjan

Dinamo Záhřeb zvítězilo v úvodním zápase skupiny C Konferenční ligy nad Astanou 5:1. Domácí nastoupili v roli velkého favorita a pokořit silný kazašský blok se jim poprvé podařilo v závěru první půle, kdy se z pokutového kopu prosadil v posledních týdnech nesmírně produktivní Bruno Petković. Chorvatský reprezentant se z bílého puntíku nemýlil ani po změně stran, kdy pojistil výhru svého týmu. Astana tak i v pátém vzájemném střetnutí se Záhřebem prohrála, ale alespoň poprvé v historii proti tomuto soupeři skórovala.

Dinamo dostalo možnost pomstít se českému fotbalu za vyřazení z Ligy mistrů v podání Sparty, když mu los určil za jednoho ze soupeřů Plzeň, prvním sokem v rámci skupiny mu však byla Astana. Ta si musela dát pozor zejména na v obrovské formě hrajícího Petkoviće, jenž v součtu se zápasy za národní tým zapsal v posledních osmi soutěžních duelech šest gólů a stejný počet asistencí. Při snaze o jeho zastavení měl hrát důležitou roli Chorvat Josip Čondrić, brankářská jednička hostů.

Hráči Záhřebu plnili roli favorita a od samého začátku se snažili prosadit. Kazašský celek ovšem vytvořil před svým gólmanem pevný obranný blok, přes který se Chorvati jen těžko dostávali. Hosté se tak spoléhali jen na protiútoky. Jeden takový předvedl Dembo Darboe, ale jeho pokus skončil v brankářově moci. Stejnou příležitost měl i Marin Tomasov, toho sice Ivan Nevistić nevychytal, nicméně 36letý střelec zamířil těsně vedle tyče.

Velká šance Záhřebu přišla až ke konci poločasu, kdy míč na penaltě získal Gabriel Vidovič a okamžitě tvrdě vypálil. Čondrić však předvedl pohotový zákrok. Krutá rána pro Kazachy přišla následně. Sudí totiž nařídil penaltu pro domácí, ke které se postavil Petković a razantní střelou poslal v závěru svůj tým do vedení.

Kazaši mohli odpovědět ihned ve druhé půli, kdy do vápna vletěl Tomasov, nicméně opět ztroskotal na Nevistićovi. Reakce přišla na opačné polovině hřiště, kde Dinamo získalo druhou penaltu v utkání. K jejímu rozehrání se opět postavil Petković a s přehledem proměnil ranou do pravé šibenice.

Poslední naděje Astany utnul Marko Bulat perfektně zahraným přímým kopem. Čestný úspěch za Kazachy zaznamenal alespoň Kamo Hovhannisjan, jehož si obrana pořádně nepohlídala a Arménec se prosadil z úhlu. Poslední slovo si přesto vzali domácí zásluhou Antonia Marina, který si naběhl na centrovaný míč a hlavou jej usměrnil mezi tři tyče. V úplném závěru na konečných 5:1 zvýšil Tibor Halilović pumelicí zpoza vápna.

Repríza letního boje v rámci druhého předkola Ligy mistrů tak opět skončila vítězstvím Záhřebu. Ten se v příštím kole 5. října představí na půdě kosovského Ballkani, Astana tentýž den přivítá Plzeň.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - KF Ballkani 1:0

21.09.2023 21:00

Góly: 73. Lukáš Kalvach

Plzně porazila v úvodním utkání skupiny C Evropské konferenční ligy FC Ballkani 1:0. Kosovský celek Viktorii dlouho trápil, domácí se ovšem zásluhou trefy Lukáše Kalvacha ze 73. minuty nakonec dočkali vítězství. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka tak nezopakovali remízový průšvih z kvalifikační fáze proti Dritě a dalšího soupeře z nejmladšího státu Balkánu porazili.

Po nepřesvědčivém úvodu sezony zřejmě málokdo čekal, že by viktoriáni mohli nasbírat 10 po sobě jdoucích soutěžních triumfů a rozehrát se do prvotřídní formy. Za vše hovořila víkendová výhra ve Zlíně 7:1, kde se západočeský expres rozjel naplno. Všechno nyní nasvědčovalo tomu, že druhá letošní konfrontace s kosovským fotbalem měla být pro Plzeň o poznání suverénnější záležitostí. Strašákem ale byly dva loňské duely Ballkani se Slavií, kdy sice červenobílí dvakrát zvítězili, pokaždé se ovšem dost trápili.

Viktoriáni se snažili vstoupit do utkání aktivně, nicméně hostující hráči vytvořili před svou bránou blok, přes který se Západočeši nedokázali probojovat. Při kombinacích před vápnem přišlo pár chyb, ale díky skvělému napadání byly kosovské protiútoky vždy včas zastaveny. První střela utkání přišla až ve 29. minutě. Robin Hranáč vypálil z dálky a Enea Kolici jen se štěstím vyrazil balon na roh. K další šanci nedošlo, a tak diváci mohli jen doufat, že druhá půle přinese zajímavější podívanou.

Vzrušení přišlo hned po poločasové přestávce, kdy Rafiu Durosinmi upadl ve vápně a domácí se dožadovali pokutového kopu. Rozhodčí po konzultaci s videem penaltu neodpískal, protože situaci předcházel ofsajd. Viktoriáni s přibývajícím časem pokračovali ve svých snahách dobýt kosovskou bránu. Začali i střílet zpoza vápna, nicméně všechny pokusy skončily na obranném bloku.

V 73. minutě však přišlo pro domácí vysvobození. Kalvach napřáhl z dálky a rána tečovaná jedním z obránců zapadla s pomocí břevna až za záda bezmocného brankáře. Jedinečnou šanci srovnat měl Nazmi Gripshi, ale jen těsně přestřelil.

Plzeň tedy kosovského protivníka zdolala a do skupiny vstoupila vítězně. V dalším duelu se stejně jako v závěrečném předkole podívá do Kazachstánu, kde 5. října vyzve Astanu. Ballkani ve stejný den čeká duel proti Dinamu Záhřeb.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dinamo Záhřeb (CRO)
1
1
0
0
5 : 1
3
2
Viktoria Plzeň (CZE)
1
1
0
0
1 : 0
3
3
KF Ballkani (KOS)
1
0
0
1
0 : 1
0
4
FC Astana (KAZ)
1
0
0
1
1 : 5
0

Skupina D

Club Bruggy - Beşiktaş JK 1:1

21.09.2023 21:00

Góly: 77. Hans Vanaken - 88. Cenk Tosun

Očekávaný duel skupiny D sliboval velmi dramatickou podívanou a papírové předpoklady se nakonec vyplnily, protože belgický celek Club Bruggy neudržel vedení získané zhruba čtvrthodiny před koncem. A s houževnatým vyzyvatelem z Istanbulu se nakonec rozešel smírně po výsledku 1:1. Úvodní gól tohoto pikantního střetnutí vsítil Hans Vanaken, nicméně o jedenáct minut později na něj dokázal odpovědět Cenk Tosun.

Tento čtvrteční zápas se delší dobu nesel ve velmi opatrném duchu a taktika převládala nad ofenzivní podívanou. V prvním poločase se diváci na stadionu Jana Breydela nedočkali jediné gólové příležitosti, teprve po změně stran se obrázek hry přeci jen změnil. Pár desítek sekund po zahájení druhého dějství mohl dostat hosty do překvapivého vedení kamerunský snajpr Vincent Aboubakar, avšak pozorný brankář Mignolet jeho ránu zlikvidoval.

Za dalších deset minut zahrozil na opačné straně Skóraś, avšak ten ve skluzu po finální nahrávce Brazilce Thiaga trestuhodně netrefil zcela odkrytou branku. Po necelé hodině hry se poprvé ukázal domácí Skov Olsen, ovšem jeho projektil ze středu šestnáctky brilantně odvrátil konečky prstů do zámezí pozorný gólman Günok. Hostující strážce se vytáhl proti Olsenovi ještě jednou, a to zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť zneškodnil jeho pokus směřující k vzdálenější tyči.

Club Bruggy nakonec přetavil svou aktivitu v důležitý vedoucí gól v 77. minutě. Zkušený jednatřicetiletý záložník Vanaken si totiž po rychlé akci na pravém křídle seběhl do volného prostoru a centr rozběhnutého Skova Olsena uklidil za záda bezmocného Günoka nekompromisním volejem ze šesti metrů. Domácí od tohoto okamžiku měli pevnou půdu pod nohama a nadále útočili.

Za dalších pět minut chtěl rozhodnout o jejich úspěchu aktivní Vanaken, avšak po pobídce Thiaga jen orazítkoval levou konstrukci. Besiktas se však v žádném případě nevzdal a v 88. minutě překvapivě vyrovnal. Cenný bod mu přisoudil Tosun, jelikož po famózním přistrčení Aboubakara zachoval v zakončení chladnou hlavu a zblízka přehodil vyběhnutého Mignoleta.

Více informací k zápasu

FC Lugano - FK Bodø/Glimt 0:0

21.09.2023 21:00

Góly: -

Švýcarské Lugano vstupovalo do skupiny D jako jednoznačný outsider a mnoho získaných bodů se mu nepředpovídalo, protože i vzhledem k nevyhovujícímu stadionu musí všechny tři domácí duely odehrát v Curychu. Nicméně hned na úvod dokázalo zaskočit ambiciózního norského vicemistra Bodø/Glimt a po zodpovědném výkonu v defenzívě s ním uhrálo cenný nerozhodný výsledek.

Přemožitel pražského týmu Bohemians 1905 ve 2. předkole KL si brousil zuby na úspěšný vstup do skupinové fáze, kde to v konkurenci belgických Brugg a tureckého Besiktase bude mít opravdu složité, jenže svůj cíl nesplnil. Diváci se přílišně zajímavých akcí nedočkali a k vidění byl nesmírně opatrný duel, míč se nejčastěji nacházel ve středu hrací plochy.

Svěřenci trenéra Kjetila Knutsena se sice tlačili na útočnou polovinu a balón měli častěji pod kontrolou, jenomže k žádnému většímu ohrožení branky Lugana se jednoduše nedostávali. Obrázek hry se prakticky neměnil ani po přestávce a vše směřovalo k tomu, že žádný gól nepadne.

Nicméně v páté minutě nastavení mělo Lugano obrovské štěstí, protože o vítězství severského vyzyvatele nakonec chtěl rozhodnout střídající Albert Grönbaek, jenž po přihrávce z levé strany orazítkoval levou konstrukci střelou z dvanácti metrů. Bodø/Glimt za čtrnáct dní přivítá Club Bruggy, švýcarský tým se pokusí překvapit v Istanbulu s Besiktasem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
1
0
1
0
1 : 1
1
Beşiktaş JK (TUR)
1
0
1
0
1 : 1
1
3
FK Bodø/Glimt (NOR)
1
0
1
0
0 : 0
1
FC Lugano (SUI)
1
0
1
0
0 : 0
1

Skupina E

Legia Varšava - Aston Villa 3:2

21.09.2023 18:45

Góly: 3. Paweł Wszołek, 26. Ernest Muçi, 51. Ernest Muçi - 6. Jhon Durán, 39. Lucas Digne

Jedno z prvních překvapení základních skupin Konferenční ligy je na světě a urodilo se v sousedním Polsku. Domácí Legia Varšava si totiž v divácky velmi atraktivně se vyvíjejícím utkání poradila s favorizovanou Aston Villou!

Dnes bude ve Varšavě hodně veselo a živo, zatímco Angličané se domů do Birminghamu budou vracet v depresi. První důležitý krok směrem k postupu ze skupiny Aston Villa nezvládla a prohrála v Polsku o jednu branku. Atraktivní byl především první poločas, ve kterém padly dvě branky na obou stranách. Hlavním hrdinou domácího mužstva se stal mladý ofenzivní záložník Ernest Muci, který se postaral o dvě branky svého týmu.

Utkání začalo hodně zostra a první branky jsme se dočkali už ve třetí minutě. Patryk Kun dostal až příliš mnoho času a prostoru na centr a vykouzlil krásnou diagonálu na zadní tyč. Chambers tam neuhlídal Pawla Wszołka a ten v pádu nekompromisně zakončil. Odpověď Villans na sebe ale nenechala dlouho čekat. Po dalších třech minutách bylo srovnáno a tentokrát asi neměl úplně čisté svědomí brankář Tobiasz. Ten totiž ránu Zaniola vyrazil jen k dobíhajícímu Jhonu Duránovi a kolumbijský teenager se nemýlil - 1:1.

Gólové hody na chvíli opadly a tempo rovněž. A to až do 26. minuty, v níž opět udeřila domácí strana. Tentokrát se hosté nepoučili z první inkasované branky a celou situaci jim Poláci přehráli přímo před očima na druhé straně hřiště. Pawel Wszołek pelášil nastartovaný za dlouhým míčem, který se mu povedlo zkrotit. Pak odcentroval a s přispěním teče v hostující obraně se k balonu dostal Muci, který už měl úlohu relativně snadnou.

I na tuhle trefu ale Angličané dokázali reagovat. Pět minut před koncem první půle se k několikrát odraženému míči dostal zkušený francouzský bek Lucas Digne a krásnou ranou z rohu vápna napálil míč do šibenice!

Ještě do konce poločasu se musel dvakrát blýsknout skvělými reflexy brankář Tobiasz, ale svou roli zvládl. A i díky němu se domácí Legia mohla dostat do vedení potřetí a naposledy. Po chybě Digneho na polovině hřiště prchal s míčem u nohy Marc Gual. Pak na sebe nalákal dva soupeře a předal míč na Muciho. Ten postupoval s balonem sice opatrně, ale nikdo ho nezastavil. A tak mohl Muci vystřelit. Rána to nebyla prudká, ale Martínez jí v cestě do sítě přesto nezabránil! A protože Villans nedokázali z optického tlaku nic vymyslet, domácí mohli slavit nečekanou výhru.

Více informací k zápasu

Zrinjski Mostar - AZ Alkmaar 4:3

21.09.2023 18:45

Góly: 48. Zvonimir Kožulj, 68. Josip Čorluka, 71. Aldin Hrvanović, 81. Zvonimir Kožulj - 10. Myron van Brederode, 32. Sven Mijnans, 44. Dani De Wit

Alkmaar až do tohoto čtvrtečního utkání procházel novou sezónou jako nůž máslem a předváděl suverénní výkony, na půdě bosenského celku Zrinski byl tedy považován za obrovského favorita. V prvním poločase svou roli splnil na jedničku, neboť do kabin odcházel s obrovským třígólovým náskokem, jenomže ve druhém poločase se mu stalo něco, na co velmi dlouhou dobu nezapomene.

Jasný outsider skupiny E se totiž doslova vzepřel svému osudu a při své premiérové účasti v hlavní fázi jakéhokoli evropského poháru senzačně otočil nepříznivý vývoj z 0:3 na 4:3, což se rovná absolutnímu zázraku. Svěřenci trenéra Pascala Jansena totiž svého protivníka po třech vstřelených gólech trestuhodně podcenili. A nakonec se jim to vymstilo ve všech ohledech. Přitom od samého začátku se zdálo, že mají toto utkání naprosto pod kontrolou.

První velkou možnost si vypracovali již po necelých sedmi odehraných minutách, kdy se Clasie opřel do odraženého balónu z dobrých dvaadvaceti metrů a brankář Marić famózně odvrátil jeho bombu nad břevno. Skóre se přeci jen měnilo za další tři minuty, jelikož Myron van Brederode po vynikající práci Lahda na pravém křídle zůstal zcela osamocen u protější tyče a nadýchaný pas z voleje usměrnil do bližšího spodního růžku.

AZ pak nikam nespěchalo a druhého zásahu se dočkalo krátce po půlhodině hry. Tentokráte měl přesnou mušku Sven Mijnans, jenž se po hlavičce zblízka a zákroku domácího strážce ocitl nikým nehlídán ve středu pokutového území a svůj razantní projektil poslal k pravé konstrukci. O osudu tohoto duelu se zdálo být definitivně rozhodnuto ve 44. minutě, protože třetí trefu nizozemského giganta zaznamenal Dani De Wit umístěnou přízemní střelou z deseti metrů k levé tyči.

Nicméně během poločasové přestávky se v kabině bosenského vyzyvatele asi děly věci, protože hned zkraje druhého dějství opona spadla, a Zrinski začal na trávníku řádit. Ani ne po třech minutách vykřesal naději na bodový zisk Zvonimir Kožulj. Ten se postavil k přímému volnému kopu z více jak pětatřiceti metrů a svůj ukázkový pokus překvapivě zakroutil k bližší tyči kolem netušícího gólmana Ryana. Hosté si mohli vzít zpět tříbrankový náskok v 66. minutě, avšak řecký kanonýr Pavlidis jen orazítkoval pravou konstrukci.

Přesně v polovině druhé půle snížil na rozdíl jediného gólu Josip Čorluka, jehož neskutečná rána z necelých pětadvaceti metrů zapadla do levé šibenice, za další tři minuty bylo dokonce vyrovnáno díky pohotové střele Aldina Hrvanoviče z dvaceti metrů. Bláznivý zápas rozuzlil v 81. minutě hrdina Kožulj, jenž vsítil svou druhou branku po lobu Malekinušiče, který směřoval do tyče, a následné úspěšné dorážce z bezprostřední blízkosti.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Zrinjski Mostar (BIH)
1
1
0
0
4 : 3
3
2
Legia Varšava (POL)
1
1
0
0
3 : 2
3
3
AZ Alkmaar (NED)
1
0
0
1
3 : 4
0
4
Aston Villa (ENG)
1
0
0
1
2 : 3
0

Skupina F

Ferencvárosi TC - FK Čukarički 3:1

21.09.2023 18:45

Góly: 44. Barnabás Varga (pen.), 45+7. Owusu Kwabena, 79. Aleksandar Pešić - 26. Đorđe Ivanović

Ferencváros dokázal na domácím stadionu zdolat srbské Čukarički v poměru 3:1. Skóre otevřeli překvapivě hosté, na úvodní branku Ivanoviće ale dokázali navázat Varga, Owusu a Pešić, čímž získali pro svůj tým téměř povinné tři body do tabulky skupiny F.

Utkání začalo drtivým tlakem domácího favorita, který se, hnán domácím publikem, dostal do vedení v desáté minutě. Abu Faniho centr ztečoval do branky Barnabás Varga, VAR ale odhalil těsný ofsajd maďarského forvarda a gól byl následně odvolán.

Po třiceti minutách se pak z první šance prosadili hosté, čímž šokovali celou Groupama Arenu. Nikčevićův centr krásně z první umístil k tyči brankáře Dibusze Ivanović a zajistil tak svému týmu překvapivé vedení. Hned o chvíli později mohl srovnat Owusu, Samurović ale jeho střelu z úhlu vytěsnil.

Těsně před pauzou se pak začaly dít věci. Ještě před dlouhatánským nastavením, způsobeným několika intervencemi VARu, vyrovnal po penaltě Varga. Pokutový kop byl nařízen po faulu střelce Ivanoviće na Owusua. To ale nebylo vše. V poslední minutě se po centru Abu Faniho dostal k míči ve vápně Varga, posunul jej na Owusua a Ferencváros díky jeho parádní ráně ještě do poločasu vedl.

Druhý poločas začal o poznání klidněji než ten první, až v osmašedesáté minutě se o velký vzruch postaral Pešić. Ten proti celku ze své domoviny pořádně zahrozil střelou z dálky a gólman Samurović se musel zaskvět.

Navýšení jednogólového náskoku však nakonec pro Maďary přeci jen přišlo. Deset minut před koncem stál na správném místě právě Pešić, ke kterému se odrazil projektil Lisztese. S tím si sice ještě hostující gólman poradil, srbský útočník mu už ale svou dorážkou pod víko nedal žádnou šanci.

Utkání se pak už spíše dohrávalo, Ferencváros si tak po výhře nad Čukarički připsal první očekávané tři body do tabulky. V dalším utkání bude zajíždět na hřiště Fiorentiny, Srbové přivítají doma belgický Genk.

Více informací k zápasu

KRC Genk - ACF Fiorentina 2:2

21.09.2023 18:45

Góly: 12. Andi Zeqiri, 85. Mark McKenzie - 7. Luca Ranieri, 23. Luca Ranieri

Fiorentina bude z Belgie odjíždět zklamaná, protože rozhodně měla na víc. Nad domácím Genkem dokonce dvakrát vedla, ale ani to jí na výhru nestačilo. Pět minut před koncem utkání se totiž prosadil domácí obránce Mark McKenzie gólem na konečných 2:2.

Fiorentina chtěla zapomenout na nešťastné finále Konferenční ligy v Praze, kdy podlehla West Hamu, ačkoli reálně několikrát sahala po výhře. Do nového ročníku chtěla vstoupit tím nejlepším možným způsobem, ale nečekal ji snadný soupeř. Genk je doma velmi silný a dnes to plánoval dokázat i italské protistraně. Nicméně ta začala velmi dobře a už po sedmi minutách na půdě soupeře vedla. Biraghi kopal rohový kop a zahrál ho levačkou přesně do míst, v nichž si míč našel obránce Luca Ranieri - 1:0 pro Violu.

Standardní situace byly dnes obecně hodně nebezpečnými zbraněmi a to u obou celků. O tom se dokonale přesvědčila i italská ekipa. Svěřence trenéra Italiana vyvedl z klidu Andi Zeqiri, který už ve 12. minutě zakončil akci Bilala El Chanuse a po několika odrazech ve vápně balon uklidil za brankáře Christensena.

Ani tahle změna skóre nebyla poslední, protože ve 23. minutě pečetil svůj skvělý výkon obránce Luca Ranieri. Nenápadný, ale stále častěji se prosazující mladík byl opět na správném místě ve správný čas. Poté, co Biraghi rozehrál rohový kop na hlavu Nikoly Milenkoviće, uklidil Ranieri míč na zadní tyči do poloprázdné brány!

Do konce poločasu málem srovnal Mark McKenzie, který hlavičkoval jen těsně nad břevno Italů poté, co brankář Christensen špatně odhadl centrovaný míč. Jinak se ale Viola držela plánu neinkasovat do konce poločasu a soupeři míč moc často nepůjčovala. Je ale pravda, že ani Viola se neobešla bez chyb, ať už to byly laciné ztráty míče na vlastní polovině, nebo zbytečné karty za hloupé fauly.

Po většinu druhé půle se Italové soustředili na to, co jim jde velmi dobře. Klidnou kombinaci bez jakéhokoli rizika a stresu, aby vysílili svého soupeře. Dopředu se ale moc nehnali. A to se jim nakonec stalo osudným. Domácím totiž stačilo málo, aby udeřili. Postupem času se začali Belgičané stále více tlačit do zakončení a napadali rozehrávku Violy stále agresivněji. V 78. minutě nejprve hlavičkoval mimo Kouamé. Jak se to správně dělá, mu ukázal mladší obránce Mark McKenzie, který pět minut před koncem razantní hlavičkou překonal Christensena a rozjásal domácí ochozy!

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
1
1
0
0
3 : 1
3
2
ACF Fiorentina (ITA)
1
0
1
0
2 : 2
1
KRC Genk (BEL)
1
0
1
0
2 : 2
1
4
FK Čukarički (SRB)
1
0
0
1
1 : 3
0

Skupina G

Eintracht Frankfurt - Aberdeen FC 2:1

21.09.2023 18:45

Góly: 11. Omar Marmoush (pen.), 61. Robin Koch - 22. Dante Polvara

Domácí Eintracht splnil roli favorita a v důležitém prvním utkání zvítězil nad skotským Aberdeenem. Nebyla to zas tak jednostranná záležitost, jak bychom si před zápasem mohli myslet, ale díky trefám Marmoushe s Kochem si domácí přeci jen připsali tři body.

Eintracht má s poháry stále více zkušeností a jsou pozitivní. Dnes to domácí chtěli zúročit v zápase se skotským Aberdeenem a nakonec se jim to povedlo. Děkovali za to i výrazné převaze v držení míče, 79 ku 21%. Ale především obránci Robinu Kochovi, který po hodině hry vstřelil vítěznou branku.

Prvního gólu jsme se dočkali velmi záhy. Psala se desátá minuta, když se vracející se obránce Jack MacKenzie dopustil faulu ve vlastním vápně a sudí Theouli okamžitě pískal penaltu, aniž by měl nějaké pochybnosti. Odpovědnost za vstřelení prvního gólu na sebe vzal egyptský útočník Omar Marmoush a bylo vidět, že si věří. Dobře udělal, protože brankář Kelle Roos se na jeho ránu nechytal.

Nicméně jakkoli to bylo nepravděpodobné, skotský celek vrátil úder a to poměrně rychle. Ve 22. minutě pláchl s míčem u nohy Nicky Devlin, který se u vápna Němců rozhodl o zpětnou nahrávku. Tu nikdo z domácích nečekal, respektive tenhle klíčový prostor řádně nevykryl. Balon tak skončil u nohou připraveného Danteho Polvary a mladý Američan ranou pod víko srovnal na 1:1.

Překvapivě se ale po této brance Eintracht nevrhl vpřed a nesnažil se nijak výrazně vrátit do sedla. Až ve 44. minutě musel jeden z hostujících obránců vytěsnit nepříjemnou ránu mimo tři tyče. Mnohem lépe reagoval v 61. minutě. Chaibi našel krásným pasem od rohového praporku hlavu volného obránce Robina Kocha a ten se nemýlil - 2:1.

Tahle branka definitivně zlomila jakýkoli odpor Skotů, kteří se už přestali snažit ještě se zápasem něco udělat. Až snad tři minuty před koncem se ještě větší množství hostujících hráčů nahrnulo před svatyni brankáře Trappa, jenže tím aktivita Skotů skončila a žádný výsledek nepřinesla. Domácí navíc zbytek zápasu efektivně kouskovali.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - PAOK Soluň 2:3

21.09.2023 18:45

Góly: 36. Hassane Bandé, 90+9. Bojan Radulovic (pen.) - 55. Konstantinos Koulierakis, 81. Kiril Despodov, 90+4. Brandon Llamas

PAOK Soluň nakonec přeci jen podle předpokladů porazil HJK Helsinky, přestože se jednalo o velmi tuhou bitvu. Domácí šli překvapivě do vedení v pětatřicáté minutě, kdy se prosadil Bandé. Hosté ale v průběhu druhého poločasu skóre otočili. Prosadili se Koulierakis, Despodov a Thomas. A právě trefa třetího jmenovaného se ukázala zvlášť důležitá, v samotném závěru totiž na 2:3 snížil Radulović.

První vrásky na čele domácího trenéra Korkeakunnase se objevily již ve třinácté minutě, kdy musel pro zranění střídat brankář Maenpaa. Jinak byli ale domácí o něco málo aktivnější a deset minut před pauzou udeřili z rohového kopu. Jeho zahrávání si vzal na starost Lingman, který našel na přední tyči nikým nehlídaného Bandého a ten už neměl problém překonat bezmocného Kotarskiho.

Druhá půle začala tlakem hostí, který vedl k vyrovnání. Parádní hlavičkou se po přímáku Despodova prezentoval Koulierakis a Soluň se svým soupeřem srovnala krok. To jí ale nestačilo a hnala se za vedoucí brankou. Tu zařídil v jednaosmdesáté minutě sám Kiril Despodov. A je potřeba říct, že branka to byla velmi nevídaná, skoro kuriózní. Na hranici velkého vápna se bulharský křídelník opřel do míče po zpětném pasu Baby a trefil tyčku tak zvláštně, že se míč nejprve odrazil před brankovou čáru, ale zpětnou rotací se následně dokutálel až za ni.

Pojištění vítězství v podobě třetí branky pak přidal ve čtvrté minutě nastavení Brandon Thomas. Ten uháněl do rychlého brejku společně se svým parťákem Taisonem, ten mu z pravé strany předložil míč a Španěl zblízka neměl nejmenší problém překonat Osta potřetí.

A gól to byl velmi cenný, o pár desítek vteřin později se totiž po faulu Troosta-Ekonga kopala penalta. Za domácí ji zahrával Radulović a bezpečně pod břevno ji proměnil. Tím už ale jen zkorigoval výsledek na 2:3, HJK Helsinky padly s PAOKem o jednu branku. V příštím utkání se řecký celek představí doma proti favoritovi skupiny, Frankfurtu, naopak Helsinky zajíždí k utkání do skotského Aberdeenu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
1
1
0
0
3 : 2
3
2
Eintracht Frankfurt (GER)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
HJK Helsinky (FIN)
1
0
0
1
2 : 3
0
4
Aberdeen FC (SCO)
1
0
0
1
1 : 2
0

Skupina H

Fenerbahçe SK - FC Nordsjaelland 3:1

21.09.2023 18:45

Góly: 24. Miguel Crespo, 30. Michy Batshuayi, 47. Serdar Aziz - 55. Oliver Rose-Villadsen

Dánský Nordsjaelland překvapil svými výkony v předkolech Konferenční ligy, když například na domácí půdě deklasoval srbský Partizan 5:0, nicméně vstup do skupinové fáze mu nevyšel. A po zpackaném prvním poločase prohrál 1:3. Domácí favorit naopak potvrdil vynikající formu a zvládl i sedmý letošní duel na evropské scéně. Všechny tři své góly teď stihl nasázet během úvodních sedmačtyřiceti minut.

Přitom Fenerbahçe od samého začátku volilo vyčkávací taktiku a ze statistického pohledu byl tento čtvrteční souboj nesmírně vyrovnaný. Každopádně svěřenci trenéra İsmaila Kartala vyškolili svého rivala z produktivity. První slibnou možnost si vytvořili pár desítek sekund po úvodním hvizdu, to když nebezpečná rána Yandase těsně minula prostor třech tyčí. Domácí však přeci jen otevřeli gólový účet ve 24. minutě.

K přímému volnému kopu z pravé strany se postavil Fred a svým nadýchaným pasem našel u přední tyčky hlavičkujícího Miguela Crespa, jenž pohotovou "rybičkou" usměrnil balón k protější konstrukci kolem dívajícího se brankáře Andrease Hansena. Istanbulský gigant od tohoto okamžiku výrazně ožil a svého vyzyvatele téměř nepouštěl z jeho vlastní půlky, přesně po odehrané půlhodině zvýšil svůj náskok zásluhou hvězdného Michyho Batshuayie.

Zkušený devětadvacetiletý belgický útočník převzal vynikající kolmici do běhu od aktivního Freda a při zakončení si věděl rady, neboť svůj přízemní pokus nezištně usměrnil do levého spodního růžku kolem pouze pozorujícího hostujícího strážce. Nordsjaelland se mohl vrátit do hry o bodový zisk necelých deset minut před přestávkou, jenomže prudkou ránu Ingvartsena skvěle zlikvidoval pozorný gólman Livakovič.

Domácí favorit definitivně rozhodl o svém úspěchu dvě minuty po změně stran. Rohový kop Yandase z pravé strany totiž propadl napříč pokutovým územím až k Serdaru Azizovi, který ze sedmi metrů nekompromisně napálil balón do sítě. Andreas Hansen znovu neměl žádnou šanci na úspěšný zákrok - 3:0. Hosté se v následujícím průběhu přeci jen trochu osmělili a alespoň čestného zásahu se dočkali v 55. minutě.

Oliver Rose-Villadsen po sérii odrazů obdržel finální pobídku proti noze od Tverskova a z bezprostřední blízkosti obstřelil vyběhnutého Livakoviče, míč zapadl přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Výběr vedený koučem Johannesem Hoffem Thorupem se však v následujících minutách vůbec na nic nezmohl a vzhledem k velkému počtu šancí Fenerbahçe mohl být rád, že neprohrál mnohem větším rozdílem.

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - Spartak Trnava 4:0

21.09.2023 18:45

Góly: 46. Ivan Jordanov, 51. Jakub Piotrowski, 63. Jakub Piotrowski, 90+4. Rwan Seco

Bulharský tým Ludogorec Razgrad na evropské scéně prozatím nijak nezářil a z prestižní Ligy mistrů se "nakonec" propadl až do skupinové fáze Konferenční ligy, kterou však zahájil naprosto suverénním způsobem. Proti slovenskému vyzyvateli z Trnavy sice nezačal úplně nejlépe a do kabin se odcházelo za nerozhodného bezbrankového stavu, ale po změně stran přepnul na vyšší rychlostní stupeň a skóroval hned čtyřikrát.

Spartak se vrátil do hlavní fáze jakéhokoli evropského poháru po dlouhých pětadvaceti letech a zprvu se zdálo, že bulharského favorita potrápí. Jenže hned z kraje druhé půle inkasoval a od tohoto okamžiku zaostával ve všech ohledech. Domácí byli dle očekávání aktivnější od samého začátku a první slibnou možnost si vypracovali po necelých dvaceti odehraných minutách, kdy přízemní pokus Tekpeteye vyrazil před sebe pozorný gólman Takáč.

Svěřenci trenéra Ivajla Peteva pak jen marně dobývali pozornou defenzívu slovenského protivníka a do další šance se dostali až v nastavení prvního poločasu. Skóre zápasu chtěl otevřít Claude Gonçalves, jenomže jeho nadějný pokus z osmnácti metrů proletěl o kousek vedle pravé tyče. Ludogorec vstoupil do druhé části zápasu s mnohem větším elánem a pár okamžiků po jejím zahájení tvrdě udeřil.

K důležitému tříbodovému zisku ho přiblížil teprve dvaadvacetiletý záložník Ivan Jordanov, jenž po finální přihrávce aktivního Tekpeteye napřáhl z necelých pětadvaceti metrů a svou ránu zakroutil k přední tyči kolem marně se natahujícího Takáče. Neuběhlo ani dalších pět minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, neboť polský špílmachr Jakub Piotrowski využil parádní práce Tissery na pravé straně a po nezištné nahrávce před branku i ve skluzu rozvlnil síť poloprázdné brány.

Úřadující bulharský mistr definitivně odrazil nápor Trnavy krátce po odehrané hodině, podruhé v tomto střetnutí měl přesnou mušku Piotrowski. Šestadvacetiletý záložník se tentokráte zjevil ve středu hrací plochy a svou kroucenou střelou z dvaceti metrů dokázal obstřelit bránícího Koštrnu i naprosto zoufalého Takáče - 3:0.

Domácí rozhodně nepolevovali ani v následujícím průběhu a čtvrtého zásahu se mohli dočkat v 65. minutě, nicméně osamocený Claude Gonçalves v tuto chvíli nevyzrál na strážce Spartaku. Poté se zdálo, že se na výsledku již nic měnit nebude, avšak ve čtvrté minutě nastavení přeci jen uzavřel gólový účet střídající Brazilec Rwan Seco obtížným lobem z mírného úhlu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ludogorec Razgrad (BUL)
1
1
0
0
4 : 0
3
2
Fenerbahçe SK (TUR)
1
1
0
0
3 : 1
3
3
FC Nordsjaelland (DEN)
1
0
0
1
1 : 3
0
4
Spartak Trnava (SVK)
1
0
0
1
0 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele