Konferenční liga - souhrn 3. kola skupinové fáze

26.10.2023, 20:45, aktualizováno 26.10.2023, 22:58
Komentáře a souhrny

Fenerbahce má skvěle rozehranou skupinu, vyhrálo i třetí zápas a sahá po postupu do vyřazovací fáze. Aston Villa dominovala v Alkmaaru, Slovan ztratil vedení na půdě Lille. Breidablik, HJK a Čukarički obdržely vysoké příděly.

Skupina A

Lille OSC - Slovan Bratislava 2:1

26.10.2023 18:45

Góly: 68. Yusuf Yazici, 82. Rémy Cabella - 23. Aleksandar Čavrić

Slovan Bratislava v úvodních dvou zápasech Konferenční ligy zvítězil a teď chtěl překvapit francouzské Lille, nicméně po výsledkové stránce se mu to nakonec nepovedlo. Ve čtvrtečním utkání ve Francii sice vedl, jenže po změně stran o náskok přišel a duel nakonec dohrával v oslabení, když byl těsně před koncem vyloučen brazilský obránce Lucas Lovat. Domácí se tak díky tomuto vítězství posunuli do čela skupiny A se sedmi body.

Výběr vedený trenérem Vladimírem Weissem se v žádném případě nemá za co stydět, jenže na bodový zisk to tentokráte nestačilo, a tabulkou proto klesl na druhou příčku se šesti body. Přitom outsider vstoupil do tohoto klání velmi dobře a po úvodní opatrnější dvacetiminutovce se mohl dostat do vedení, avšak střela arménského útočníka Barseghjana minula pravou konstrukci o několik decimetrů.

Slovan se přece jen dočkal senzačního vedení v 25. minutě. Po hezké kombinaci ve středu hřiště si seběhl za defenzívu protivníka pozdější "hříšník" Lovat a z levé strany poslal prudkou přihrávku před branku, kam si naběhl srbský forvard Aleksandar Čavrič, který chladnokrevně rozvlnil síť. Domácí mohli hned dvakrát snížit ještě do přestávky, ale po hlavičce Diakitého bravurně zasáhl brankář Borjan a pak rána Angela Gomese letěla o kousek vedle pravé tyče.

Slovan se statečně držel i po změně stran. V 57. minutě se podruhé musel vytáhnout Borjan, jelikož tváří v tvář fantasticky vychytal kanadského ostrostřelce Davida. Lille se dočkalo očekávaného vyrovnání přesně v polovině závěrečného dějství. Srovnat dokázal turecký záložník Yusuf Yazici, jenž po prachbídné rozehrávce obránce Kašie obdržel finální pobídku od pozdějšího hrdiny Rémyho Cabelly a z první zavěsil přímo pod břevno.

Bratislavský klub si chtěl vzít zpět ztracený náskok zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, nicméně povedený lob Blackmana zastavil těsně před brankovou čarou vracející se Brazilec Alexsandro Ribeiro. OSC rozhodlo o svém úspěchu v 82. minutě, neboť skóroval již zmiňovaný Cabella pohotovou tečí z hranice brankového území po famózní individuální akci Zhegrova.

Za další tři minuty se naděje Slovanu na bodový zisk ještě více snížila, protože přímou červenou kartu uviděl Lovat za zastavení vyložené brankové možnosti a poté se už nic zásadního nepřihodilo.

Více informací k zápasu

KÍ Klaksvík - Olimpija Lublaň 3:0

26.10.2023 18:45

Góly: 30. René Joensen, 44. Páll Klettskard, 54. Jakup Biskopstö Andreasen

První zástupce Faerských ostrovů v historii skupinové fáze evropských pohárů rozhodně nechce hrát druhé housle ani v hlavní fázi a nyní potvrdil své kvality proti slovinskému vyzyvateli z Lublaně, kterého porazil až nečekaně hladce po výsledku 3:0, díky premiérovému tříbodovému zisku tak si pojistil třetí místo skupiny A. Naopak hosté ani napotřetí neskórovali, s nulovým bodovým ziskem a se skóre 0:6 jsou tedy beznadějně poslední čtvrtí.

Hosté se přitom mohli dostat do vedení už ve 3. minutě, jelikož se ve stoprocentní možnosti zjevil Nukič, který z bezprostřední blízkosti z mírného úhlu mířil mezi nohy brankáře Johanssona, ale míč se nakonec odrazil zhruba o půl metru vedle bližší tyče do zámezí. Poté duel probíhal ve velmi opatrném duchu, nicméně vše se změnilo přesně po odehrané půlhodině po zásahu Renégo Joensena.

Zkušený třicetiletý obránce si totiž po vynikajícím pasu Frederiksberga seběhl za defenzívu protivníka a ve skluzu nekompromisně zavěsil přímo pod břevno. Ani ne o tři minuty později chtěl navýšit náskok domácího celku Pavlovič, jenž ovšem po dalším skvostném pasu Frederiksberga trestuhodně hlavičkoval ani ne z půl metru příliš vysoko. Klaksvík se přeci jen mohl uklidnit minutu před vypršením základní hrací doby úvodního dějství.

Tentokráte měl přesnou mušku Páll Klettskard, neboť ten po vynikající individuální akci přes tři protihráče zavěsil ze středu šestnáctky soupeře přímo nad levý dolní roh kolem dívajícího se brankáře Pintola. Domácí klub definitivně rozhodl o svém úspěchu v 54. minutě. Gólový účet tohoto zápasu uzavřel Jakup Biskopstö Andreasen, když po rohovém kopu Frederiksberga z levé strany překonal bezmocného Pintola prudkou hlavičkou s pomocí země.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
3
2
1
0
4 : 1
7
2
Slovan Bratislava (SVK)
3
2
0
1
4 : 3
6
3
KÍ Klaksvík (FRO)
3
1
1
1
4 : 2
4
4
Olimpija Lublaň (SLO)
3
0
0
3
0 : 6
0

Skupina B

KAA Gent - Breidablik UBK 5:0

26.10.2023 18:45

Góly: 10. Omri Gandelman, 15. Hugo Cuypers, 19. Hugo Cuypers, 43. Tarik Tissoudali, 69. Gift Orban

Jednoznačný průběh mělo utkání mezi favorizovaným Gentem a islandským Breidablikem. Než se hosté stačili rozkoukat, prohrávali o tři góly, a to zdaleka nebyla konečná. Belgičané nakonec vyprovodili Breidablik ze hřiště pěti góly a ujali se vedení v tabulce skupiny B.

Gent je po třech zápasech skupinové fáze Konferenční ligy na prvním místě, ale jeho další dva soupeři mají jedno utkání k dobru. Zápas Zorjy Luhansk s Tel-Avivem byl kvůli dění na Blízkém východě odložen.

V Ghelamco Aréně se vše podstatné odehrálo v průběhu prvního poločasu. Indiáni totiž neměli nad svým soupeřem ani špetku slitování a během úvodních dvaceti minutách předvedli ofenzivní uragán a rázem vedli o tři góly. Poprvé překonal křehkou islandskou obranu po rohovém kopu hlavičkující Omri Gandelman a jen o pět minut později ho rovněž ze vzduchu napodobil Hugo Cuypers. Breidablik nevěděl, kde mu hlava stojí a Belgičané pokračovali v kanonádě. V 19. minutě Hugo Cuypers parádním volejem v náběhu zvyšoval na 3:0, a tím byl zápas de facto rozhodnut.

Ještě v prvním poločase se mohlo skóre nepříjemně navýšit, ale branka ze 36. minuty nebyla uznána. Čtvrtému zásahu Breidablik stejně neunikl, protože na konci poločasu Tissoudali krásnou ranou k tyči nedal Einarssonovi vůbec žádnou šanci. Zdecimovaný Breidablik měl o přestávce o čem přemýšlet, ale možností, jak situaci změnit, moc neměl.

Co si mohli domácí víc přát? Ve druhém dějství už předvedli úspornější režim, navíc evidentně spokojený trenér Vanhaezebrouck stáhl některé klíčové hráče, aby je pošetřil na víkendovou ligu. Tak jako tak v 69. minutě Gift Orban zvýšil už na 5:0 a tím se gólový potenciál toho večera vyčerpal. Breidablik si mohl odvézt alespoň čestný úspěch v podobě jednoho gólu, ale nařízenou penaltu po faulu Watanabeho neproměnil Höskuldur Gunnlaugsson. Breidablik je po třech zápasech bez bodů se skóre 2:9. Na nováčka evropských pohárů to ale zas tak překvapivá bilance není.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
3
2
1
0
8 : 1
7
2
Zarja Luhansk (UKR)
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
2
1
0
1
3 : 4
3
4
Breidablik UBK (ISL)
3
0
0
3
2 : 9
0

Zbývající zápasy

25.11. 18:45
Maccabi Tel-Aviv - Zarja Luhansk

Skupina C

Dinamo Záhřeb - Viktoria Plzeň 0:1

26.10.2023 21:00

Góly: 69. Tomáš Chorý (pen.)

Plzeňská Viktoria zvítězila ve třetím kole skupiny C Konferenční ligy na hřišti Dinama Záhřeb 1:0. Blíže k vítěznému gólu přitom dlouho měli chorvatští fotbalisté, v jejichž dresu hned dvakrát trefil brankovou konstrukci Marko Bulat. Dobře postavené tyče tak zpříjemnily premiéru v prvním týmu západočeského celku teprve 18letému gólmanovi Viktoru Baierovi. S blížícím se koncem duelu navíc dostali hosté velkou příležitost v podobě penalty, kterou přetavil v zisk všech bodů Tomáš Chorý.

Viktoria o víkendu i kvůli zranění Jindřicha Staňka jednoznačně padla v Liberci, do Záhřebu navíc cestovala s vědomím, že se musí do konce podzimu obejít i bez produktivního Rafia Durosinmiho. Plzeňské fotbalisty tak mohl hřát alespoň šestibodový zisk z předchozích dvou utkání ve skupině. Mnozí příznivci navíc měli v čerstvé paměti zpackané srpnové střetnutí Záhřebu na stadionu Sparty, kde Dinamo prohospodařilo náskok z domácího zápasu a schytalo debakl 1:4.

V první půli na trávníku jasně dominovaly obrany obou týmů, a mnoho zajímavých okamžiků proto diváci v Záhřebu neviděli. První velká příležitost přišla až ve 27. minutě, kdy z ostrého úhlu zahrával přímý kop Bulat. Talentovaný záložník se pokusil mladičkého Baiera překvapit přímou střelou, trefil však jen tyč. V závěru poločasu rozezvonil Bulat brankovou konstrukci i podruhé. Také v tomto případě pálil ze standardní situace, tentokrát ale pro změnu zamířil do břevna.

Chvíli po změně stran zkusil štěstí z přímého kopu rovněž Cadu. Rána brazilského záložníka hájícího červeno-modré barvy ovšem prolétla nad bránou. V 62. minutě musel poprvé prokázat své schopnosti Baier, který skvělým zákrokem vystavil stopku prudkému pokusu jen o rok staršího Gabriela Vidoviče. Krátce nato dostala ohromnou příležitost k otevření skóre Plzeň. Robin Hranáč byl v šestnáctce Dinama faulován a s nařízenou penaltou si zkušeně poradil Chorý. Viktoria po zbytek duelu nepustila balkánského soka do žádné vyložené šance a mohla slavit cenné tři body.

Chorvatský celek před vlastním publikem na další český klub nevyzrál a nepřipsal si ani bod. Oba týmy si vzájemný střet zopakují 9. listopadu, kdy se na domácím trávníku představí Viktoria.

Více informací k zápasu

KF Ballkani - FC Astana 1:2

26.10.2023 18:45

Góly: 8. Edvin Kuč - 7. Kamo Hovhannisjan, 23. Abzal Bejsebekov

Fotbalisté Astany porazili ve třetím kole skupiny C Evropské konferenční ligy FC Ballkani na jeho hřišti 2:1. Ofenzivní podívanou viděli fanoušci v samotném centru Prištiny již v první půli, k jejich nelibosti si však dva ze tří gólů připsali na svůj účet Kazaši. Ten rozhodující zaznamenal kapitán celku ze Střední Asie Abzal Beysebekov. Klub z Astany tak vybojoval první vítězství, čímž pomohl Viktorii Plzeň udržet si před večerním duelem v Záhřebu tříbodový náskok v čele tabulky.

Po dvou odehraných kolech se "plzeňská" skupina vyvíjela pro český klub velmi dobře, jelikož zaujímal první pozici. I FC Ballkani chtělo zabojovat o postupové příčky a díky výhře nad Dinamem v minulém utkání k tomu mělo dobře našlápnuto. Tentokrát Balkánci přivítali doma Astanu, která dosud prohrála jak s Chorvaty, tak s Viktorkou a v tabulce byla beznadějně poslední.

I přesto dokázali Kazaši svého soupeře překvapit a brzy udeřili. Přízemní centr propadl až ke Kamu Hovhannisyanovi, jenž z první sice mířil do středu brány, nicméně rána byla tak prudká, že ji Enea Kolici neudržel a inkasoval. Tým z Kosova však přispěchal s okamžitou odpovědí, když rychlý útok po rozehrávce hlavou přesně zakončil Edvin Kuč. Ve 23. minutě šla Astana opět do vedení. Na centr od rohového praporku si nejlépe naskočil Beysebekov a hlavičkou pod břevno vrátil mírnému outsiderovi náskok. Sympaticky hrající Kazaši svého protivníka k ničemu nepouštěli, naopak ještě ke konci půle zahrozili, když z dálky pálil Hovhannisyan, který však těsně minul levou tyč.

Balkánci si uvědomovali nutnost podat po změně stran lepší výkon. Nepříznivý výsledek se nejprve pokusil odvrátit Kuč dalekonosným projektilem, ten ovšem brankář bez problému pokryl. Blíže k vyrovnání byl Albin Berisha, jenž střílel z bezprostřední blízkosti, k jeho smůle však Josip Čondrič předvedl fantastický zákrok. Čas rychle utíkal a Kosovanům se nedařilo najít tu správnou cestu. Kazašská defenziva se nakonec dokázala náporu ubránit.

Ballkani tak domácí duel nezvládlo a porážkou si zkomplikovalo boj o postup do vyřazovací fáze. Oba celky si vzájemný zápas zopakují 9. listopadu, kdy se v odvetě střetnou na půdě Astany.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
3
3
0
0
4 : 1
9
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
3
1
0
2
5 : 4
3
3
KF Ballkani (KOS)
3
1
0
2
3 : 3
3
4
FC Astana (KAZ)
3
1
0
2
4 : 8
3

Skupina D

FK Bodø/Glimt - Beşiktaş JK 3:1

26.10.2023 21:00

Góly: 29. Albert Grønbæk Erlykke, 58. Faris Moumbagna, 87. Ulrik Saltnes - 90+1. Brede Moe (vl.)

Norské Bodø/Glimt výrazně zamíchalo kartami ve skupině D a doma porazilo trápící se Besiktas 3:1. Hostům se ani po odchodu trenéra Günese nedaří a v tabulce Konferenční ligy klesli na poslední místo.

To není pro tradiční tureckou značku dobrá zpráva. Besiktas měl patřit do kruhu velkých favoritů, ale podzim ho načapal ve výsledkové krizi, ze které se musí co nejrychleji dostat. Situace došla tak daleko, že rezignoval kouč Senol Günes, takže v Norsku vedl tým asistent Hari Vukas a jeho svěřenci se museli popasovat s odhodlaným soupeřem i umělým trávníkem a nedopadlo to pro ně dobře.

Besiktas přitom měl šance a mohl se klidně ujmout vedení, kdyby ve 13. minutě proměnil loženku Vincent Aboubakar, jeho ostrou ránu vyrazil domácí brankář. O pár minut později si Aboubakar souboj s Chajkinem zopakoval a znovu z toho vyšel vítězně brankář Bodø/Glimt. Dvě zahozené šance podlomily hostům psychiku a inkasovaný gól z kopačky Alberta Grönbaeka zadělal na problémy. Domácí fotbalista se dostal k bezprostřední dorážce, se kterou Günok nemohl nic dělat. Do třetice pak neuspěl hlavičkující Aboubakar a z frustrace vysvobodil Turky až poločasový hvizd.

Z pohledu Besiktase ještě nebylo nic ztraceno, ale Chajkin v brance Bodø/Glimt se dál překonával. V 51. minutě výborně vyrazil pokus Rašici a zahanbit se nenechal ani Günok po ráně Pellegrina. Ten pak neproměnil ještě jednu neuvěřitelnou šanci. Sám před prázdnou brankou trefil tyč a dorážku pak zachránil na brankové čáře jeden z hostujících obránců.

V této chvíli se to začalo Besiktasi sypat a v 58. minutě zvýšil na 2:0 Faris Pemi Moumbagna, jehož tvrdá rána zapadla k tyči. Za chvíli Šugelj zvyšoval už na 3:0, ale v tomto případě ještě Besiktas zachránil praporek pomezního. Jednoznačným smolařem zápasu byl Aboubakar, jenž nadále prohrával souboje s Chajkinem. Nevedlo se ani jiným zakončovatelům, kupřikladu Rebićovi. A tak přišla 87. minuta a definitivní pojistka domácích. Defenziva Besiktase nechala Günoka úplně vykoupat a Ulrik Saltnes po několikáté dorážce trefil odkrytou bránu.

Besiktas už jenom korigoval na přijatelnějších 1:3, tedy spíš to za něj udělali domácí, protože Brede Moe si hlavou vstřelil vlastní gól. Bodø/Glimt se tak hlasitě přihlásilo do bojů o postup, nicméně situace ve skupině D zůstává pro všechny čtyři týmy otevřená.

Více informací k zápasu

FC Lugano - Club Bruggy 1:3

26.10.2023 18:45

Góly: 74. Shkëlqim Vladi - 15. Éder Balanta, 50. Andreas Skov Olsen, 87. Hans Vanaken

Švýcarské Lugano bylo před zahájeném skupiny D považováno za největšího outsidera a předpovídalo se, že do další fáze téměř jistě nepostoupí, ovšem v úvodních dvou duelech překvapilo norské Bodø/Glimt (0:0) i turecký Besiktas (3:2), a nyní se o podobný kousek chtělo postarat také s belgickým favoritem. Nicméně hosté tentokráte na trávníku dominovali a i přes snížení protivníka zhruba dvacet minut před koncem zaslouženě vyhráli 3:1.

Domácí výběr tak prozatím klesl na třetí pozici se čtyřmi body o skóre za norský klub, naopak Club Bruggy podruhé vyhrál a se sedmi body celé skupině vévodí. Svěřenci trenéra Ronnyho Deily tak doposud zaznamenali jedinou ztrát a to hned v úvodu s istanbulským vyzyvatelem (1:1). Toto čtvrteční utkání sice začalo velmi opatrně, avšak favorit z ničeho nic udeřil přesně po odehrané čtvrthodiny díky trefě Édera Balanty.

Zkušený třicetiletý kolumbijský záložník se po odvráceném přímém volném kopu položil do opakovaného centru Zinckernagela z pravého křídla a netradiční "rybičkou" pokořil naprosto bezmocného gólmana Saipiho. V dalším průběhu úvodního dějství se nic zásadního nestalo, hosté se podruhé prosadili pět minut po změně stran. Uklidňující dvoubrankové vedení pro Bruggy zajistil teprve třiadvacetiletý dánský forvard Andreas Skov Olsen.

Ten si po zpětné nahrávce Buchanana z pravé strany navedl balón blíže do středu a svůj nechytatelný projektil z osmnácti metrů parádně uklidil do bližšího spodního růžku kolem plachtícího domácího strážce. Lugano se ale nehodlalo vzdát a od tohoto momentu přidalo v ofenzivní fázi. Kýžené branky se dočkalo v 74. minutě, neboť snížil Shkëlqim Vladi.

Dvaadvacetiletý forvard s kosovskými kořeny se po ráně ze střední distance a zákroku gólmana Mignoleta dostal k dorážce z bezprostřední blízkosti a chladnokrevně poslal míč doprostřed branky. FC se pak mnohem častěji nacházelo na útočné polovině, jenže až do závěrečného hvizdu si žádnou velkou možnost nevypracovalo a naopak tři minuty před vypršením základní hrací doby obdrželo třetí rozhodující zásah.

Gólový účet tohoto střetnutí uzavřel Hans Vanaken, jenž si po akrobatickém pasu Mecheleho z levé strany šestnáctky udělal prostor mezi dvěma bránícími protihráči a přesně umístěnou hlavičkou z hranice brankového území pokořil dívajícího se Saipiho. V domácím dresu opět nastoupil český krajánek Roman Macek, který přišel na trávník jako střídající hráč v 78. minutě.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
3
2
1
0
5 : 2
7
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
3
1
1
1
3 : 2
4
3
FC Lugano (SUI)
3
1
1
1
4 : 5
4
4
Beşiktaş JK (TUR)
3
0
1
2
4 : 7
1

Skupina E

Zrinjski Mostar - Legia Varšava 1:2

26.10.2023 21:00

Góly: 30. Nemanja Bilbija - 33. Slobodan Jakovljević (vl.), 62. Blaž Kramer

Zrinjski Mostar doma nestačil v klíčovém zápase na Legii a k postupu má dál než polský soupeř. I když domácí začali lépe, vedení jim dlouho nevydrželo, a Legia postupně dokonala obrat. Vítěznou branku na 2:1 měl na svědomí Blaž Kramer.

Po třech kolech se skupina E vyprofilovala následovně - se šesti body vede Aston Villa a jen o skóre horší je druhá Legia Varšava, o tři body méně má Zrinjski Mostar i nizozemský AZ Alkmaar. Do dalších bojů je tedy o zábavu postaráno.

Utkání mezi Mostarem a Legií bylo od začátku hodně vyrovnané a nakonec se štěstí přiklonilo na stranu polského celku. Hosté mohli poprvé udeřit po hlavičce Ribeira, kterou vytěsnil Marić. O sedm minut později ze vzduchu ani Pankov a zákonitě tak musel přijít trest na opačné straně. Na centr Ćorluky si naskočil nikým nehlídaný Nemanja Bilbija a stadion mohl začít jásat.

Nebylo to však na dlouho, protože po dvou minutách bylo vyrovnáno. Prudký centr si v těsné blízkosti brankové čáry srazil do vlastní sítě Slobodan Jakovljević. Do konce prvního poločasu mohla Legia otočit, ale Kramer ve skluzu netrefil branku.

Polský celek se dočkal obratu až ve druhém poločase, ovšem nejprve si oddychl, když Ćuzeho gól nebyl kvůli ofsajdu uznána. O osudu utkání nakonec rozhodla 62. minuta a krásná branka Blaže Kramera. Ribeiro mu posadil na hlavu načechraný centr a brankář Marić se jen ohlédl.

Zrinjski Mostar měl i velkou porci smůly, protože ani jeho další zásah sudí neuznali. Po krásné průnikové přihrávce rozvlnil síť Matija Malekinušić, ovšem v době přihrávky se nacházel v těsném ofsajdu. Domácí bojovali a v závěru Polákům pořádně zatopili. Bohužel pro ně se stav 1:2 už nezměnil.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Aston Villa 1:4

26.10.2023 18:45

Góly: 65. Ibrahim Sadiq - 13. Leon Bailey, 23. Youri Tielemans, 51. Ollie Watkins, 56. John McGinn

Alkmaar prožívá celkem povedenou letošní sezónu, ovšem nyní v domácím prostředí nedokázal vzdorovat anglickému vyzyvateli z Birminghamu a kvůli čtyřem inkasovaným gólům během úvodních šestapadesáti minut utrpěl až nečekaně vysokou porážku 1:4. V tabulce skupiny E tak má na kontě pouhé tři body a je jasné, že skončit do druhého místa, které zaručuje účast v jarní fázi evropských pohárů, nebude vůbec snadné.

Naopak svěřenci trenéra Unaie Emeryho vůbec poprvé v hlavní fázi předvedli očekávaný výkon a po dvou nepřesvědčivých duelech tentokráte na trávníku dominovali, se šesti body se k tomu prozatím vyhoupli do čela tabulky. Aston Villa měla naprosto vynikající vstup do tohoto čtvrtečního utkání a hned první větší šanci po necelé čtvrthodině hry přetavila v důležitou vedoucí branku zásluhou Leona Baileyho.

Šestadvacetiletý jamajský útočník se prosadil po skvělém zpracování míče na hranici pokutového území a pak svůj přízemní projektil usměrnil přímo do levého dolního růžku mimo dosah marně se natahujícího gólmana Ryana. Neuběhlo ani dalších deset minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, jelikož přesně v polovině úvodního dějství měl přesnou mušku šestadvacetiletý belgický záložník Youri Tielemans.

Ten po naprosto geniální finální pobídce od Johna McGinna stanul zcela osamocen před domácím strážcem a zblízka uklidil balón přesně mezi jeho nohy. Domácí se od tohoto okamžiků probudili a ve 25. minutě měli blízko ke snížení, avšak jejich suverénně nejlepší střelec Pavlidis minul vzdálenější spojnici o pár centimetrů. Stejný hráč dokonce rozvlnil síť krátce po půl hodině hry, nicméně tento jeho zásah neplatil vinou těsného ofsajdu.

AZ se snažilo tlačit také po změně stran, jenže jeho snahu definitivně zmrazil Ollie Watkins. Sedmadvacetiletý forvard totiž po rychlé akci středem hřiště, sólu Baileyho a parádním zákroku Ryana, stál ve správnou chvíli na správném místě a naprosto prázdnou branku nemohl minout - 0:3. Neuběhlo ani dalších pět minut a Aston Villa přidala definitivní čtvrtou pojistku, protože po přízemním centru nezastavitelného Baileyho chladnokrevně tečoval balón do branky nabíhající McGinn.

Hosté ve zbývajícím průběhu evidentně polevili a výběr vedený koučem Pascalem Jansenem toho využil v 65. minutě. Čestný úspěch nizozemského klubu zaznamenal Ibrahim Sadiq, neboť po dlouhém nákopu Martinse Indiho si elegantně zpracoval míč na prsa a z první ho nekompromisně uklidil svůj k vzdálenější konstrukci.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem ještě mohl vykřesat naději na bodový zisk střídající Tiago Dantas, ovšem jeho nebezpečnou ránu na poslední chvíli odvrátil do zámezí bránící Kamara a poté se již nic zásadního nestalo. Oba celky na sebe znovu narazí za dva týdny ve Villa Parku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
3
2
0
1
7 : 4
6
2
Legia Varšava (POL)
3
2
0
1
5 : 4
6
3
Zrinjski Mostar (BIH)
3
1
0
2
5 : 6
3
4
AZ Alkmaar (NED)
3
1
0
2
5 : 8
3

Skupina F

KRC Genk - Ferencvárosi TC 0:0

26.10.2023 21:00

Góly: -

Bezbrankové představení se odehrálo v Luminus Aréně v Genku. Domácí "Blauw-Wit" nenašli recept na maďarskou obranu v čele s brankářem Dibuszem. Na konečném výsledku nic nezměnilo ani pozdní vyloučení Arokodareho. Skupina F tak zůstává vyrovnaná a hned trojice týmů má shodný počet pěti bodů.

Diváci, kteří si našli cestu na stadion, se nakonec žádného gólu nedočkali a je to škoda, protože souboj Genku s Ferencvárosem sliboval ofenzivní podívanou.

Ale od začátku bylo všechno jinak. Genk sice začal aktivněji, ale do větší šance se nedostával. První poločas nabídl dva výrazné momenty. Nejprve zachránil domácí tým od inkasované branky brankář Vandevoordt, když po zpracování na prsa pálil Zachariassen. Ve 42. minutě se předvedl i Genk a po ráně Paintsila se zatřáslo břevno!

Maďaři udělali o přestávce hned dvě změny, ale obraz hry se příliš nezměnil. Hned na začátku prověřil Dibusze Andi Zeqiri a hostující kapitán si poradil i s koncovkou Paintsila. Po hodině hry zůstávalo skóre nerozhodné 0:0 a nic na tom neměnily ani následující minuty.

Asi nejblíže gólu byl Ferencváros v 82. minutě. Na zadní tyči totiž zůstal nehlídaný Abu Fani a Genk zachránila branková konstrukce. Ve zbytku zápasu ještě uviděl červenou kartu Arokodar, ale to už žádný vliv na konečný výsledek nemělo. Genk i Ferencváros mají po třech zápasech pět bodů a stejně je na tom i třetí do party Fiorentina.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - FK Čukarički 6:0

26.10.2023 21:00

Góly: 6. Lucas Beltrán, 10. Lucas Beltrán, 29. Jonathan Ikoné, 65. Riccardo Sottil, 73. Lucas Martínez, 83. Maxime Lopez

Ve Florencii bylo ve čtvrtek večer veselo. Fiorentina poprvé v základní skupině Konferenční ligy vyhrála a pořádným debaklem to odnesly Čukarički. Poslední finalista se díky šestigólové výhře posunul na první místo o skóre před Ferencváros. Hlavním hrdinou byl Lucas Beltrán, jenž mohl ještě v prvním poločase zkompletovat hattrick.

Fiorentina jednoduše musela vyhrát, jinak riskovala pořádný průšvih. Italský tým pod vedením Vincenza Italiana v prvních dvou kolech nevyhrál a jak s Genkem, tak i Ferencvárosem pouze remizoval. Na posledního finalistu Konferenční ligy to bylo málo, a tak se proti papírovému outsiderovi musel činit.

První výhry se tak dočkal až proti oslabeným Čukaričkám. Viola měla zápas plně pod svojí kontrolou a postupně navyšovala skóre. Srbové to domácím ulehčili, protože ve 38. minutě uviděl červenou kartu Subotić. To už ale Italové vedli o tři góly, po vskutku povedeném začátku. Poprvé se prosadil po šesti minutách Lucas Beltrán, který si v šestnáctce hodil balón na pravačku a uklidil ho k tyči. Za další čtyři minuty předvedl Beltrán jinou parádu a pas za obranu poslal přes vyběhnutého Beliće rovnou z první do branky. Hrůzostrašný začátek Čukariček nekončil a Beltrán měl ve 22. minutě na kopačce hattrick, kdyby se do cesty nepostavilo břevno. Štěstí se hostů nedrželo dlouho a brzy Fiorentina navýšila.

S brankovou konstrukcí totiž mnohem lépe spolupracoval Jonathan Ikoné, jeho fantastická rána zpoza šestnáctky znamenala už tříbrankové vedení a když o osm minut později uviděl červenou kartu Subotić, byly Čukarički zralé na ručník. První poločas měl zcela jasný průběh a Srbové byli v nezáviděníhodné pozici.

Trenér Matić udělal o přestávce hned tři změny, ale otěže zápasu byly pevně v rukou Italů. Ti v 66. minutě navýšil na hrozivých 4:0 krásným volným přímým kopem Riccarda Sottila. Brankář Belić se natahoval marně a smůlu měl i při dalším inkasovaném gólu z kopačky Lucase Martíneze. Jeho střelu Belić sice ztlumil, ale balónu v cestě do sítě nezabránil.

Rozradostněný stadion Artemia Franchiho se dočkal ještě jednoho zásahu a nutno podotknout, že šlo znovu o krásnou branku. Maxime López napřáhl ze střední vzdálenosti a prudkou ranou nedal Belićovi šanci. Čukarički nepředvedly ve Florencii vůbec nic a po třech zápasech základní skupiny zůstávají bez bodu poslední.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
3
1
2
0
10 : 4
5
2
Ferencvárosi TC (HUN)
3
1
2
0
5 : 3
5
3
KRC Genk (BEL)
3
1
2
0
4 : 2
5
4
FK Čukarički (SRB)
3
0
0
3
1 : 11
0

Skupina G

Aberdeen FC - PAOK Soluň 2:3

26.10.2023 21:00

Góly: 50. Bojan Miovski, 58. Dante Polvara - 73. Kiril Despodov, 84. Vieirinha, 90+6. Stefan Schwab (pen.)

Neuvěřitelný večer prožili ve Skotsku fotbalisté PAOKu Soluň. Řecký celek prohrával s Aberdeenem ještě čtvrthodinu před koncem o dva góly, ale v nastavení dokonal obrat a zvítězil 3:2, když brankáře Roose postupně překonali Despodov, Vieirinha a Schwab. PAOK tak zůstává bez ztráty kytičky a je velmi blízko postupu do jarní fáze.

Postupové ambice si naopak zkomplikoval Aberdeen a s jedním bodem po třech zápasech to bude mít složité. Obzvlášť, když v příštím kole zavítá na horkou soluňskou půdu.

Přitom domácí zápas se vyvíjel dobře a vše nasvědčovalo tomu, že získá důležité tři body. Je ale pravdou, že první poločas nebyl v jeho podání úplně optimální. Aberdeen v něm sice neinkasoval, ale mnohem častěji byl u balónu PAOK a ten také vyprodukoval jediné dvě střely na branku. V opravdu velké šanci se ve 13. minutě ocitl Giannis Konstantelias, gólovou radost mu však překazila tyč. Šlo o nejnebezpečnější moment prvního poločasu.

Po změně stran se nechali Řekové nemile zaskočit a hned v 50. minutě se zjevil sám před brankářem Kotarskim Bojan Miovski. Svojí misi v bezprostřední blízkosti brány zvládl a Aberdeen vedl 1:0. Do ještě větší euforie dostal Pittodrie Stadium po samostatném úniku Dante Polvara a v rozmezí pouhých osm minut vedl skotský celek už o dva góly. Stačily dvě chvilky nepozornosti a hosté se dostali do velkých potíží.

Tento průběh zápasu PAOK evidentně zaskočil a Aberdeen celkem v poklidu kontroloval skóre. Hra se navíc kouskovala a nic nenasvědčovalo tomu, že se schyluje k fantastickému obratu. PAOK k němu zavelel v 73. minutě. Giannis Konstantelias předvedl úžasnou individuální akci a místo zakončení posunul před prázdnou branku Kirilovi Despodovi. Kontaktní branka polila Řeky svěcenou vodou. Šest minut před koncem propálil vše před sebou Vieirinha a brankář Roos na přední tyči nestačil zasáhnout. Dvoubrankový náskok Skotů se tak rázem rozplynul. A mělo být hůř. Už v nastaveném čase Slobodan Rubežič nešikovně fauloval Ozdoeva a sudí šel po chvilce váhání k videu. Ten byl jasný - pokutový kop. Jedinečnou šanci dokonat obrat z 0:2 na 3:2 využil Stefan Schwab. Příznivci Aberdeenu se ponořili do smutku. Jejich oblíbený tým promrhal dvoubrankový náskok a po třech kolech je ve skupině poslední. Naopak vstříc postupu nakročil PAOK, jenž zůstává stoprocentní.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - HJK Helsinky 6:0

26.10.2023 21:00

Góly: 12. Junior Dina Ebimbe (pen.), 27. Robin Koch, 31. Omar Marmoush, 45+3. Tuta, 55. Ellyes Skhiri, 89. Junior Dina Ebimbe

Nebohé HJK Helsinky to v Německu pořádně schytaly a po třech zápasech Konferenční ligy jsou ve skupině poslední. Naopak na postupovou příčku se vyhoupl Eintracht, jenž tak dal rychle zapomenout na porážku z minulého kola. Už v prvním poločase bylo vymalováno, protože Eintracht pokořil brankáře Östa čtyřikrát a po změně stran přidal další dva kousky.

Průběh to byl jednoznačný a Eintrach vykročil za vítězstvím už v úvodní desetiminutovce. První velkou šanci ještě spálil Marmúš, ale hned vzápětí se po ruce Raitalyho kopala penalta a tu bezpečně proměnil Francouz Eric Dina Ebimbe. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že půjde o vítěznou branku a de facto rozhodující okamžik. Domácí následně navýšili skóre na 2:0 a 3:0 ve 27., respektive 31. minutě, když nejprve po rohovém kopu udeřil Robin Koch a po něm z dorážky překonal Östa Umar Marmúš.

Prohrávat ve Frankfurtu po půlhodině hry už o tři góly, to byla noční můra hostujícího trenéra Korkeakunnase a bohužel pro něj nezůstalo skóre domácích ještě narostlo. V nastaveném čase zvyšoval na 4:0 hlavičkující Tuta a obrana Helsinek tím dokonala zpackaný první poločas.

Těžko odhadovat, co musel trenér Korkeakunnas svým svěřencům o přestávce říkat, ovšem pravdou je, že zápas byl z pohledu Helsinek v podstatě ztracen. Eintracht navíc ve svém snažení nepolevoval a dál navyšoval skóre. V 55. minutě se mezi střelce zapsal i Tunišan Skhiri, když ho dobrou přihrávkou našel Ebimbe, a to ještě před ním trefil tyčku Knauff. Eintracht hrál v naprosté pohodě a jen zázrak by ho o připravil o náskok.

Finové se ve druhém poločase přece jen dostali do šance, nicméně střelu Keskinena vyrazil brankář Grahl. Moc práce neměl a na druhé straně selhal v zakončení Knauff. Šesté brance Helsinky stejně nezabránily. Až v poslední minutě zápasu vyzval Chandler skvělou přihrávkou Dinu Ebimbeho a ten se po druhé v zápase zapsal mezi střelce.

Helsinky na německého soupeře nestačily a jejich šance na postup ze skupiny povážlivě klesly. Naopak Eintracht se posunul na druhou příčku a na stoprocentní PAOK ztrácí tři body. Toppmollerův tým může udělat důležitý krok na cestě za postupem v dalším kole v Helsinkách, kde bude znovu velkým favoritem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
3
3
0
0
8 : 5
9
2
Eintracht Frankfurt (GER)
3
2
0
1
9 : 3
6
3
Aberdeen FC (SCO)
3
0
1
2
4 : 6
1
4
HJK Helsinky (FIN)
3
0
1
2
3 : 10
1

Skupina H

Spartak Trnava - FC Nordsjaelland 0:2

26.10.2023 21:00

Góly: 36. Jonas Jensen-Abbew, 48. Christian Rasmussen

Trnava před reprezentační přestávkou předvedla srdnatý výkon proti tureckému Fenerbahce (1:2), nicméně na bodový zisk nedosáhla, a tentokráte opět odcházela ze hřiště zklamána v souboji s dánským týmem FC Nordsjaelland. Hostující výběr před třemi týdny doslova deklasoval bulharský Ludogorec (7:1) a teď naplnil papírové předpoklady, se šesti body se tak osamostatnil na druhém místě tabulky o tři body za stoprocentním konkurentem z Istanbulu.

Naopak slovenský zástupce utrpěl třetí porážku ze tří případů a s hrozivým skóre 1:8 je beznadějně poslední čtvrtý. Severský klub byl od samého začátku aktivnější, první větší možnost si vypracoval přesně v polovině úvodního dějství. Ve velmi dobré pozici se totiž zjevil pozdější střelec Christian Rasmussen, avšak proti jeho tvrdé přízemní ráně skvěle zasáhl pozorný gólman Takáč.

FC poprvé rozvlnilo síť ve 25. minutě, jenomže trefa Nygrena nakonec nebyla uznána kvůli předchozímu zpracování míče rukou. Ani ne o dvě minuty později se ve stoprocentní šanci zjevil agilní Rasmussen, jenomže i v tomto případě vytáhl Takáč fenomenální zákrok. Spartak mohl z ničeho nic prorazit přesně po odehrané půlhodině, ale přízemní pokus Mikoviče tečoval dobře postavený Ďuriš jen do pravé konstrukce.

Nordsjaelland se přiblížil k důležité výhře zhruba deset minut před přestávkou. Do vedení ho totiž dostal Jonas Jensen-Abbew, který po rohovém kopu Heye hlavičkoval ze středu šestnáctky přímo do levé šibenice. O pár minut později se na druhé straně vytáhl gólman Hansen proti bombě střídajícího Šuleka, favorit tohoto střetnutí definitivně rozhodl o svém úspěchu tři minuty po změně stran.

Druhý uklidňující zásah FC přidal Rasmussen, neboť po geniální narážečce se Schjelderupem obstřelil bezmocného Takáče z bezprostřední blízkosti. Ve zbývajícím průběhu nejprve napálil břevno Frese a pak nebyla uznána trefa Šuleka kvůli těsnému ofsajdu, v samém závěru nedokázal snížit ani Bernát svou kroucenou střelou z hranice pokutového území.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Ludogorec Razgrad 3:1

26.10.2023 18:45

Góly: 42. Michy Batshuayi, 52. Miha Zajc, 90+3. Miha Zajc - 65. Rodrigo Becão (vl.)

Po třech kolech je turecké Fenerbahçe bez ztráty kytičky a už v Bulharsku si bude moci zajistit postup do jarní fáze. Proti nevyzpytatelnému Ludogorci se dvakrát prosadil Miha Zajc, avšak skóre otevřel před koncem poločasu Michy Batshuayi. Pokud jde o hosty, ti jsou se třemi body až třetí.

Bookmakeři před zápasem favorizovali domácí a ti se podle toho také zařídili. Na stadionu Sukru Saracoglu se měnilo skóre poprvé až před koncem poločasu, a to po celkem vyrovnané partii. Turci sice drželi častěji balón, ale co do počtu střel na tom byly oba celky podobně. První možnost měli překvapivě hosté a ránu Rwana Seca musel fantasticky vyrazit brankář Egribayat. Jeho protějšek Sluga se činil až ve 28. minutě po střele Freda. Fenerbahçe pozvolně získávalo převahu a přineslo to ovoce.

Osudným se stal Ludogorci až moment z konce poločasu. Rychlý kontr od poloviny hřiště zakončil v šestnáctce Belgičan Michy Batshuayi a Fenerbahçe šlo do šaten za příznivého stavu.

Bulhaři neodehráli špatný poločas a určitě byli ve hře, jenomže začátek druhého dějství je nachytal nepřipraven a Fenerbahçe toho dokonale využilo. Obrana Ludogorce se nestačila zformovat a po centru z levé strany zůstal ve vápně neobsazený Zajc, který z druhé vlny zvýšil na 2:0. Jak se později ukázalo, byl to rozhodující moment celého utkání.

Hosté se ani po druhé inkasované brance sympaticky nevzdávali a naopak dokázali vývoj zápasu zdramatizovat kontaktním gólem. Bulhaři rozehráli rohový kop a poté, co balón propadl na malém vápně se nešťastně odrazil od stopera Rodriga Becaa do vlastní sítě. Ludogorec věřil, že kontaktní gól mu pomůže a že je v jeho silách minimálně vyrovnat.

Fenerbahçe na chvíli opravdu znervóznělo, ve skutečnosti ale hodlalo výsledek udržet. Závěrečná čtvrthodina totiž moc zajímavých momentů nepřinesla a kouskovaná hra vyhovovala domácím.

Definitivní pojistku vstřelilo Fenerbahçe až ve třetí minutě nastaveného času. Ludogorec se stihl po rychlém brejku vrátit, nicméně domácí to dokázali vykombinovat a utaženou ranou k tyči zpoza šestnáctky překonal brankáře Slugu znovu Zajc. Fenerbahçe si i ve třetím zápase připsalo vítězství a je na nejlepší cestě postoupit do jarní fáze. Ludogorec je se třemi body až třetí, ale v domácí odvetě bude moci Turkům porážku vrátit.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
3
3
0
0
8 : 3
9
2
FC Nordsjaelland (DEN)
3
2
0
1
10 : 4
6
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
3
1
0
2
6 : 10
3
4
Spartak Trnava (SVK)
3
0
0
3
1 : 8
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
ratusek

Slovan

Reagovat
Emmett Brown

Slovan škoda. Gól na 1:1 darček a Lovat lobotom

Reagovat
Seydou Doumbia

Lovato povysavane v hlavě vice jako Sančo no...toho by měl někdo z týmu chytit za krk a vypleskat.

Reagovat
Modroočko

Slovanu zápas prehral Weissov prekauč. V takomto zápase malo striedanie prísť najneskôr v 70. minúte, ale niekto sa zase rozhodol hrať s hráčmi 35+ do 90.minúty druhý gól jasný následok toho, že slovanisti už s čerstvými hráčmi Lille nestíhali. Jednoducho veľká škoda, tím bol výborne takticky aj fyzicky pripravený.

Reagovat
Seydou Doumbia

To se mělo využít když Lille hrálo s druhořadými beky a Ounasem...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele