Konferenční liga - souhrn prvních zápasů osmifinále

07.03., 20:46, aktualizováno 07.03., 23:04
Komentáře a souhrny
Eran Zahavi (© AFP)

Olympiakos pokračuje v rozporuplné sezoně a vstřebává domácí výbuch s Maccabi Tel Aviv, vedle izraelského klubu venku o tři branky vyhrálo i Lille.

Dinamo Záhřeb - PAOK Soluň 2:0

07.03.2024 21:00

Góly: 37. Bruno Petković, 71. Bruno Petković

Dinamo Záhřeb porazilo v úvodním duelu osmifinále Konferenční ligy PAOK 2:0. O úspěchu úřadujícího chorvatského mistra rozhodl dvěma přesnými zásahy Bruno Petkovič, jenž vytvořil pro svůj tým velmi slibnou pozici do odvety. Góly bronzového medailisty z posledního světového šampionátu navíc znamenaly první porážku Řeků v letošní sezoně evropských pohárů. Tu přitom tým ze Soluně zahájil už ve druhém předkole této soutěže.

Řecký PAOK si zařídil místenku v osmifinále už skvělými výkony ve skupinové fázi, když bez jediné porážky a s celkovými 16 získanými body ovládl skupinu G. Dinamo mělo cestu poněkud trnitější, v šestnáctifinále ovšem ukázalo skvělou formu a překvapivě postoupilo přes španělský Betis. Chlubit se navíc mohlo i sérií devíti zápasů v řadě bez porážky.

První půle dlouho připomínala spíše taktickou bitvu, o čemž svědčila i statistika střel na bránu, která po půlhodině hry zela prázdnotou na obou stranách. Na první větší příležitost si diváci museli počkat až do 37. minuty a ta k radosti domácích diváků skončila gólem. Petkovič využil velké chyby jednoho z obránců týmu ze Soluně a přesto, že první střelu dokázal Dominik Kotarski pokrýt, na dorážku chorvatského kanonýra už byl krátký.

Rodák z města Metkovič se dokázal prosadit znovu, když oživil pro diváky poměrně nezábavný druhý poločas a v 71. minutě přízemní střelou propálil Kotarského. PAOK nekladl příliš velký odpor. Za celé utkání ani jednou nevystřelil na bránu Ivana Nevističe, a utkání tak směřovalo k jednoznačnému závěru. Nic na tom nezměnila ani střela Thomase Murga, která opět nemířila mezi tři tyče.

Dinamo tak domácí zápas dotáhlo do vítězného konce. Odveta je na programu 14. března v řecké Soluni.

Více informací k zápasu

Maccabi Haifa - ACF Fiorentina 3:4

07.03.2024 21:00

Góly: 12. Abdoulaye Seck, 29. Gadi Kinda, 67. Anan Khalaili - 2. M'Bala Nzola, 58. Lucas Beltrán, 73. Rolando Mandragora, 90+5. Antonín Barák

Fiorentina zvítězila v úvodním osmifinále Konferenční ligy v maďarské Budapešti nad Maccabi Haifa 4:3. Divoký průběh duelu odstartovala již druhá minuta, ve které se trefil hostující M’Bala Nzola. Zeleným se pak sice podařilo ještě v úvodním dějství stav otočit, po změně stran se však italský celek zvládl do duelu hned dvakrát vrátit. Rozhodující zásah obstaral až v samotném závěru Antonín Barák, který nastoupil na hřiště v 82. minutě.

Fiorentina si před první osmifinálovou bitvou procházela složitým obdobím, když z posledních devíti soutěžních zápasů vyhrála jen dvakrát, přičemž o víkendu v lize pouze remizovala s Turínem 0:0. Maccabi se naopak nacházelo v dobrém rozpoložení, jelikož překvapivě postoupilo přes Gent a už osmkrát po sobě nepoznalo přemožitele.

Forma z domácí soutěže ale očividně Fialky neprovázela v zápase s izraelským protějškem. Hned zkraje utkání totiž střelecký účet klání otevřel Nzola, jehož hlavu našel přesným centrem mladík Michael Kayode. Záhy mohla přijít odpověď, nicméně Anan Khalaili těsně minul prostor mezi třemi tyčemi. Zanedlouho se už domácí přece jen radovali, a to po přesném zásahu Abdoulayeho Secka, k němuž se po rohovém kopu odrazil míč. Navíc ještě před odchodem do kabin dokázalo Maccabi zápas otočit díky trefě Gadiho Kindy.

Také po změně stran se víc za gólem tlačili hráči Haify. Frantzdy Pierrot mohl v 52. minutě zvýšit náskok, avšak v tutovce selhal a bránu Fiorentiny přestřelil. Zahozené šance litoval o chvíli později, když srovnal Lucas Beltrán, kterému asistoval střelec první branky Nzola. Netrvalo dlouho a Maccabi si vzalo vedení zpět do svých rukou. Khalaili udělal šikovnou kličku obránci a na jeho následný pokus k levé tyči Pietro Terracciano nedosáhl. Radost celku z Izraele ovšem také netrvala dlouho, jednogólový rozdíl mezi týmy totiž vymazal Rolando Mandragora. V závěru ještě obdržel druhou žlutou kartu Show, čehož ke konci nastaveného času využil Barák.

Úvodní duel v Budapešti tak nakonec podle předpokladů ovládla Fiorentina. Odveta se uskuteční příští týden 14. března ve Florencii.

Více informací k zápasu

RU Saint-Gilloise - Fenerbahçe SK 0:3

07.03.2024 21:00

Góly: 20. Michy Batshuayi, 84. Jayden Oosterwolde, 90+4. Dušan Tadić (pen.)

Hráči Royale Unionu SG padli v úvodním osmifinále Evropské ligy na domácím hřišti s Fenerbahce 0:3. Bruselský celek inkasoval po povedeném úvodu z dorážky Michyho Batshuayie, který se po standardní situaci nacházel ve správný čas na správném místě. V závěrečné desetiminutovce ještě stihl zvýšit Jayden Oosterwolde a po něm z penalty Dušan Tadič, každá střela na bránu tak pro Turky byla gólová.

Union SG pokračoval v nadstandardních výkonech na evropské scéně, když v minulém kole play off prokázal obrovskou vyspělost a díky smazání dvougólového manka dokázal vyřadit silný Frankfurt. Na jeho půdu ale tentokrát přijel turecký gigant Fenerbahce, který po ponižující porážce 1:6 s Nordsjællandem ve skupinové fázi prohrál jen jednou z 19 soutěžních zápasů.

Belgický celek vstoupil do utkání aktivněji a zatlačil Fenerbahce na jeho obrannou polovinu. Kromě série rohových kopů si ale větší a nebezpečnější příležitosti nedokázal vytvořit, a tak přišla řada na klub z Istanbulu. Ve 20. minutě dokázal zmatku ve vápně po standardní situaci využít Batshuayi a po rychlém zpracování padajícího míče uklízel pod horní tyč. Druhou branku Turků mohl ve 44. minutě přidat Fred, jeho pokus ale brankovou konstrukci minul.

Saint-Gilloise nastoupili na turecký celek opět aktivně. Najít účinný recept na pevnou obranu Fenerbahce se jim ale nedařilo. Velmi blízko vyrovnání byl v 67. minutě Cameron Puertas, pěknou kombinační akci svého týmu ovšem zakončil ranou doprostřed brány. Naděje na zvrácení nepříznivého stavu definitivně utnul Belgičanům po dlouhé sólo akci Oosterwolde, který utekl domácí obraně a zakončil po zemi k pravé tyči. Třešničku na dortu v podobě třetí branky přidal z penalty Tadič.

Fenerbahce tak nakročilo k postupu, když v Bruselu zvítězilo. Odveta se odehraje 14. března v Turecku.

Více informací k zápasu

Servette Ženeva - Viktoria Plzeň 0:0

07.03.2024 21:00

Góly: -

Viktoria Plzeň remizovala v úvodním duelu osmifinále Evropské konferenční ligy na hřišti švýcarského Servette 0:0. Západočeši z Ženevy dokonce mohli odjet s prázdnou, v největší příležitosti zápasu v 53. minutě však těsně minul branku Miroslav Stevanovič. V odvetě, která proběhne příští čtvrtek, viktoriáni budou mít možnost přepsat klubovou historii, jelikož stále mohou poprvé postoupit do čtvrtfinále některé z evropských pohárových soutěží.

Plzeň se stala po Slavii druhým českým celkem, který v letošní sezoně evropských pohárů putoval na hřiště Servette. Sešívaní si sice v zářijovém duelu se Švýcary poradili bez problémů, forma Les Grenats se však od té doby výrazně zlepšila. Od začátku roku ženevský celek prohrál jediný ze 13 soutěžních duelů a v tabulce domácí ligy vystoupal na druhé místo.

Hosté začali lépe, což mohlo vyústit v úvodní branku, když Lukáš Kalvach rozehrál rohový kop po zemi na Jana Kopice, který však trestuhodně přestřelil. Poté převzali iniciativu domácí, nicméně ke gólové příležitosti to nevedlo. Nejzajímavější případem v prvním dějství, které nenabídlo žádnou střelu mezi tři tyče, tak byla situace, při které viktoriáni dostali míč do sítě, nicméně tomu předcházel faul Matěje Vydry na brankáře Jérémyho Fricka.

Po změně stran si skákavý míč hrudí převzal Stevanovič, jenž levačkou vyslal nebezpečný projektil na zadní tyč, nicméně těsně minul. V následujících minutách Servette bylo mnohem aktivnějším celkem, když už to však vypadalo na gólovou příležitost, vždy zasáhl některý z obránců Viktorie. V 80. minutě vyzkoušel pozornost gólmana skákavou ránou Bendegúz Bolla, Martin Jedlička však zasáhl. O chvíli později zakročil rovněž proti nebezpečnému centru, který vyslal ze strany Stevanovič. Fanoušci se tak do závěrečného hvizdu branky nedočkali.

Servette reparát proti českému týmu nevyšel podle představ, vybojovalo však alespoň remízu. Odveta se odehraje v Plzni 14. března.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Aston Villa 0:0

07.03.2024 18:45

Góly: -

Fotbalisté Ajaxu remizovali v úvodním domácím osmifinále Konferenční ligy s Aston Villou 0:0. Utkání, jež bylo po losu označováno za jeden z vrcholů tohoto kola, rozhodně nesplnilo vysoká očekávání a k vidění byla spíše taktická bitva. Větší šance se daly spočítat na prstech jedné ruky, a tak se diváci v Johann Cruijff Areně branky nedočkali. Nejzajímavější částí celého klání byl bezpochyby jeho závěr, ve kterém padla červená karta napřed pro Ezriho Konsu a následně i pro domácího Tristana Gooijera.

Fanoušci fotbalu, kteří letošní sezoně nevěnovali tak detailní pozornost, by s údivem sledovali názor sázkových kanceláří na postupujícího. Za jejich predikcemi stála forma celků z domácích soutěží. Ajax, účastník semifinále Ligy mistrů z ročníku 2018/2019, v Eredivisie koukal na vedoucí PSV s téměř 30bodovým odstupem. Naopak silně favorizovaná Aston Villa, jež se v osmifinále evropského poháru představila poprvé od roku 1998, v Premier League válela a byla čtvrtá.

Příznivci atraktivního fotbalu, kteří přišli na zápas později, nemuseli ničeho litovat. V jeho úvodu se totiž nic zásadního před branami obou celků nedělo. První pozdvižení na tribunách vyvolal domácí mladík Jorrel Hato, když skvělou průnikovou přihrávkou vyslal do samostatného úniku Briana Brobbeyho, avšak svalnatý hrotový útočník napálil míč pouze do boční sítě. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Také rozjezd druhého dějství byl poněkud pomalejší. Až v 67. minutě měl k první přesné trefě zápasu blízko Kenneth Taylor, avšak po kombinaci s Bornou Sosou nakonec nechal vyniknout hostujícího brankáře Emiliana Martíneze. Největší rozruch způsobil až závěr zápasu, kdy druhou žlutou kartu napřed obdržel Konsa a stejný počin se povedl o tři minuty později i domácímu Gooijerovi, a tak oba týmy dohrávaly v 10 hráčích.

Aston Villa tak na půdě evropskými poháry ošlehanějšího soka remizovala. Odvetný duel v Birminghamu je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

Molde FK - Club Bruggy 2:1

07.03.2024 18:45

Góly: 43. Halldor Stenevik, 90+2. Fredrik Gulbrandsen - 85. Maxim De Cuyper (pen.)

Fotbalisté Molde udolali po divokém závěru v úvodním osmifinále Konferenční ligy Bruggy 2:1. Norského zástupce poslal do vedení krátce před pauzou Halldor Stenevik, hosté však většinu času působili živějším dojmem, za což byli v závěrečné desetiminutovce odměněni penaltou a srovnávacím gólem. Štěstěna ovšem byla nakloněna seveřanům, neboť v nastaveném čase udeřil Fredrik Gulbrandsen a zařídil svému celku lepší výchozí pozici do odvety.

Norská nejvyšší soutěž sice byla uprostřed mezisezonní přestávky, přesto Molde prošlo poměrně suverénně přes Legii. Strůjcem úspěchu byl Gulbrandsen, jenž nastřílel více než polovinu ze šesti gólů v síti polského celku. Bruggy ztratily ve skupině jen dva body a respekt Seveřanů musely budit výsledky jejich venkovních duelů. Všechny tři totiž vyhrály, přičemž ten na půdě Besiktase vysoko 5:0.

Velmi dobře pro tým z Belgie mohl začít i zápas ve Skandinávii, když už v šesté minutě rozvlnil síť Michal Skóraš, nicméně o radost ze vstřeleného gólu ho nakonec připravil pomezní rozhodčí. Molde navíc muselo o chvíli později sáhnout k prvnímu střídání, poněvadž ve hře vinou zranění nemohl pokračovat Eirik Haugan. K první přesné trefě měl blízko i útočník Brugg Ferran Jutglá, jenže jeho hlavička těsně minula levou tyč. Nakonec to ale byli domácí, kteří se dostali do vedení po přízemní ráně k tyči z kopačky Stenevika.

Krátce po změně stran to byl opět Skóraš, kdo představoval nebezpečí pro domácí bránu. Tentokrát však jeho tečovaná střela těsně minula pravou tyč. Ve zbytku druhé půle už Molde spíše kontrolovalo hru a hosty do ničeho nepouštělo. Belgičané se další pořádné příležitosti dočkali až v samotném závěru, kdy po ruce Martina Linnese pokutový kop s přehledem proměnil Maxim De Cuyper, jenže v nastaveném čase ještě přišla odpověď z kopačky Guldbrandsena, a Molde tak nakonec dokázalo přece jen zvítězit.

Po závěrečném hvizdu Slováka Filipa Glovy tak Molde mohlo slavit půlku úspěchu. Rozhodující bitva o místenku ve čtvrtfinále Konferenční ligy je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Maccabi Tel-Aviv 1:4

07.03.2024 18:45

Góly: 13. Ayoub El Kaabi - 4. Eran Zahavi, 9. Ido Shahar, 30. Eran Zahavi, 74. Dor Peretz

Fotbalisté Maccabi Tel Aviv porazili v prvním duelu osmifinále Evropské konferenční ligy Olympiakos 4:1. Izraelský celek rozhodl o svém triumfu už v první půli, v níž se dvakrát prosadil 36letý útočník Eran Zahavi. Pro 73násobného reprezentanta Izraele šlo navíc již o šestý a sedmý zásah v soutěži, čímž se osamostatnil na čele tabulky kanonýrů.

Ofenzivním tahounem Olympiakosu byl v posledních sezonách Maročan Youssef El Arabi. Na jeho rostoucí věk vedení zareagovalo příchodem krajana Ayouba El Kaabiho, který v dresu nového celku nastřílel už 22 branek, z toho 10 od začátku února. Svou formu prokázal i v předchozí fázi Konferenční ligy, když právě jeho trefy vyřadily Ferencváros. Izraelský zástupce si místenku v osmifinále vybojoval čtyřmi skupinovými výhrami v řadě.

Maccabi začalo utkání ve velkém stylu, jelikož už ve čtvrté minutě angolský záložník Milson nezištně přihrál na malé vápno Zahavimu a ten nabídnutou příležitost bezchybně zužitkoval. O chvíli později se hosté opět radovali. Střelu Dora Peretze brankář Olympiakosu ještě dokázal vyrazit, ovšem proti následné dorážce Ida Shahara byl řecký gólman bezmocný. K divácky velmi zábavnému úvodu utkání ještě přispěl na straně domácích El Kaabi, jež si naskočil na vynikající centr od Konstantinose Fortounise a míč poslal hlavou za záda Roie Mishpatiho. Jenže tým z Izraele stále neměl dost a znovu u toho byl Zahavi, kterému balon před prázdnou bránu naservíroval Milson a reprezentant Izraele opět nezaváhal.

Domácí se pochopitelně snažili snížit a přispět k tomu mohl El Kaabi, ovšem v obrovské příležitosti selhal a brankář Maccabi si s jeho pokusem dokázal poradit. Celek z Pirea tlačil i nadále, jenže to byli hosté, kdo se v 74. minutě prosadil. Peretz si naskočil na centr od Gabiho Kanichowskyho a naprosto přesně ho usměrnil k levé tyči. Závěrečná dvacetiminutovka se tak nehrála v příliš vysokém tempu, jelikož už bylo o vítězi utkání prakticky rozhodnuto.

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - Lille OSC 0:3

07.03.2024 18:45

Góly: 28. Jonathan David, 51. Jonathan David, 71. Edon Zhegrova

Lille v úvodním duelu osmifinále Konferenční ligy zvítězilo na hřišti Sturmu Graz 3:0. Dvě trefy za záda Vítězslava Jaroše obstaral kanadský kanonýr Jonathan David, který se tak v posledních čtyřech soutěžních utkáních přímo podílel na sedmi gólech. Dogy si navíc mohly z Rakouska odvézt ještě výraznější náskok, řadu jejich střeleckých pokusů ale český brankář lapil.

Sturm Graz získal v průběhu ledna kmenového útočníka Arsenalu Miku Bieretha a ten vlétl do nového angažmá jako velká voda. Podařilo se mu totiž skórovat v obou duelech předchozího vyřazovacího kola proti Slovanu Bratislava. Mezi třemi tyčemi pak zářil i další host z Britských ostrovů Jaroš, který udržel tři čistá konta v řadě. Největší hrozbou pro českého brankáře měl být David, jenž po vlažném startu do sezony vstřelil v Ligue 1 už 12 gólů.

Právě kanadský střelec mohl ve 21. minutě utkání poslat Dogy do vedení, avšak jeho střela z dálky mířila jen těsně nad branku Jaroše. O poznání úspěšnější byl druhý nejlepší střelec Ligue 1 o osm minut později poté, co mu balon přihrál do výborné pozice Ayyoub Bouaddi a David ukázal, že se v podobných situacích mýlí jen výjimečně. Ve 34. minutě se mohl čtyřnásobný francouzský šampion radovat znovu, ovšem hlavičku Hakona Arnara Haraldssona vytáhl bravurním zákrokem Jaroš. Krátce nato na druhé straně odpověděl svým zákrokem Lucas Chevalier, který vykopl mimo tři tyče nebezpečnou ránu Manprita Sarkarii.

Zkraje druhé půle měl další příležitost ke skórování David, avšak na Jaroše vyzrát nedokázal. Rodák z New Yorku reprezentující Kanadu ukázal svou extratřídu o pár minut později, když dorážku po střele do břevna od Haraldssona přece jen přetavil v gól. Tentýž hráč mohl dovršit hattrick, ovšem proti byl opět český gólman. V 61. minutě mohli domácí snížit z ojedinělé příležitosti, jenže Otar Kiteishvili mířil z hranice vápna jen do břevna. Tým ze severu Francie nekompromisně trestal a postaral se o to Edon Zhegrova, jehož nepovedený centr ze 71. minuty k překvapení všech zapadl za Jarošova záda.

Favorizované Lille tak nenavázalo na nepovedené venkovní výkony ze základní skupiny a zvítězilo. Odvetný souboj je na programu 14. března.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele