LaLiga - souhrn 17. kola: Elche nadále čeká na výhru

13.01.2023, 22:56, aktualizováno 16.01.2023, 22:59
Komentáře a souhrny
Ezequiel Ponce (© AFP)

Elche v pondělní dohrávce remizovalo s Cádizem a nadále čeká na první ligovou výhru v sezoně. Atlético Madrid opět nevyhrálo, tentokrát si rozdělilo body s Almerií. Velké baskické derby pro tentokrát patří Realu Sociedad, doma zdolal Athletic. Po předehrávce sedmnáctého kola platí, že Celta a Villarreal remízou 1:1 protáhly série bez porážky...

Cádiz CF - Elche CF 1:1

16.01.2023 21:00

Góly: 7. Brian Ocampo - 81. Ezequiel Ponce

Ze souboje celků ze samotného chvostu tabulky nakonec vzešla remíza 1:1. Cádiz se dostal do vedení již v sedmé minutě, díky trefě Ocampa, hosté z Elche ale dokázali utkání srovnat přibližně patnáct minut před koncem, trefil se Ezequiel Ponce.

Utkání začalo ve svižném tempu a už po sedmi minutách mohli fanoušci domácích zvednout ruce nad hlavu. Po rohovém kopu se totiž odrazil míč zpět k rozehrávajícímu Brianovi Ocampovi. Ten zakončoval na zadní tyč a přesto, že si brankář Badía na jeho střelu sáhl, nedokázal ji vytěsnit mimo tři tyče a favorit tak vedl.

Velkou šanci na srovnání měl po půlhodině hry Milla, který po skrumáži před brankou trefil tyč. Z následné dorážky se nedokázal prosadit Carmona, reflexivním zákrokem totiž zasáhl gólman Ledesma.

Druhý poločas mnoho šancí nepřinesl. Los Franjiverdes se mohli prosadit z přímého kopu, Lucas Boyé ale trefil pouze boční síť. Hosté se však nakonec přece jen dočkali. Centr Blanca našel přesně hlavu Ponceho, který neměl problém z bezprostřední blízkosti prostřelit brankáře Ledesmu.

Elche pak ještě přežilo šance Negreda v samotném závěru utkání a mohlo se radovat z prvního bodového zisku od října, naopak Andalusané museli skousnout bodovou ztrátu se soupeřem, se kterým se to příliš nečekalo.

Více informací k zápasu

UD Almería - Atlético Madrid 1:1

15.01.2023 16:15

Góly: 37. El Bilal Touré - 18. Ángel Correa

Velmi zajímavý zápas byl k vidění v rámci sedmnáctého kola na Estadio de los Juegos Mediterráneos v Almeríi, kam zavítalo Atlético Madrid. Skóre otevřel v osmnácté minutě Correa, který se prosadil po přihrávce Griezmanna, na straně domácích odpověděl přibližně deset minut před pauzou El Bilal Touré. Týmy se tak rozešly smírně.

Los Colchoneros věděli, že po prohře s Barcelonou mají co napravovat, a už po osmnácti minutách šli do vedení. Akci začal svým dlouhým pasem Kondogbia, který našel Griezmanna, ten jen lehce tečoval za sebe, čímž vyslal Ángela Correu do samostatného úniku. A argentinský forvard pak už jen prostřelil brankáře Martíneze a mohl běžet slavit svou trefu.

Oslavy vedoucího gólu mohl záhy utnout Akieme, který po přihrávce Robertoneho zakončoval z úhlu nad bránu. Ve dvaatřicáté minutě se pak Atleti neuvěřitelně připravili o druhou branku v utkání. Střela Llorenteho po rohovém kopu hostí měla s naprostou jistotou gólové parametry, to by ji však na brankové čáře nesměl dorazit v jasném ofsajdu stojící Geoffrey Kondogbia.

Pravidlo nedáš - dostaneš zafungovalo velmi rychle a už o pět minut později se z vyrovnávací branky radovali Rubiho svěřenci. Konkrétně Touré, který se po nadýchaném centru Robertoneho dostal k hlavičce a z hranice malého vápna překonal Oblaka.

Druhý poločas se nesl přeci jen v o něco klidnějším duchu. Rozhodnout mohl favorit z hlavního města během drtivé pětiminutovky okolo sedmdesáté minuty, kdy si vytvořil celou plejádu šancí, ke kýženému gólu to ale nevedlo. Nejprve minul ze skvělé pozice hlavou Morata, o pár desítek vteřin později znovu španělský třicátník, tentokrát se ale vyznamenal Martínez. A nakonec po skvělé kombinaci s Griezmannem a Llorentem zakončoval Correa, jenže na skvělého gólmana Rojiblancos si nepřišel.

Ke konci utkání pak ještě v rozmezí pěti minut obdržel dvě žluté karty Reguillón a musel předčasně do sprch, na poměrně překvapivém výsledku 1:1 to už ovšem nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Espanyol Barcelona 1:2

15.01.2023 14:00

Góly: 7. Enes Ünal - 6. Joselu, 62. Javi Puado

Espanyol se raduje ze tří bodů, které navíc získal v Madridu. Getafe ještě našlo odpověď na rychlou branku Joselua, nicméně trefa Puada už byla bez odpovědi. Katalánci zároveň ukončili sedmizápasové čekání na ligovou výhru.

Klub z Barcelony se naposledy radoval 16. října, kdy porazil Valladolid. Od té doby ale získal jen pět bodů za nerozhodné výsledky.

Na Coliseum začali hosté nejlépe jako mohli a už v 6. minutě vedli po překvapivé střele Joselua. Hostující hráč získal balón na půlící čáře, udělal pár kroků a po vzoru Patrika Schicka trefil vyprázdněnou svatyni. Soria byl v té době hodně vysunutý a Joselu toho chytře využil.

Jenomže vedení Espanyolu nemělo dlouhého trvání. Enes Ünal předvedl rovněž překvapivý kop a z rohu šestnáctky nádherně vymetl šibenici. A tím výčet zajímavých akcí nekončil. Puado měl za chvíli další možnost Soriu překvapit, ale tentokrát minul cíl. Těsně vedle skončila i dobře zahraná Ünalova standardka, na kterou jeden z domácích jen tak tak nedosáhl.

Rozhodující moment přišel po hodině hry. Javi Puado předvedl drzou individuální akci, obešel dva protihráče a parádně zakončil. Azulones měli ještě dostatek času něco s výsledkem udělat, jenomže šance nepřicházely. Ünal z dálky Fernándeze nepřekvapil a Duarte hlavičkoval pět minut před koncem těsně nad. Espanyol vedení udržel a z Madridu veze plný počet bodů.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Athletic Bilbao 3:1

14.01.2023 21:00

Góly: 25. Alexander Sørloth, 37. Takefusa Kubo, 62. Mikel Oyarzabal (pen.) - 40. Oihan Sancet

Real Sociedad si osladil 17. kolo španělské LaLigy úspěšně zvládnutým baskickým derby, když porazil Bilbao 3:1. Po dvou brankách domácích sice korigoval skóre 22letý záložník Oihan Sancet, ve druhé půli ovšem v 62. minutě zpečetil osud utkání z penaltového puntíku Mikel Oyarzabal. Ten svou první trefou po vleklém zranění kolena přispěl k prodloužení neporazitelnosti světlemodrých už na čtyři klání v řadě.

Realu Sociedad se návrat po zimní přestávce náramně povedl. San Sebastian zvítězil ve čtyřech soutěžních utkáních v řadě, a to navíc bez jediné inkasované branky. Na druhé straně Bilbao kromě povinných výher v poháru v lize dvakrát remizovalo shodným výsledkem 0:0.

Ve fantastické atmosféře derby se k prvnímu vážnějšímu zakončení dostal nejlepší střelec domácích Brais Méndez, jeho střela zpoza vápna ale pouze proskákala kolem levé tyče. Ve 13. minutě se krásným volejem připomněl také kanonýr hostů Iňaki Williams, nicméně gólman Álex Remiro dokázal míč vytlačit na roh. Už tak vyhrocený duel ještě více rozdmýchal ve 25. minutě úvodní gól. Obránce Realu Sociedad Igor Zubeldia hlavou vrátil míč do vápna, Alexander Sörloth si ho výborně zpracoval a sedmým zásahem v sezoně dohnal Méndeze v klubové tabulce střelců.

Domácí pak ještě do přestávky navýšili vedení, o což se postaral Takefusa Kubo. Japonský útočník využil skvělého napadání nestárnoucího Davida Silvy a tváří v tvář brankáři nezaváhal. Svoji trefu oslavil svlečeným dresem, náladu mu tak okamžitě lehce pokazila žlutá karta a především brzké snížení, když těsně před přestávkou křižnou ranou Remira překonal Sancet.

Cestu k vyrovnání si ovšem hosté prakticky zavřeli v 60. minutě. Když se totiž Kubo dostal do samostatného úniku, lehce ho ve vápně zasáhl obránce Yeray Álvarez a viděl červenou kartu. Nařízenou penaltu proměnil ve svůj premiérový gól v sezoně navrátilec po zranění Oyarzabal. Vyloučení výrazně ovlivnilo zbylý průběh duelu, jelikož Bilbao nemělo sílu na jeho zdramatizování a San Sebastian byl uspokojen dvougólovým náskokem. Skóre se neměnilo ani v nastavení, kdy si na rohový kop naskočil domácí Robin Le Normand, a stav 3:1 tak svítil na výsledkové tabuli i při závěrečném hvizdu.

La Real tedy potvrdil skvělou formu a zaznamenal další tři body do tabulky. V následujícím ligovém kole se střetne 21. ledna s Vallecanem, Bilbao bude o den později čekat těžký úkol v podobě Realu Madrid.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - RCD Mallorca 1:0

14.01.2023 18:30

Góly: 47. Aimar Oroz

Osasuna se v 17. kole LaLigy alespoň prozatím dotáhla na pohárové pozice, když doma porazila Mallorku 1:0. O jedinou branku utkání se v 47. minutě postaral Aimar Oroz. Právě díky třetímu ligovému zásahu 21letého záložníka v sezoně tak Los Rojillos výrazně bodově odskočili svému soupeři ze středomořského ostrova.

Tým z Pamplony sice nezvítězil v posledních třech ligových kláních, stále se však nacházel pouhé tři body od pohárových pozic. Jen o dva body méně pak měla 10. Mallorca, která svými výkony velmi překvapovala nejednoho fanouška španělského fotbalu. Z předchozích pěti klání navíc dokázala zaznamenat skalp Atlética Madrid nebo Villarrealu.

V úvodní půlhodině byli více na míči domácí a měli navrch také střelecky. Nešlo však o vyložené šance, a tak mohli zahrozit hráči Mallorky. Asi nejblíže gólu byl v prvním dějství hostující Jaume Costa, který přetažený centr z voleje vyslal na vzdálenější tyč. Pokus zkušeného beka z hranice vápna však o pár čísel minul pravou tyč.

Těsně po změně stran přišla také první větší příležitost Osasuny a hned z toho byla branka. Přízemní centr si v pokutovém území převzal talentovaný Oroz a tvrdou ranou překonal brankáře Mallorky. Vzápětí mohlo přijít vyrovnání. Působivý halfvolej Iddrisa Baby z úctyhodné vzdálenosti ale skončil na tyči. Osasuna se drala k navýšení svého náskoku, v 81. minutě Kike García málem křižnou střelou našel spodní roh brány. Spálená příležitost ho však příliš nemrzela.

Osasuna totiž domácí duel zvládla a připsala si důležité tři body. Na vítězství se pokusí navázat 22. ledna v duelu s Elche, Mallorca vyzve o dva dny dříve Celtu Vigo.

Více informací k zápasu

Girona FC - Sevilla FC 2:1

14.01.2023 16:15

Góly: 46. Cristhian Stuani, 88. Yangel Herrera - 13. Tanguy Nianzou

V Gironě slaví, protože domácí trenér Michel našel recept na Sevillu. Její fazona tak skončila dřív, než se v lize pořádně rozjela, ale vlastně si za to může sama. Dnes předváděla v obraně jeden kiks za druhým a kdyby narazila na kvalitnějšího soka, zřejmě by neskončilo jen u dvou inkasovaných branek.

Trenér Sampaoli moc toužil, aby jeho Sevilla dokázala přenést kvalitu a výsledky z poháru i do ligy, kde zatím balancuje na hraně sestupu. Jenže od prvních minut bylo zcela evidentní, že jeho hráči ještě zůstali myslí v šatně a že by potřebovali rázný budíček. Po pěti minutách záložník Fernando přišel o míč a Stuani - vlastně osamocený - nedokázal prostřelit brankáře Bounoua dokonce ani nadvakrát!

Neuplynulo ani šedesát vteřin, když po další ztrátě Sevilly zkoušel Martín lobovat brankáře. Jenže spolu s ním přehodil naneštěstí pro domácí i jeho bránu. Vzhledem k tomu, jak špatně Sevilla vstoupila do utkání, bylo překvapivé, že se po třinácti minutách dostala do vedení. Pomohla jí standardní situace, skvěle kopnutá Ivanem Rakitićem a zakončená hlavičkujícím Tanguem Nianzouem - 1:0.

Dlouho se Seville dařilo v poklidu kontrolovat utkání, až minutu před koncem měla namále. Centrovaný míč si našel David López a brankář Bounou musel předvést hodně rychlé reflexy, aby zabránil srovnání. Nakonec mu to ale moc dlouho stejně nevydrželo.

Jen dvě minuty po změně stran totiž Villa dostal krásný pas do běhu a nahrával do vápna. Tam si naběhl nepokrytý Cristhian Stuani a neomylně zavěsil.

Stuani se dostal do další šance v 79. minutě, jenže ten úplně jednoduchý míč netrefil ideálně. Herrerův pokus taky neskončil v bráně. Sevilla si ale koledovala a nakonec inkasovala. Pouhé dvě minuty chyběly Seville k remíze. Když vtom obránce Nianzou zase pokazil rozehrávku. Nechal se snadno obrat o míč, Fernández poslal balon na Yangela Herreru a ten krásným lobem zaznamenal vítězný gól!

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Rayo Vallecano 0:1

14.01.2023 14:00

Góly: 65. Isaac Palazón

Real Valladolid se v tabulce nikam neposune, protože dnes odpoledne nevyužil domácího prostředí a padl. Tři body mu sebralo Rayo, které rozjásal Palazón. Hosté díky tomu poskočili na průběžnou osmou příčku.

Rayo bylo po celou dobu utkání jasně lepší a aktivnější. Především ale přesnější, protože z jeho celkových deseti střel jich rovnou šest směřovalo mezi tři tyče. I když je třeba zmínit, jako první se do šance dostali domácí. Střelu Monchua však dokázal vyrazit brankář Dimitrievski. Domácí se postupem času snažili usadit kolem vápna hostí, nicméně jejich tempo zpomalilo po vynuceném střídání zraněného Kenedyho.

Zajímavá situace se udála po třiceti minutách hry. Monchu totiž trefil míč ve vlastním vápně rukou, čehož si všiml VAR, a sudí mu udělil kartu. Především ale nechal hosty zahrávat pokutový kop. Nicméně Isaac Palazón tentokrát nezaznamenal úspěch a napálil stejnou část brány, kam skákal i kapitán Masip!

Jinak to každopádně byla nuda a dlouhou dobu se ani jedna jedenáctka nedokázala dostat do větší možnosti. Spíš se jednalo o sporadické střelecké pokusy. A to až do 65. minuty. Tehdy totiž Álvaro García našel přesným pasem nabíhajícího Issaca Palazóna a zkušený útočník zaznamenal svou pátou ligovou branku v sezoně.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Villarreal CF 1:1

13.01.2023 21:00

Góly: 68. Jørgen Strand Larsen - 15. Gerard Moreno

V prvním střetnutí v rámci sedmnáctého kola LaLigy se proti sobě postavily týmy Celty Vigo a Villarrealu. Hosté, hrající v poslední době ve skvělé formě, se dostali do vedení po trefě Morena, na konečných 1:1 pak srovnával ve druhém poločase Larsen.

Do utkání vstoupili lépe Setiénovi svěřenci a už v deváté minutě se radovali z dosažené branky. Gól Torrese po centru Morena z pravé strany byl však záhy odvolán, Coquelin, který míč mírně tečoval, se totiž nacházel v ofsajdu.

O šest minut později už to ale Žluté Ponorce vyšlo. Nepříliš povedený Marchesínův odkop odhlavičkoval Torres na Chukwuezeho, který z první posunul míč Gerardu Morenovi. Ten se položil do své střely, kterou umístil přesně k tyči a Villarreal tak brzy vedl 1:0.

Pak se začali osmělovat také domácí. Na konci pohledné kombinace byl nikým nehlídaný Veiga, zakončující přibližně z penaltového bodu. Jeho ránu však výborně srazil mimo bránu reflexivně Chukwueze a Pepe Reina si tak mohl oddychnout, míč by totiž s největší pravděpodobností lovil ze své sítě.

Druhá půle začala v pomalejším tempu než ta první. Až v jednašedesáté minutě se k dalekonosné střele dostal Morales a pořádně vyděsil domácí fanoušky, projektil totiž olízl břevno.

O sedm minut později pak mohl celý stadion Balaídos propuknout v jásot, Carvalhalovi svěřenci totiž dokázali vyrovnat. Mozkem celé akce byl Veiga, který vysunul do obrovské šance Jörgena Larsena. Ten nabídnutou příležitostí nepohrdnul, překonal Reinu a srovnal stav utkání.

Těsně před koncem utkání pak ještě z nebezpečné pozice hlavičkoval Iago Aspas, gólman hostí byl ale tentokrát připraven a míč bezpečně lapil. Villarreal tak po třech výhrách v řadě zaváhal, remíza mu přesto stačila k tomu, aby se minimálně na den posunul do první čtyřky.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Barcelona
16
13
2
1
35 : 6
41
2
Real Madrid
16
12
2
2
36 : 16
38
3
Real Sociedad
17
11
2
4
26 : 18
35
4
Atlético Madrid
17
8
4
5
24 : 16
28
5
Villarreal CF
17
8
4
5
20 : 13
28
6
Real Betis
16
8
4
4
19 : 13
28
7
CA Osasuna
17
8
3
6
17 : 16
27
8
Athletic Bilbao
17
7
5
5
25 : 17
26
9
Rayo Vallecano
17
7
5
5
24 : 20
26
10
RCD Mallorca
17
6
4
7
14 : 16
22
11
Girona FC
17
5
6
6
26 : 27
21
12
Valencia CF
16
5
4
7
23 : 18
19
13
UD Almería
17
5
3
9
18 : 26
18
14
Espanyol Barcelona
17
3
8
6
21 : 26
17
15
Getafe CF
17
4
5
8
16 : 24
17
16
Celta Vigo
17
4
5
8
17 : 28
17
17
Real Valladolid
17
5
2
10
13 : 25
17
18
Cádiz CF
17
3
7
7
12 : 28
16
19
Sevilla FC
17
3
6
8
17 : 26
15
20
Elche CF
17
0
5
12
11 : 35
5

Zbývající zápasy

01.02. 00:00
Real Betis - FC Barcelona
02.02. 00:00
Real Madrid - Valencia CF

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Mateo16

Seville musi spadnut do druhej ligy, To je snad vacsi paklub ako United. Este ze zobrali Sampu.

Celkom zaujimave ci tam niekto z vedenia vystupi vobec proti Monchimu. Takto rozbit klub za par mesiacov je celkom pecka.

Reagovat
Rattlesnake

tady je třeba poděkovat spíše králi všech dementů jménem Javier Tebas.

pitomec z vypatlancova naprosto pohřbívá ligu,

ale hlavně že se supercup hraje někde v poušti.

marketing jak za korunu půl kýblu hoven.

idiot jeden.

Reagovat
AlevsakNevadi

barcelona ho dala na súd , že zbytku ligy dovolil navýšiť salary cup o 15% ale im nie. Nechápem jeho logiku že vedome zabíja ligu. áno barcelona je neskutočne zle manažovaní klub ale stále je to gigant.

Kurva ked arogatni neschopni anglicania robia futbal lepsie tak je nieco kurva zle.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jordi Alba

Měli těžkého soupeře.

Reagovat
Xavi

Srovnávat Sevillu, která roky hrála vybornej fotbal a dost toho vyhrála a přitom prodávala svoje nejlepší hráče, s United, kteří roky hráli hovno, nic nevyhráli a ještě si privadeli skvělé hráče za vysoké ceny, je úplně mimo. Sevilla je takovej presnej opak United.

Reagovat
Mateo16

Kubo

1 goal , 1 penalta

Reagovat
smazaný uživatel

To som zvedavy kam musi klub ako Atletico klesnut, aby Simeoneho vykopli.

Reagovat
opretis

Být mimo top10.

Reagovat
smazaný uživatel

Reguilon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele