Liga Portugal - souhrn 2. kola: Porto se dotáhlo na Benficu

12.08.2022, 23:15, aktualizováno 15.08.2022, 23:29
Komentáře a souhrny
Porto v neděli pozdním gólem triumfovalo na půdě Vizely a posunulo se do čela tabulky o skóre před Benficu, která rovněž nejtěsnějším výsledkem udolala Casa Pia. Tři body zapsal rovněž Sporting, jenž vyhrál nad Rio Ave. Braga navázala na výkon z prvního kola proti Sportingu a ze hřiště Famalicãa si odváží výhru 3:0...

FC Vizela - FC Porto 0:1

14.08.2022 19:00

Góly: 90. Iván Marcano

Obhájce mistrovského titulu z Porta tentokráte nenavázal na fantastický vstup do nového ligového ročníku, když doma deklasoval CS Marítimo vysoko 5:1, a nyní se na půdě loňského nováčka z Vizely schylovalo k tomu, že vybojuje pouze bod za bezbrankovou remízu. Nicméně svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa znovu prokázali své zkušenosti a nakonec se radovali z výhry 1:0 díky pozdní trefě Ivána Marcana.

Domácí v úvodu této sezóny doslova udolali nováčka Rio Ave na jeho půdě (1:0) a dobrou formu si přenesli také do utkání se superfavoritem, jelikož výborně pracovali v defenzivní činnosti. Hosté sice drželi balón téměř ze sedmdesáti procent, ale příliš vyložených možností si nevypracovali. Do té první se dostali krátce po osmi odehraných minutách, avšak tvrdý pokus Uribeho z deseti metrů letěl příliš vysoko.

Krátce po půl hodině hry zahrozil na opačné straně Nuno Moreira, nicméně jeho křížný skákavý pokus z obrovské vzdálenosti proletěl těsně vedle pravé konstrukce. V nastaveném čase prvního poločasu předvedli oba brankáři celkem pohodové zákroky proti přízemním střelám ze střední vzdálenosti, po změně stran se obrázek hry příliš neměnil. Porto totiž jen marně dobývalo pozornou obranu protivníka a téměř k ničemu se nedostávalo.

Výjimkou byla šance hned na začátku v podání Gabriela Verona, ovšem s jeho ranou z otočky si poradil pozorný gólman Buntič. FC v závěrečné desetiminutovce výrazně přidalo a vytvořilo si dvě solidní příležitosti. Nejprve sice minul o decimetry pravou šibenici Galeno, ale v 90. minutě převrhl misky vah na jeho stranu zkušený pětatřicetiletý španělský obránce Marcano, když po centru aktivního Galena zavěsil prudkou hlavičkou přesně pod břevno.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Rio Ave FC 3:0

13.08.2022 21:30

Góly: 36. Pedro Gonçalves, 66. Matheus Nunes, 75. Pedro Gonçalves

Sporting získal svou první výhru v sezóně. Před týdnem remizoval na půdě Bragy po poměrně slušné přestřelce, tentokráte mu nicméně soupeř nekladl větší odpor. Rio Ave si po návratu na nejvyšší portugalskou scénu naopak připsalo po nezdaru s Vizelu svou druhou porážku, stále přitom čeká na svou první branku. O ty se v tomto střetnutí postarali Pote a Matheus Nunes.

Rio Ave zpočátku dokázalo držet favorita duelu na uzdě, ten se tak vlastně k první větší šanci dostal až ve 26. minutě, kdy levačkou ostře vypálil Trincao, jeho pumelice ale narazila jen do břevna. Ve 34. minutě ještě Pote neskóroval, jeho slabší přízemní pokus zlikvidoval gólman Jhonatan, avšak o pár chvil později již domácí křídelník přece gólově udeřil. Parádní práci na pravé straně odvedl Edwards, jenž Potemu servíroval nahrávku doslova před prázdnou bránu.

Domácí se snažili svůj náskok navýšit krátce po obrátce, ze střední vzdálenosti vypálil stále hladový Pote, nicméně jeho pokus o kousek minulý kýžený a chtěný prostor třech tyčí. Až v 64. minutě se zdařilo zahrozit rovněž hostům, nutno však podotknout, že lisabonský brankář Adán neměl opravdu žádné zásadní problémy zkrotit hodně nevýraznou hlavičku Yakubua.

Sporting zkrátka i nadále kontroloval dění na hrací ploše, ke svému zaslouženému vítězství se propracoval ještě díky dalším dvěma přesným zásahům. Nejprve v 67. minutě u lajny nechtěl vymýšlet nic světoborného Edwards, přenechal tak míč Matheusovi Nunesovi, jehož výstavní dělovka mířící do šibenice, na kterou si stačil sáhnout Jhonatan, rozhodně bude kandidovat na nejpohlednější trefu minimálně tohoto kola. A v 75. minutě se uvedl podruhé na listinu střelců ještě Pote, který jemným obloučkem přehazoval Jhonatana po bleskové narážečce s Trincaem.

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - SL Benfica 0:1

13.08.2022 19:00

Góly: 58. Gonçalo Ramos

Estádio Dr. Magalhaes Pessoa, kde se tohle utkání konalo kvůli nevyhovujícím podmínkám na obvyklém stadionu Casa Pia, po dlouhých 83 letech přivítalo tohle lisabonské derby na nejvyšší portugalské scéně. A nováček, trpaslík Primeira Ligy, si nepočínal nikterak špatně. Benfica se jakožto velký portugalský mocipán na nejtěsnější možné vítězství docela nadřela.

Poté, co se uctila památka nedávno zesnulého Fernanda Chalany, bývalého slavného hráče As Águias, se hosté rozehřívali do své obvyklé teploty poměrně ztuha. Ve 24. minutě se do jakési šance propracovali poprvé, a to zásluhou Gonçala Ramose, jeho teč však zastavil na brankové čáře stoper João Nunes. Ve 33. minutě napřáhl z dálky Rafa Silva, gólman Ricardo Batista ale neměl zásadní potíže míč zkrotit. Až po obrátce přišel na řadu klíčový moment tohoto duelu.

João Mário ze středu pole uvolnil do vápna Rafu Silvu, jeho přihrávka zprava přes bránícího Zolotiće a Vasca Fernandese doputovala až ke Gonçalu Ramosovi, jehož pak neubránil ani João Nunes, a balón se ve finále došoural k tyčce.

Domácí nenašli žádnou kloudnou odpověď na průběžný negativní výsledek, Benfica se navíc jako by začala spokojovat s tím faktem, že ne příliš přesvědčivé vedení může v konečném účtování stačit na zisk tří bodů, čili se směrem dopředu již nehrnula tak často a s takovým zápalem, a tahle její defenzivnější taktika přinesla kýžený úspěch. A nic na její očekávané výhře nezměnila ani červená karta ze závěru zápasu, kterou po udělené druhé žluté obdržel obránce Otamendi za držení Claytona ve středu hřiště.

Více informací k zápasu

FC Famalicão - SC Braga 0:3

12.08.2022 21:15

Góly: 13. Nuno Sequeira, 18. Simon Banza, 79. Simon Banza

Braga v úvodním kole nového ročníku portugalské ligy obrala o body vysoce favorizovaný Sporting (3:3) a nyní potvrdila dobré rozpoložení v derby s Famalicãem, ne jehož půdě hladce zvítězila 3:0. Oba kluby dělí od sebe něco málo přes dvacet kilometrů, na hřišti od samého začátku dominovali hosté. Ti se dostali do vedení po necelé čtvrthodině hry a pak díky dvěma trefám nové posily Simona Banzy definitivně zpečetili svůj úspěch.

Pro Branzu to navíc byl velmi speciální duel, protože právě loni ve Famalicãu působil a hlavně díky jeho čtrnácti ligovým trefám skončilo ve středu tabulky. Svěřenci trenéra Artura Jorgeho hráli od začátku s velkým elánem a hned svou první větší příležitost ze 13. minuty přetavili ve vedoucí gól. Po závaru v pokutovém území domácího týmu se míč odrazil na kopačku Nuna Sequeiry a ten ho z první usměrnil přímo do levého spodního růžku.

Neuběhlo ani dalších pět minut a náskok favorita pojistil právě Branza. Brzo šestadvacetiletý francouzský forvard využil svého dobrého postavení po tvrdé ráně Vítora Oliveiry a zákroku gólmana Luize Júniora, svou hlavičku vzápětí usměrnil přesně k levé konstrukci. V následujícím průběhu prvního poločasu se zrodily šance na obou stranách, nicméně oba brankáři excelovali a výsledek se proto nezměnil.

Hned z kraje druhého dějství mohl definitivně rozhodnout Iuri Medeiros, který přelstil ofsajdovou past, ale sám před Júniorem neuspěl a míč nakonec skončil v zámezí. Domácí se mohli vrátit zpět do hry o bodový zisk v 66. minutě, avšak pohotovou střelu Colombatta odvrátil jednoruč do strany brankář Matheus. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem uzavřel gólový účet svým druhým zásahem Branza, neboť po zpětné nahrávce z pravé strany snadno trefil prázdnou branku z necelých dvou metrů.

Více informací k zápasu

Další výsledky

15.08. 21:30
Ferreira
0:3
Portimonense
Góly: 32. Yago Cariello, 80. Luquinhas, 84. Ewerton
15.08. 19:00
FC Arouca
1:0
Gil Vicente
Góly: 2. Rafa Mújica
15.08. 16:30
CS Marítimo
1:2
GD Chaves
Góly: 39. Joel Tagueu - 70. João Teixeira, 75. João Batxi
14.08. 21:30
Vitória SC
1:0
Estoril
Góly: 16. André Silva
14.08. 16:30
Boavista FC
2:1
Santa Clara
Góly: 62. Yusupha Njie, 66. Martim Tavares - 34. Rildo
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Porto22006:16
2.SL Benfica22005:06
3.Boavista FC22003:16
4.Vitória SC Guimarães22002:06
5.Sporting CP21106:34
 SC Braga21106:34
7.Portimonense SC21013:13
8.Estoril Praia21012:13
9.GD Chaves21012:23
10.Gil Vicente FC21011:13
 FC Vizela21011:13
12.FC Arouca21011:43
13.CD Santa Clara20111:21
14.Casa Pia AC20110:11
15.Rio Ave FC20020:40
 Paços Ferreira20020:40
17.CS Marítimo20022:70
18.FC Famalicão20020:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
FC Porto

Boavista výborně za týden porazit Casa Pia a mít po 3 kolech 9b...Nádhera..

Reagovat
dave30

Zatím to vypadá, že Trmal si až tak moc nepomohl...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele