Poločas v Ligue 1: Několik poznámek k podzimní části (1/2)

28.12.2013, 21:11
Názory a komentáře
Remízou 2:2 ve šlágru mezi PSG a Lille skončila úvodní půlsezona francouzské nejvyšší soutěže, která vedle potvrzení obecně stoupající kvality nabídla hned několik rekordů a zajímavých statistik. V první části se podíváme na to, jak se v uplynulých měsících dařilo týmům bojujícím ve středu tabulky a o záchranu.

Oproti minulému roku, kdy byl podzimní souhrn rozdělen na dvě poloviny podle tabulkového umístění a každý tým byl rozebrán odděleně, jsme se letos rozhodli zpracovat tradiční resumé trochu jinou, svěžejší formou: všech 20 účastníků je rozmístěno do čtyř bloků (boj o titul, boj o poháry, střed tabulky a boj o záchranu), přičemž poznámky k jednotlivým týmům jsou zpracovány formou 10 klíčových bodů pro každou část pelotonu. Nechybí samozřejmě ani ideální sestavy, vytvořené jak pro vrchní část tabulky (tedy první až osmé místo), tak pro tu spodní.


Střed tabulky

9. FC Lorient, 19 z., 8-3-8, 26:26, 27 b.
10. Olympique Lyon, 19, 6-7-6, 28:27, 25 b.
11. Toulouse FC, 19, 6-7-6, 20:24, 25 b.
12. En Avant Guingamp, 19, 6-6-7, 19:19, 24 b.
13. SC Bastia, 19, 6-6-7, 21:26, 24 b.
14. OGC Nice, 19, 7-2-10, 18:25, 23 b.
15. Stade Rennais, 19, 5-6-6, 22:24, 21 b.


Lorientské lámání rekordů

Koncem října to s Lorientem vypadalo všelijak - bretaňský klub se po čtvrté prohře v řadě propadl až na sestupové příčky a nálada v kabině byla na bodu mrazu poté, co dlouholetý kouč a ikona Christian Gourcuff vyhrožoval odchodem, pokud vedení pustí talentovaného záložníka Maria Leminu do Marseille. K přestupu nakonec došlo, ale Gourcuff své pečlivě piplané dítě opustit nedokázal, a to se nakonec ukázalo jako klíčové; otec lyonského playmakera je nejúspěšnějším trenérem klubové historie, a Les Merlus se pod jeho vedením (pokolikáté už?) dokázali vzepřít a vystřelit ze dna směrem k pohárovým příčkám.

Od 9. listopadu zůstávají neporaženi (5 výher, 2 remízy), a dokonce se jim podařilo hned několikrát přepsat klubové anály - jejich série pěti triumfů v řadě, což se jim v Ligue 1 povedlo vůbec poprvé, odstartovala nejvyšší venkovní výhrou v historii (4:0 v Évianu), sám Gourcuff zaznamenal v 17. kole jubilejní sté vítězství na lorientské lavičce, a oranžoví zůstávají po podzimní části jediným týmem, který dovedl do tříbodového konce všechna utkání, v nichž se dostal do vedení. Je nepravděpodobné, že by skromný celek v nabité konkurenci skutečně zabojoval o pohárové příčky, ale už nyní má prakticky zajištěnou záchranu, což znamená pohodlné splnění předsezónních cílů.


Lyon dokáže prohrát s kýmkoliv, ale na Geoffroy-Guichard vítězí automaticky

Hledat logiku v podzimních výsledcích Lyonu nemá příliš smysl. Svěřencům Rémi Gardeho se povedl vpravdě husarský kousek, když prohráli v Ajacciu i Montpellieru, což byly v době jejich odvolání jediné plnohodnotné zářezy dnes už bývalých trenérů Ravanelliho s Fernandezem; pokud k tomu připočteme neúspěchy v Évianu či doma s Remeší, je jasné, že jde o výsledky s pohárovými ambicemi neslučitelné.

Les Gones však disponují mimořádnou schopnosti zabrat, když jde opravdu do tuhého - bylo tomu tak v Evropské lize, v Bastii, kde se lámal chleba (domácí do té doby před vlastními fanoušky neprohráli a pokud by získali tři body i proti Lyonu, zařadili by se do plnohodnotného boje o poháry, zatímco hosté by z něj byli prakticky vyloučeni), i na půdě věčného rivala ze Saint-Étienne. Jde o jednu z mála přetrvávajících jistot v životě lyonského fanouška - Les Verts mají v každém derby na Stade Geoffroy-Guichard nohy jako z olova, mimořádný psychický blok, díky němuž neporazili Les Gones už dvacet (!!!) let.


Lyon má obranu (téměř) na úrovni sestupujících týmů

V devatenácti podzimních zápasech inkasovali Les Gones plných sedmadvacet gólů, což je páté nejvyšší číslo v celé soutěži; dohnala je tak svérázná přestupová politika Jeana-Michela Aulase, díky níž musí fanoušci trpět při každém útoku soupeře, zatímco borci jako Hugo Lloris a Dejan Lovren excelují v Premier League. Jediným obráncem, který snesl alespoň trochu přísnější měřítka, byl v uplynulé půlsezoně levý bek Henri Bédimo.

Tváří v tvář tomuto faktu se opět ukazuje, jak skvělým stratégem je Rémi Garde - po prohře v 11. kole v Monaku, která znamenala pátý neúspěch v řadě a srazila tým na čtrnáctou příčku, naordinoval svým svěřencům nové "italské" rozestavení 4-3-1-2, v němž je defenziva pevněji vyztužená a zajištěná než v systémech se dvěma středními záložníky, a světe div se, Lyon začal šlapat. V posledních osmi ligových kláních prohrál pouze jednou (v Paříži, kde Garde zaexperimentoval se třemi stopery), jinak se zdá, že hráčům nový herní model svědčí. Je to také zřejmě jediný způsob, jak eliminovat očekávanou ztrátu Bafého Gomise.


Cesta mládí bývá trnitá

Finanční problémy, rozhazovačná platová politika a náklady spojené s výstavbou nového stadionu uvrhly Lyon do existenční krize, z níž podle všeho vede jediná cesta - obnovení zašlé slávy věhlasné místní akademie. Z hráčů, kteří se narodili v roce 1990 či později, dostávali na podzim pravidelné šance Anthony Lopes, Samuel Umtiti, Jordan Ferri, Clément Grénier, Yassine Benzia a zejména skvělý Alexandre Lacazette, který se v útlém věku 22 let osvědčil už na obou křídlech a nejnověji i na hrotu; na hřiště se podívali také další mladíci jako Mehdi Zeffane, Naby Sarr, Fares Bahlouli, Nabil Fekir či Alassane Pléa.

Dlouhodobá koncepční práce v tomto ohledu v hrdém klubu nahradila okamžitou honbu za úspěchy. Lyon však nebyl jediným týmem, který vsadil na tuto kartu - o podobný průlom se snaží také Philippe Montanier v Rennes (s hráči jako Hountondji, Hunou, Saïd nebo na podzim vůbec nejlepší záložník týmu, teprve devatenáctiletý Tiémoué Bakayoko), a to ačkoliv bretaňský klub finanční nouzí díky záštitě miliardáře Francoise Pinaulta netrpí, což představuje pozitivní zprávu: ambiciózní celky si zkrátka čím dál více uvědomují důležitost výchovy vlastních talentů, jakkoliv jde o běh na dlouhou trať bez záruky pevného výsledku.

Jen čtyři kádry v Ligue 1 mají věkový průměr nižší než 25 let, a všechny spadají do středu tabulky - vedle Lyonu a Rennes jsou to ještě Nice a Toulouse.


Hráči Nice získávají sebevědomí až za stavu 1:0

Když Les Aiglons porazili 18. října doma Marseille, pochvalovali si, jak skvěle vyřešená je akustika zbrusu nového stadionu Allianz Riviera - tehdy šlo o třetí výhru ve třetím domácím zápase, a ačkoliv fanoušci Nice nepatří k nejpočetnějším, jejich podpora je prý díky geniálně promyšlené konstrukci stánku slyšet přímo úžasně. Jedna důležitá věc však při vší té chvále nepadla - publikum na Rivieře sice umí vášnivě reagovat na každou branku v soupeřově síti, ale pokud jako první loví míč David Ospina (či jeho náhradník Luca Veronese), nastane přesně opačný efekt.

Kombinace už tradičně přehnaných nároků, které na své týmy klade horkokrevné jižanské publikum, výše vzpomínaného mládí a nezkušenosti a také pořádné "kocoviny" po loňském fantastickém čtvrtém místě pak vyústila v sedm proher v řadě. Teprve v 18. kole šlo Nice opět do vedení; byl to domácí zápas se Sochaux, Éric Bauthéac otevřel skóre ve 24. minutě, a od té doby bylo jasné, že favorit už body nepustí. Otočit zápas proti Nice se nikomu nepovedlo od 6. srpna 2011 (!!!) - to je 37 zápasů a celkem 97 bodů (30 výher, 7 remíz); první inkasovaný gól nicméně znamená téměř okamžitý konec.


Tři ofenzivní králové

Podzimní příběhy Vincenta Aboubakara, Wahbi Khazriho a Yoanna Gourcuffa toho na první pohled nemají moc společného; jde o různě staré hráče nastupující na různých pozicích v klubech s odlišnými ambicemi. Spojuje je však jedna důležitá věc, kterou je pocit zadostiučinění - Aboubakarův nepopiratelný talent dlouho trpěl v uvadajícím Valenciennes, Khazrimu ukradl předvídanou roli hvězdičky v loňské nováčkovské sezoně Bastie skvělý Florian Thauvin, a citlivý Gourcuff, neschopný vypořádat se s brutální lyonskou cenovkou a vědomím, že je na hodně dlouhou dobu posledním výstřelkem Aulasovy pověstné rozhazovačnosti, střídal místo na marodce s bídnými výkony na hřišti.

Letos je však zatím vše jinak - Aboubakar v Lorientu doslova explodoval a stal se jeho nejlepším půlsezonním střelcem od více než dekádu staré éry Jeana-Clauda Darchevilla (jeho jedenácti brankám se nevyrovnal ani Gameiro v nejlepší formě), Khazri si na křídle skvěle porozuměl s Ryadem Boudebouzem a konečně připomíná ten všemi opěvovaný talent z Ligue 2, a Gourcuff našel díky brilantnímu Gardeho odhadu své místo v záložní trojici nového systému 4-3-1-2 (ačkoliv nastoupil pochopitelně i na svém tradičním místě ofenzivní spojky).

"Co s Gourcuffem" byl dlouho lyonský problém číslo 1, ale zdá se, že Garde konečně objevil klíč k probuzení spícího génia - s novou důvěrou v zádech zaznamenal ex-bordeauxský špílmachr v průměru jednu asistenci za 133 minut, což je suverénně nejlepší statistika v celé lize. Jeho případný (a poslední dobou stále hlasitěji předesílaný) odchod by mohl pro Lyon znamenat větší ránu, než jsou si fanoušci ochotni připustit.


Slepenec Frédérica Hantze nesmí ztratit domácí formu

Je dobře známým faktem, že už tak nepočetná základna potenciálních korsických talentů je ještě navíc roztříštěna mezi dva elitní kluby; zatímco kontinentální celky si tak většinou mohou dovolit stahovat mladé naděje z rozlehlých spádových oblastí, ty ostrovní musí chtě nechtě spoléhat na chytrou přestupovou strategii, chtějí-li se udržet na vrcholu. A, upřímně řečeno, cesta, kterou se po loňském postupu vydala Bastia, vypadá jako křiklavý případ z kolonky "takhle ne" - letos v létě se v přístavním celku proměnil prakticky kompletní kádr, přičemž posily se dělily na vyhaslá velká jména (Squillaci, Krasić, Romaric, Modestó), kvalitní, ale stagnující či neosvědčené hráče (Boudebouz, Diakité, Keserü), a hostování bez opce (Bruno, Raspentino).

Naštěstí má kouč Frédéric Hantz naprosto jasnou představu o tom, co chce hrát (ofenzivní 4-2-3-1 s versatilní útočnou čtveřicí a pevným obranným blokem), skvělého rekordmana Landreaua v brance, a také výhodu podpory fanoušků na Stade Armand Césari, což je faktor, který drží Korsičany mimo sestupové starosti: pokud je celý váš tým složen z nesehraných a neustále se obměňujících hráčů s nejvyšším průměrným věkem v lize, nemáte moc jiných šancí než se jednoduše nechat vyhecovat. V tabulce domácích zápasů je Bastia na čtvrtém místě, v té venkovní na osmnáctém.


Varovný prst pro Mustaphu Yatabarého

I bez velkých jmen dokázal kouč Jocelyn Gourvennec stvořit v Guingampu něco nečekaného: ačkoliv jsme ještě před sezonou spekulovali, jak bude neprověřená, extrémně úzká a ani ve druhé lize bůhvíjak nezářící obrana fungovat o úroveň výše, nota bene s rodilým záložníkem Kerbratem jako vlastně jedinou alternativou na post druhého stopera, Gourvennecova extenzivní příprava a taktické mistrovství se ukázaly jako velice silné zbraně. Na hru nováčka není zrovna oslnivý pohled, ale trenérovo tvrdé, fyzické 4-4-2 zkrátka funguje; 19 inkasovaných branek je vynikající statistika.

Bohužel, ruku v ruce s defenzivní obětavostí (pod vedením úžasného Jérémyho Sorbona) kráčí útočná impotence - pokud Mustapha Yatabaré nepřesvědčí škarohlídy, kteří jej od začátku označují za typického forvarda se stropem v Ligue 2, bude to Guingamp mít se záchranou ještě těžké. Yatabaré vstřelil pět gólů a poté si poranil koleno, takže černo-červená kabina trne v napjatém očekávání; nikdo jiný, kdo by dokázal pravidelně uklízet míče do sítě, v kádru zkrátka není. (A mimochodem, podobná, i když ne tak drastická situace panuje v Nice kolem Daría Cvitanicha).


Alain Casanova je (dost možná) na začátku úspěšného procesu..

Toulouse sice mělo šílené výpadky jako domácí prohru 0:5 s Rennes, ale celkově si po podzimu vede úplně stejně, ne-li o něco lépe než v minulých sezonách, a zásluhu je nutno připsat Alainu Casanovovi. Impulzivní kouč se dlouho potýkal s tím, že měl až příliš kvalitní kádr; teprve s odchodem hráčů jako Gignac, Sissoko, Capoue, M'Bengue či Tabanou se z očekávání veřejnosti vytratila pohárová vidina, takže místo povinného stavění nadějných prospektů si Casanova mohl konečně vymodelovat tým k obrazu svému.

Vybral si na Francii netradiční systém 3-5-2, do základní sestavy poskládal mladíky kolem osy Aymen Abdennour - Étienne Didot - Wissam Ben Yedder, a naordinoval jim vířivý, ofenzivní fotbal, který se s předchozí generací defenzivně laděných záložníků zkrátka nedařilo realizovat. Toulouse je ve fázi přerodu, a zvládá ji zatím velmi slušně - vedle výsledků, které se dotýkají maxima reálných možností kádru, už prosvítá také nový styl hry, což dokládá statistika dotyků s míčem, v níž jsou Les Violets na třetím místě v celé soutěži.


..tedy za předpokladu, že se naučí střídat (společně s Philippe Montanierem)

Jako největší momentální problém Toulouse tak (kromě známé bolesti elitního střelce Wissama Ben Yeddera, o němž sice Casanova prohlásil, že může dát v sezoně dvacet gólů, ale skórovat se mu daří výhradně na domácí půdě) zůstávají neohrabaná střídání. Bývalý gólman je jediným koučem v Ligue 1, kterému se na podzim ani jednou nepodařilo vyslat na hřiště hráče, jenž by následně zaznamenal branku či asistenci; vydatně mu v tom sekunduje renneský Montanier (jedna gólová přihrávka).



Boj o záchranu

16. Évian Thonon Gaillard, 18 z., 5-5-8, 19:31, 20 b.
17. Montpellier HSC, 19, 2-11-6, 18:24, 17 b.
18. Valenciennes FC, 19, 3-5-11, 17:28, 14 b.
19. FC Sochaux-Montbéliard, 19, 2-5-12, 11 b.
20. AC Ajaccio, 19, 1-6-12, 13:34, 9 b.


Nejslabší spodek tabulky za 11 let

Od sezony 2002/03, kdy byla Ligue 1 rozšířena z 18 na 20 týmů, neměla sestupující trojice ještě nikdy tak špatné podzimní výsledky jako letos (v roce 2011 dokonce získaly tři nejhorší celky dohromady 51 bodů, což je stejně jako aktuální trio + sedmnáctý Montpellier). Mimořádně slabý spodek tabulky je pochopitelně odrazem nejsilnější špičky v historii, ale přesto se nabízí jedno zajímavé srovnání - poslední Ajaccio má na kontě devět bodů (pokud pamatujete na zoufalou sezonu Arles, tak vězte, že to mělo v této fázi osm), přičemž loni bylo na záchranu potřeba získat 40. Za těchto okolností by Korsičané museli na jaře předvést totožné výsledky jako Bordeaux na podzim.


I tektonické desky v Japonsku jsou stabilnější než AC Ajaccio

Jistě, letos bude k záchraně stačit méně než v uplynulých sezonách, ale Ajaccio má i přesto krk v oprátce a podkopnout stoličku mu může prakticky kdokoliv z nadcházejících soupeřů. Jestliže nesourodý kádr Bastie drží pohromadě díky Hantzově charismatu a obrovské podpoře celého ostrova, hráči a celý tým Ajaccia připomínají spíše rozhádané tetky na pavlačích tohoto středomořského letoviska; nejenže experimenty s vyhaslými hvězdami typu Mutua, Pedrettiho či Oliecha opakovaně nevycházejí, ale AC ani pořádně neví, co chce vlastně hrát.

Těžko říct, zda bylo větší chybou angažmá nezkušeného Fabrizia Ravanelliho či jeho nahrazení rovněž nezkušeným Christianem Bracconim; ani jeden z trenérů nedokázal hráče jakkoliv namotivovat k alespoň trochu důstojným výkonům (všechna čest Guillermu Ochoovi, který už dávno dokázal, že na velký fotbal skutečně má). Ajaccio je nejhorší prakticky ve všech relevantních statistikách a je zřejmé, že v Ligue 1 už ho udrží pouze zázrak (dokonce i v nováčkovské sezoně, která se rozjížděla podobně pomalým tempem a kulminovala až na jaře, vypadal tým mnohem lépe).


Hervé Renard potřebuje čas (a jeho svěřenci trpělivost)..

Po (s odstupem času zřejmě oprávněném) vyhazovu Érika Hélyho padla na fanoušky i představitele jednoho z nejtradičnějších klubů Ligue 1 pořádná deka: Sochaux bylo v tabulce přikováno ke dnu s kádrem vybrakovaným tak, že už prakticky ani nemělo koho prodávat (s výjimkou Sébastiana Corchii), a zdálo se být jasné, že pokud nepřijde nějaký skutečný génius, odporoučí se dvojnásobný mistr a rekordman v počtu prvoligových sezon (66) o soutěž níže. Těžko říct, jesti je Hervé Renard tím pravým - výsledky tomu příliš nenasvědčují, existují však indicie, že jarní část bude v podání Les Lionceaux mnohem lepší.

Jednak je zde onen zmiňovaný faktor nebývale slabé úrovně týmů u tabulkového dna, jednak je Renard brilantním motivátorem, který se všem předpokladům dokázal vzepřít už se Zambií, avšak především jde o muže, který dokáže své svěřence dokonale vycepovat, což je něco, co se příliš hodnému Hélymu nedařilo. Ano, Sochaux je tradičním synonymem pro krásný ofenzivní fotbal, ale v současné situaci je třeba přepnout do módu boje o přežití, a Renard si to dobře uvědomuje: od svých hráčů vyžaduje až vojenskou disciplínu, což v počátcích pochopitelně neslo velké problémy, ale s postupem času hrál tým stále lépe (či spíše organizovaněji) a není důvod nevěřit, že věci nepůjdou nahoru po absolvování první kompletní přípravy.


..musí však přepnout na 4-3-3

Renard je nesmírně inteligentním mužem a chápe, že pouhou bojovností se v dlouhodobé soutěži uspět nedá; v Zambii slavil úspěchy s archaickým rozestavením 4-4-2, avšak nedostatek schopných křídel jej přinutil implantovat Sochaux netradiční systém 5-3-2. Klíčovou myšlenkou bylo to, že aktuálně předposlední tým má příšerný útok a nejhorší obranu ligy, což se autoritativní elegán rozhodl vyřešit zahuštěním prostoru před bránou a snahou o nastavení ofenzivní fáze na míru starému známému Emmanuelu Mayukovi. O několik bolestivých proher později přišla změna na klasické 4-3-3 s Cédrikem Bakambuem na hrotu, Les Lionceaux porazili Rennes a Renard zaznamenal svou první výhru v nové funkci.


Valenciennes si (z čistě herního hlediska) sestoupit nezaslouží..

Sochaux však nejsou jediným klubem, jejž snaha o atraktivní hru dohnala v tvrdě kompetitivním prostředí spodních pater Ligue 1 do bojů o udržení - podobný osud potkal také Valenciennes, které během několika úspěšných let rozprodalo prakticky všechny důležité hráče (i s trenérem Montanierem) a letos po výhře z prvního kola padlo hned sedmkrát v řadě, což vyústilo v odchod vyčpělého lodivoda Daniela Sancheze a jeho nahrazení Arielem Jacobsem.

Pod jeho velením pak nejchudší klub soutěže viditelně ožil a ukázalo se, že řada problémů byla spíše psychického rázu - Les Athéniens často dopláceli na smůlu či impotenci v zakončení, ale ve druhé polovině podzimu už opět platilo, že se na jejich fotbal dá dívat. Závěrečná heroická výhra na půdě Monaka tak slibuje jarní zlepšení. Jedna bizarní statistika: Valenciennes zahrávalo v první polovině sezony celkem 127 rohových kopů, což je vůbec nejvyšší číslo z celé ligy.


..hrozí mu ale osud Lens

S výjimkou úvodního zápasu proti Toulouse se normandskému týmu nepodařilo ani jednou porazit protivníka před vlastním publikem; Stade du Hainaut přitom ještě loni na podzim platil za nedobytnou pevnost (pamatujete na skvělou jízdu Les Athéniens, během níž zdemolovali Lorient rekordním skóre 6:1?). Nabízí se paralela s jiným veskrze podprůměrným mužstvem, jehož prvoligové akcie dlouho držela primárně domácí forma - v okamžiku, kdy se Racingu Lens přestalo dařit na Stade Félix-Bollaert, přišel očekávatelný pád. Pokud se Jacobsovi nepodaří udělat ze skromného stánku opět obávanou tvrz, může to mít na jaře ještě hodně, hodně složité.


Kévin Bérigaud, bojovník proti předpokladům

Tentokrát už to s Évianem vypadalo opravdu bledě - vzhledem k anarchistickému přístupu k bránění, který praktikuje kouč Pascal Dupraz, závisely akcie savojského klubu na útočné potenci. Dokud vepředu řádilo duo Saber Khelifa - Yannick Sagbo podporované neúnavným veteránem Barbosou, bylo vše v pořádku; odchody obou elitních forvardů však postavily nejmladší klub ligy do nezáviděníhodné situace (zvlášť vzhledem k tomu, že černokněžníka Barbosu, zdá se, konečně dostihl pokročilý věk).

Pokud by se Évianu nepodařilo přežít úvodní šok, jen stěží by se drápal znova nahoru; nečekaná exploze "třetího vzadu", pětadvacetiletého Kévina Bérigauda, tak přišla jako dar z nebes: nenápadný forvard zažil skvělý úvod sezony, během nějž vsítil 6 branek v 10 zápasech a zajistil tak svému týmu zisk sedmi bodů z celkových devíti. Chce-li Duprazův tým dohrát sezonu bez akutních stresů, nutně potřebuje, aby se jeho nejlepší střelec plně zotavil ze zranění kolene a podobný kousek zopakoval i na jaře..


Évian je nejnevyzpytatelnějším a zároveň nejkonzistentnějším celkem spodku tabulky

..ale kdo ví, možná to ani nebude potřeba. Évian má, zdá se, neuvěřitelnou schopnost balancovat těsně nad propastí - letos strávil v sestupové zóně jediný týden, a ačkoliv si nemůže dovolit přestat se ohlížet přes rameno, jeho vnitřní síla a záviděníhodný um vzepřít se osudu, když jde do tuhého, jako by jej chránily před skutečným namočením se do existenčních problémů.

Stabilní forma přitom hráčům v růžových dresech neříká vlastně vůbec nic - každý jejich zápas může dopadnout úplně jakkoliv. Toto je jediný tým, který je během jednoho měsíce schopný nejprve uhrát bod v Monaku, poté doma podlehnout Lorientu rekordním skóre 0:4, a následně připravit první ligovou porážku hegemonovi z Paříže (tento zápas skončil 2:0, což je o to neuvěřitelnější, že PSG jinak láme střelecké rekordy, zatímco Évian má třetí nejhorší obranu v soutěži).


Montpellier se během 19 měsíců proměnil o 180 stupňů..

Asi nikdo v Montpellieru nečekal zapojení se do bojů o poháry nebo nedejbože o titul, nicméně sešup, který Les Pailladins zaznamenali od slavného triumfu pod vedením Reného Girarda, snad už ani nemůže být křiklavější. Že je Ligue 1 tranzitní ligou, v níž své elitní hráče dokáží udržet jen ti finančně nejsilnější (tedy PSG, Monako, částečně Marseille a donedávna Lyon), není žádnou novinkou, avšak málokdy bývá reakce na odliv opor tak drastická jako tady; stabilní širší špička se koneckonců příliš nemění, za posledních několik sezon se z ní odporoučelo pouze Auxerre, takže při uvážlivém a šikovném plánování mohl Montpellier bez problémů bojovat s týmy jako Lorient nebo Toulouse. Škoda, že právě uvážlivé a šikovné plánování je to, čeho se excentrickému prezidentovi Louisi Nicollinovi příliš nedostává.


..a Jean Fernandez neumí vyhrávat zápasy

Ukázalo to i angažmá Jeana Fernandeze, což byl riskantní krok od začátku (podrobněji jsem se o něm rozepisoval ve starším článku). Kdo ví, kde by byl Montpellieru konec bez heroických výkonů ofenzivního univerzála Rémyho Cabelly - zatímco jeho spoluhráči se ve Fernandezově míchání herních stylů potáceli odnikud nikam a trpěli přehnanými fyzickými a taktickými požadavky protřelého kouče, Cabella ve volné pozici pod útočníky zářil natolik, že jej server goal.com dokonce zařadil do nejlepší podzimní jedenáctky soutěže. Bývalému lodivodovi Auxerre nakonec zlomila vaz do očí bijící neschopnost dotáhnout do konce dobře rozehraný zápas - pokud vás zajímalo, jak je možné, že Montpellier sbírá tolik remíz, pak vězte, že pod Fernandezem hráči v modro-oranžovém šestkrát vedli. Pětkrát z toho byla plichta.

(A také nezapomínejme na těch deset (!!!) červených karet.)



Ideální jedenáctka první části: (4-1-3-2) Guillermo Ochoa (Ajaccio) - Serge Aurier (Toulouse), Jérémy Sorbon (Guingamp), Nemanja Pejcinović (Nice), Henri Bédimo (Lyon) - Clément Chantome (Toulouse) - Wahbi Khazri (Bastia), Rémy Cabella (Montpellier), Yoann Gourcuff - Alexandre Lacazette (oba Lyon), Vincent Aboubakar (Lorient)

Náhradníci: Benoït Costil (Rennes) - Roland Zubar (Ajaccio), Raphaël Guerreiro (Lorient) - Tiemoué Bakayoko (Rennes), Yann Jouffre (Lorient) - Kévin Bérigaud (Évian), Mustapha Yatabaré (Guingamp)


(statistické údaje pocházejí z dat sesbíraných servery ligue1.com a transfermarkt.co.uk)


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (153)

Přidat komentář
Mr.Mike

škoda že nejsou takové články třeba o PL nebo bundeslize

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se tu takové članky hojně píší o Ligue 1 a ne PL, Bundes či PD? Ligue 1 je zajímava pro menšinu tohoto webu, jste snad další co chrání menšiny? Proto píšete o francouské lize?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože ten kdo si s tim dává práci sleduje a zajímá se o L1?

Reagovat
smazaný uživatel

To si klidně může, ale pak by tu měli byt i redaktoři sledující lepší a zajímavější ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Místo zvracení si raděj sedni a napiš článek o soutěži, která je nejbližší tobě jinak výborná práce

Reagovat
smazaný uživatel

Proč bych to dělal? ted to vypada že ja sem proti tomu članku, ale ja sem jen proti tomu, aby se psalo jen o Ligue 1 na webu o celým fotbale, at sou tady stejně dlouhe članky i z jinych lig nebo žadny...

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole ty si jak malé decko, keď nemôžeš mať článok o svojej lige ty, tak nemôže mať nikto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak napiš adminům co se staraj o ty tvé ligy ať si vezmou příklad z toho jak tu o nás Ligue 1 fanoušky krásně pečují.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

ty si fakt retard, len preto lebo tu nie je clanok o tvojej oblubenej lige (nehovoriac o tom, ze rozbory o PL najdes skoro vsade) tu nema byt nic? ked ti to vadi, tak sa skus aj ty pricinit a nieco napisat, nielen cakat co ti padne do lona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni co jste reagovaly jste bud negramotní, nebo nevím už.....Nejde mi o to že autor je "expert" na Ligue 1 a že by měl psát o něčem jiném, ale že by se tu měly tyto članky psát i o jiných ligách a podle oblíbenosti i více u těch důležitějších, za poslední tyden tu byly dva članky o Ligue 1 a PL nikde, tak ten web rovnou přejmenujte na Ligue.cz a pak nebudu nic namítat.

Reagovat
Kily

se ostatním nemůžeš divit, když své myšlenky schováváš za tak neskutečně přihlouplé věty

Reagovat
smazaný uživatel

přihlouplé? co ti na nich jako připadá přihlouplé? definuj přesně co myslíš?

Reagovat
Kily

"Ligue 1 je zajímava pro menšinu tohoto webu, jste snad další co chrání menšiny?"

"at sou tady stejně dlouhe članky i z jinych lig nebo žadny..."

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, jestli je to web o celým fotbale,tak to tu bud má byt rovnoměrné, nebo vůbec....nic přihlouplého to není........A ano jistou souvislost s chráněním menšin tady je, i podle těch podrážděných reakcí, co se snaží ochránit jednu ligu, která prý nemá vlastní web, tak se tady bude propagovat a články o ostatních at si lidi hledaj jinde

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

zamindrákovaný fanoušek Barcelony? jestli tě netankuje L1, tak proč sem vůbec chodíš? brečíš na nesprávným koberečku, radši si najdi svoji sekci a nespamuj tady

závist je hrozná věc, o tom žádná, ale psát kecy typu: "když se tady nepíše o PL,PD, nebude se tady psát ani o L1..."

Reagovat
smazaný uživatel

Když nejsi ani schopný podívat se komu fandím, tak radši ani nereaguj..

Reagovat
fenixLFC

keby si to iste urobil ty, usetril by si nam mnoho casu

Reagovat
fenixLFC

ty si paranoidny? zas mensiny, spamataj sa, to s tym nema nic spolocne. vacsina ludi nesleduje L1, mozno aj preto lebo nemaju cas aj na ine ligy okrem svojej a napriek tomu ich zaujima, tak si radi precitaju taketo zhrnutie.

ale zato, ze je domngo expert na L1, tak bude pisat trebárs o PD alebo PL len preto, aby tvoje srdiecko zostalo spokojne? Naserviruje ti tu perfektny clanok ako na zlatom podnose a tebe sa to nepaci. Ako som uz povedal- napis o svojej oblubenej lige. ked to bude za nieco stat, tak to predpokladam radi uverejnia. Nie miesto toho tu plakat ako male decko

Reagovat
smazaný uživatel

Pišeš uplně o něčem jinem jako já, takže si to znovu přečti a pak mi napiš, že sem napsal něco o tom, jak má domingo pasat o jinych ligach, což sem kur*va už nenapsal a sere mě že neumíš číst. Prostě jednou je to web o celym fotbale a podle toho by to taky mělo vypadat. Domingo je expert na Ligue1, OK at píše, ale at si eurofotbal najde redaktory i na ostatní ligy, at to nevypada, že je to tu jen o Ligue 1....Co je na tom nazoru tak nepochopitelného pro tvuj scvrklý mozek?

Reagovat
fenixLFC

to, ze nevies citat medzi riadkami.

a co je nepochopitelne? keby si vedel citat, tak ti to tu povedali asi desatkrat. Ten tvoj postoj urazeneho decka, ktory ked nema co chce, nemaju to mat ani ostatni. Clanky len o L1? Pozri si ostatne ligy, kolko je sprav tam a kolko v L1. neviem co tu stale kecas o nejakej ,,diskriminacii'' alebo ako to nazvat. Su tu odborníci aj na ine ligy a keby si si trebárs precital diskusie pod BL alebo PL, nasiel by si tam neskutocne mnozstvo informacii. je vsak jasne, ze sa bude skor pisat o tom, co nie je az tak na ociach, ci uz L1 alebo africky pohar. O takýchto udalostiach vacsina ludi nema ani ponatia a tak im taketo clanky daju viac ako stokrat omielane fakty o hracoch city,chelsea, United, Liverpool... Mas to rovnake ako dajme tomu literatura o 2. svetovej- aky zmysel ma napisat dalsiu knihu o bitke pri Stalingrade, kde sa nedozvies nic nového? Nie je lepsie pisat dajme tomu o Glywiciach?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole o čem to píšeš? Ano je to diskriminace psat o Ligue 1 a ne o PL, BL nebo PD a ostních ligách, prostě to tak je........A to není o tom že by se neustále psalo o faktech hraču City a LFC, jsou tam i jiné týmy níže postavené o kterých mají lidi malé info, taková chepionship tu je uplně mimo přitom by byla taky zajímavá, ale ne, nejvíc článků registruju u průměrné francouzké ligy........t si každy píše to co ho zajímá atd.....ale ti redaktoři webu by měli zajistit, aby se psalo k všemu...Jestli sem jak uražené děcko? Tvuj pohled na věc

Reagovat
Kily

články od 17.12.

Ligue 1 - 8

Premier League - 32

Primera División - 12

Serie A - 20

Bundesliga - 19

Reagovat
smazaný uživatel

Rozdíl mezi článkem a zprávou není? Respektive úvahou apod.?

Reagovat
fenixLFC

pozri si prislusnu rubriku a uvidiis, ze BL alebo portugalsko tam ma dost clankov, najme BL ma skoro kazdy tyzden nejaky nazor

Reagovat
smazaný uživatel

Nerozumíš elementárnímu faktu, že redaktor Ligue 1 nemůže za to, že ostatní ligy nemají dostatek svých redaktorů, resp. nemají čas nebo jiné dispozice, aby pravidelně přinášeli takové články?

Při neustálém kontaktu s touto invazivní a agresivní chorobou jsem si už dávno měl vytvořit imunitu, ale přesto mě to pokaždé překvapí, kolik lidí dnes neumí pracovat s informacemi, vědomostmi. Záplavy prázdných pojmů, frází, zbytečných informací, a ani náznak základu logiky, schopnosti uvažovat v kontextu. Ne jazyky drtit děti již od útlého věku, ale hlavně výukou logiky, a pěkně povinně na každé úrovni vzdělávacího systému!

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně napsáno, akorát si tím d*jebal sám sebe, to sem totiž celou dobu psal, ja neutočil na redaktora LIgue1, ale právě na Eurofotbal, že dovolí, aby jedno liga měla více článků než ostatní

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, taky me uz to protezovani premier league stve

Reagovat
smazaný uživatel

Aha.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle se zapíše do análů eurofotbalu hned vedle Hudynha a další exoty

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Exot sem podle toho že braním svůj nazor nebo proč přesně?

Reagovat
smazaný uživatel

Bo bráníš naprosto debilní argument, který ti tu už vyvrátilo snad 5 lidí a pořád jedeš dokola to samé, i když to jsou totální nesmysly. Dotazy?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Protože je to pořád dokola to hlavní a to jediné o čem mluvím, nikdo mi tu nic nevyvrátil.Většinou ani nepsali o tom co já, protože špatně chápou text.

Reagovat
fenixLFC

5 ludi chape zle text nebude chyba skor na druhej strane?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano bo vysvětlovat každemu že nemluvim o autorovi, ale celkově o eurofotbale, je na hovno.

Reagovat
fenixLFC

a vsetci ti to vysvetluju a furt to nie si schopny pochopit

Reagovat
smazaný uživatel

I give up.

Reagovat
fenixLFC

jasne, kvôli jednemu typkovi nebudu ziadne clanky o L1, lebo by ich tu mohlo byt vela, nedajboze viac ako PL. Poviem ti to tretíkrát- skus napisat nieco ty, ked su tie timy zo spodu tabulky tak zaujimave a zaujimaju ta, tak si ich nastuduj a nieco napis, ludia si to radi precitaju a bude to uzitocnejsie nez tvoje plakanie o disriminacii (nehovoriac o tom, ze keby sa pise iba o velkych ligach, tak zas budu diskriminovane male)

Reagovat
smazaný uživatel

ty seš dementní? Nevím proč se s tebou bavím, fandíš sice Liverpoolu jako já, ale mozek si asi moc netrénoval. Nestačilo napsat, ,,nesouhlasím s tvým názorem", než mi srcerivně vyvracet můj?

Reagovat
fenixLFC

dufal som ze ti to dojde, ale vidim, ze tebe by ani Sokrates nepomohol

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím proč do toho strkáš Sokrata, když zajisté víš, že jeho jediný pořádný zavěr je ,,Vím že nic nevím" To by jsme ani nemuseli diskutovat.

Reagovat
fenixLFC

prosim vysvetlite mu to dakto iny, ja uz nevladzem

zisti si aspon daco o sokratovi prosim

Reagovat
smazaný uživatel

Říkam.....DEMENCE

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Ano a stěžuješ si u ligy která tu má snad nejmíň článků

Reagovat
fenixLFC

championship? brat tvoj pohlad, tak to nemoze nikto pisat, lebo potom by sa muselo pisat o L2, 2. bundesliga, 2. spanielska atd. to by bolo predsa diskriminujuce voci nim....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u těch druhých lig je jasné že to není pravidelně atd, nechytej za slovíčka

Reagovat
guzman

ty jses asi nejaky zakompexovany blb. Ty chces aby se tu psalo vic o 2. anglicke lize nez o jedne nejlepsich lig sveta a jeste tu tvrdis ze je prumerna. Vetsinou kde se pise o nejlepsich ligach se zminuji jen o SA,BL,PD,PL ale L1 je v ustrani a tady ze se pise o L1 vice a ty jses s toho v pr*eli . Tak prosim te prejdi na jiny web nebo si kupuj noviny ale hlavne usetri nas tech tvojich komentu,diky .

Reagovat
fenixLFC

nechapes, L1 tu vsetky ostatne ligy diskriminuje

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi neumí číst, kde píšu že chci víc článků z druhé ligy než z Ligue1?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
guzman

ale ja to tak nemyslel precti si to jeste jednou a pochopis :)))ty chces aby se psalo vic o 2 AL nez aby se psalo o vic o L1 . Chapes ???

Reagovat
smazaný uživatel

to pravě nechci bo sem to nikde nenapsal

Reagovat
fenixLFC

Ano je to diskriminace psat o Ligue 1 a ne o PL, BL nebo PD a ostních ligách, prostě to tak je........A to není o tom že by se neustále psalo o faktech hraču City a LFC, jsou tam i jiné týmy níže postavené o kterých mají lidi malé info, taková chepionship tu je uplně mimo přitom by byla taky zajímavá, ale ne, nejvíc článků registruju u průměrné francouzké ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Ano kde je tam že má byt víc članků o druhe AL? to byla reakce na někoho kdo psal že musí byt i članky z meně atraktivních lig jako Africký pohar a podobné sračky, stím souhlasím, ale ne že se bude psat jen o Ligue 1

Reagovat
fenixLFC

to uz si robis srandu ze?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si vysloveně chronicky debilní chcípaček, co musí furt reagovat a otravovat lidi s pi*čovinkama, rozmlouvat názor a ještě se ohánět že tě podporuje většina, tak di po proudu ty materialistickej blbečku a už nereaguj smrad.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom přemýšleli snad všichni velcí myslitelé napříč lidskými dějinami, ale stále mě nepřestává fascinovat - jako kdyby to bylo zjištění dneška - ta matematicky přesná a sarkasticky krásná úměra mezi inteligencí a sebevědomím. O co méně rozumu, o to větší a neoblomnejšie sebevědomí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tim narážíš na mě jo? Vulgarity se můžou používat i rozumní lidé, pokud usoudí že je to vhodné a já se dokážu bavit s každým na jakékoli úrovně mluvy i inteligence. Boužel Fenix se ukazal jako debílek, tak by takto i nazván

Reagovat
smazaný uživatel

A opět.

Reagovat
guzman

Uz ho chudaka nechte uz jsem na to prisel on ma problem s vyjadrovanim on to totiz mysli jinak nez to napise, dominatorFCB plne s tebou soucitim ty si takovy debilek ale ja vim ze za to nemuzes ty uz ses tak narodil, chudacku maly

Reagovat
smazaný uživatel

pane bože sory že kleju ale ty si takovy kokot až to bolí myslím všechno přesně jak píšu.

Reagovat
smazaný uživatel

Guzman, debílek si možná ty

Reagovat
smazaný uživatel

" at to nevypada, že je to tu jen o Ligue 1." Tak to snad už blázníš ne? Ligue 1 tu má nepochybně nejmíň článků z těch TOP5 lig v Evropě a ty tu budeš brečet že tu máme jednou za čas luxusní článek jenom díky tomu že redaktor dává na téhle lize záležet...Místo breku radši napiš redaktorům těch tvých "upozadněných" lig ať si vezmou příklad od Dominga...kterému tedy všechna čest za tihle články

Reagovat
Woods

dost ludi L1 zaujima ... aj ked cestne priznam, ze hlavne kvoli tomu, ze tam hraju hraci ako Ibra, Edi ci Falcao a na tom nie je nic zle....navyse Domingo je expert na L1 tak nechapem preco by mal pisat 1000 krat o Barcelone ci Reale...

Reagovat
domingo

Tenhle argument chapu, ale na druhou stranu to ber treba tak, ze o PL, PD a BL se dozvis i jinde. Francii sleduju dlouhodobe, je to moje vasen a treba bych rad, aby cesti fanousci L1 chodili za informacemi prave sem. Jine velke ligy maji sve vlastni weby

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně ale pořad je to Eurofotbal tak bych čekal nějakou objektivitu, to není o tom, že tu nesmíš napsat článek o Ligue1, ale o tom, že tu nemá byt jenom Ligue1.

A jestli je to tvoje vášen proč taky neuděláš Ligue1 web?

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
MichelBastos

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nebýt bohatého PSG a Monaka tak o L1 vůbec nic nevíš :)

Reagovat
smazaný uživatel

Je to gloryhunter.

Reagovat
vlastik

Reagovat
Kepy_FCB

Buď rád že zmizla skotská liga

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelé čítanie aj pre nezainteresovaného čitateľa..

domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Tradičně dobrý článek Jen mě napadá jedna připomínka. V 17. kole sice Lorient vyhrál, ale pokud si vzpomínám, tak u toho zrovna Gourcuff nebyl, protože byl po operaci. Je ale možné, že se pletu a bylo to až o kolo později

Reagovat
domingo

Nechce se mi to kontrolovat, je to mozny. Kazdopadne se pocitaji zapasy, v nichz dany trener tym vedl, tzn. byl klubem zamestnan na teto pozici, bez ohledu na to jestli fyzicky sedel na lavce u hriste, hnipal na tribune nebo zral polivku v nemocnici :)

Reagovat
smazaný uživatel

No jasně Já jen, že to prostě slavil v nemocnice a ne na lavičce

Reagovat
stas87

to som sa fakt bal ze tento raz to gourcuff uz nezvladne a lorient sa zapoji len do boja o zachranu clanok skvely skoda ze moja znalost nemciny je na urovni ziaka 5.triedy tiez by som chcel napisat nieco podobne

Reagovat
smazaný uživatel

Obrovský pro ty/toho kdo se starají o francouzskou sekci redakci EF

Reagovat
smazaný uživatel

*stará o fr. sekci redakce EF

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo, jaká je šance, že by sé Niang prosadil do základu Montpellieru?

Reagovat
Kongo

Velká.

Reagovat
Godwinson

Stoprocentní, samozřejmě.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky.

Reagovat
domingo

Courbis bude asi dost zoufaly, takze tak 90%

Reagovat
Le Gunner

Francie jde téměř úplně mimo mě, už nestíhám sledovat ani Lyon ( ), ale tyhle články jsou fakt geniální a čtou se jedna báseň. Domingo je prostě frajer.

Reagovat
Kongo

Nicolas Benezet .Snad se pořádně rozehraje a začne hrát to,na co má.

Reagovat
cetto

chjo, před sezonou jsem věřil, že v Rennais konečně s novým koučem zapracují na ustálení herního projevu, ale nemyslel jsem tím, aby hráli stabilně blbě Bohužel to, co hráli, se kolikrát fakt nedalo sledovat a asi 8 jejich zápasů jsem nevydržel do konce a musel jsem to prostě vypnout..

Reagovat
Kongo

Valence doufám nesestoupí,ale těžko říct,kdo by tam místo nic měl jít.Že by Montpellier?Tam až na Cabellu a Stamboliho toho moc není.

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, odchod gourcuffa a jeho nasledne nahrazeni muze byt nakonec dost neprijemnou starosti; jediny, kdo v lyonu momentalne muze nabidnout podobne kvalitni vykony, je grenier a i ten brzy zrejme odejde...

Reagovat
Langi

proto ten Obraniak (asi)...ke Greniérovi ideální parťák a v Bordeaux bere pětinu toho co Gourcuff u nás

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Lorient udělal radost, dost by mě mrzelo kdyby ti sympaťáci spadli.

Reagovat
Kongo

Mají tak dobrý tým,že sestup by byl překvapením.Mají na to uhrát poháry.

Reagovat
Godwinson

Marseille a Corchia? Vypadá to zajímavě, na opačnou stranu mladý Ayew, to by byl tedy exponenciální nárůst sympatií.

Na ten leden se moc těším. Až Loui prodá Cabellu a Niang zaujme jeho místo :)

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzský útočník Nicolas Anelka z West Bromwiche slavil svůj první gól do sítě West Hamu v dnešním ligovém utkání gestem, jež je považováno za "obrácený nacistický pozdrav". Případem, jenž vzbudil hodně pozornosti především v Anelkově vlasti, se bude zabývat i anglická Fotbalová asociace. Kontroverzní gesto, při němž jedna natažená paže míří směrem k zemi a druhá se jí křížem přes prsa dotýká na rameně, je ve Francii známo jako "Quenelle". Začal ho užívat komik Dieudonné M'bala M'bala, jenž je znám svými antisemitskými názory.

trapný už s tema gestama-...

Reagovat
fenixLFC

vdaka takymto clankom viem aspon cosi o L1 fakt ma to bavi citat. tesim sa na dalsi diel, hlavne na lille, ktore chcem opat zacat pozerat (taky novorocny zavazok)

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně Domingo, ostatně jako vždy. To by ale bylo počteníčko, mít každá sekce svého Dominga a Fantomase.

Reagovat
Godwinson

A vypadá to, že bude volný Fofana z Nice. Dojem udělal, byla by to výborná posila pro většinu týmů. Byť nevím přesně, co se děje ... tipuju to spíše na něco jako "proč hraje ten zkurvený Puel ... jo aha"

Reagovat
smazaný uživatel

To jsme to teda dopracovali, když Lyon je v domingových článcích o středu tabulky

Reagovat
fenixLFC

aspon nanho nemusis cakat do dalsieho dielu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně, to mě nenapadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Vladko

Reagovat
guzman

preju Lyonu pohary, Lille at se udrzi na spici a ukaze tem bohatirum .Marseille preji taky pohary nejlepe LM.

Jinak skvely clanek ,luxusni poctenicko

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo zase raz doručil parádny článok,ďakujem :) Väčšiu radosť by som mal už len vtedy,ak by sa Lyon neobjavil v tomto,ale až v tom ďalšom článku...Dúfam,že pôjdu na jar hore.Fandím im už dlhé roky a veril som im vždy,ale až teraz mám z toho celého fakt zlý pocit.

Reagovat
Kongo

Letos trošku zklamání ve Valentinu Eyssericovi.

Reagovat
Paul Anka

tak anketa je úplně jasná, Lyon největší zklamání

Reagovat
Kongo

U mě je to Nice.

Reagovat
fenixLFC

tak je to najznamejsi z tych klubov tak je to jasne

Reagovat
smazaný uživatel

sice L1 nesleduje, protože fandím každýmu jen proti PSG, ale tyhle články jsou výborné, aspon se něco dozvím

Reagovat
Israha

A zase se tu místo fotbalu řeší jeden tupec nebo troll (případně syntéza obojího)...to jsem si myslel, že zrovna ve francouzské sekci se tohle omezuje jen na výlevy sázkařů. Ignorovat, nechat ať si tady kveruluje do prázdna.

Reagovat
smazaný uživatel

Se divíš když nějaky tupec tu piše a přitom o tom hovno ví, pak se nediv že v sekci L1 bude takový debata

Reagovat
Israha

Divím se tomu, že na něj všichni mají potřebu reagovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Další dement co nic nepochopí

Reagovat
Israha

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně tady to vlákno moc dlouho nepobude.

Reagovat
Israha

Doufejme.

Reagovat
smazaný uživatel

No jestli se tu začne i cenzurovat

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím autora članku.

Reagovat
Israha

A k tématu: Výsledkový propad Lyonu je velký, ale když se tak dívám na stavbu jejich obrany, až tak mě ten vysoký počet inkasovaných gólů nepřekvapuje...co ale vůbec nechápu, je tristní forma Rennes. Ten kádr je přitom velice silný, navíc Montanier mi před sezonou přišel jako ideální člověk na lavičku...pro mě jednoznačně zklamání půlsezony.

Reagovat
smazaný uživatel

My měli takovou obranu vždycky. I s Hugem v bráně, Reveillerem a dalšími jsme měli 50 inkasovaných golů po sezoně. Ta obrana je v řiti dlouhodobě, ale kdysi to ještě kompenzoval útok s Lisandrem a dalšími, teď se dají maximálně dva goly a to prostě většinou nestačí.

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsme od nich s domingem cekali mnohem vic

Reagovat
smazaný uživatel

Rennes nejvíce. Hlavně domácí zápasy, obzvláště proti papírově slabším. Očekávám zlepšení v druhé polovině sezony. I když prosinec povzbudivý tedy nebyl. Přesto si myslím, že Montanier je ideální. To se zapracováním mladíků začíná ukazovat, jen to chce čas.

Reagovat
Langi

ta obrana je zakletá...mě kolikrát připadá, že i kdybysme vyměnili všechny obránce, tak ti noví budou hrát stejně na hovno

Reagovat
smazaný uživatel

Bože, všichni tu řešíte L1, ale kdyby nebylo bohaté PSG a Monako tak ani možná nevíte kde francie leží, všichni chytloríli.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady máte trolla co nekecá k tématu, když tě to nezajíma tak tu nepiš.....

Reagovat
guzman

jej neznamena ze ty o fotbalu vis picu tak o Ligue 1 a Francii vime taky hovno

Reagovat
Kongo

No,mě například PSG ani Monako nezajímá.

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvám se všem, které sem za svůj názor urazil. Nechtěl jsem vyvolat tak rozsáhlou debatu o ničem, ale někteří mi vkládali do úst něco, co sem neřekl. Za svým názorem si však stojím a stát budu. Nebudu lhát, nad některýma komentářema jsem se musel smát, nepochopím totiž, jak se někdo může chtít hádat o tak jednoduché věci a poměrně srozumitelném názoru. Děkuji všem co mě aspon trochu pochopily a neudělaly ze mě trolla, máte můj respekt.......Zdar haluzaci, docela mě to bavilo, užíte si Ligue 1 a těším se příště u něčeho normálního AHOJ!

Reagovat
smazaný uživatel

Ano já vím o fotbalu hovno, aha takovou novinku sem nečekal. Ale mysli si to. Já jelikož ten fotbal sleduju dost, tak dokud nebylo bohate psg, malokdo fandil L1. Až když přišli boháči k moci, najednou to bylo ja fandim psg ja taky taky, a přitom o klubové historii věděli hovno. Ted dotoho i monako a najednou višchni o l1 ví a všichni jsou chytří. Nasrat.

Reagovat
guzman

Ja nejsem konkretni fanda nejakeho fr. klubu,nejvic mam rad a sleduji OL a OM a take je asi moje nejjoblibenejsi soutez L1 , proto nesnasim komenty typu kdyby nebylo PSG tak L1 ani neznate atd. a tak se ti omlouvam ale tohle me fakt vytocilo.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

140 prispevku, clovek zvedav, co se rozproudilo za zajimavou diskuzi a ono tohle. Uz i v L1, nestesti:)

Reagovat
Phillipinho

Myslite, ze Cabella v zime odejde? Jestli jo, za kolik tak?

Reagovat
Godwinson

Myslim, ze az v lete. Tak za 10-12. Ale bude zalezet kam, no.

Reagovat
Phillipinho

A kde bys ho tak rad videl?

Reagovat
Godwinson

V zakladu Chelsea

Reagovat
Phillipinho

Vidim ho jako vybornou moznost pro velkokluby ziskat spickoveho hrace za prijatelnou cenu

Reagovat
Godwinson

Souhlasím, ale známe to ... v lepším případě skončí v Marseille, v tom horším někde v Sampdorii nebo ještě hůře.

Reagovat
EAG le grand amour

Za Sorbona

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající článek jen doufám, že na konci sezony bude Lyon až v druhé části článku...

Reagovat
juninho8

a konci sezony budeme az v druhom clanku I hope

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele