Premier League - souhrn 21. kola: Liverpool vede o pět bodů

12.01., 22:45, aktualizováno 22.01., 22:40
Komentáře a souhrny
Darwin Núñez (© AFP)

Arsenal bez potíží zvládl bitvu o Londýn. Manchester City otočil zápas v Newcastlu a držel se dva body za vedoucím Liverpoolem, který následně neměl velké problémy v Bournemouthu.

Brighton & Hove Albion - Wolverhampton Wanderers 0:0

22.01.2024 20:45

Góly: -

Brighton remizoval v dohrávce 21. kola Premier League na svém hřišti s Wolves 0:0. Vlci proti odpočatým Rackům po většinu zápasu strádali a nevýrazným výkonem odmítli šanci poprvé od sezony 1971/72 vyhrát v anglické nejvyšší soutěži čtyři střetnutí po sobě. Pobřežní tým z jihu Anglie naopak prodloužil sérii domácí neporazitelnosti v lize na devět utkání, avšak z duelu neodcházel s úsměvem. Remizoval totiž už po osmé, a ztratil tedy další důležité body v boji o vyšší pozice.

Hráči Brightonu prožili v této fázi sezony nečekaný luxus, když před utkáním s Wolves měli až 16 dní volno. Racci navíc chtěli využít výhodu vlastního prostředí, kde neprohráli devět soutěžních klání za sebou, přičemž zde naposledy porazili Tottenham 4:2. Vlci ale přijížděli na Amex Stadium v dobré náladě, jelikož pětkrát v řadě nepoznali přemožitele.

Souboj týmů ze středu tabulky odstartoval lépe ten domácí. Po rohovém kopu se k prodlouženému míči na vzdálenější tyči prodral Facundo Buonanotte a v pádu se dostal k nebezpečné hlavičce. Na brankové čáře však zaskočil Tommy Doyle a změnu skóre odmítl. Na druhé straně vyzkoušel Pedro Neto z hranice šestnáctky obstřelit Jasona Steela. Jeho pokus se ale těsně nevešel mezi tři tyče.

Krátce po změně stran pláchl domácí defenzivě aktivní Neto. Dobře načasovanou přihrávkou našel lépe postaveného Matheuse Cunhu, nicméně ten pálil z penaltového puntíku jen do prostoru, kde se nacházel Steele a z následné dorážky pozdravil pouze diváky v ochozech. Vzápětí zahrozili po rychlém protiútoku také Racci. Do pokutového území se probil Joao Pedro, nicméně skvělým obranným skluzem jej odzbrojil Nélson Semedo. V samotném závěru mohli překlopit skóre na stranu hostí postupně Cunha a Mario Lemina, ani jeden se však s úspěchem nesetkal.

Brighton tak prodloužil neporazitelnost na vlastním stadionu, když s Vlky uhrál bod. V příštím kole se 30. ledna střetne s Lutonem, Wolverhampton změří o dva dny později síly s Manchesterem United.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Liverpool FC 0:4

21.01.2024 17:30

Góly: 49. Darwin Núñez, 71. Diogo Jota, 80. Diogo Jota, 90+3. Darwin Núñez

Liverpool zvýšil svůj náskok na čele tabulky již na pět bodů poté, co zvítězil v Bournemouthu 4:0. Po ospalém prvním poločase, v němž se diváci nedočkali jediné vyložené šance, se prosadil proti konsolidované defenzivě domácích Darwin Núňez. Uruguayského reprezentanta, který střelecký účet v nastavení i uzavřel, podpořil taktéž dvougólový Diogo Jota, jenž navíc asistencí přispěl k první trefě. The Cherries tak po výtečné formě ze závěru loňského kalendářního roku padli ve druhém ligovém klání v řadě.

Lídra tabulky po úspěšných pohárových duelech s Arsenalem a Fulhamem čekala cesta až k jižnímu pobřeží Anglie do Bournemouthu, který postupně stoupal tabulkou. Kromě silvestrovské prohry s Tottenhamem totiž Třešně vyhrávaly zápas za zápasem a obraly nejednoho favorita. Opíraly se převážně o výkony Dominica Solankeho, jenž v prosinci nasázel šest branek. Tentokrát měl navíc zvýšenou motivaci, jelikož mezi lety 2017 a 2019 působil v barvách Reds.

Od úvodního hvizdu se utkání odehrávalo v poměrně vysokém tempu a oba týmy spoléhaly především na rychlé protiútoky. Byli to hosté, jejichž útočné akce působily mnohem nebezpečněji. Trápili se však v předfinální fázi, případně jejich slabé střelecké pokusy brankáře Neta příliš neprověřily. Díky zodpovědným obranám a mizérii v zakončení se tak šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Vstup do druhého dějství byl ale pro fotbalisty Reds snový. Hned první větší akci dokázal ve 49. minutě Núňez nekompromisně proměnit, když se nikým nehlídaný ocitl u balonu na úrovni penaltového puntíku a přízemní střelou k pravé tyči otevřel skóre. I poté byl Liverpool týmem, který určoval tempo zápasu a díky tomu se mu v 71. minutě podařilo zdvojnásobit vedení. Diogo Jota obdržel výbornou přihrávku do pozice uvnitř pokutového území a na jeho přízemní pokus mířený k bližší tyči se Neto natahoval marně. Rozjetý Diogo Jota v závěru svůj famózní výkon korunoval druhou brankou. Conor Bradley mu naservíroval přihrávku do skvělé pozice a chladnokrevná rána Portugalce znovu rozvlnila síť. V nastavení ještě završil konečný dominantní výsledek Núňez.

Bournemouth tak prohrál s Reds po EFL Cupu i na ligové scéně. Spravit chuť si bude chtít 25. ledna v FA Cupu proti Swansea, Liverpool o den dříve v ligovém poháru navštíví Fulham.

Více informací k zápasu

Sheffield United - West Ham United 2:2

21.01.2024 15:00

Góly: 44. Ben Brereton, 90+13. Oliver McBurnie (pen.) - 28. Maxwel Cornet, 78. James Ward-Prowse (pen.)

Fotbalisté Sheffieldu remizovali ve 21. kole Premier League s West Hamem 2:2. Už na konci úvodní půlhodiny inkasovali jubilejní 50. branku v ročníku, což se v historii soutěže "povedlo" rychleji jen Barnsley v sezoně 1997/1998. Pak srovnal Ben Brereton Díaz, rodák z anglického Stoke, o jehož možnosti reprezentovat Chile se tamní funkcionáři dozvěděli v roce 2021 z počítačové hry, kde se shodou okolností objevila informace o původu jeho matky. Domácí ale museli dotahovat ještě jednou, a to se jim nakonec povedlo díky penaltě z dlouhého nastavení druhé půle. Tomu už ze hřiště přihlížel z českých reprezentantů pouze Tomáš Souček, Vladimír Coufal byl totiž chvíli předtím vyloučen.

Ani změna na postu trenéra ze začátku prosince nepřinesla zlepšení výsledků Sheffieldu. Jeden z problémů The Blades, nejhorší ofenzivu v soutěži, měl pomoci vyřešit Brereton Díaz, jenž do své rodné země přišel ze španělské LaLigy. West Ham se sice s rokem 2023 rozloučil výhrou nad Arsenalem, od té doby ale ani jednou nevyhrál a jeho pouť FA Cupem ukončil druholigový Bristol City.

Možná i kvůli těmto nezdarům vstoupili hosté do duelu poněkud nervózně, a v úvodu tak působil o něco fotbalověji poslední tým tabulky. Tato výstraha na Londýňany zjevně zafungovala, neboť jen o chvíli později napadající Danny Ings vypíchl míč obránci a posunul jej na Jarroda Bowena, ten ale svou přízemní ránu poslal mimo. Rozuzlení následné neurovnané pasáže přišlo po necelé půlhodiny hry, kdy Ingsova sražená střela propadla na zadní tyč k hlídkujícímu Maxwelovi Cornetovi, a ten pohotově poslal balon do sítě. Sheffield se však nevzdával a za svou aktivitu byl krátce před odchodem do kabin odměněn. Hlavičkový pokus Williama Osuly sice ještě fantasticky zlikvidoval Areola, dobíhající Brereton Díaz už se ale dorážkou nemýlil.

Kmenový hráč Villarrealu mohl po změně stran svůj debut v Premier League obohatit i o druhý gól, když ze strany postupoval na Areolu, křížným pokusem však bránu netrefil. Za bídu v zakončení pak byli domácí potrestáni. Ingse v rohu pokutového území podrazil Gustavo Hamer a nařízenou penaltu proměnil ve svůj čtvrtý ligový gól v této sezoně James Ward-Prowse. Divoký závěr pak okořenily červené karty na obou stranách, přičemž jako první se za brutální zákrok ze hřiště poroučel Rhian Brewster a chvíli po něm za druhé žluté napomenutí také Coufal. Aby toho nebylo málo, tak se nakonec kopala penalta i na druhé straně, kterou proti střídajícímu Lukaszi Fabiaňskému proměnil Oliver McBurnie.

Sheffield tak čtvrtou porážku od West Hamu v řadě nedopustil a získal bod. V příštím kole se představí 30. ledna na půdě Crystal Palace, Londýňané v první únorový den přivítají Bournemouth.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Nottingham Forest 3:2

20.01.2024 18:30

Góly: 19. Ivan Toney, 59. Ben Mee, 68. Neal Maupay - 3. Danilo, 65. Chris Wood

Fotbalisté Brentfordu ukončili ve 21. kole Premier League pětizápasové čekání na bodový zisk, když na svém stadionu zdolali Nottingham 3:2. Utrápené Včely vstoupily do utkání opět neslavně, když ve třetí minutě prohrávaly po gólu Danila. Domácí ovšem po distancu kvůli sportovnímu sázení posílil navrátilec Ivan Toney, jenž v 19. minutě chytře srovnal z přímého kopu. Z devítiminutové přestřelky, jež přišla před hodinou hry, vyšel s vítěznou trefou Neal Maupay.

Domácí celek nezažíval povedené období, když měl na svém kontě pět ligových porážek v řadě. Pomoct přerušit tuto nepříznivou sérii se měl pokusit i navrátivší Toney, jemuž vypršel trest za sázení trvající osm měsíců. Proti byl ovšem Nottingham, který se po skalpech Manchesteru United a Newcastlu vyhoupl o bod právě před Včely.

Forest udeřil již po třech minutách, kdy se k voleji zpoza šestnáctky probojoval Danilo a napálil balon nechytatelně k levé tyči. Srovnáno bylo v 19. minutě poté, co přímý volný kop z hranice pokutového území přetavil v gól přízemní střelou navrátilec Toney. Otočku ve skóre mohl zařídit po půlhodině hry Keane Lewis-Potter. Ten po Toneyho nabídce ke smůle domácího celku orazítkoval jen břevno. Byla to však poslední velká příležitost velmi vyrovnaného prvního poločasu.

Na další velkou šanci si diváci na Brentford Community Stadium museli počkat až do 53. minuty, kdy Toney poslal do vápna parádní centr, ten ovšem zakončil Lewis-Potter pouze do připraveného Matta Turnera. O šest minut později už však americký gólman nestačil zastavit hlavičku letící pod břevno, kterou po rohovém kopu vyslal Ben Mee. Vedení Brentfordu trvalo jen krátce. V 65. minutě totiž přispěchal s odpovědí v podobě přesného hlavičkového zakončení Chris Wood. Vyrovnaný stav rovněž netrval dlouho. Za další tři minuty se přesnou střelou z otočky prosadil Maupay a vrátil vedení na stranu Brentfordu. Na tuto trefu mohl odpovědět Orel Mangala, jehož rána jen těsně minula levou tyč.

Brentford tak přerušil sérii ligových proher a konečně zvítězil. Včely v příštím kole 31. ledna zamíří na stadion Tottenhamu, Nottingham o den dříve přivítá Arsenal.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Crystal Palace 5:0

20.01.2024 13:30

Góly: 11. Gabriel Magalhães, 37. Dean Henderson (vl.), 59. Leandro Trossard, 90+4. Gabriel Martinelli, 90+5. Gabriel Martinelli

Arsenal porazil ve 21. kole Premier League Crystal Palace jednoznačně 5:0, a po více než měsíci tak oslavil zisk tří bodů. Klíčem k úspěchu domácích byly rohové kopy a dvě gólové hlavičky Gabriela. Na první z nich neměl brankář Dean Henderson nárok, druhou si pak za záda smolně srazil sám. Brazilský bek, jenž tak měl lví podíl na obou prvopoločasových brankách, pomohl Kanonýrům k přerušení nepříznivé série, během níž severolondýnský celek čtyřikrát v řadě nezvítězil.

Po značném propadu formy se Arsenal už nutně potřeboval chytit. Z uplynulých sedmi soutěžních duelů totiž vyhrál jediný, přičemž poslední porážka s Liverpoolem znamenala vyřazení z FA Cupu. Jako ideální kandidát na zlepšení výkonů se jevilo právě Crystal Palace, které v minulém kole přerušilo osmizápasové čekání na výhru. Kanonýři si navíc s Eagles poradili v posledních třech vzájemných kláních.

Svěřenci Mikela Artety se prosadili již v 11. minutě, kdy centr z rohového kopu v podání Declana Rice přetavil ve vedoucí trefu stoper Gabriel. Další zajímavá příležitost se pro domácí naskytla rovněž po rozehrávce od praporku. Tentokrát se míč odrazil od zad hostujícího Jeffersona Lermy, gólman Henderson však výborně zasáhnul a další změnu skóre nepřipustil. Crystal Palace se k první nebezpečnější střele dostalo až po půlhodině hry, kdy špatnou rozehrávku Davida Rayi zachytil na hranici velkého vápna Lerma. S přízemním projektilem letícím na bližší tyč si španělský brankář zkušeně poradil. Arsenal udeřil prakticky hned nato, když si po další hlavičce Gabriela srazil míč do vlastní sítě gólman Henderson.

Třetí branku přidali Kanonýři v 59. minutě, kdy rychlý brejk bravurně sehráli Gabriel Jesus s Leandrem Trossardem. Druhý jmenovaný na hranici ofsajdu převzal balon, elegantní fintou se zbavil obránce a razantním projektilem překonal bezmocného Hendersona. Čestný úspěch mohl z přímého volného kopu zařídit Eberechi Eze, který přes zeď poslal pokus směřující pod břevno. Brankář Raya nicméně vytáhl důležitý zákrok a svůj tým podržel. V úplném závěru zápasu se ještě dvakrát prosadil Gabriel Martinelli, a zpečetil tak dominantní výkon Arsenalu.

Kanonýři se tedy znovu dočkali vítězství a mohou doufat ve vzestup formy, který otestují 30. 1. proti Nottinghamu, Crystal Palace ve stejný den vyzve Sheffield.

Více informací k zápasu

Manchester United - Tottenham Hotspur 2:2

14.01.2024 17:30

Góly: 3. Rasmus Højlund, 40. Marcus Rashford - 19. Richarlison, 46. Rodrigo Bentancur

Šlágr 21. kola Premier League mezi domácím Manchesterem United a Tottenhamem skončil remízou 2:2. Zápas, který ovlivnily především prostupné defenzivy na obou stranách, bleskurychle střelecky otevřel Rasmus Höjlund. Dánský útočník navíc ke konci první půle nahrál Marcusovi Rashfordovi, jenž Rudým ďáblům vrátil vedení. Kohouti se nicméně nevzdali a díky gólu Rodriga Bentancura minutu po návratu na trávník si z ostře sledovaného duelu odnesli bod.

Tottenham byl sice známý svou nevyzpytatelností na hřištích, alespoň dle jména, slavnějších celků, na Old Trafford však prohrál při osmi z posledních 10 návštěv. Tentokrát navíc přijížděl bez Heung-Min Sona. Připravena už naopak byla nová posila z Janova Radu Dragusin, kterého Spurs vyfoukli Bayernu. Přesto se rumunský bek do základní sestavy nedostal, na rozdíl od navrátilce na Ostrovy Tima Wernera. United na přestupovém poli mlčeli, a to navzdory 14bodovému manku na čelo soutěže.

Rudí ďáblové ovšem se stávajícími oporami začali snově. Už ve třetí minutě zakončil akci odstartovanou od vlastní brány pumelicí pod břevno Höjlund. Blízko vyrovnání byl chvíli nato Werner, jeho hlavičkový pokus ale mířil těsně vedle. V 19. minutě se už Spurs úspěšného zásahu dočkali, když skákající Richarlison umístil vysoký míč od rohového praporku přesně k pravé tyči. Zaplněnými tribunami to znovu zahučelo po půlhodině hry, kdy při snaze odvrátit centr hlavičkoval Destiny Udogie do tyče vlastní brány. Síť v ní se však záhy přece jen rozvlnila. Rashford si totiž ve 40. minutě narazil míč s Höjlundem a střelou na zadní tyč zařídil United jednogólový náskok. O ten mohl domácí připravit před odchodem do šaten Cristian Romero, hlavou ovšem poslal balon jen do břevna.

Zvonění brankové konstrukce hráče Manchesteru neprobralo, jelikož hned po změně stran udeřil Bentancur, jemuž na hranici vápna ideálně přihrál aktivní Werner. Tottenham si po vyrovnání vytvořil značnou územní převahu a domácí hrozili prakticky jen z rychlých kontrů. Jeden z nich po hodině hry zakončoval Scott McTominay, rána na zadní tyč ale minula cíl. Přestože hosté pokračovali v okupování útočné poloviny, brankář André Onana příliš práce neměl. Vážnou situaci nemusel řešit ani Guglielmo Vicario, a skóre se tak už do závěrečného hvizdu nezměnilo.

Vzájemný ligový zápas těchto soupeřů hraný na Old Trafford tedy poprvé od roku 2005 skončil remízou. Manchester United se v příštím kole představí 1. února na půdě Wolves, Tottenham o den dříve přivítá Brentford.

Více informací k zápasu

Everton FC - Aston Villa 0:0

14.01.2024 15:00

Góly: -

Hráči Evertonu remizovali ve 21. kole Premier League na svém hřišti s Aston Villou 0:0 a nedokázali vyhrát ani šestý soutěžní duel za sebou. Domácí na tom mohli být ještě o poznání hůře, kdyby si ovšem rozhodčí u videa nevšimli ofsajdového postavení předcházejícího trefě Álexe Morena. Stejný osud nicméně potkal v závěru i Karamelky, když zdvižený praporek obral o radost z přesného zásahu Abdoulayeho Doucourého.

Ačkoliv v tabulce si byly oba celky na hony vzdálené, z hlediska výkonnosti je nedávno potkal podobný osud. Jenže zatímco o záchranu bojující Everton nedokázal dotáhnout k výhře žádný z posledních pěti soutěžních duelů, Aston Villa těsně uspěla s Burnley a Middlesbrough. I přes lehce pokulhávající herní projev se tak Villans kromě postupu v FA Cupu zároveň udrželi v přímém kontaktu s čelem tabulky.

Agresivní vstup Karamelek do utkání vedl k první šanci, ve které se po centru Jacka Harrisona zjevil osamocený Arnaut Danjuma, ale jeho volej neměl potřebné parametry. Na druhé straně si poradil se skákající přihrávkou Moreno a zpoza šestnáctky vypálil nechytatelně k tyči. Gólové oslavy mu však překazila intervence videa, jež odhalilo předcházející těsný ofsajd Leona Baileyho. Krátce před odchodem do šaten si naběhl mezi dva stopery Dominic Calvert-Lewin a běžel vstříc Emilianu Martínezovi. Argentinský mistr světa však reflexivním zákrokem změnu skóre odmítl a následně si poradil také s dobře mířenou přízemní střelou Jamese Garnera.

Také po změně stran pokračovala série ostrých soubojů. Jeden takový odskákal Vitalij Mykolenko, jenž byl následně nucen pokračovat s ovázanou hlavou. Z hranice velkého vápna zkoušel štěstí John McGinn, nicméně jeho obstřel skončil jen pár čísel od pravé tyče. Na druhé straně se podruhé v zápase dostal k nebezpečnému zakončení Danjuma, ale ani tentokrát svůj volej nedokázal vměstnat do brankového prostoru. V samotném závěru mohl domácí příznivce zmrazit Matty Cash, který se zjevil úplně sám na penaltovém puntíku, avšak válečník Mykolenko mu skvělým obranným skluzem ve skórování zamezil. Hned vzápětí dostal míč do sítě Doucouré, ten ovšem svůj samostatný únik započal v ofsajdovém postavení.

Týmy se tak rozešly smírně, díky čemuž Everton alespoň ukončil třízápasovou šňůru ligových proher. Toffees sehrají příští duel v Premier League 30. ledna na stadionu Fulhamu, Aston Villa tentýž den přivítá Newcastle.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester City 2:3

13.01.2024 18:30

Góly: 35. Alexander Isak, 37. Anthony Gordon - 26. Bernardo Silva, 74. Kevin De Bruyne, 90+1. Oscar Bobb

Manchester City v bláznivém utkání 21. kola Premier League porazil Newcastle na jeho hřišti 3:2. Gólovou přestřelku odstartovala ve 26. minutě nádherná patička Bernarda Silvy. Straky sice ještě do konce prvního dějství otočily vývoj střetnutí, po změně stran ovšem na hřiště přišel Kevin De Bruyne, jenž nejprve sám skóroval a poté v nastaveném čase druhé půle nádhernou asistencí přispěl k vítězné trefě Oscara Bobba. Norský mladík svou první branku v nejvyšší anglické soutěži zaznamenal proti do té doby skvěle chytajícímu Martinovi Dúbravkovi.

Newcastlu se závěr minulého roku nevydařil. Konec v Lize mistrů a pět proher z předešlých šesti duelů Premier League nevykouzlilo na tvářích fanoušků příliš úsměvů. V posledním soutěžním utkání ale Magpies v Tyne-Wear derby porazili Sunderland, a udělali tak důležitý krok k návratu staré formy. Nyní se proti nim ovšem postavili silní Citizens, kteří usilovali o návrat do čela.

Úvod duelu přinesl kromě neuznaného gólu Seana Longstaffa i zranění Edersona, za něhož musel do branky naskočit Stefan Ortega. Od této chvíle sice působili živějším dojmem Citizens a v polovině první půle se mohli radovat. Silva uklidil přízemní centr Kylea Walkera efektní patičkou do sítě a poslal Manchester do vedení.

Portugalec pak mohl přidat také druhý gól, jenže jeho ránu z první skvěle vychytal Dúbravka, a na tahu tak byl Newcastle. Ve 35. minutě po ose hřiště všem utekl Alexander Isak a povedeným obstřelem na zadní tyč oslavil svůj 50. start v dresu Magpies. Na svého kolegu navíc ani ne za dvě minuty navázal Anthony Gordon, který sice šel na Ortegu z o něco většího úhlu, výsledek jeho snažení však byl totožný. Do kabin tedy s náskokem překvapivě zamířili domácí.

O narušení tohoto stavu se krátce po návratu na trávník pokusil Julián Álvarez, jeho výborně kopnutou standardku ale bravurně zneškodnil Dúbravka. Další šanci vyrovnat měl po více než hodině hry na kopačce Phil Foden, proti ovšem opět byla slovenská reprezentační jednička.

Stejně jako v pohárovém zápase se pak dostal na hřiště z lavičky i uzdravený De Bruyne a efekt přišel prakticky okamžitě. Trvalo to pouhých pět minut, než si belgický kouzelník vzal míč ve středu hřiště, prošel s ním až k vápnu a nenápadným projektilem jej uklidil k tyči. V nastaveném čase navíc ukázal De Bruyne svou genialitu podruhé. Nádherným centrem našel střídajícího Bobba, ten udělal kličku Dúbravkovi a pohodlně vystřelil svému týmu vítězství.

Manchester tak v St. James' Parku nakonec uspěl. V dalším kole jej čeká 31. ledna souboj s Burnley, Newcastle se o den dříve střetne s Aston Villou.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Fulham FC 1:0

13.01.2024 13:30

Góly: 45+4. Cole Palmer (pen.)

Chelsea porazila ve 21. kole Premier League na svém hřišti Fulham 1:0 a připsala si třetí výhru v soutěži v řadě. Po většinu utkání se však domácím již tradičně nedařilo nacházet skulinky v obraně soupeře. Ke gólu jim tak musel pomoct Issa Diop, po jehož faulu proměnil v závěru první půle již pátou penaltu v sezoně Cole Palmer. The Cottagers tedy nevylepšili bídnou bilanci ze Stamford Bridge, kde naposledy v lize zvítězili roku 1979, a navíc na stadionu souseda ze západního Londýna už více než 12 let ani jednou neskórovali.

The Blues naposledy dostali facku v EFL Cupu, když zaslouženě padli s Middlesbrough, což pro ně znamenalo již 31. porážku od začátku loňské sezony. Éra pod majitelem Toddem Boehlym tak zatím příliš úspěchů nepřinesla a pod palbou kritiky se ocitl i manažer Mauricio Pochettino. Zato v kádru Fulhamu vládla po posledních utkáních relativní spokojenost, neboť Chalupáři navázali na ligový skalp Arsenalu postupem v FA Cupu a o sérii výher je připravil až v ligovém poháru Liverpool.

Na Stamford Bridge ale Fulham začal velmi pasivně, obrovské problémy mu dělalo samotné podržení míče na půli The Blues. Ti se k prvnímu ohrožení branky propracovali v 15. minutě, kdy se na hranici vápna odhodlal ke střele Conor Gallagher, pravou šibenici však o kousek minul. Podobně neúspěšně dopadl o chvíli později i Armando Broja.

Djordje Petrović musel své umění předvést až krátce před úderem první půlhodiny, když vykopnul nebezpečnou ránu Harryho Wilsona. Těsně před odchodem do šaten se k zemi poroučel Raheem Sterling, za což sudí Anthony Taylor nařídil pokutový kop. Ten si vzal na starost Palmer a střelou k pravé tyči poslal Chelsea do vedení.

Po změně stran měl obrovskou příležitost na zvýšení skóre Sterling, měkoučký centr Enza Fernándeze ale nasměroval hlavou jen do brankové konstrukce. Modří byli aktivnější i nadále, zásluhou sebevědomého průniku střídajícího Noniho Maduekeho se dostal do dobré palebné pozice Levi Colwill. Urostlý rodák ze Southamptonu však svůj spolehlivý výkon nekorunoval vstřeleným gólem, neboť bránu vysoko přestřelil. V závěrečné části zápasu pak mohl atmosféru na stánku Chelsea zmrazit Raúl Jiménez, proti jeho střele se ovšem vytáhl Petrović.

Fulham na Stamford Bridge nepřekvapil, a The Blues se tak radovali ze šestého soutěžního vítězství před vlastním publikem v řadě. Chelsea v nejbližší době čekají dvě pohárová dobrodružství a ligový duel sehrají až 31. ledna na stadionu Liverpoolu. The Whites o den dříve přivítají Everton.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Luton Town 1:1

12.01.2024 20:45

Góly: 36. Zeki Amdouni - 90+3. Carlton Morris

Fotbalisté Burnley otevřeli 21. kolo Premier League remízou 1:1 v záchranářské bitvě s Lutonem. The Clarets se v první půli dlouho trápili a hosté jim v určitých pasážích hry takřka nepůjčili míč. Ve 36. minutě se nicméně šťastně prosadil jinak nepříliš produktivní Zeki Amdouni. Švýcarův gól dlouho směřoval k teprve druhé výhře před vlastním publikem v sezoně, jenže v nastavení srovnal Carlton Morris. Jeho zásahu předcházel kontroverzní souboj s brankářem, který jako nedovolený neposoudil Tony Harrington, jenž odpískal teprve svůj druhý prvoligový duel v ročníku.

Oba celky naposledy nezvládly své pohárové povinnosti, když Burnley prodloužilo proti Tottenhamu sérii proher na tři klání v řadě a Luton jen remizoval se třetiligovým Boltonem. Pro domácí byla páteční předehrávka velmi důležitá, jelikož se nacházeli na sestupové 19. příčce právě za svým soupeřem. The Clarets mohlo povzbudit alespoň to, že v prvním vzájemném měření sil v aktuální sezoně zvítězili 2:1.

Ačkoliv mnozí experti očekávali od záchranářské bitvy tuhý boj s minimem příležitostí, brankáři se dostali do permanence hned v první desetiminutovce. Jako první předvedl svůj um hostující Thomas Kaminski, jenž vychytal pokus Jóhanna Berga Gudmundssona. Záhy se prezentoval efektním skokem také James Trafford proti projektilu Rosse Barkleyho. Na domácích hráčích byla znát nervozita z významného utkání. O to větší vzpruhu pro ně představovala trefa Amdouniho, který ve 36. minutě po akci z levé strany zřejmě i silou vůle dotlačil balon za záda Kaminskiho.

Kouč Burnley a zároveň bývalý excelentní stoper Vincent Kompany vsadil do druhé půle vše na obranu. Luton se tak ocitl v poněkud neobvyklé roli, jelikož musel dobývat tuhý defenzivní blok soupeře. Po hodině hry navíc mohl domácí tým odskočit na rozdíl dvou branek, když tečovaný pokus Wilsona Odoberta vyrazil na poslední chvíli Kaminski. Podobným způsobem Francouz ztroskotal na Belgičanovi i devět minut před koncem základní hrací doby. Hosté si vytvořili velkou šanci až v nastavení, kdy Trafford podstoupil souboj s Elijahem Adebayem a Morris využil situace k pohodlnému zakončení do prázdné brány.

Bitva nováčků tak nakonec vyústila v dělbu bodů. The Clarets čeká 31. ledna duel s Manchesterem City, Luton změří o den dříve síly s Brightonem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
21
14
6
1
47 : 18
48
2
Manchester City
20
13
4
3
48 : 23
43
3
Arsenal FC
21
13
4
4
42 : 20
43
4
Aston Villa
21
13
4
4
43 : 27
43
5
Tottenham Hotspur
21
12
4
5
44 : 31
40
6
West Ham United
21
10
5
6
35 : 32
35
7
Brighton & Hove Albion
21
8
8
5
38 : 33
32
8
Manchester United
21
10
2
9
24 : 29
32
9
Chelsea FC
21
9
4
8
35 : 31
31
10
Newcastle United
21
9
2
10
41 : 32
29
11
Wolverhampton Wanderers
21
8
5
8
30 : 31
29
12
AFC Bournemouth
20
7
4
9
28 : 39
25
13
Fulham FC
21
7
3
11
28 : 36
24
14
Brentford FC
20
6
4
10
29 : 33
22
15
Crystal Palace
21
5
6
10
22 : 34
21
16
Nottingham Forest
21
5
5
11
26 : 38
20
17
Everton FC
21
8
3
10
24 : 28
17
18
Luton Town
20
4
4
12
24 : 38
16
19
Burnley FC
21
3
3
15
21 : 42
12
20
Sheffield United
21
2
4
15
17 : 51
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (412)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele