Premier League - souhrn 28. kola: Arsenal jde do čela

09.03., 15:25, aktualizováno 11.03., 22:58
Komentáře a souhrny
John Stones (© AFP)

Dlouho očekávaný souboj Liverpoolu s Manchesterem City vítěze nepoznal, na Anfield Road se zrodila remíza 1:1. Toho využil Arsenal, který se posunul do čela tabulky. V pondělní dohrávce uspěla Chelsea, která si poradila s Newcastlem United.

Chelsea FC - Newcastle United 3:2

11.03.2024 21:00

Góly: 6. Nicolas Jackson, 58. Cole Palmer, 76. Mychajlo Mudryk - 43. Alexander Isak, 90. Jacob Murphy

Chelsea zdolala v dohrávce 28. kola Premier League před vlastními fanoušky Newcastle 3:2. K výhře zavelel už v šesté minutě Nicolas Jackson, když tečoval střelu Cola Palmera. Straky sice dokázaly do konce první půle vyrovnat, ale v 58. minutě se opět blýskl anglický mladík přesnou ranou z hranice vápna. O výhře The Blues pak v 76. minutě rozhodl po individuální akci Mychajlo Mudryk. Londýňané ukončili čtyřzápasové čekání na vítězství proti Magpies, na které se navíc dotáhli s jednobodovou ztrátou a utkáním k dobru.

Výkony Chelsea nebyly ani v tomto ročníku ideální, o čemž svědčilo až 11. místo v tabulce. Blues prožili velmi nabitý únor, těšit je mohl postup do čtvrtfinále FA Cupu nebo ligová remíza s Citizens. Spíše však stále převládal smutek z prohraného finále EFL Cupu či ze ztráty v minulém kole na hřišti Brentfordu. Na jejich půdu tentokrát přicestoval Newcastle, jenž se rovněž na jeho poměry trápil a v lize se nacházel pouze o jednu pozici výš.

Blues se brzy dostali do vedení zásluhou Jacksona, jenž v šesté minutě dokázal ideálně tečovat přízemní střelu Palmera. Ve 23. minutě se už senegalský útočník odhodlal ke střele sám, ráně ale nedal dostatečnou razanci, aby rozvlnila síť za Martinem Dúbravkou. V dobré příležitosti se ocitl Joe Willock, ve vápně se protlačil k centrovanému balonu, jenže obránce mu nedal potřebný klid na zakončení a míč šel vysoko nad branku. Ve 43. minutě Newcastle využil zaváhání domácí obrany a Aleksander Isak krásným obstřelem na zadní tyč srovnal stav utkání. V nastavení se chytře zbavil obránce Raheem Sterling, poté však vypálil přímo do středu branky.

Druhý poločas odstartoval pumelicí pod břevno Miguel Almirón, dobře postavený Djordje Petrovič ji však za svá záda nepustil. Na druhé straně se v 58. minutě prosadil Palmer, když nikým nehlídaný obdržel míč na hranici šestnáctky a přízemní ranou překonal Dúbravku. Vzápětí hostující defenzivě utekl Sterling, jenže poté nedokázal udělat kličku gólmanovi a následnou střelu vyrazil na brankové čáře jeden z doběhnuvších obránců.

V 76. minutě o osudu zápasu definitivně rozhodl střídající Mudryk, který prokličkoval obranou, posadil si brankáře a uklidil míč do sítě. V poslední minutě hrací doby zkorigoval skóre bombou na přední tyč Jacob Murphy.

Chelsea tak těžký duel zvládla a doma získala tři body. Obě mužstva se vrátí zpět do ligové akce až 30. března. Blues se střetnou s Burnley, Straky změří síly s West Hamem.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Manchester City 1:1

10.03.2024 16:45

Góly: 50. Alexis Mac Allister (pen.) - 23. John Stones

Prestižní souboj 28. kola Premier League přinesl remízu Liverpoolu s Manchesterem City 1:1. Úvodní branku utkání vstřelil ve 23. minutě John Stones, jenž využil perfektně zahraného rohového kopu Kevina De Bruyneho. Na první zásah anglického obránce v ročníku však navázal po změně stran proměněnou penaltou Alexis Mac Allister. Z dělby bodů měl nicméně největší radost Arsenal, který se v průběžné tabulce udržel na první příčce o skóre právě před Reds.

Výborná forma obou celků, rozdíl jediného bodu na čele tabulky a také dvě z největších trenérských osobností fotbalového světa na každé z laviček. To vše slibovalo parádní přímý souboj o první pozici. Čísla hrála o něco více pro Liverpool v roli domácího týmu. Z posledních 30 vzájemných klání těchto dvou rivalů totiž vyhrál hostující celek pouze dvakrát.

Základní jedenáctka Reds, jejíž výběr byl vzhledem k široké marodce pro Jürgena Kloppa pořádně tvrdým oříškem, vstoupila do utkání výrazně pomaleji než soupeř, který si během první desetiminutovky připsal hned dva nebezpečné pokusy. Nebylo tak překvapením, že gól s číslem jedna patřil právě Citizens. Po rohovém kopu De Bruyneho měl největší tah na branku Stones, na jehož zakončení neměl gólman nárok. V závěru půle mohl vyrovnat Luis Díaz, z hrany vápna však nezamířil přesně a balon proklouzl vedle levé tyče.

Krátce po změně stran doběhl Ederson pozdě do souboje s Darwinem Núňezem a rozhodčí odpískal pokutový kop. Nabídnutou příležitostí nepohrdl Mac Allister, který suverénní exekucí navázal na penaltový úspěch proti Spartě. Akce měla pro hosty další negativní dopad v podobě nutnosti vystřídat Edersona, který při vlastním faulu utrpěl zranění. Díaz zazdil obrovskou příležitost také ve druhé půli, tváří v tvář brankáři hrubě nezvládl pokus o obstřel. Rozhodnuto mohlo být v 74. minutě, Phil Foden však v souboji s domácím gólmanem tečoval hlavou míč pouze na břevno. Příležitost zvrátit zápas na stranu světlemodrých měl ještě v 89. minutě Jérémy Doku, jeho parádní ránu z úhlu ovšem zastavila tyč.

Velký šlágr na Anfieldu tedy dospěl k remíze a směrem k titulu toho příliš nenapověděl. Další ligový duel čeká Reds až 31. března, kdy změří síly s Brightonem. Citizens ve stejný den vyzvou dalšího konkurenta v boji o titul, tedy Arsenal.

Více informací k zápasu

West Ham United - Burnley FC 2:2

10.03.2024 15:00

Góly: 46. Lucas Paquetá, 90+1. Danny Ings - 11. David Datro Fofana, 45+2. Konstantinos Mavropanos (vl.)

Burnley se vzepřelo ve 28. kole Premier League prognózám a remizovalo na hřišti West Hamu 2:2. Hosté se ziskem prvního venkovního bodu od konce prosince posunuli z poslední příčky tabulky, přesto pro ně měl nerozhodný výsledek hořkou pachuť. V průběhu poločasové přestávky se totiž těšili z dvougólového náskoku, jenže Londýňané rychle po změně stran snížili a v nastavení srovnali zásluhou Dannyho Ingse. Ten se trefil v aktuálním ročníku poprvé, v těch minulých přitom nasázel v rámci této soutěže 70 branek. Tomáš Souček a Vladimír Coufal odehráli v dresu londýnského celku celé utkání.

V táboře West Hamu byl v polovině února oheň na střeše, když Kladiváři podlehli Arsenalu vysoko 0:6. Zdrcení hráči pak ještě nestačili na Nottingham, poslední dva ligové výsledky ale lehce zlepšily fanouškům náladu, přičemž o výhře nad Evertonem rozhodl krásnou ranou Tomáš Souček. Další triumf měl dle papírových předpokladů přijít proti sklíženému Burnley, jež získalo v roce 2024 pouhé dva body.

To však v Londýně začalo velmi aktivně, což rezultovalo ve vedoucí trefu. David Datro Fofana se uvolnil mezi dvěma hráči domácích a poté vyslal nádhernou střelu, která doplachtila až do horního rohu branky. To nakoplo West Ham, který postupně začal čím dál více hrozit. Největší zbraní Kladivářů byly centry Coufala, které dělaly hostům velké problémy, nicméně na poslední chvíli je vždy dokázali zneškodnit. The Hammers se tak do poločasové přestávky střely na bránu nedočkali, naopak na druhé straně ještě padl gól, když si přihrávku ze strany od Joshe Cullena nešťastně srazil do sítě Konstantinos Mavropanos.

Hned z první akce po změně stran došlo ke snížení. Zaváhání defenzivy hostů vedlo k tomu, že se Lucas Paquetá řítil sám na bránu a gólmana nekompromisně po zemi prostřelil. Poté přišel velký nápor domácích. Ze závaru po rohovém kopu vystřelil Jarrod Bowen, naneštěstí pro něj pouze do zad Paquety. O chvíli později Mohammed Kudus spálil obrovskou příležitost, když po zaseknutí střílel z ideální pozice pouze nad břevno. V další šanci trefil Coufal po teči jednoho z obránců pouze horní tyč. V 82. minutě zkoušel štěstí Souček, který byl dobře postavený v šestnáctce, jeho pokus však vychytal brankář James Trafford. Domácí se nakonec téměř dočkali, nicméně trefa Ingse nebyla kvůli předcházejícímu těsnému ofsajdu uznána. V nastaveném čase se přece jen anglický forvard trefil, čímž zařídil srovnání. Zkušený útočník poté ještě trefil břevno.

Burnley tak vůbec poprvé dokázalo v roce 2024 ve venkovním utkání získat alespoň bod, přesto jeho hráči odcházeli zklamaní. V příštím kole se na jeho hřišti představí 16. března Brentford, West Ham přivítá o den později Aston Villu.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Nottingham Forest 1:0

10.03.2024 15:00

Góly: 29. Andrew Omobamidele (vl.)

Fotbalisté Brightonu porazili ve 28. kole Premier League před vlastními fanoušky Nottingham 1:0. Rackové se po třech soutěžních porážkách v řadě, které utržili na hřištích soupeřů, vrátili na Amex Stadium, kde předvedeným výkonem potěšili své příznivce. K radosti Albionu přispěl i hostující Andrew Omobamidele, jenž si vstřelil vlastní gól po nedorozumění při bránění přímého kopu. Zatímco The Seagulls poskočili na osmé místo v tabulce, Forest se stále nachází těsně nad sestupovým pásmem.

Na začátku kritické části sezony Racky fatálním způsobem opustila forma. Nejprve vypadli z FA Cupu na hřišti Wolves, následovala vysoká ligová porážka s Fulhamem a nešťastný trojboj zakončili čtyřgólovým výpraskem v osmifinále Evropské ligy v Římě. Záchytný bod tak mohl představovat duel proti Forest, kteří z posledních sedmi klání v rámci Premier League vyhráli jediné.

Domácí fotbalisté v úvodních minutách sevřeli soupeře kolem vápna a snažili se najít správnou cestu k bráně. V 15. minutě se k hlavičce vyšplhal Jakub Moder, Matz Sels ovšem vytáhl pohotový zákrok. Po další necelé čtvrthodině došlo při přímém kopu Racků k nedorozumění mezi gólmanem Forest a stoperem Omobamidelem, kdy se spoluhráči srazili a od obránce balon propadl do sítě. Vedení mohl okamžitě vymazat Divock Origi, který si šikovně naběhl na centr, nicméně Bart Verbruggen proti ráně k tyči zasáhl. Po zbytek poločasu drželi míč většinou hosté, k vyrovnání se však nepropracovali.

O smazání manka se hráči Forest snažili i ve druhé půli, obrana Albionu však náporu odolávala. Rackové uchlácholení vedením nedokázali vyrovnat tempo hostů, což se jim mohlo vymstít v 67. minutě, kdy Moder sjel soupeře skluzem a sudí mu málem udělil červenou kartu. Po konzultaci s videorozhodčím ale ukázal pouze kartonek žluté barvy. Ani toto varování domácí neprobralo, a tak se k nebezpečnému zakončení z úhlu dostal Chris Wood, Verbruggen ovšem vytáhl důležitý zákrok. Roberto De Zerbi zareagoval na tlak The Tricky Trees střídáními, díky nimž Rackové těsné vedení ubránili bez komplikací.

Brighton se tedy po sérii neúspěchů konečně chytil a pojistil si postavení v první desítce. V lize se znovu představí až 31. března proti Liverpoolu, Nottingham vyzve už 16. března Luton.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Tottenham Hotspur 0:4

10.03.2024 14:00

Góly: 50. James Maddison, 53. Brennan Johnson, 90+1. Heung-min Son, 90+4. Timo Werner

Hráči Tottenhamu po perfektním vstupu do druhé půle zvítězili ve 28. kole Premier League na hřišti Aston Villy 4:0. Úvodní dějství sice nepřineslo ani jednu střelu na bránu, krátce po změně stran se ovšem v rozmezí tří minut hosté hned dvakrát prosadili, přičemž vítěznou trefu zaznamenal James Maddison, který asistoval u rozhodující branky v minulém utkání. Naděje Villans na vyrovnání zmařil po hrubém faulu v 65. minutě vyloučený kapitán John McGinn. V početní převaze se vyřádil Heung-Min Son, jenž v nastavení zapsal gól a asistenci. Pátí Kohouti tak stáhli náskok čtvrtých Lvů na pouhé dva body.

V Birminghamu byl na programu duel, který mohl oběma zúčastněným celkům do zbytku sezony mnoho napovědět. Spurs i Villans totiž sváděli lítý boj o nejlepší čtyřku znamenající jistotu účasti v Lize mistrů. Domácí sice měli před výkopem na svého soupeře pětibodový náskok, v případě porážky a úspěchu Tottenhamu v dohrávaném zápase se však mohly role výrazně obrátit.

Ačkoliv měli od úvodního hvizdu zdánlivou herní převahu hosté, kteří dominovali statistice držení míče, z pohledu ofenzivní nebezpečnosti vládla Villa. Již v páté minutě se z brejku parádně utrhl Ollie Watkins, ve vápně byl však čistě sražen k zemi posledním bekem Mickym van de Venem. Divácky atraktivní tempo zbytek první půle bohužel neudržel, k vidění nebyl ani jeden přesný střelecký pokus a pokračovala pouze marná snaha Spurs o obehrání soupeře postupnou kombinací.

Již první desetiminutovka druhého dějství nicméně divákům ve Villa Parku z hlediska akčnosti vše vynahradila, radost ovšem přinesla výhradně příznivcům hostujícího mužstva. V 50. minutě si na přesný centr Papeho Matara Sarra naběhl Maddison a volejem z těsné blízkosti překonal Emiliana Martíneze. Vzápětí propukla euforie severolondýnských hráčů podruhé, nekompromisní dělovkou zevnitř pokutového území přinutil argentinského brankáře ke druhé kapitulaci Brennan Johnson. Pochmurný průběh domácího celku napsal další kapitolu v 65. minutě, kdy kapitán týmu McGinn nemilosrdně poslal k zemi Destinyho Udogieho a zaslouženě obdržel předčasný lístek do sprch. Konečný výsledek určilo až dlouhé nastavení. Hned v jeho úvodu se Son střelou těsně pod břevno stal pátým nejlepším kanonýrem v klubové historii. Dominanci The Lilywhites dokázal po přihrávce Sona proměnit v gól také Timo Werner, který předvedl pohlednou ránu na vzdálenější tyč.

Tottenham tak udělal další krok k posunu na čtvrté místo zaručující Ligu mistrů. Aston Villa se v příštím kole pokusí 17. března skolit West Ham, zatímco Spurs o den dříve zavítají na hřiště Fulhamu.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Brentford FC 2:1

09.03.2024 18:30

Góly: 19. Declan Rice, 86. Kai Havertz - 45+4. Yoane Wissa

Hráči Arsenalu nadále pokračují ve skvělé formě, když ve 28. kole Premier League porazili Brentford 2:1. Vítězství se však nerodilo snadno, když o rychle nabyté vedení přišli v závěru první půle, kdy Aaron Ramsdale při svém výkopu trefil Yoana Wissu, od nějž se míč odrazil do sítě. Člen anglické reprezentace se přitom v bráně Kanonýrů objevil v lize poprvé od listopadu. Pár minut před koncem základní hrací doby ale hlavou udeřil Kai Havertz, jenž rozhodl o osmé výhře domácích v řadě.

Ti se tak prodrali na první místo tabulky, kde se jen o bod za nimi nachází Liverpool se zápasem k dobru.

Vedení Arsenalu sáhlo zkraje roku po několikadenním herním soustředění v Dubaji a od té doby se výkony Kanonýrů rozzářily. Domácí fotbalisté zasáhli v roce 2024 do sedmi ligových zápasů a všechny vyhráli s celkovým skóre 31:3. Prostor k polevení ale nepřicházel vzhledem k vyrovnanému čelu tabulky ani proti Brentfordu, jehož útok vedl Ivan Toney silně spojovaný s přestupem do červené části severního Londýna.

Kanonýři na hrací ploše podle papírových předpokladů od úvodního hvizdu dominovali, dlouho se jim však nedařilo propracovat do nebezpečného zakončení. To se změnilo v 19. minutě, kdy si na povedený centr Bena Whitea naskočil Declan Rice a dobře umístěnou hlavičkou poslal míč za záda Marka Flekkena. Územní převaha svěřenců Mikela Artety pokračovala i po vstřelené brance, ale gólové příležitosti díky pevnému defenzivnímu bloku Včel nepřicházely. V nastavení první půle navíc chyboval Ramsdale, jehož pozdní odkop ve skluzu zblokoval Wissa tak šťastně, že se balon odrazil mezi tři tyče a na Emirates Stadium bylo srovnáno.

Trend z první půle pokračoval i po změně stran. Arsenal dobýval šestnáctku Brentfordu a zvyšoval svoje střelecké úsilí. Přesto byli v 55. minutě blíže vedoucí trefě hosté, když se snažil vyběhnutého Ramsdalea nachytat ranou z velké dálky Toney. Anglický gólman ale tentokrát skvěle zasáhl a odvrátil míč do zámezí. Zhruba čtvrthodiny poté se o slovo přihlásil stoper Nathan Collins, jenž vyplaval ve vápně osamocený, nicméně na Ramsdalea ze vzduchu nevyzrál. Rozhodnout tak mohl autor prvního gólu Rice, jehož projektil zpoza pokutového území skončil na spojnici brány. Londýňany to však mrzet nemuselo, jelikož se jejich hrdinou stal Havertz, který po druhé asistenci Whitea prostřelil Flekkena tvrdou hlavičkou pod břevno.

Ligová jízda Arsenalu rokem 2024 tak pokračovala ziskem dalších tří bodů. Příští zápas ho v Premier League čeká až 31. března, kdy pojede na stadion Manchesteru City. Brentford se představí už 16. března v Burnley.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Fulham FC 2:1

09.03.2024 16:00

Góly: 52. Rayan Aït Nouri, 67. Tom Cairney (vl.) - 90+8. Alex Iwobi

Fulham sice dokázal poprvé od roku 2016 skórovat na Molineux Stadium, přesto ve 28. kole Premier League prohrál s Wolves 1:2. Fanoušci domácích měli před utkáním starosti s tím, kdo bude střílet góly, jelikož zranění Hee-Chan Hwang a Matheus Cunha obstarali téměř polovinu všech branek The Wanderers v tomto ligovém ročníku. Odpovědi na jejich otázky nakonec přinesli krajní obránci, když v 52. minutě otevřel skóre Rayan Aït-Nouri a o čtvrt hodiny později měl velký podíl na zvýšení vedení Nelson Semedo, byť tento zásah byl nakonec označen jako vlastní.

The Cottagers byli až do nedávného výjezdu na Old Trafford týmem, který na hřištích soupeřů vybojoval druhý nejmenší počet bodů z celé ligy. Na ikonickém stadionu se však vybičovali k nečekanému výkonu a Rudé ďábly skolili pozdním gólem Alexe Iwobiho. Fulham pak navíc využil nabytého sebevědomí k jasné výhře 3:0 nad Brightonem. Stejným poměrem prohráli Wolves v Newcastlu, předtím ale v krátkém časovém sledu porazili Chelsea a Tottenham.

O poznání lepší vstup do utkání zažívali hostující hráči, kteří také poprvé zaměstanali gólmana soupeře. V sedmé minutě vybídl Iwobi ke střele z úhlu Andrease Pereiru, jeho ránu ale José Sá reflexivně vyrazil na roh. Další obrovskou šanci měl ve 25. minutě Harry Wilson, jehož do rychlého úniku vyslal opět Iwobi. Své technické zakončení šajtlí ovšem zakroutil těsně vedle pravé tyče. Závěrečnou šanci první půle si připsal stoper hostů Tosin Adarabioyou, který ranou uvnitř vápna napálil břevno.

Krátce po změně stran za to vzal Wilson, z rohu vápna ale pálil o kus mimo. Záhy ovšem přišla premiérová šance domácího týmu a na Molineux Stadium hned vypukla gólová radost. Po přímém kopu totiž vracel míč do předbrankového prostoru Toti. Tam čekal osamocený Aït-Nouri, který suverénní ranou na bližší tyč otevřel skóre utkání. Vítězství pak pojistil další bek Semedo, jehož střelu z hranice vápna tečoval do protipohybu gólmana bránící Tom Cairney, který si do statistik připsal vlastní branku. Jeho smolný moment nabral důležitosti v osmé minutě nastavení, kdy skóre pouze korigoval Iwobi.

Celek z Wolverhamptonu tak vítězstvím protáhl sérii domácích vzájemných duelů bez porážky, když v ligové soutěži naposledy padl v roce 1985. V příštím kole přivítá 16. března Bournemouth, na hřiště Fulhamu přijede tentýž den Tottenham.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Luton Town 1:1

09.03.2024 16:00

Góly: 11. Jean-Philippe Mateta - 90+6. Cauley Woodrow

Crystal Palace remizoval ve 28. kole Premier League doma s Lutonem 1:1. Jediným úspěšným střelcem "Orlů", kteří pohrdli řadou stoprocentních gólových příležitostí, se stal Jean-Philippe Mateta, jenž v 11. minutě efektně patičkou potrestal chybu hostující obrany. Vše směřovalo k páté ligové porážce Kloboučníků v řadě, v závěrečném nastavení ji však odvrátil svým prvním gólem mezi anglickou elitou Cauley Woodrow. Za zmínku stojí také premiéra Sunnyho Singha Gilla, který se stal prvním britským rozhodčím jihoasijského původu v historii Premier League.

Luton sice nadále bavil svou předváděnou hrou, jenže body mu to už více než měsíc nepřineslo. Malou útěchou byl pro nováčka fakt, že tři poslední porážky přišly od soupeřů nacházejících se v elitní šestce tabulky. Crystal Palace bylo naopak týmem, který mohli Kloboučníci považovat za celek, přes který se dalo probojovat k záchraně. "Orli" ale pod vedením Olivera Glasnera pookřáli a naposledy sahali po překvapení na půdě Tottenhamu.

"Orli" na začátku zápasu působili živějším dojmem a v 11. minutě se jim podařilo otevřít skóre. Po chybě hostující obrany se do samostatného úniku dostal Daniel Muňoz, jenž se kličkou vyhnul brankáři, našel v ještě lepší střelecké pozici Matetu a ten parádně patičkou poslal míč do sítě. Následný průběh první půle výrazně komplikovaly časté ztráty a nepřesnosti z obou stran, a domácí příznivci se tak další šance dočkali až chvíli před pauzou. Druhý gól v zápase mohl přidat Mateta, jenž však z dobré pozice ve vápně branku Thomase Kaminskiho minul.

Luton po změně stran zvýšil obrátky a po odehrané hodině si hezkou kombinací vypracoval možnost k vyrovnání. Alfie Doughty našel ve vápně přesným centrem Carltona Morrise, jehož střelecký pokus z voleje ale skončil pouze v náruči Sama Johnstona. The Hatters si nicméně museli hlídat i zadní vrátka, jelikož The Eagles nadále hrozili z brejků. Po jednom z nich se k hlavičce zblízka prodral Mateta, Kaminski ho však reflexivním zákrokem o gólovou radost připravil a udržel naděje svého týmu na bodový zisk při životě.

Nebezpečnějším z obou mužstev byli ovšem domácí. Zhruba 10 minut před koncem vystrašil Kaminskiho ranou téměř z půlky Eberechi Eze, jehož projektil se svezl po horní tyčce, kterou v nastavení trefil i Odsonne Édouard. Neproměněné příležitosti nakonec domácí mrzely dvojnásob. Z poslední akce duelu totiž hlavou udeřil prvním gólem v sezoně Woodrow.

Na čtvrtý pokus tak Luton vybojoval při návštěvě hlavního města alespoň bod. Klobočníky čeká už 13. března dohrávka v Bournemouthu. Crystal Palace si musí na další zápas počkat do 30. března, kdy bude hrát v Nottinghamu.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Sheffield United 2:2

09.03.2024 16:00

Góly: 74. Dango Ouattara, 90+1. Enes Ünal - 27. Gustavo Hamer, 64. Jack Robinson

Sheffield ve 28. kole Premier League pouze remizoval na hřišti Bournemouthu 2:2, a to i přesto, že ještě asi čtvrthodinu před koncem držel dvoubrankový náskok. "Třešně" však nadále tlačily a po gólu, který vsítil Dango Ouattara, rozhodl v nastaveném čase o dělbě bodů Enes Ünal. Domácí mohli i vyhrát, ale hned na počátku zápasu selhal při exekuci pokutového kopu kanonýr Dominic Solanke. The Blades tedy po třech potupných porážkách získali alespoň bod a minimálně do souboje Burnley s West Hamem se odpoutali od samého dna tabulky.

Některá média označila předchozí výkon Sheffieldu, který vyústil v domácí porážku 0:6 od Arsenalu, za vůbec nejhorší v historii Premier League. Ačkoliv by se o tomto tvrzení dalo polemizovat, nutnost zlepšit se byla vzhledem k poslední příčce v tabulce pro The Blades neoddiskutovatelná. Pokračující krize soupeře chtěl využít Bournemouth, jenž naposledy zdolal jiného nováčka z Burnley.

"Třešně" vstoupily do duelu velmi aktivně. Hostující Tom Davies tempo zpočátku nestíhal a ve 13. minutě se dopustil faulu, po kterém sudí nařídil pokutový kop. Solanke ale roli kanonýra nepotvrdil, neboť při rozběhu podklouzl a vysoko přestřelil. Po chvíli mohl zaváhání napravit jeho spoluhráč Antoine Semenyo, když se opřel do odraženého balonu. Proti prudkému pokusu k tyči se ovšem skvěle natáhl Ivo Grbič. Nakonec to byly Žiletky, které udeřily. Hamer se po zmatcích v defenzivě dostal k dorážce a otevřel skóre. O vyrovnání se snažil Semenyo prudkou hlavičkou, avšak Grbič jeho pokus znovu lapil.

Převahu ve druhé půli si opět rychle vypracovali domácí hráči, ovšem k mnoha střeleckým pokusům se nedostali. Krátce před uplynulou hodinou se hra vyrovnala a Žiletky se také začaly potkávat s míčem na kopačkách. To nakonec vedlo i k rohovému kopu, při němž Grbić špatně vyběhl a balon propadl až k Jackovi Robinsonovi, který před prázdnou bránou nezaváhal. Vzápětí Dango Ouattara napřáhl z dálky. Defenziva sice ránu zblokovala, nicméně k dorážce se dostal Solanke a snížil.

Při zpracování si ale pomohl rukou a videorozhodčí gól odvolal. Podle pravidel si ovšem vedl Ouattara při hlavičce v 74. minutě a zařídil snížení pro "Třešně". Útočník z Burkiny Faso mohl i vyrovnat, avšak jeho další pokus skončil těsně nad břevnem. To se následně přece jen povedlo Ünalovi, jenž si naběhl na prodloužený centr a překonal bezmocného Grbiće.

Bournemouth tak nevyhrál ani čtvrté domácí ligové utkání roku 2024 a získal jen bod. Další zápas ho čeká už 13. března, kdy bude dohrávat duel s Lutonem. Sheffield si naopak musí počkat na souboj s Fulhamem až do 30. března.

Více informací k zápasu

Manchester United - Everton FC 2:0

09.03.2024 13:30

Góly: 12. Bruno Fernandes (pen.), 36. Marcus Rashford (pen.)

Manchester United se po dvou ligových zaváháních vrátil na vítěznou vlnu, když ve 28. kole Premier League porazil na Old Trafford Everton 2:0. Výsledek atraktivního duelu se šancemi na obou stranách určily dvě penalty, které v úvodní půli vybojoval Alejandro Garnacho. Mladý Argentinec se stal prvním hráčem Red Devils, jemuž se takový kousek v jednom utkání nejvyšší anglické soutěže podařil. O úspěšné zahrávání pokutových kopů se podělili Bruno Fernandes a Marcus Rashford. Karamelky tak podlehly domácím už popáté v řadě.

Po sérii pěti ligových zápasů bez porážky přišlo pro Manchester United těžké vystřízlivění, když po domácí prohře s Fulhamem nestačil ani v městském derby na Citizens. Ideálním soupeřem pro návrat na vítěznou vlnu se zdál být tápající Everton. Karamelky totiž v lize nevyhrály už 10 střetnutí v řadě a jedinou dobrou zprávu pro ně představovalo snížení bodového odečtu.

Aktivní napadání liverpoolského celku domácím od začátku způsobovalo obrovské problémy, jako první se nicméně radovali Rudí ďáblové. James Tarkowski zasáhl ve vlastním vápně Garnacha a nařízenou penaltu ve 12. minutě s přehledem proměnil Fernandes. S bleskovou odpovědí málem přispěchal z voleje pálící Dwight McNeil, jeho projektil ale prosvištěl vedle levé tyče. André Onana se proto poprvé výrazně zapotil až ve 25. minutě, kdy vytáhl povedenou ránu Jamese Garnera zpoza šestnáctky.

Své schopnosti následně prokázal na druhé straně i Jordan Pickford, když zneškodnil pokus Fernandese z přímého kopu směřující do šibenice. Po půlhodině hry už ovšem Manchester udeřil podruhé. Další penaltu opět vybojoval kličkující Garnacho a z bílého bodu se nemýlil Rashford.

Chvíli po změně stran se mohl na střeleckou listinu přidat i sám 19letý křídelník. Ten se po pravé straně prohnal do pokutového území, ránu z úhlu však poslal těsně nad břevno. O něco lépe mířil po hodině zápasu Fernandes, Portugalcův přízemní pokus ale konečky prstů vytěsnil Pickford. V 76. minutě potvrdil chabou střeleckou formu Dominic Calvert-Lewin. Někdejšího tahouna fotbalistů v modrém se snažil najít ostrým pasem do malého vápna Lewis Dobbin, jenže střídající Angličan nezareagoval včas a promáchl.

Manchester tak napravil nedávná zaváhání a doma získal tři body. Oba celky čeká další ligový zápas až 30. března. Toffees změří síly s Bournemouthem, Red Devils se utkají s Brentfordem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
28
20
4
4
70 : 24
64
2
Liverpool FC
28
19
7
2
65 : 26
64
3
Manchester City
28
19
6
3
63 : 28
63
4
Aston Villa
28
17
4
7
59 : 41
55
5
Tottenham Hotspur
27
16
5
6
59 : 39
53
6
Manchester United
28
15
2
11
39 : 39
47
7
West Ham United
28
12
7
9
45 : 49
43
8
Brighton & Hove Albion
28
11
9
8
50 : 44
42
9
Wolverhampton Wanderers
28
12
5
11
42 : 44
41
10
Newcastle United
28
12
4
12
59 : 48
40
11
Chelsea FC
27
11
6
10
47 : 45
39
12
Fulham FC
28
10
5
13
40 : 44
35
13
AFC Bournemouth
27
8
8
11
37 : 49
32
14
Crystal Palace
28
7
8
13
33 : 48
29
15
Brentford FC
28
7
5
16
40 : 52
26
16
Everton FC
28
8
7
13
29 : 39
25
17
Nottingham Forest
28
6
6
16
34 : 50
24
18
Luton Town
27
5
6
16
38 : 55
21
19
Burnley FC
28
3
5
20
27 : 62
14
20
Sheffield United
28
3
5
20
24 : 74
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (418)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele