Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - semifinále baráže

21.03., 19:58, aktualizováno 21.03., 22:45
Komentáře a souhrny
David Brooks a Harry Wilson (© AFP)

Zbývajícím soupeřem českých reprezentantů v základní skupině na mistrovství Evropy bude buď Gruzie, nebo Řecko. Hráči Gruzie v semifinále play-off kvalifikace porazili Lucembursko 2:0, Řekové do finále o postup na šampionát v Německu prošli po výhře 5:0 nad Kazachstánem. Také další tři zápasy přinesly divoké výsledky. Polsko porazilo Estonsko hladce 5:1, Wales využil domácího prostředí a poradil si s Finskem 4:1. Izrael musel vzít za vděk azyl v Budapešti a semifinále nezvládl, podlehl Islandu 1:4.

Polsko - Estonsko 5:1

21.03.2024 20:45

Góly: 22. Przemyslaw Frankowski, 50. Piotr Zieliński, 70. Jakub Piotrowski, 73. Karol Mets (vl.), 76. Sebastian Szymański - 78. Martin Vetkal

Reprezentace Polska se s rolí favorita v semifinálové bitvě baráže o postup na Euro popasovala na výbornou, když před vlastním publikem porazila Estonsko 5:1. Dominanci Orlů proměnil už ve 22. minutě v úvodní branku Przemyslaw Frankowski. Chvíli nato navíc oslabil naděje hostů na zázrak svým vyloučením Maksim Paskotsi. Domácí využili přesilovku ke vsítění dalších čtyř gólů, a mohou se tak těšit na finálový duel proti Walesu.

Bíločervení se museli po neúspěšné snaze předčít v kvalifikační skupině Česko přeorientovat na boj v baráži. Kouč Michal Probierz s radostí sledoval zlepšující se formu Roberta Lewandovského i rostoucí roli Jakuba Kiwiora v Arsenalu, vedoucím celku anglické Premier League. Estonci podobnými hvězdami nedisponovali a pro Orly měli být předkrmem před finálním soubojem proti Walesu či Finsku.

To se ukazovalo už od úvodních minut zápasu, neboť Poláci dominovali v držení míče a snažili se tlačit na obranu soupeře. Jako první zahrozil nebezpečným centrem Nicola Zalewski, který nakonec orazítkoval břevno. Tlak bíločervených nakonec vyústil ve 22. minutě v první gól. Frankowski dostal fantastickou přihrávku za obranu, ustál souboj s obráncem a střelou šajtlí překonal hostujícího brankáře. Jen o pět minut později přišla pro Estonce další tvrdá rána, když se nechal za druhou žlutou kartu vyloučit Paskotsi, jenž tvrdě srazil protihráče k zemi.

Poláci využili přesilové hry téměř ihned po změně stran, když Zalevského centr uklidil hlavou do sítě Piotr Zieliňski. V 70. minutě byli polští fanoušci v ochozech svědky výstavní trefy Jakuba Piotrovského, který z velké dálky napřáhl ke střele a míč umístil nechytatelně k levé tyči. Jen o tři minuty později se opět předvedl povedeným pasem do vápna Zalewski, jehož prudkou přihrávku si nešťastně srazil do vlastní sítě Karol Mets. Gólová show však nekončila, o pár okamžiků později totiž zvyšoval na pětigólový rozdíl Sebastian Szymanski. Hosté se o minutu později vybičovali alespoň k čestné trefě, kterou zaznamenal Martin Vetkal, jenž procpal balon pod tělem Wojciecha Szczesného.

Dle očekávání tak do rozhodujícího duelu o místenku na německém šampionátu postoupilo Polsko. Jeho soupeřem bude 26. března Wales.

Více informací k zápasu

Wales - Finsko 4:1

21.03.2024 20:45

Góly: 3. David Brooks, 38. Neco Williams, 47. Brennan Johnson, 86. Daniel James - 45. Teemu Pukki

Wales porazil v semifinálovém utkání baráže o postup na Euro hraném na Cardiff City Stadium Finsko 4:1, od kýžené účasti na turnaji jej tak dělí již jen domácí klání s Polskem. Živý vstup Draků stvrdil gólem ve třetí minutě David Brooks, jenž dorážel po výborném zákroku konkurenta Matěje Kováře z Leverkusenu Lukáše Hradeckého. Suomi se pak sice v závěru první půle dokázali vrátit kontaktním gólem zpět do zápasu, na začátku druhého dějství však veškeré jejich naděje rozbila pojistka Brennana Johnsona.

Zatímco na posledním Euru se představili Wales i Finsko, tentokrát bylo jisté, že v létě 2024 bude v Německu zápolit maximálně jeden z nich. Ostrované přišli o možnost kvalifikovat se přímo při nepovedeném listopadovém srazu, během nějž remizovali s Arménií i Tureckem. Rána do finských nadějí přišla ještě o několik týdnů dříve, kdy si Suomi pokazili dobře rozehranou skupinu třemi porážkami za sebou.

Seveřané absolutně nezvládli vstup do utkání, když řadou chyb umožnili Drakům prosadit se z jejich vůbec první akce. Hradecký sice výborně vyrazil nepříjemnou ránu Harryho Wilsona, na dorážku volného Brookse však již nárok neměl. Velšané se vzápětí zatáhli a soustředili se především na bránění hubeného náskoku, přesto ve 33. minutě řádně zahrozili z brejku. Dalekonosný projektil fulhamského Wilsona musel ztlumit Hradecký. Nedlouho poté Miro Tenho fauloval v těsné blízkosti vápna hostí. Jeho pochybení dokázal i díky špatně postavené zdi potrestat nádhernou trefou sváteční střelec z Nottinghamu Neco Williams. Krátce před odchodem do šaten ovšem velští stopeři nedali potřebnou pozornost za jejich záda nabíhajícímu Teemuovi Pukkimu a ten tváří v tvář Dannymu Wardovi technickou ranou rozvlnil síť.

Vstup do druhé půle se stejně jako do té první nesl ve znamení oslav týmu ze země červeného draka. Domácím opět vyšel volný přímý kop, tentokrát se centrovaný míč podařilo dostat k Johnsonovi, který z těsné blízkosti uklidil balon do odkryté brány. Ze čtvrté branky se v 80. minutě radoval Ben Davies, videorozhodčí však alespoň této bolesti vzhledem k odhalení ofsajdu Finy ušetřil. Čtvrtou branku nicméně o sedm minut později dovezl Daniel James, který využil přespříliš rozvážné rozehrávky Tenha a následně předvedl elegantní kličku Hradeckému.

Finsko tak přišlo o možnost zahrát si na druhém mistrovství Evropy v řadě. Wales sehraje přímý duel o letenku do Německa 26. března proti Polsku.

Více informací k zápasu

Izrael - Island 1:4

21.03.2024 20:45

Góly: 31. Eran Zahavi (pen.) - 39. Albert Gudmundsson, 42. Arnór Traustason, 83. Albert Gudmundsson, 87. Albert Gudmundsson

Reprezentanti Islandu otočili semifinálový duel baráže o Euro a zvítězili nad Izraelem 4:1. Ústřední postavou zápasu se stal Arnór Ingvi Traustason, jenž nejprve netrefil odkrytou bránu a následně zavinil penaltu, po níž se Izraelci dostali ve 31. minutě do vedení. Ostrované však v závěru prvního poločasu obrátili skóre a právě Traustason se stal střelcem vítězného gólu. Domácí ve druhé půli dohrávali v oslabení, a i tak se mohli dostat k vyrovnání, avšak Eran Zahavi zahodil penaltu. Islanďané posléze postup potvrdili, když Albert Gudmundsson dvěma brankami dovršil hattrick.

Maďarský azyl zatím příliš radosti izraelskému fotbalu nepřinášel. Maccabi Haifa totiž už opustila evropské poháry, a to i kvůli nevydařené "domácí" přestřelce s Fiorentinou. Sama reprezentace už o několik měsíců předtím nezvládla nedaleko Budapešti klíčový souboj s Rumunskem a ve snaze získat místenku do Německa zamířila do baráže. V ní musela nejprve odklidit z cesty Island, s nímž se utkala v Lize národů a obě střetnutí skončila shodným výsledkem 2:2.

Úvod duelu nevypadal, že by některý z týmů výrazně toužil po vítězství, neboť hráči divákům příliš vzrušení nepřinesli. Krátce před odehranou půlhodinou z dálky napřáhl Arnór Sigurdsson, jehož ránu Omri Glazer vyrazil jen k volnému Traustasonovi, jenž trestuhodně netrefil odkrytou bránu. Posléze zafungovalo pravidlo "nedáš, dostaneš". Hráč, který odmítl poslat Island do vedení, zavinil faulem pokutový kop. Ten proměnil Zahavi střelou přesně k levé tyči. Závěr poločasu ovšem tým z Blízkého východu nezvládl. Gudmundsson nejprve vyrovnal perfektně zahraným přímým kopem a ve 42. minutě se Traustason vykoupil ze svých zaváhání, když se opřel do odraženého balonu a pumelicí k tyči otočil stav duelu.

Na povedený konec první půle chtěli ostrované navázat i zkraje druhého dějství. Ránu Hákona Arnara Haraldssona ovšem Glazer dokázal vyrazit. Na druhé straně se výborným zákrokem prezentoval také Hákon Rafn Valdimarsson, když v 60. minutě zlikvidoval pokus o obstřel Anana Khalailiho. Snahy o vyrovnání zkomplikoval v 73. minutě Roy Revivo, který po nebezpečném skluzu obdržel červenou kartu. I tak šance přišla, neboť jeden z hráčů zahrál ve vápně hostů rukou. Nařízený pokutový kop ovšem Zahavi nedokázal usměrnit mezi tři tyče. V závěru utkání završil povedenou akci Gudmundsson průstřelem Glazera a v 87. minutě zkompletoval hattrick dorážkou z malého vápna.

Součástí rozhodujícího duelu v otázce postupu na mistrovství Evropy, který se bude konat 26. března, se tak stal Island. Pokud by jej zvládl, radoval by se z druhé účasti na závěrečném šampionátu ve své historii.

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Ukrajina 1:2

21.03.2024 20:45

Góly: 56. Mykola Matvijenko (vl.) - 85. Roman Jaremčuk, 88. Artem Dovbyk

Hráči Bosny a Hercegoviny ztratili nadějně rozehrané semifinálové utkání baráže o postup na Euro a po domácí porážce 1:2 s Ukrajinou přišli o možnost se vůbec poprvé ve své samostatné historii představit na závěrečném turnaji starého kontinentu. Balkánský výběr sice díky obráncem sražené střele Amara Dediče dlouho vedl, v samém závěru však otočily kormidlem zápasu branky Romana Jaremčuka a Arťoma Dovbyka, jenž zužitkoval vynikající formu ze španělské nejvyšší soutěže také v národním týmu.

Ukrajina měla finálový šampionát na dosah už v kvalifikaci, v rozhodujícím souboji v Itálii ale gól nepadl, což vyslalo do Německa domácí. Místenku na čtvrtém Euru v řadě si tak toužili žlutomodří vybojovat v nevyzpytatelném play off, v němž první překážku představovala Bosna a Hercegovina. Ta si druhou šanci vysloužila výbornými výkony v Lize národů, kde v konečné tabulce předčila Finsko či Rumunsko.

I přesto, že Ukrajinci drželi od prvních minut míč na svých kopačkách, byli domácí fotbalisté více než vyrovnaným soupeřem. Diváci tak sledovali především boj o střed hřiště, přičemž ani jedna strana dlouho nemohla najít cestu ke střele na bránu. V tomto duchu se nesl celý první poločas a jedinou velkou šanci spálil ve 38. minutě Edin Džeko, jenž z levé strany pokutového území tvrdou pumelicí přestřelil hostující branku, kterou od startu utkání strážil ve skvělé formě chytající brankář Realu Madrid Andrij Lunin.

Nakonec to byli po změně stran přece jen Bosňané, kteří se prosadili jako první. Křižná přízemní střela Dediče s pomocí teče Mykoly Matvijenka doplula k levé tyči, čímž rozjásala domácí publikum. Ukrajinci byli po celou druhou půli jednoznačně aktivnějším týmem, do větších příležitostí je ovšem obrana Bosny nepouštěla. V 85. minutě se však žlutí kýženého gólu dočkali. Po krásném centru se na pravé straně hřiště ocitl nikým nehlídaný Juchym Konoplja, jenž nahrával pod sebe na hranici penaltového puntíku, z něhož nekompromisně zakončil Jaremčuk. V hrobové ticho proměnil stadion v Zenici jen o tři minuty později Dovbyk, který po centru od Jaremčuka umístil hlavou míč za záda bezmocného Ibrahima Šehiče.

Ukrajinští hráči tak po skvělém obratu hodili zklamání ze závěrečného kvalifikačního klání za hlavu a v úvodním zápase play off uspěli. Rozhodující duel, v němž vyzvou Island, je čeká 26. března.

Více informací k zápasu

Řecko - Kazachstán 5:0

21.03.2024 20:45

Góly: 9. Anastasios Bakasetas (pen.), 15. Dimitrios Pelkas, 37. Fotis Ioannidis, 40. Dimitris Kourbelis, 86. Aleksandr Maročkin (vl.)

Řecko využilo výhody domácího prostředí k ovládnutí semifinálového zápasu baráže o Euro a porazilo Kazachstán 5:0. Naděje na překvapivý výsledek Jestřábů v Aténách se rozplývaly od samého začátku, když Řeky nastartoval už v deváté minutě k velkému vítězství kapitán Anastasios Bakasetas. Ještě do poločasu obdrželi Kazaši další tři branky, a i počtvrté tak ve vzájemném klání padli. Mistry Evropy z roku 2004 tak dělí od účasti ve skupině F s českou reprezentací již jen závěrečné utkání s Gruzií.

Kazachstán se na mistrovství Evropy ještě nikdy nepředstavil a jeho postup do Německa by byl velkým překvapením. V Aténách totiž bookmakeři favorizovali Řecko, které v tamní OPAP Areně odehrálo všechny domácí kvalifikační duely a padlo jen s Nizozemskem kvůli pozdní penaltě. Rostoucí sílu ukázalo i proti Francii, pro niž byla remíza 2:2 jedinou ztrátou bodů při suverénním průchodu skupinou.

Roli favorita potvrzovali mistři Evropy z roku 2004 od samého začátku. V osmé minutě se faulem v pokutovém území provinil Bagdat Kairov a rozhodčí přiřkl domácím penaltu. K její exekuci se postavil Anastasios Bakasetas a pumelicí do pravé šibenice poslal Řecko do vedení. Náskok domácích zvýšil o pár minut později přesnou hlavičkou pod břevno Dimitrios Pelkas. K nečekanému snížení se mohli Kazaši dostat ve 24. minutě. Ránu Islama Chesnokova z dálky však jeden z obránců srazil na levou tyč. Do konce poločasu měli Řekové výhru takřka v kapse. Po šikovné přihrávce Georgiose Masourase uklidil míč do prázdné brány Fotis Ioannidis. Vzápětí zvýšil už na 4:0 hlavou Dimitrios Kourbelis.

Nohu z plynu Řekové nesundali ani ve druhé půli. Do odraženého balonu se na hranici vápna opřel Bakasetas, ale Igor Shatskiy zasáhl. Krátce před hodinou hry již domácí nejspíš uznali, že je jejich vedení dostačující, a tak se k míči dostali Kazaši. Ramazan Orazov však z dálky těsně přestřelil a Yan Vorogovskiy hlavou zamířil kousek vedle levé tyče. V závěru se Jestřábi přece jen prosadili, nicméně Erkin Tapalov si nechtěně srazil míč po rohovém kopu za záda vlastního gólmana.

Předzápasové prognózy se tak vyplnily a rozhodující souboj s Gruzií si vybojovalo Řecko. Hrát se bude 26. března.

Více informací k zápasu

Gruzie - Lucembursko 2:0

21.03.2024 18:00

Góly: 41. Budu Zivzivadze, 64. Budu Zivzivadze

Gruzie porazila v baráži o postup na mistrovství Evropy Lucembursko 2:0, a zařídila si tak místo ve finálovém souboji. Hlavní útočné eso Jvarosnebi Khvicha Kvaratskhelia se na důležité klání vykartoval, dokonale jej ale zastoupil Budu Zivzivadze. Hráč jezdící na reprezentační srazy většinou v roli náhradníka se tentokrát objevil v základu a pomohl týmu dvěma důležitými brankami. Po prvním soutěžním vítězství nad Červenými lvy tak dělí Gruzínce od premiérové účasti na Euru už jen jeden triumf.

Domácí nenavázali na tažení Ligou národů, v níž dvakrát porazili účastníka posledního evropského šampionátu Severní Makedonii, a ve snaze přímo postoupit do Německa zaostali za Španělskem, Skotskem i Norskem. První zmíněný úspěch jim ovšem stačil k účasti v baráži, v jejíž úvodní fázi narazili na Lucembursko. To v kvalifikaci děsilo Slováky, jenže nakonec nezvládlo vzájemný souboj a se ziskem 17 bodů zaujalo třetí příčku.

Úvod utkání doprovázela nejistota na obou stranách. K první výraznější příležitosti se osmělili Gruzínci a málem se radovali. Giorgi Chakvetadze našel patičkou ve vápně nepohlídaného Zivzivadzeho, který pohotovou střelou překonal Anthonyho Morise, jeho pokus ovšem skončil na pravé tyči.

Následovala delší pasáž bez výrazné šance. Ta přišla až ve 40. minutě, kdy přetažený centr propadl k volnému Otaru Kakabadzemu, proti němuž výborně vyběhl Moris a vyrazil ránu na roh. Lucemburský brankář však poté nezvládl situaci po standardce, po níž pálil přesně pod břevno Zivzivadze, kterého defenziva opět špatně pokryla.

Druhá půle začala velmi divoce. V 53. minutě se Lucemburčané dostali k vyrovnání, když po přihrávce ze strany zamířil přesně k tyči Gerson Rodrigues. Za bujaré oslavy si vysloužil žlutou kartu a posléze se ukázalo, že radost byla zbytečná, neboť sudí po zásahu kolegů u videa branku odvolal kvůli předešlému faulu. Maxime Chanot totiž zboural unikajícího protihráče a obdržel červenou kartu.

Další rána pro tým z Beneluxu přišla v 64. minutě, kdy Zivzivadze usměrnil míč po povedeném centru do odkrytého prostoru mezi třemi tyčemi. Náskok s výhodou jednoho muže na hřišti navíc si Jvarosnebi bez problému pohlídali.

Krok směrem k mistrovství Evropy tak dokázala udělat domácí Gruzie. Rozhodující souboj ji čeká 26. března proti lepšímu z dvojice Kazachstán-Řecko.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
Pablos

Ono je to vlastně asi na jeden zápas jen co ?

Reagovat
Freedo

jo

Reagovat
Pharrell

Jj

Reagovat
Benfica

Dnes este islandania budu za antisemitov

Reagovat
fabec1222

Bosna slušná žebrota

Reagovat
Freedo

A to jsem si myslel, že dál půjde Kazachstán. Slušnej masakr

Reagovat
Salfovic

Tak to už jste dva. Prož zrovna Kazachstán ?

Reagovat
Freedo

Kdo to ještě psal? Myslím si, že se docela fotbalově zvedaj. Ve skupině i porazili Dánsko a neprezentovali se špatně. Zároveň mi Řecko už delší dobu přijde slabý, ale kvalita tam očividně bude.

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky jsem přal Kazachstánu, alespon ve dnešním zápase ale jako individuality to jsou sračky a byli outsider, tak se nedivím jak to dopadlo...Kazaši jsou v poho, sympatáci (znám osobně)

Reagovat
Salfovic

fabec

Reagovat
Elliasson

Zrovna teď mi přijde, že Řekové byli poměrně silní ve své kvalifikační skupině.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
mayday

Mírně jdou nahoru.

Reagovat
fsada

Kazachstán? Ten ani ve snu , ten tým na to neměl ani náhodou

Reagovat
Coutinho10

to spíš Lucembursko, ale smůla pro ně, že gól na 1:1 byl zrušenej kvůli faulu před vàpnem na druhý straně

Reagovat
John Obi Mikel

Těm jsem věřil no.

Reagovat
0:1

Tak nějak se zapomíná, že není účastník baráže jako účastní baráže. Řecko bylo 3. za Francií a Nizozemím a Ukrajina byla 3. za Anglií a Itálií. I některé silnější repre by byly v těch skupinách 3. Osobně jsem výsledky nebyl překvapen vůbec. Asi jen výškou výhry Islandu. Wales,Ukrajina,Řecko byli moji jasní favoriti na postup od začátku, ale protože jen Wales z nich bude hrát doma, tak jedno překvápko nevylučuji. Budu přát Gruzii.

Reagovat
Pablos

Nam tam vychází do skupiny kdo (z jaké dvojce) ? Už je pozdě, už se mi nechce nic hledat

Reagovat
Salfovic

Řecko.

Reagovat
Pablos

Třeba je Gruzie klepne …ale ok dík

Reagovat
PaYaB

V Gruzii to budou mít taky dost těžký, asi se na ten zápas mrknu.

Reagovat
Seydou Doumbia

mohli by čechům vrátit prohru z eura 2012

Reagovat
ratusek

A: 20:45 Wales - Polsko (Cardiff) - tady je to o ničem. oba týmy k hovnu

B: 20:45 Ukrajina - Island (Vratislav - neutrální půda) - Ukrajina

C: 18:00 Gruzie - Řecko (Tbilisi) - doufám, že Gruzie

Reagovat
JeséRodriguez

škoda, že nemůže místo Walesu s Polskem postoupit Gruzie i Řecko...a škoda Izraele

Reagovat
Stannis Baratheon

Spíš naopak...

Reagovat
JFT97

Reagovat
fabec1222

Jak postoupěj Řekové, tak je tutovka, že tak 20x denně uvidíš v TV záběr onoho osudového rohu

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
fabec1222

To byla snad nejhorší obrana rohu v historii EURA. Hlavně, že Řekové už před tim takhle několikrát skorovali a oni to bráněj jak někde v žácích. Tam neni snad jediná dobře odbráněná věc.

Reagovat
PaYaB

Tohle nás bude strašit do té doby než něco vyhrajeme a toho se možná ani nedožijeme..

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Puskas

Hlavně bude život na Kypru.

Reagovat
Kucka

Naopak jedině Gruzie, zbylé dvě finále jsou mi celkem jedno.

Reagovat
Salfovic

A: ideálně nikdo

B: ideálně oba

C: Gruzie

Reagovat
ratusek

Reagovat
mistr129

Na Rakousko-vítěz A máme listky, tak doufám že tam budou Poláci.

Island pls ne

Gruzie by byla super

Reagovat
Y.Cabaye

Izrael slušně, v 80. minutě za stavu 1:2 neproměnit penaltu a pak dostat během pěti minut na 1:4

Reagovat
Pharrell

Reagovat
M.Vaza

Gruzie musí, ať je tam nějaké zpestření..

Reagovat
AnthonyR

Reagovat
eleven11

Budu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele