ZAČAL 11. ROČNÍK NAŠÍ FOTBALOVÉ LIGY

27.07.2003, 15:34
Aktuality
Tak jsme se po krátké přestávce opět dočkali, včerejškem začala už jedenáctá sezóna samostatné české fotbalové ligy - Gambrinus Ligy. Hned v úvodním zápase 1. kola na sebe narazil mistr minulého ročníku ligy, pražská Sparta proti letošnímu vitězi ČMFS, Teplicím. I druhé utkání bylo prestižní, Slavia proti Viktorii Žižkov.

V Teplicích se přišlo na fotbal podívat na naše poměry neuvěřitelných 11 321 diváků. Výkon Sparty byl plný očekávání - ze sedmi letních posil se pět představilo v základní sestavě - P. Johana, M. Polednica, J. Němec, R. Kováč a I. Gluščevič. Nejvíce očekávaný byl především výkon posledního jmenovaného - Černohorce Igora Gluščevič. Už v 16. minutě se dostal do velké šance právě Gluščevič, první ránu ale vyrazil gólman Poštulka, dorážka šla těsně vedle. O osm minut později se po nedorozumění teplických hráčů dostal ve vápně k míči Libor Sionko, jeho lob ale skončil na břevně. Teplice si poté vytvořili také několik šancí, žádná však gólem neskončila. Diváci v prvním poločase ale přecejenom gól viděli. Ve 45. minutě se po parádní sparťanské akci dostal k míči Gluščevič a nekompromisní ranou dostal Spartu do vedení. Od druhého poločasu byla překvapivě Sparta, kdo udával tempo hry. Z tlaku se tepličtí postupně vymanili a začali si opět vytvářet šance, agilní byl především kapitán Horváth. Ten také Teplicím přinesl bod - v 80. minutě po krátkém sólu parádně překonal gólmana Blažka z hranice vápna. Kromě pokusu Kováče v 90. minutě už se žádná výrazná šance nezrodila a utkání tedy skončilo 1:1. "V základní sestavě bylo pět změn, občas vázla souhra, což se projevilo především při inkasované brance. Takhle to v prostředku prostě sehrát nemůžeme. Jinak to bylo kvalitní utkání, kdybychom dali druhý gól o naší výhře by bylo rozhodnuto. Tím, že jsme ho nepřidali jsme Teplice ponechali ve hře," uvedl k zápasu trenér Sparty Kotrba. Trenér Teplic Straka poděkoval především fanouškům, kterých přišlo opravdu hodně: "Děkuji, že jste přišli. Moc mě to těší a budeme se snažit vám dál dělat radost. Bod má pro nás vzhledem k síle soupeře cenu jako vítězství."

V dalším včerejším zápase proti sobě nastoupila v minulé sezóně druhá Slavia proti třetímu z minulé sezóny - Viktorii Žižkov. V prvním poločase se spíše faulovalo neža by se hráči dostávali do šancí. V 21. minutě dostal žlutou kartu Gedeon, v 26. Buryán, v 32. Dirnbach a v 42. Skácel. Gól v prvním poločase ale i přesto vidět byl - ve 45. minutě se tvrdou ranou prosadil Karel Piták. Jen co začal druhý poločas a "viktoriáni" začali vymýšlet, jak by jednobrankový náskok Slavie smazali, zmrazil je ve 47. Skácel. Žižkov už se poté neprosadil a utkání tak skončilo dvoubrankovou výhrou Slavie. "Začali jsme aktivně a rychle, ale byli jsme bohužel na štíru s koncovkou. Pak jsme dvěma góly střetnutí rozhodli a mohli přidat i další. Faktem je, že jsme některé situace až příliš přehrávali. Vstup do ligy je důležitý, o prvním zápase nikdy nevíte, jak bude vypadat. Absolvovali jsme těžké soustředění v Německu, proto jsme nechali kromě Skácela hráče v Poháru ČMFS odpočívat..." řekl k uttkání kouč domácích Beránek. "Je třeba říci, že Slavia vyhrála zaslouženě. Úvodních dvacet minut byla lepším mužstvem, měla šance a přestáli jsme to jen díky dobrému výkonu brankáře Pižanowského. Když už to vypadalo, že zvládneme první poločas bez obdržené branky, tak jsme inkasovali. Gól do šatny jde na vrub naší nedostatečné taktické vyzrálosti. Druhý gól při vstupu do druhého poločasu dal domácím jistotu a měl jsem pocit, jako by zvolnili. O to víc mě mrzí, že jsme neměli víc odvahy zápas zdramatizovat," řekl kouč hostí Lavička.

Další zápas proti sobě svedl Olomouc a Zlín. Zlín má po vydařeném loňském ročníku určitě velké ambice. Stejně tak ale hanáci z z Olomouce, kterým se naopak loňský ročník příliš nepovedel i když mají dobrý kádr. Už po sedmi minutých zápasu měla Olomouc na kontě dvě žluté karty - dostali je Špiláček a Hudec. První poločas gól něpřinesl, zato ve druhém padli dva - oba do sítě Zlína a Olomouc tak zaslouženě vyhrála 2:0.

V posledním včerejším zápase proti sobě narazila Příbram a Jablonec. Favoritem byla domácí Příbram a to se začalo naplňovat velice brzy. Už v 10. minutě poslal domácí do vedení Horst Siegl. Většinu prvního poloasu měla Příbram dál více ze hry, gólově se však neprosadila. To ovšem přišlo ve druhém polčase, když se postupně za Příbram trefili dvakrát Zavadil a opět Siegl. Čestný úspěch hostí zaznamenal Michálek.

Zbylé zápasy 1. kola se hrají: pondělí Ostrava - České Budějovice, úterý Synot - Plzeň, středa Brno - Opava a ve čvrtek Liberec - Blšany.

Autor: Jan Werner

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

letos miri Brno hodne vysoko, to si piste

Reagovat
smazaný uživatel

Také si to myslím. Obrana je stabilizovaná a má i spoustu dobrých náhradníků. Na krajích zálohy Musil - Abrahám, štít Mára Zúbek a supertrident v útoku. Vidím to na boj s Baníkem o 4.místo.

Reagovat
antimadrista

To jim asi moc fandíš hochu, když si myslíš, že budou bojovat o čtvrtý místo.

Reagovat
smazaný uživatel

merengues: presne tak - byl sem na zapase proti Guingampu a predvedena hra byla vazne precizni i kdyz se to mmohym nebude zdat, tak Brno bude podle me cernym konem letosniho rocniku ligy. . .

Reagovat
smazaný uživatel

Brno bude černým koněm ale Baník se bude v tabulce pohybovat někde jinde

Reagovat
HOST*Skynet

Brno ziskava skusenosti a letos bude vysoko banik taky

Reagovat
smazaný uživatel

Ve středu to bude další bomba. Lidi zase začínají chodit, a to hlavně kvůli Švancarovi. Jeho nákup úplně změní kvalitu hry, konečně má Brno zpět svého motače soupeřů.

Reagovat
smazaný uživatel

merengues ty ses taky z Brna??

Reagovat
smazaný uživatel

Z Kohoutovic.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja z Bystrce :)

Reagovat
smazaný uživatel

Občas jsem na ně zašel už v divizi, letos se chystám na MSFL. Škoda, že to nevyšlo i Kohoutkám s Dolními Kounicemi.

Reagovat
antimadrista

Černým koněm možná, ale výtězem bude Železná Sparta!

Reagovat
HOST*Beránek

Sparta titul nevyhraje.Tuhle sezónu to bude Slavia,která bude slavit titul.

Reagovat
antimadrista

No jo, slávisti jsou vždycky optimisti.

Reagovat
HOST*Adam

Slavie ho chce už od roku 96, ale nějak se k tomu nemá. No uvidime

Reagovat
smazaný uživatel

Antimadristo nemáš pravdu letos zvítězí Slavia a taky se dostane do ligy mistrů zatim co Sparta ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia přes Celtu asi přejde, ale bude to obrovská bitva. Titul ale asi získá Sparta, pokud dá slušně dohromady zálohu.

Reagovat
antimadrista

Já nevim, jak to s tou LM budete ještě dlouho zkoušet. Pochopte, je to pro vás zakázaná soutěž!

Reagovat
smazaný uživatel

No nevim jestli sparta se dostane přes CSKA Moskva. Navíc když dneska CSKA koupil Ivicu Oliče.

Reagovat
antimadrista

CSKA si to pěkně z...... !

Reagovat
HOST*oříšek

Dneska jdu na Villarreal, to bude určitě good zápas. Na úterním předprodeji bylo tolik lidí, kolik se ani na ten malej stadion na Srbské nevejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten zápas mě zklamal, hlavně sestava Villarrealu.

Reagovat
HOST*Skynet

Chtel sem tam jit taky ale nemohl sem, byl bych rad kdyby na Brno chodilo vice divaku byl by to dobrej impuls pro otevženi stadionu za luzankama

Reagovat
smazaný uživatel

Je to všechno ve Švancarovi. Fanoušci dostali od vedení impuls, že hráči nebudou jen odcházet, ale také přicházet. Švanci je navíc ten nejlepší možný kauf, který opráší zašlou slávu brněnských techniků Siegla, Marošiho, Valnohy, Kolomazníka či Dostálka. Opět je tady hlad po fotbale a já říkám, že kapacita 10 tisíc bude velmi brzy málo.

Reagovat
HOST*Beránek

Máš pravdu.Vypadá to nadějně,co se týče Brna.Ostrava bude někde ve středu tabulky.

Reagovat
HOST*Adam

Miřit může, ale kde přistane?

Reagovat
HOST*Don Vito Corleone

Gluščevič byl hodně dobrý i směrem dozadu, na útočníka opravdu skvělý! Jenom - není Chorvat, nýbrž Černohorec (Monte Negro), a má jeden reprezentační start za Srbsko a Černou Horu (Serbia and Monte Negro), dříve Jugoslávii.

Reagovat
HOST*Jan Werner

Za toho Chorvata se omlouvám - chyba z nepozornosti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele