Zpátky do ochozů: Preview Bundesligy 2023/24 (2/3)

17.08.2023, 10:16
Názory a komentáře
Randal Kolo Muani, opora Frankfurtu. Zatím (© AFP)

Nižší německé ligy se již před časem rozjely, uplynulý víkend proběhlo také úvodní kolo DFB-Pokalu. V něm měli účastníci 1. Bundesligy možnost vyladit vše potřebné před výkopem nejvyšší německé soutěže. Ten se již kvapem blíží, proto pokračujeme s představováním jednotlivých bundesligových týmů.

Redaktoři EuroFotbalu postupně rozebírají všech 18 klubů, které mají tu čest tvořit v ročníku 2023/24 německou klubovou smetánku. Celé preview je rozděleno do tří článků, v jednom takovém tedy vždy dostává prostor šest mužstev. Každý tým si nejprve vysloužil krátké představení, v němž se lze dočíst například to, jak si vedl v uplynulé sezóně, v jaké se nachází financí kondici nebo jaké jsou jeho vyhlídky do budoucna. Následuje přehled změn na soupisce, nástin předpokládané základní sestavy a tipy na umístění daného mančaftu.

Po vydání prvního dílu nastal čas přesunout se k mužstvům, která si v uplynulé sezóně vedla o něco lépe. Některá z nich působila v klidném středu tabulky, jiná však útočila i na evropské poháry. Kdo podnikne podobný atak v následujících měsících? A může se některý z níže představených mančaftů zaplést do nepříjemných záchranářských bojů?

TSG Hoffenheim

Je darem i prokletím zároveň. Andrej Kramarić je nezpochybnitelným tahnounem Hoffenheimu jiz několik let. A ani poté, co Chorvat překročil hranici 30 let, se na tomto stavu nic nemění. Zároveň se ale nelze ubránit dojmu, že "Kraichgauer" jsou na Kramarićovi až nezdravě závislí. A v momentě, kdy jejich opora nemá optimální formu, padá ke dnu celá bárka.

I takto lze vysvětlit loňské tápání bádenského mužstva. Hoffenheim vstoupil do uplynulé sezóny slušně, v průběhu podzimu ale tvrdé narazil. Po zimní pauze pokračoval v slabých výkonech, načež chtě nechtě odvolal Andrého Breiteneitera. Skutečně to však byla chyba kouče, který před nástupem do TSG získal titul se švýcarským Curychem? Zas tak potenciálem nesporně talentovaného mužstva mrhat nemohl. Ostatně moc úspešně neskončilo v regionu Kraichgau ani angažmá Sebastiana Hoeneße. Ani to Alfreda Schreudera. Tady zřejmě bude chyba i někde jinde (těmto problémům budou celkem rozumět fandové ostravského Baníku).

Hoffenheim jednoduše poslední čtyři roky stagnuje. Což řadu pozorovatelů německého fotbalu těší, neboť TSG patří mezi oddíly těžící z (pravda, orgány vyšší moci zatím posvěceného) obcházení pravidla 50 + 1. Poslední dobou mu to ovšem bůhvíjak neprospívá, do toho dostává klubový (a nepotismem Dietmara Hoppa zpuchřelý) management sodu za to, že zanedbává fanouškovskou základnu. Třeba se Pellegrinu Matarazzovi podaří spící dravce probudit. Šikovných plejerů má kolem sebe pořád dost. Během letní přípravy se americký stratég odklonil od přímočaré hry a začal to se svým družstvem zkoušet víc kombinačně. To už ale razil také Hoeneß, během jehož kormidlování se Kraichgauer nikam nepohnuli. Zkrátka celá stagnace i závislost na Kramarićovi má kořeny zřejmě jinde.

Příchody

V cestující party pokračuje Wout Weghorst. Anglické Burnley uvolnilo nizozemského forvarda již na třetí hostování - tentokrát do Hoffenheimu, v němž by Weghorst rád navázal na plodná bundesligová léta, jež prožil ve Wolfsburgu. V útoku se může šiknout také bojovník Marius Bülter, který navzdory výborné jarní formě nezabránil sestupu Schalke. Po roce je zpět v Kraichgau rakouský záložník Florian Grillitsch, jemuž moc nevyšlo angažmá v Ajaxu. Z tureckého Fenerbahçe přišel obranu TSG posílit Maďar Attila Szalai. Na přestup došel ještě také středopolař Julian Jastvan z druholigového Paderbornu.

Hned několik mužů se do Hoffenheimu vrátilo po ročním zapůjčení jinam. Nenápadný, ale výkonný defenzivní středopolař Diadié Samassékou působil v Olympiakosu, mimo Německo pobyli také zadáci Kasim Adams (Basilej) a Melayro Bogarde (Zwolle). Mladíci Marco John (Fürth) a Maximilian Beier si pak zahráli 2. Bundesligu.

Odchody

Dost scházet bude rakouský podporovatel ofenzivy Christoph Baumgartner, jehož talent neunikl Lipsku. Stejně tak fanoušky TSG mrzí odchod oblíbeného středopolaře Sebastiana Rudyho, jemuž vypršel kontrakt. Totéž platí o bosenském obránci Erminu Bičakčićovi, který v Kraichgau strávil devět let, poslední dobou jej však trápila zranění. Izraelský útočník Munas Dabbur vyslyšel volání Shababu Al-Ahli ze Spojených arabských emirátů. Po vypršení hostování se s Hoffenheimem rozloučili levý bek Angeliño (zpět v Lipsku a následně na hostování do Galatasaraye), záložník Thomas Delaney (zpět v Seville) a poslední dobou hledající se forvard Kasper Dolberg (zpět v Nice). Křídelník Jacob Bruun Larsen se vyměnil s Weghorstem a odešel hostovat do Burnley. Z ročního působení je zpět v lisabonském Sportingu obránce Eduardo Quaresma, jiný zadák Stefan Posch se nevrátil z hostování v Bologni, neboť v italském mužstvu zůstal na přestup. Totéž platí o brazilském obránci Lucasi Ribeirovi (zůstal ve své vlasti v klubu Ceará). Zkušený gólman Philipp Pentke zamířil po konci smlouvy do Kolína. Po rok a půl trvající zkušenosti v Německu se zpět do Dallasu vrátil americký zadák Justin Che (následně jej získalo dánské Brøndby).

Předpokládaná sestava: Baumann - Kabak, Brooks, Szalai (Vogt) - Kadeřábek, Grillitsch, Skov (Jastvan) - Prömel, Stiller (Geiger) - Bebou (Bülter), Kramarić

Tip na umístění:

Tip Ondřeje Vaculíka: 10. místo.
Tip Patrika Sandeva: 12. místo.
Tip Tomáše Kordíka: 15. místo.

1. FC Köln

Ze dvou pohrom postihla "Domstädter” nakonec jen jedna. Respektive dvě v jedné. Chtě nechtě se příznivci "Geißböcke loučili s dvěma ikonami, přičemž zejména Jonase Hectora - ale možná i Tima Horna - lze nazvat též klubovou legendou. Víc slz už ale ve čtvrti Müngersdorf neteklo. "Effzeh” se nakonec vyhnuli ročnímu zákazu přivádění posil, jenž jim hrozil za údajně nedovolenou registraci slovinského mladíka Jaky Potočnika. Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) ale rozsudek FIFA zrušila. U Rýna si dost oddechli, neboť přestupový ban by po konci několika opor znamenal velký problém.

Köln tak může bez omezení pokračovat ve snaze stabilizovat klub. V uplynulé sezóně se tomu přiblížil. Sice neobhájil pozice zaručující kvalifikaci do evropských pohárů, v to ale nikdo s fandů 1. FC snad ani nedoufal. Po letech pendlování mezi 1. a 2. Bundesligou jim postačí, pokud se trenérovi Steffenu Baumgartovi podaří "Kozly” zakotvit ve středu tabulky. Jeho nátlakový styl hry dosud slaví úspěch. A jeho bekovka a zápal pro utkání už jsou v podstatě součástí klubové identity. Tu očividně přijal i sám Baumgart, jenž v květnu milerád prodloužil stávající smlouvu do roku 2025.

Pokud něco v Kolíně skutečně umí, tak jsou to dresy. Také letos se u dómu vytasili s trikoty, které šli po uvedení do prodeje okamžitě na dračku. Na trávníku se pak v něm bude prohánět Eric Martel, dosud nenápadný středopolař, jenž ovšem ve středu pole odvádí vynikající černou práci. Novým lídrem Effzeh se může stát také Davie Selke, jemuž změna prostředí očividně prospěla. Tahounem jistě bude Florian Kainz, který po Hectorovi vyfasoval kapitánskou pásku. A co nabídnout mají také nové tváře. Geißböcke tak nemusí být zajímavým týmem ke sledování jen díky pravidelně zaplněným ochozům.

Příchody

Po rozhodnutí CAS se mohl ze St. Pauli přesunout kosovský levý bek Leart Paqarada, jehož příchod domluvil Köln již před půlrokem. Minimálně rok stráví u břehů Rýna forvard Luca Waldschmidt - někdejšího střelce německého nároďáků do 21 let uvolnil Wolfsburg. Hostovat přišel také dánský pravý zadák Rasmus Carstensen (z Genku), po vypršení smlouvy v Nordsjællandu zamířil do 1. FC Carstensenův krajan, záložník Jacob Christensen. Místo brankářské dvojky nakonec neobsadil Tomáš Vaclík, jak se chvíli spekulovalo, nýbrž zkušený Philipp Pentke, který řadu let působil spíše v nižších německých soutěžích. Případně se o pozici za jasnou jedničkou Marvinem Schwäbem může porvat mladý Jonas Nickisch, jenž dorazil z Lipska. Z hostování v Hamburku je zpět v Müngersdorfu obránce Noah Katterbach. Řízný stoper Julian Chabot dosud u Effzeh hostoval z janovské Sampdorie, po dobrých výkonech jej ale Kozli odkoupili.

Odchody

Vedle Jonase Hectora a Tima Horna zasáhl příznivce Geißböcke také odchod středopolaře Ellyese Skhiriho. Jednoho z nejlepších záložníků soutěže získal Frankfurt. Kontrakt vypršel pravému beku Kingsleymu Schindlerovi (zakotvil v tureckém Samsunsporu) i švédskému útočníkovi Sebastianu Anderssonovi (stále hledá nové angažmá). V druholigovém Fürthu se hodlají rozehrát dva mladíci: gólman Jonas Urbig s útočníkem Timem Lemperlem. Nižší německou soutěž okusí na rok též chorvatský stoper Nikola Soldo, a sice v Kaiserslauternu. Křídelník Marvin Obuz zamířil po hostování v Kielu obratem do třetiligového Essenu. Německo pak definitivně opustil Ondrej Duda. Slovenský záložník již na jaře hostoval v Hellasu Verona, kde zůstává i nadále.

Předpokládaná sestava: Schwäbe - Schmitz (Carstensen), Hübers, Chabot (Kilian), Paqarada - Martel, Christensen (Huseinbašić) - Ljubičić (Maina), Waldschmidt, Kainz - Selke

Tip na umístění:

Tip Ondřeje Vaculíka: 11. místo.
Tip Patrika Sandeva: 11. místo.
Tip Tomáše Kordíka: 17. místo.

Borussia Mönchengladbach

Když v roce 2021 skončil Marco Rose až na osmém místě bundesligové tabulky, někteří zmlsaní fanoušci, kteří si tu sezónu užívali zápasy v honosné Lize mistrů, možná mávli rukou nad tím, že tenhle kouč skončil. Vždyť pod novým šéfem už bude dobře, bude se nám zase dařit lépe, malovali si. Nebylo. Adi Hütter i Daniel Farke vydrželi u kormidla vždy jen po jeden ročník, ani jeden z nich totiž ani přibližně nesplnil cíle ambiciózního celku ze Severního Porýní-Vestfálska, tedy dlouhodobě usilovat o popředí v tabulce. Nebo aspoň o přední příčky. Už třetím rokem po sobě se zkrátka Hříbata budou muset obejít bez evropských pohárů.

Klub doufá, že potřetí v řadě už nebude muset podnikat žádnou změnu. Kulantně a slušně řečeno, poslední dva ročníky promrhal do ztracena. Jak po finanční stránce, pokladna prostě neúčastí pod střechou soutěží UEFA strádala, tak po té sportovní. Nový stratég Gerardo Seoane, který šel v Leverkusenu od válu v říjnu loňského roku a od té doby byl bez angažmá, přitom nebude mít jednoduchou úlohu otočit volantem na správnou cestu. Od roku 2015 je mimochodem dalším Švýcarem, který se na lavičce "Die Fohlen” objevuje. A velmi nerad by kazil reputaci švýcarským trenérům, protože tehdy za sebou zanechal jeho krajan Lucien Favre kus povedené práce.

Jestliže v letech minulých byly v Gladbachu otázky hlavního kouče těmi nejdůležitějšími vůbec, pak se před nynějším startem Bundesligy musejí pokládat také nad složením kádru. Kostra týmu a některé opory jsou nenávratně fuč, i jim evidentně vadilo, že se nemohou prezentovat pod světly evropské scény. Některé nové tváře nevypadají na papíře špatně. V městě západně od Rýna, hladovém po úspěších, ovšem potřebují výsledky hned. Jinak už teď můžeme prozradit, že se Seoaneho pozice znovu může řešit, podobně jako v případech Hüttera s Farkem. Hříbata už nesmějí působit jako mláďata, ale jako zdatní šemíci. K nim musejí dorůst, to je třeba také chápat, tenhle proces přeskočit nejde. Jen jestli bafuňáři zase vsadili na toho správného žokeje...

Příchody

České fanoušky pochopitelně nejvíce bude zajímat, jak si povede Tomáš Čvančara, který dorazil z pražské Sparty. Příprava naznačila, že by se mohl stát základním článkem sestavy, je však otázkou, jak rychle si zvykne na ostré bundesligové tempo. Obranu přišel vyztužit Maximilian Wöber z Leedsu, klub zlákal i Fabia Chiarodiu, který v Brémách dostával pramálo prostoru. Franck Honorat platil v Brestu za důležitou personu ofenzívy, Robin Hack se v Bielefeldu za poslední dvě sezóny bezpochyby neztratil, a byť loni působil o patro níže, přechod na nejvyšší úroveň by neměl být problémem. Grant-Leon Ranos se nikdy neprosadil do áčka Bayernu, teď bude chtít rozhodně ukázat, že ho v Mnichově zařadili k rezervním řadám neprávem. Po ročním hostování se pak Gladbach rozhodl natrvalo vykoupit Juliana Weigla, který v minulé sezóně působil v klubu formou hostování z Benficy. Je pak otázkou, jak nakonec bude naloženo s Roccem Reitzem, jenž se vrátil z výpůjčky z belgického Sint-Truidense.

Odchody

Marcus Thuram, Ramy Bensebaini a Lars Stindl už v průběhu jara byli spojováni s odchodem od "Die Fohlen". Hlavně u prvně dvou zmíněných byla vlastně nechuť nadále nehrát v evropských pohárech zřejmě velká, i proto oznámili postupně vedení klubu, že končí. A aby toho nebylo málo, stěhoval se v průběhu léta pryč také Jonas Hofmann. Sportovní ředitel Roland Virkus přitom vůbec nepotěšil své pokladníky, prvně tři jmenovaní totiž odešli zadarmo, konkrétně do milánského Interu, Dortmundu a druholigového Karlsruhe. Leverkusen aspoň za jednatřicetiletého křídelníka zaplatil 10 miliónů eur. Jordan Beyer po konci výpůjčky v Burnley neměl zájem vracet se do Bundesligy, a tak ho nováček Premier League pevně vykoupil na základě opce. Pryč šel mimochodem také Conor Noss, který zamířil k lineckým řadám Blau-Weiss, Jonas Kersken pak bude působit formou hostování v Arminii ve třetí nejvyšší soutěži.

Předpokládaná sestava: Omlin - Friedrich, Itakura, Wöber (Chiarodia) - Honorat (Scally), Weigl, Neuhaus (Fraulo), Netz (Hack) - Ngoumou, Pléa - Čvančara (Ranos)

Tip na umístění:

Tip Ondřeje Vaculíka: 13. místo.
Tip Patrika Sandeva: 13. místo.
Tip Tomáše Kordíka: 12. místo.

1. FSV Mainz 05

Představujeme vám nejtalentovanější německý oddíl. Ano, právě mladé "Nulapětky” se v dubnu staly šampiony Bundesligy hráčů do 19 let. Své drápky už některé z nich ukázaly také mezi dospělými. Řeč je především o útočníkovi Nelsonu Weiperovi, jenž stihl nakouknout do devíti zápasů nejvyšší německé soutěže, v nichž dokonce dvakrát skóroval. Mladíků číhajících na svou šanci je však v Porýní-Falci víc (třeba další forvard Brajan Gruda). A další do Mainzu dorazili během léta jako posily.

Nových tváří ale není přehnaně moc, což platí také o odchodech z mužstva. Kádr FSV tedy zůstal kompaktní. A náležitě kvalitní. Navzdory dlouhodobému výpadku talentovaného útočníka Jonathana Burkardta našel kouč Bo Svensson v sezóně 2022/23 své střelce. Zatímco na podzim se několikrát zaskvěl Karim Onisiwo, po zimní přestávce zazářil Ludovic Ajorque. Nyní se Francouz může ve svém prvním plnohodnotném bundesligovém ročníku stát jedním z nejlepších forvardů soutěže. Ze záložní řady jej hodlá podporovat Anton Stach i Lucemburčan Leandro Barreiro, který roste snad zápas od zápasu. A až se dá zdravotně do pořádku také Silvan Widmer, můžeme se těšit na vydatné útočení i z pravé strany hřiště.

To jsou tedy jména hlavních ofenzivních zbraní trenéra Bo Svenssona, jenž už nyní ví, že zmínka v klubové kronice jej nemine. I kdyby Dán zítra v klubu skončil, stejně mu v karnevalovém městě zůstanou nesmírně vděční za to, jak dva roky zpátky dokázal odvrátit takřka jistý sestup. Nyní by leckdo dostal za řeči o udržení nafackováno. "Nullfünfer” míří výš. Mnohem výš. Po umístěních na osmém a devátém místě lze s jistotou v hlase říct, že Svensson FSV konsolidoval. Loni i letos na jaře Mainz zatím jen naznačil, co umí. Dotřetice už ovšem může směle vyhlásit, že útočí na evropské poháry.

Příchody

Hned dvě posily ulovil Mainz po konci sezóny ze sestupujícího Schalke. Středopolař Tom Krauß se vyvázal ze smlouvy v Lipsku a po hostování v Gelsenkirchenu přestoupil k Nullfünfer. Také stoper Sepp van der Berg v Schalke jen hostoval a nyní jej Liverpool minimálně na rok uvolnil do dalšího německého týmu. Stejně tak lovili funkcionáři FSV i v klubu opouštějícího 2. Bundesligu a ze Sandhausenu přivedli zkušeného gólmana Daniela Batze. Ze stejného působiště se po hostování vrátil do Porýní-Falce záložník Merveille Papela

Odchody

Někoho jiného si Mainz musí najít na rozehrávání přímých kopů levou nohou, neboť Aarón Martín Caricol přestoupil do Janova. Stopera Alexandera Hacka zlákala po téměř deseti letech služby druhá saúdskoarabská liga. Do své vlasti se vrátil dánský forvard Marcus Ingvartsen, jenž posílil Nordsjælland. Před rokem ještě přesun brankáře Finna Dahmena do Augsburgu nevyšel, nyní už ale chytá v Bavorsku. Moc se v Německu nechytil záložník Angelo Fulgini - v Bundeslize si zahrál jen půlroku, od ledna již hostoval v Lens, do něhož nyní definitivně přestoupil. S FSV se rozloučil také levý bek Anderson Lucoqui, jenž po hostování v Rostocku setrval jak ve druhé lize, tak i na severovýchodě Německa, neboť jej zlanařila berlínská Hertha. Rakouský útočník Marlon Mustapha se přestěhoval do Itálie, kde již hájí barvy druholigového Coma. Francouzský zadák Ronaël Pierre-Gabriel hostoval v uplynulém ročníku v Espanyolu, následně přestoupil do Nantes. Křídelník Ben Bobzien odešel minimálně na rok do rakouské Austrie Lustenau.

Předpokládaná sestava: Zentner - Fernandes, Bell, Hanche-Olsen (Van der Berg) - Widmer (Da Costa), Barreiro, Kohr (Krauß), Caci - Stach (Lee) - Onisiwo (Burkardt), Ajorque

Tip na umístění:

Tip Ondřeje Vaculíka: 6. místo.
Tip Patrika Sandeva: 8. místo.
Tip Tomáše Kordíka: 9. místo.

VfL Wolfsburg

Loňský nástup Nika Kovaće rozhodně nenaznačoval, že o rok později bude Wolfsburg z lavičky kormidlovat tentýž muž. "Vlci” na začátku uplynulé sezóny uhráli v prvních pěti kolech jen dva body. Na hřišti se hledali a mnozí měli o prvním trenérském propadáku ročníku jasno. Jenže kritizovaný Chorvat odpověděl na kritiku šňůrou jedenácti zápasů bez porážky (přičemž pokud bychom vypíchly pouze duely s Bochumí, Mainzem, Freiburgem a Herthou, mohl by se Kovać pyšnit skóre 18:0). Pak zase přišlo pár nezdarů a po nich opět několik úspěchů. Jako na houpačce si "Autostädter” museli připadat celé jaro, na jehož konci jim nakonec těsně utekla pohárová Evropa.

Kovać nicméně po svém návratu do Bundesligy obstál. Nestabilní výsledky lze koneckonců omluvit mladým kádrem. Skutečně, kostru základní sestavy VfL tvořili v minulé sezóně především hráči do 23 let. Mezi nimi se vyjímají pouze stabilní brankářská jednička Koen Casteels a kapitán Maximilian Arnold, jehož lze již ve 29 letech označit za ikonu dolonsaského klubu. Ve Wolfsburgu tedy dřímá velký potenciál. Dosavadní rok pod Kovaćem tedy lze vnímat jako přípravu na něco většího. Třeba na postup do Ligy mistrů?

Avšak ani po roce se nezdá, že by si Kovać byl zcela jist tím, co chce s Vlky hrát. V přípravě na nový ročník totiž pořád trénuje různé varianty rozestavení. Možná zkouší, co mu dovolí pozměněné složení sportovního úseku. Tomu po letech nešéfuje kontroverzní, avšak uznávaný Jörg Schmadtke. Nyní to má v automobilovém městě pod kontrolou Marcel Schäfer, jehož z pozice sportovního manažera doplňuje Sebastian Schindzielorz, někdejší funkcionář Bochumi. A jak ukazuje dosavadní aktivita na přestupovém poli, i bez Schmadtkeho zkušeností a vyjednávacích schopností umí VfL přitáhnout zajímavé talenty.

Příchody

Za jednoho takového, byť přece jen už trochu ostřílenějšího, lze jistě označit Václava Černého, jemuž zdraví konečně umožnilo pořádně vykvést v nizozemské Eredivisie. To jiný hráč do ofenzivy Tiago Tomás už Bundesligu dobře zná ze Stuttgartu. Stoper Moritz Jenz zase na jaře vypomáhal Schalke, které sice mezi německou elitou nezůstalo, sám zadák si ale dobrými výkony řekl o přestup z Lorientu. Místo ve středu defenzivy si pokusí vybojovat zatím dvojnásobný švýcarský reprezentant Cédric Zesiger, jenž dorazil z bernských Young Boys. Možný transfer Robina Gosense sice zůstal na mrtvém bodě, nakonec však do Dolního Saska přišli hned dva leví beci z Itálie, a sice Joakim Mæhle z Atalanty a Rogerio ze Sassuola. Stejně tak se až těsně před výkopem bundesligového ročníku upekl příchod středopolaře Lovra Majera z francouzského Rennes. Z hostování se vrátili záložníci Maximilian Philipp (Brémy) s Asterem Vranckxem (AC Milán) a Ulyssesem Llanezem (St. Pölten).

Odchody

Přetlak v obraně uvolnil Micky van de Ven - boj o něj nakonec mezi všemi zájemci vyhrál Tottenham. Hodně se napsalo o přesunu středopolaře Felixe Nmechy do Dortmundu. Fanoušci BVB protestovali, nakonec se však fotbalista s homofobními názory přece jen přestěhoval. Omar Marmoush putoval několik sezón po hostováních, a když na něj Wolfsburg konečně začal sázet, tak se po jednom roce opět pakuje - tentokrát však natrvalo do Frankfurtu. Po dlouhých devíti letech spjatých s Vlky hledá nové angažmá defenzivní univerzál Josuha Guilavogui, čtyři roky ve městě Volkswagenů zase stačily levému zadákovi Paulu Otáviovi, který nově působí v katarském Al-Saddu. Pšenka už v Dolním Sasku nepokvete ani chorvatskému stoperovi Marinu Pongračićovi, jehož hostování v italském Lecce se proměnilo v přestup. O další restart kariéry se pokusí útočník Luca Waldschmidt, kdysi velký příslib německé kopané odešel na rok do Kolína. Znovu hostovat se vydal polský forvard Bartosz Bialek (Eupen, sezónu 2022/23 strávil ve Vitesse).

Na levé straně hřiště působící Franco Di Michele Sanchez se po návratu z hostování v Bredě rychle dohodl na přestupu do třetiligového Sandhausenu. To obránce Anselmo García MacNulty v Nizozemsku zůstal, jen Bredu vyměnil za Zwolle (rovněž na přestup). Středopolař Bryang Kayo strávil uplynulý ročník v rezervě Norimberku, nyní za jeho služby zaplatil třetiligový Ingolstadt. Stejnou zkušenost jako Kayo má za sebou Yun-sang Hong, jenž se vrátil do vlasti a posílil korejský Pohang Steeles. A definitivně se s Wolfsburgem rozloučil také stoper Tim Siersleben, jehož po dvouletém zkoušení odkoupil Heidenheim.

Předpokládaná sestava: Casteels - Baku, Lacroix (Zesiger), Jenz, Rogerio (Cozza) - Arnold - Gerhardt (Ambros), Svanberg (Majer) - Wimmer, Wind (L. Nmecha), Černý (Kamiński)

Tip na umístění:

Tip Ondřeje Vaculíka: 9. místo.
Tip Patrika Sandeva: 5. místo.
Tip Tomáše Kordíka: 5. místo.

SG Eintracht Frankfurt

Jméno Toppmöller se na lavičku Heseňanů vrací téměř po 30 letech. Když na ni v sezóně 1993/94 usednul Klaus Toppmöller, děly se na Waldstadionu velké věci. Frankfurt ovládl ovládl podzimní část ročníku, během níž vsítil Jay-Jay Okocha svůj legendární gól. Jarní část ovšem mužstvu vůbec nevyšla, což vedlo k trenérské rošádě. Dino Toppmöller tak chce nyní na svého otce navázat tak napůl. Nebo spíš by si to přál. Reálně se "Orli” k titulu podzimních mistrů asi těžko přiblíží.

I tak může mladší z Toppmöllerů Eintracht pozvednout. Má k tomu dobré předpoklady. Zázraky činil už s lucemburským Dudelange, které postupem do skupinové fáze Evropské ligy před pěti lety dostal na fotbalovou mapu. Následně se stal pravou rukou Juliana Nagelsmanna, jemuž věrně sloužil v Lipsku i Bayernu. Nyní na bundesligové scéně poprvé vystupuje ze stínu. Jeho úkolem bude unavené mužstvo, které toho za poslední dvě sezóny naběhalo opravdu hodně (připomínáme loňskou cestu do finále Evropské ligy i letošní tažení DFB-Pokalu), znovu postavit na nohy.

Frankfurt to s cestováním a zápasy skutečně trochu přeťal. Únava se naplno projevila letos na jaře. Dnes už bývalý kouč Oliver Glasner se na tiskové konferenci po utkání v Hoffenheimu dokonce rozčílil natolik, že novinářům dost hlasitě vysvětloval, kterak zkušený Makoto Hasebe močí krev. Vlastně se s odstupem času zdá, že především ono fyzické i psychické vyčerpání mohlo za Glasnerův konec. Možná je to škoda, Rakušan rozhodně patří mezi talentované stratégy. Totéž ale lze říct i o Toppmöllerovi. Eintracht o některé opory sice přišel, novicové na soupisce je nicméně mohou snadno nahradit. Bude znít Waldstadionem opět pokřik Europacup in diesem Jahr?

Příchody

Za majstrštyk lze jistě považovat zisk Ellyese Skhiriho, jenž přitom po vypršení smlouvy v Kölnu mohl aspirovat i na lukrativnější angažmá. Dost si Eintracht slibuje také od mladého švédského záložníka Huga Larssona, který dorazil z Malmö. Omar Marmoush si ve Wolfsburgu užil pouze rok, během něho nicméně egyptský křídelník ukázal potenciál. Z Leedsu hostující zadák Robin Koch by se po návratu do rodné země jistě rád vrátil také do německé reprezentace. Díru v obraně SGE hodlá zaplnit také Ekvádorec Willian Pacho z Royalu Antverpy, o prosazení v útoku zase budou usilovat Jessic Ngankam, jenž opustil berlínskou Herthu, a Noel Futkeu, který se stal na jaře v dresu Schwarz-Weiß Essen nejlepším střelcem páté nejvyšší Oberligy v Porýní. Z rezervy Dortmundu dorazil 19letý obránce Nnamdi Collins, ještě o rok mladší je Pachův krajan a rovněž zadák Davis Bautista, jehož Frankfurt získal z ekvádorského Aucasu.

Hned tři krajní hráče, kteří dosud v Hesensku hostovali, získali Adler natrvalo - univerzály na pravou stranu hřiště Ansgara Knauffa (z Dortmundu) s Éricem Juniorem Dinou Ebimbem (z Paris Saint-Germain) i levého beka Philippa Maxe (z PSV Eindhoven). Z hostování se do Frankfurtu vrátili norský záložník Jens Petter Hauge (z Gentu), turecký forvard Ali Akman (z Göztepe) a chorvatský útočník Igor Matanović (ze St. Pauli).

Odchody

Bolet budou Eintracht především tři odchody. Už déle Heseňané neudrželi záložníka Daichiho Kamadu, jemuž vypršela smlouva, načež se upsal Laziu. Do jiného římského klubu, tedy AS, přestoupil stoper Evan Ndicka. A středopolaře Djibrila Sowa zase zlanařila Sevilla. Své místo si mezi třemi tyčemi nevybojoval Diant Ramaj, jenž tak raději zamířil do Ajaxu. Po konci kontraktu se s SGE rozloučil obránce Almamy Touré, pryč odešel také v prvním týmu nevyužívaný zadák Jan Schröder. Na další hostování vyrazili ofenzivně laděný Ragnar Ache (po Fürthu to zkusí v rovněž druholigovém Kaiserslauternu) a stoper Jérôme Onguéné (po Salcburku hledá štěstí ve ženevském Servette).

Předpokládaná sestava: Trapp - Tuta, Koch (Hasebe), Pacho (Smolčić) - Buta (Knauff), Skhiri, Max - Dina Ebimbe (Larsson), Götze - Kolo Muani, Lindstrøm

Tip na umístění:

Tip Ondřeje Vaculíka: 7. místo.
Tip Patrika Sandeva: 6. místo.
Tip Tomáše Kordíka: 3. místo.

Autor: Ondřej Vaculík, Tomáš Kordík, Patrik Sandev

Komentáře (24)

Přidat komentář
formic81

dekuju za tyhle clanky, realne vidim tak 5 zapasu za rok, ale mam nesmirne tuhle sekci rad. Clovek se dozvi plno zajimavosti a dokaze mit castecny prehled co se deje. Kez by takhle dokazala komunikovat spanelska sekce.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Div 64

Play off konferenční ligy se nepočítá do pohárů?

Reagovat
andrew96

Blbost, opraveno.

Reagovat
c_core

Jsem zvědavý na Wolfsburg. Ten tým vypadá celkem slušně, tak by letos poháry uhrát mohli, i když o ně bude dost tlačenice

Reagovat
db18

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
St. Pauli

Z tehle sestky se nejvic tesim na Mohuc a jeji zaclenovani juniorky do acka.

Reagovat
MarcoBanco

Hector a Horn budú chýbať či sa darilo alebo nedarilo, ostali verní Kolinu aj v druhej lige

Reagovat
fenixLFC

wolfsburg dotiahol majera aj maehleho?

Reagovat
Mönchengladbach

Gladbášek bude rád za udržení. Bohužel v horizontu tří let to vidím na druhou ligu, tendence je jasná a práce vedení nějakou důvěru nevzbuzuje vůbec. Aneb další Šalke/Hambáč/Štíhrad/96/Fortuna do party...

Reagovat
Rudnevs

Fortuna sa medzi tieto kluby už až tak úplne neradí, predsa len jej posledné úspechy sú už roky staré a posledných dvadsať/tridsať rokov mi prídu proste ako malý klub z veľkého mesta.

Reagovat
Mönchengladbach

No dobře, tak místo ní Hertha... Vyjmenoval jsem prostě tradiční kluby s 50k+ stadiony, které v nejvyšší lize úspěšně nahradily různé Aukšpurky, Frajburky, Bochumy a Mohuče, protože tam prostě dělají fotbal líp.

A to ani neuvádím extrémy jako Norimberk/1860/Kaiserslautern =>> Lipsko, Hoffenheim či i ten Union.

A to jsem si myslel, že nejsem konzerva.

Reagovat
Mönchengladbach

*Bochumi

Reagovat
andrew96

I to srovnání s ostatními je vetché. Gladbach neměl tak výhodnou startovací pozici, nežil si na tak vysoké noze a do problémů jej dostaly i faktory, za které sám moc nemohl.

Z těch vybraných mně sedí nejvíc srovnání s Hannoverem, byť ten si taky prošel svou specifickou story s Kindem. Ale nespadl na hubu až tak tvrdě. To samé Gladbach, u něhož je navíc dost brzo na lámání hole.

Reagovat
Rudnevs

Celkovo je podľa mňa príliš skoro na takéto porovnanie, zvlášť keď Gladbach vyzerá, že z tej ťažkej situácie nakoniec možno dokáže vymanévrovať.

Inak Hannover sa zdá, že nepadol tak tvrdo, nakoľko neboli na vrchole dlho, nebolo okolo toho toľko kontroverzii a nespálili toľko peňazí na zbytočné posily, ale keď si to tak vezmeš, tak z EL sa do druhej ligy prepracovali za pár rokov. A momentálne sú na tom zo všetkých zmienených klubov zrejme ešte najhoršie.

Reagovat
andrew96

Ale byl to tehdy pod Slomkou skvělý tým.

Reagovat
Rudnevs

Slomka trénersky úplne odišiel, absolutne to nechápem. Pričom taký sympaťák, taká škoda,..

Reagovat
Martin9719

Co vůbec Koné? Z těch pár zápasů co jsem u Gladbachu viděl mi přišel zajímavý, ale v předpokládané sestavě ani zmínka.

Reagovat
Mönchengladbach

Zranil se na ME21, ale už by se měl pomalu vracet. Dej tomu dva týdny.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Ano, rozumím problémům TSG

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele