základní část, 2. kolo
30.07.2023 15:00 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Protijed na uštknutí „Kobrou“ našel Trpišovský na lavičce. Osud zápasu zvrátil příchod Chytila

Pražská Slavia ve druhém kole Fortuna ligy na hřišti Českých Budějovic dlouho tápala, nakonec si však po výhře 3:1 odvezla všechny body. Úvod zápasu se sešívaným vydařil podle plánu, neboť již ve 13. minutě zásluhou tečované trefy Christose Zafeirise vedli. V dalším průběhu ale nebyli schopni proměňovat šance, čehož po změně stran využilo Dynamo. Konkrétně to byl Zdeněk Ondrášek přezdívaný Kobra, jenž tak svůj druhý zápas po návratu na jih Čech oslavil gólem. Z toho ale nakonec velkou radost mít nemohl, neboť ve zbytku duelu zazářila letní slávistická posila Mojmír Chytil, který nejprve připravil vítězný zásah a nakonec se i sám prosadil.

V roli největšího outsidera kola vstupovaly do zápasu České Budějovice. Proti nim totiž stála pražská Slavia, na jihu Čech však tuto roli důvěrně znali z minulé sezony. Tehdy sešívaní přijeli na Střelecký ostrov zaskočeni remízou z Teplic a senzačně zde prohráli gólem Quadriho Adedirana 0:1. Dynamo tak toužilo napodobit loňský výsledek a odčinit porážku z úvodního ligového víkendu, kdy nestačilo na Slovácko. Pražané naopak i díky výbornému výkonu objevu Tomáše Vlčka porazili Hradec.

Budějovice se sice v souladu se svým jménem snažily o dynamickou hru, sešívaní však od úvodu měli i díky technickému nadání jasně navrch. Odměnou jim byla ve 13. minutě branka Zafeirise, jenž z druhé vlny vyslal za hranicí vápna prudkou ránu, která navíc změnila směr po teči obránce. V 18. minutě již mohl mít norský talent dokonce hattrick, v rychlém sledu ale nejprve těsně minul nadějně zakrouceným pokusem z přímého kopu a poté byl Dávid Šípoš úspěšný proti další tečované střele. Na tento úspěch navázal gólman domácích včasným vyběhnutím proti Václavu Jurečkovi, kterého bravurně vyslal do úniku Ondřej Lingr.

Ani ve druhém dějství nechtěli dát Pražané čichnout Jihočechům k míči, hned v 53. minutě bylo jasné proč. Pilný Lukáš Čmelík se na pravém křídle i za pomoci efektivní finty dopracoval k centru, jenž zamířil přímo na hlavu navrátilce Ondráška a bylo vyrovnáno. Vstřelená branka dodala černobílým klid na míči, slávisté se k znovunastolení dominance museli nadřít. Dalšího zásahu se hostující fanoušci dočkali v 74. minutě, u čehož byl stejně jako v prvním kole v roli žolíka Chytil. Uvnitř vápna se dopracoval ke zpětné přihrávce, která doputovala až k neomylnému Lukášovi Provodovi. O 10 minut později si tito dva role vyměnili a Chytil byl se svou elegantní patičkou autorem pojišťující branky, na kterou navázal i vybojováním penalty. Její směr ovšem bravurně vystihl Šípoš, jenž chytil i následnou dorážku.

Loňské překvapení se tak na Střeleckém ostrově neopakovalo a Slavia zvítězila. V příštím kole 6. srpna přivítá Zlín, České Budějovice o den dříve obstarají otevírací duel nového stadionu v Hradci Králové.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (1)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele