základní část, 18. kolo
09.12.2023 18:00 CET
2 : 3
(2:1)

Reportáž

Baník zarazil hradecký domácí sběr bodů. Ostravané v závěru přejeli Votroky Tankem

Fotbalisté Baníku Ostrava zvítězili v 18. kole Fortuna ligy v Hradci Králové 3:2. Do vedení se sice jako první dostali hosté, černobílí nicméně ještě do poločasu zásluhou asistence a proměněné penalty Václava Pilaře vývoj duelu otočili. To ovšem nebyl poslední zvrat, který byl v Malšovické Aréně k vidění. V závěrečné desetiminutovce totiž zužitkoval dva přesné pasy Jiřího Klímy Abdullahi Tanko a dvěma góly zvrátil stav utkání zpět na stranu Slezanů. Ostravané tak narušili dosud stabilní výkonnost Východočechů na jejich nově otevřeném stadionu, kde doposud nasbírali podstatně více bodů než na hřištích soupeřů.

V minulém kole podstoupily oba týmy nucenou pauzu, když jejich zápasy odsunula sněhová kalamita. Hradec Králové ovšem stihl na Mikuláše odehrát pohárové klání se Slavií, v němž nebyl ke sladké odměně daleko, když favorizovaní Pražané rozhodli až v prodloužení. Votroci vstupovali do duelu s Baníkem více rozehraní, mohli také těžit z domácího prostředí, kde v aktuálním ročníku padli pouze dvakrát. Ostravany navíc trápila ofenziva, jež se dvakrát za sebou neprosadila.

Nižší herní vytížení Slezanů nebylo v úvodu střetnutí na jejich hře vůbec patrné. Již ve třetí minutě pálil zpoza půlkruhu svou slabší pravačkou Karel Pojezný, jehož ránu tečoval do tyče Filip Čihák. Převaha Ostravanů byla zúročena v sedmé minutě. Na ideální centr Gigliho Ndefeho si naskočil osamocený Ewerton a nedal Pavolu Bajzovi žádnou šanci. Vedení Baníku však mělo jepičí život. Pilař posadil míč na hlavu nabíhajícího Daniela Horáka, který jej uklidil na místo určení. Ještě před odchodem do šaten navíc Patrick Kpozo sestřelil ve vlastním vápně Jakuba Kučeru a rozhodčí nemohl jinak, než ukázat na bílý puntík. K exekuci se postavil zkušený Pilař a střelou doprostřed branky poslal svůj tým do vedení.

Po změně stran se do vyrovnání tlačil David Buchta, jemuž chytře přepustil míč Ewerton, avšak tento pokus neměl potřebnou razanci a skončil v rukavicích Bajzy. O chvíli později rozkmital své rychlé nohy Tanko, natlačil se před Čiháka, ale Bajza celou situaci přečetl a účinným skluzem zamezil nigerijskému útočníkovi v dalším postupu. Baník neubíral na svém ofenzivním snažení. To dokládala šikovná zasekávačka Filipa Kubaly a jeho následná střela z hranice šestnáctky, která jen těsně minula bližší tyč. V samotném závěru těžil Tanko z patičky střídajícího Klímy, prosmýkl se až do pokutového území a narozdíl od ostatních případů se pro tentokrát nemýlil a rozvlnil síť. V 89. minutě dokonali hosté zasloužený obrat. Byl u toho opět Tanko, jenž si naběhl na dobře načasovanou kolmici Klímy a poslal balon kolem nohy Bajzy.

Baník se tak po dvou neúspěšných utkáních dočkal výhry. V posledním kole před zimní pauzou přivítá 17. prosince pražskou Slavii. Hradec odehraje 13. prosince odložený zápas v Českých Budějovicích.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele