Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 1. kolo
03.06.2022 20:45 CET
1 : 4
(0:1)

Reportáž

Memphis Depay (© AFP)

Nizozemsko se v Bruselu vytáhlo a domácí Belgii zostudilo hned čtyřmi brankami

V úvodním zápase skupiny 4 se očekávala velmi vyrovnaná bitva a o favoritovi rozhodně nebylo jasno, nicméně svižně hrající Nizozemsko po naprosto parádním výkonu překvapivě vyloupilo Brusel po vysoké výhře 4:1 a výraznou měrou si tak řeklo o prvenství ve skupině, které by znamenalo finálové play-off o celkové vítězství. Belgičané i se svými největšími hvězdami působili unaveným dojmem a kromě solidního začátku nic zajímavého nepředvedli.

Belgie měla před tímto duelem nesmírně pozitivní bilanci vzájemných zápasů, jelikož s Oranjes neprohrála již osmkrát za sebou, nicméně tentokráte inkasovala těsně před koncem prvního poločasu a po změně stran ji sestřelil dvěma zásahy kanonýr španělské Barcelony Memphis Depay. Svěřenci trenéra Roberta Martíneze přitom nastoupili v téměř nejsilnějším možném složení, chyběl pouze letošní vítěz Ligy mistrů - brankář Thibaut Courtois.

Domácí nevstoupili do pátečního šlágru úplně špatně a již po necelé čtvrthodině hry mohli jít do vedení. Kanonýr Lukaku sice nejprve nezakončil, ovšem míč se následně dostal na kopačku Castagneho a ten z mírného úhlu orazítkoval bližší spojnici. O pár minut později zahrozil na opačné straně Berghuis, který sám postupoval směrem k brankáři Mignoletovi, jenomže přízemním střelou ho nakonec nepřekonal.

V následujícím průběhu měla navrch země tulipánů a další možnost si vypracovala přesně v polovině úvodního dějství, nicméně Bergwijn poslal svůj razantní projektil jen doprostřed branky a náhradník za Courtoise si v tuto chvíli připsal pohodový zákrok. Tým vedený koučem Louisem van Gaalem zaznamenal vedoucí trefu pět minut před přestávkou, když se prosadil čtyřiadvacetiletý forvard anglického Tottenhamu Steven Bergwijn.

Ten se po přihrávce Frenkieho de Jonga elegantně otočil s míčem a z hranice pokutového území ho nádherně usměrnil do pravého spodního růžku, Mignolet se po jeho skákavé ráně natahoval marně. Hráči Nizozemska ve druhém poločase rozhodně nezalezli na vlastní polovinu s cílem bránit jednobrankový náskok, ba naopak ještě zvýšili svou aktivitu a v rozmezí 51 - 65. minuty rozhodli o své drtivé výhře hned třemi góly.

Jejich náskok nejprve pojistil Depay, jenž po vynikající práci Klaassena ve středu hrací plochy převzal fantastickou kolmici do běhu od Berghuise a po krátkém úniku zakroutil balón k protější konstrukci kolem naprosto bezmocného Mignoleta. Belgičané se nechtěli vzdát a krátce po hodině hry se pokusili snížit, avšak střelu Trossarda perfektně zneškodnil gólman Cillessen. Vzápětí na druhé straně okamžitě skóroval Denzel Dumfries.

Domácí strážce si nejprve poradil s tvrdou dělovkou Berghuise, pak ale vrátil balón před branku Blind a zcela zapomenutý Dumfries již měl snadnou úlohu. V 65. minutě definitivně pečetil debakl Belgie Depay, protože po vyhraném hlavičkovém souboji Blinda stanul ve středu šestnáctky a svým přízemním pokusem zamířil doprostřed branky - 0:4. Od tohoto okamžiku tempo hry výrazně opadlo, Belgie dokázala skórovat zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Po střele Michyho Batshuayie a zákroku Cillessena dopravil míč do branky Castagne, jenže se nacházel v ofsajdovém postavení a jeho zásah proto nebyl uznán. "Rudí ďáblové" přeci jen zaznamenali alespoň čestný úspěch v nastaveném čase, neboť po pasu Alderweirelda přelstil ofsajdovou pas Batshuayi a z pěti metrů bez potíží rozvlnil síť. Belgie bude mít co napravovat v příštím utkání proti Polsku, Nizozemsko zavítá na půdu Walesu.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele