Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 1, 5. kolo
22.09.2022 20:45 CET
2 : 1
(0:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Radost hráčů Chorvatska (© AFP)

Chorvatsko má k postupu do Final Four blíže, Dánsko přetlačilo také před vlastními fanoušky

Chorvatsko dostalo před závěrečným duelem na půdě Rakouska situaci ohledně zisku první příčky v tabulce, a tedy postupu do finálového turnaje Ligy národů, pod svoji kontrolu. Díky výhře nad Dánskem předskočilo svého soupeře na čele skupiny a aktuálně má na svém kontě o jeden bod navíc. Onen nejdůležitější přesný zásah zaznamenal v 79. minutě Lovro Majer.

Domácí se propracovali k prvnímu nebezpečnějšímu zakončení zásluhou Šutala, jehož svým centrem zleva vyhledal Sosa, nicméně hlavičku, směřující do zámezí, v pohodě hlídal brankář Schmeichel. Ve 4. minutě vypálil neúspěšně také Brozovič, stěží se jeho pokus mohl vejít do prostoru třech tyčí, a ve 22. minutě se nemohla ujmout ani vážně dost nepřesná střela Perišiče.

Až ve 23. minutě se poprvé osmělili také hosté, to když zpoza šestnáctky napřáhl Wass, avšak jeho nepříjemně plachtící navštívenka nakonec pouze přeletěla břevno. Ve 26. minutě se zase ozvali Chorvaté, Kovačič svým pasem pobídl Gvardiola, hlavou však nezamířil nejpřesněji, a ve 34. minutě na opačné straně byl v pohotovosti gólman Livakovič proti možnosti Maehleho. Ve 39. minutě Livakoviče zaměstnal ještě Eriksen, ale jeho pumelice skončila na soupeřových rukavicích. O všem klíčovém se zkrátka rozhodlo až v průběhu druhé pětačtyřicetiminutovky.

A hned ve 49. minutě se o změnu bezgólového skóre postaralo Chorvatsko. Dánům se totiž po počínání Andersena nezdařilo dostat míč do bezpečí, hostující obránce ho odvrátil za prostor pokutového území, kde se ocitl nikým nehlídaný Sosa, a ten svou levačkou poslal merunu po zemi do spodního rohu branky. V 58. minutě mohli Vatreni svůj náskok navýšit, jenže když Modrič strčil balón z přímáku patičkou k Perišičovi, putovala poté přízemní dělovka druhého jmenovaného jenom vedle tyče. A ani Modrič v 66. minutě na Schmeichela vyzrát nedokázal.

Dánsko sice ve druhém dějství působilo neškodně, přesto se díky Eriksenovi dočkalo vlastně z ničeho nic vyrovnání. Maehle mu přihrál ve středu pole, hostující záložník následně napřáhl ze solidní vzdálenosti a cílil nekompromisně do šibenice. To poslední slovo si nicméně vzalo Chorvatsko, o dvě minuty později strhl výhru na jeho stranu střídající Majer, jenž po bleskové kombinaci a rychlé narážečce s Oršičem přelstil Schmeichela křížnou střelou na zadní tyčku.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, skysports.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele