Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 1, 4. kolo
13.06.2022 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Luka Modrić (© AFP)

Liga národů pozná jiného vítěze. Zklamaná Francie stvrdila zmar, padla doma s Chorvatskem

Být v kůži domácího šéfa lavičky Didiera Deschampse by aktuálně chtěli asi pouze ti největší masochisti. Liga národů není pro Francii určitě prioritou číslo jedna během tohoto netradičně náročného červnového programu, také se však nepočítalo s faktem, že by se po čtyřech kolech již nemohla ucházet o obhajobu triumfu. Definitivně jeho šance smetl nezdar s Chorvatskem.

Tahle soutěž měla být spíše jakousi přípravou před vrcholem tohoto roku, tedy listopadovým a prosincovým světovým šampionátem v Kataru, aby ale předchozí vítěz nemohl matematicky usilovat o proklouznutí na závěrečný turnaj nejlepších čtyř už takhle brzy a v září se rval jen o posunutí se z poslední čtvrté příčky, která znamená pád do béčkové ligy, s takovým scénářem se zajisté nepočítalo. Výsledky Les Bleus jsou zatím doslova tristní, nemají na svém kontě ani jednu výhru, a i když opětovně připomeneme, že se až za pár měsíců představí na očekávané scéně nejúspěšnějších mužstev světa, je třeba také podotknout, že tak mizerné období není tím nejzářivějším příslibem do budoucna. Ukázalo se totiž, že Francie umí být pořádně zranitelná.

Naopak výběr kouče Zlatka Daliče v červnu svou výkonnost tak stupňoval, až se usadil docela bezpečně na druhém místě tabulky, z něhož může útočit reálně na první Dánsko. Především si ale vytvořil solidní odstup od čtvrté pozice, na níž může zabřednout už jenom hodně stěží. A také se mu mimochodem od neúspěšného finále MS v roce 2018 podařilo na pátý pokus svého soka skolit. Dosud s ním od té chvíle třikrát padlo a jednou plichtilo, a to nedávno ve Splitu.

O osudu tohoto utkání rozhodl hned samý začátek. Sudí Grinfeeld nařídil penaltu ve prospěch Chorvatů poté, co bránící Konaté ve vlastním vápně nešťastně přišlápl zezadu Budimira. Jako exekutor se jí chopil Modrič, jenž přelstil brankáře Maignana, byť ten si na míč stačil sáhnout. Domácí sice měli na hřišti možná ty největší ofenzivní zbraně jako Benzemu, Mbappého nebo Nkunkua, avšak ani oni nedokázali najít cestu za nějakou gólovou odpovědí. Třetí jmenovaný ve 28. minutě cílil z dálky kousek vedle brány, v závěru půle rovněž neseřídil svoje mířidla na požadovaný level. Hosté i po obrátce dobře strážili svou bránu, Francouzi se sice samozřejmě snažili o vyrovnání, spíše ovšem byla v jejich podání vidět křeč a nemohoucnost v koncovce.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele