Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 1, 6. kolo
25.09.2022 20:45 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Dejan Lovren (© AFP)

Chorvatsko po výhře 3:1 ovládlo skupinu, naopak Rakousko sestupuje do Ligy B

Chorvatsko dokázalo naplnit papírové předpoklady ve Vídni a nakonec díky dvěma trefám v závěrečné pětadvacetiminutovce zvítězilo po výsledku 3:1, čímž si udrželo první místo ve skupině 1 Ligy A s třinácti body o bod před druhým Dánskem a zahraje si finálovou fázi soutěže o celkové prvenství. Naopak Rakušané nevyužili zaváhání Francouzů s Dány (0:2) a sestupují do Ligy B.

Domácí přitom dlouho drželi se svým nedělním rivalem nerozhodný stav, navíc do historie rakouské reprezentace se zapsal zkušený útočník Marko Arnautović, jenž odehrál již své 104. reprezentační utkání v národním dresu a vytvořil tak nový rekord. Svěřenci trenéra Zlatka Daliće začali mnohem lépe a již po šesti odehraných minutách je dostal do vedení nestárnoucí Luka Modrić, pro něhož to byla třiadvacátá reprezentační trefa.

Sedmatřicetiletý záložník španělského Realu Madrid si po vynikající nahrávce Vlašiće posunul míč do pokutového území a z deseti metrů pak nekompromisně zamířil přímo k bližší konstrukci. Nicméně neuběhly ani další tři minuty a domácí bleskově vyrovnali. Záložník německého Hoffenheimu Christoph Baumgartner hlavičkoval po dobrém centru Sabitzera z levého křídla a balón ze sedmi metrů nechytatelně usměrnil do protějšího spodního rohu.

Rakušané dokonce mohli otočit vývoj přesně v polovině prvního poločasu, avšak skákavý projektil Arnautoviće ukryl ve svých rukavicích pozorný brankář Livaković. V samém závěru úvodního dějství opět zahrozil stejný hráč, ale při historickém milníku mu ani tentokráte nebylo přáno, protože jeho ránu z mírného úhlu dokázal Livaković odvrátit na rohový kop fantastickým zákrokem svou pravou rukou.

Po změně stran se hrálo přeci jen opatrněji a ani jeden výběr nechtěl udělat žádnou chybu. Rozhodující okamžiky tohoto střetnutí se zrodily v rozmezí 69. - 72. minuty. Chorvatům nejprve vrátil vedení forvard Hajduku Split Marko Livaja, který si naběhl ke vzdálenější tyči na parádní křižný pas Perišiće z levé strany a hlavičkou z bezprostřední blízkosti nakonec překonal pozdě reagujícího gólmana Lindnera.

O pár okamžiků později rozhodl o vítězství favorita zkušený obránce ruského Zenitu Petrohrad Dejan Lovren. Ten po rohovém kopu nakrátko a následném centru z levého křídla v podání Majera stanul zcela osamocen před hranicí brankového území a pohotovou "rybičkou" usměrnil balón k levé tyči kolem marně se natahujícího Lindnera.

V 74. minutě chtěl uzavřít gólový účet Perišić, jenomže svou dělovkou z deseti metrů pouze orazítkoval břevno. Rakousko se ve zbývajícím průběhu ještě snažilo něco udělat s nepříznivým výsledkem, ale vůbec k ničemu nebezpečnému se nedostalo. Se čtyřmi body tedy zaostalo za třetí Francií o pouhý bod.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele