Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga B - skupina 4, 6. kolo
27.09.2022 20:45 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Oslavy slovinských reprezentantů (© AFP)

Švédsko nevyzrálo na Slovinsko a překvapivě sestupuje do Ligy C

Podceňované Slovinsko doslova uteklo hrobníkovi z lopaty, když v závěrečných dvou zápasech získalo klíčové čtyři body a se ziskem šesti bodů obsadilo ve čtvrté skupině Ligy B kýžené třetí místo. Po senzačním skalpu Norska (2:1) totiž uspělo i v přímé bitvě o záchranu se Švédskem a po remíze 1:1 udrželo za sebou svého úterního rivala o dva body. Naopak severský výběr nečekaně selhal a se čtyřmi body sestoupil do Ligy C.

Svěřenci trenéra Janneho Anderssona přitom byli považováni za spolufavority na postup do nejvyšší výkonnostní kategorie, ovšem s jedinou výhrou na kontě naopak padají o patro níže. První větší možnost se urodila krátce po odehrané čtvrthodině, kdy se hosté po chybné rozehrávce dostali do brejku, nicméně domácí celek zachránil dvěma brilantními zákroky brankář Olsen proti nebezpečným střelám Benjamina Šeška se Stojanovičem.

Slovinsko se přeci jen dostalo do překvapivého vedení po necelé půlhodině hry. Dlouhý pas z pravého křídla dokázal zužitkovat aktivní Šeško, jenž se opřel do balónu z voleje z mírného úhlu a parádně ho uklidil k protější konstrukci kolem plachtícího Olsena. O pár minut později mohli Slovinci pojistit svůj náskok, avšak po ráně nezastavitelného Šeška se opět vytáhl domácí brankář a ten si pak famózně poradil i s dorážkou Mlakara.

Domácí favorit se v žádném případě nehodlal vzdát a těsně před přestávkou vyrovnal. Emil Forsberg předvedl vynikající samostatnou akci z pravé strany a po sólu přes čtyři protihráče ukázkově zavěsil z hranice pokutového území přesně do pravého dolního rohu. Švédové po změně stran pokračovali v nastoleném tempu, neboť vývoj chtěl otočit Claesson, jenomže ten po zadovce Forsberga mířil hodně mimo.

Seveřané pak ještě zahrozili díky ranám Quaisona s Claessonem, jenomže dva perfektní zákroky vytáhl gólman Oblak a balón vždy odvrátil do zámezí. Od tohoto momentu se domácí již k ničemu nedostali a v závěrečné dvacetiminutovce mohli sami inkasovat. Nejprve se vytáhl Olsen proti dělovce Črnigoje a v nastaveném čase orazítkoval tyč Lovrić, hostům však tyto neproměněné možnosti vůbec vadit nemusely.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele