základní skupiny - skupina F, 1. kolo
23.11.2022 20:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Michy Batshuayi (© AFP)

Kanadě nestačil úvodní nápor ani penalta. Belgičanům vystřelil tři body Batshuayi

Velmi sympatickým výkonem se prezentovala při svém návratu na mistrovství světa Kanada. Ta dokonce byla za svou aktivitu v prvním poločase odměněna penaltou, tu ovšem zahodila největší hvězda Alphonso Davies. Belgičanům před odchodem do šaten zajistil vítězství Batshuayi.

Rudí ďáblové prověřili brankáře Borjana už v první minutě, když se ke střele zpoza vápna dostal Michy Batshuayi, s jeho tečovanou ranou si nicméně kanadský gólman bez větších problémů poradil. V následujících minutách se aktivity ujali Kanaďané. Střela Jonathana Davida ještě byla zblokována, po rohovém kopu se však k balónu dostal Buchanan, jehož dělovka zasáhla ruku bránícího Carrasca, a rozhodčí Sikazwe ze Zambie tak po komunikaci s VAR odpískal pokutový kop. K němu se postavila opora kanadského výběru Alphonso Davies, který však svůj pokus zahodil a nechal vyniknout Thibauta Courtoise.

Bezzubí belgičtí favorité i nadále přenechali aktivitu svěřencům Johna Herdmana, kteří zatápěli pod kotlem. Hoilett však pálil těsně mimo tři tyče, pravý obránce Johnston vyslal na Courtoise jedovatou dělovku, hlavička Davida nepatřila mezi nejpřesnější...

Kanaďané mohli s trochou rozvahy v koncovce po čtyřiceti minutách vést klidně o tři branky. Chaosu v obraně Belgie však nedokázali využít. Před poločasovou přestávkou byl Witselem sražen k zemi Laryea, nicméně tentokrát se mladá družina okolo veterána Hutchinsona penalty nedočkala.

Ta mohla svých zahozených šancí ještě více litovat o pár momentů později. I přes dosavadní nepřesvědčivý výkon šli totiž v 44. minutě do vedení Belgičané. Stoper Alderweireld vyslal z vlastní poloviny dlouhý pas za vysunutou obranu soupeře, na který si krásně sběhl Michy Batshuayi. Ten poslal míč střelou z první přesně k levé tyči, brankář Borjan byl bezmocný.

Hned na začátku druhé pětačtyřicetiminutovky nasadil Eustáquio jesličky De Bruynemu a přesně odcentroval na hlavu Davida. Útočník Lille však nedokázal svůj pokus zkorigovat a zamířil vedle Courtoisovy branky.

Do 80. minuty nebyli fanoušci svědky žádné vyložené šance. Stále velmi aktivní Kanaďané dělali vše pro to, aby vyrovnali, nicméně jejich nešikovnost ve finální třetině hřiště, nepřesné zakončování a zkonsolidovaná obrana Rudých ďáblů byly proti. Pak měl na hlavě srovnání Larin, jenž přeskočil Jana Vertonghena, jenže do svého pokusu nedokázal dát dostatečnou razanci. Brankář Courtois tak bez problémů dokázal udržet čisté konto. Belgičané totiž dokázali až do závěrečného hvizdu neinkasovat, a tak se radují ze zisku těžce vybojovaných tří bodů.

Autor: Jakub Müller

Komentáře (575)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele